A KDE Konsole immár működik Windowson (plusz egyéb KDE fejlesztések)

Címkék

Mozgalmas márciusi hét volt ez a KDE fejlesztői számára, mivel - egyebek mellett - mostanra már működik Windowson a KDE terminálemulátora, a Konsole, a Qt alkalmazások túlélik a compositor újraindításokat, egyéb Plasma 6.0 fejlesztési munkákat végeztek el és folyamatosan érkeztek javítások is. Mindez megtudható Nate Graham KDE fejlesztő szokásos szombati összefoglalójából, aminek a lényege:

  •  Qt apps on KDE Plasma 6 will be able to survive the compositor crashing/restarting. This was covered earlier in the week in Wayland Clients Can Now Survive Qt Wayland Crashes / Compositor Restarts.
  • KDE's Konsole now works on Windows. This also allows KDE applications with an embedded Konsole view like Kate to now embed Konsole itself on Windows too.
  • The ability to configure the Kickoff application Launcher to use a grid layout for everything, beyond the Favorites view allowed currently.
  • For new users on KDE Plasma 5.27.3+ the default timeout of inactivity before sleeping is now 15 minutes and will generate a correct power profile for convertible laptops.
  • KDE's Welcome Center has a new mobile-friendly layout.
  • Improving how the SDDM login screen works with a touchscreen in the Plasma Wayland session.
  • KRuler now works properly on Wayland.
  • Fixing a way applications could crash under the Plasma Wayland session when a display goes to sleep.
  • Fixing an issue where red and blue color channels are no longer sometimes swapped when screencasting from the Plasma Wayland session.
  • Various other fixes.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 03. 12., v – 23:38

Ez régen jött volna nagyon jól, mikor még nem volt normális terminál Windowsra, mindenki max. a PuTTY-val tudott szenvedni egy pár kört. Végül is így se baj, a Qt nem csak elvileg, hanem gyakorlatilag is egy platformfüggetlen toolkit, így miért ne használják mindenhol. Még az se baj, hogy kicsit bloatok a Qt-s cuccok meg a Konsole, mert csak egy minimalista simple terminal (st), xterm, stb.-hez képest azok, a windowsos programokhoz képest már egyáltalán nem.

Bár egy ideje az Alacritty is elérhető Windows-ra, meg úgy emlékszek, hogy a Kitty, wezterm, Hyper, Terminus is támogatott Winen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

meg ott van a windows terminal (https://github.com/microsoft/terminal) ami vegre meglepoen jo a kollegak elmondasa szerint :D

Amugy mitol lennenek bloat-ok a Qt-s cuccok? Hogy sok mindent meg lehet csinalni veluk vagy maga a Qt toolkit-re gondolsz? (amugy amig meg az xfce is akadozik egy 10-12 eves gepen, addig a kde5 roccenes nelkul fut rajta. Ha meg kiprobalsz egy alpine kde 5.27-et akkor meg arcod leesik, hogy vajh az mi a szartol tud olyan gyros lenni :D )

JS-ben? 

https://github.com/microsoft/terminal/tree/main/src

Nem látok én itt JS kódot.
 

GitHub statisztika szerint:

  • C++93.1%
  • C#3.6%
  • C1.7%
  • PowerShell0.8%
  • Batchfile0.5%
  • HLSL0.1%
  • Other0.2%

 

Szerintem te kevered a Visual Studio Code-dal a dolgot, ami egy ugyanolyan Electronos editor, mint az Atom meg a Brackets.

Ezt úgy néz ki valóban benéztem (de biztosan nem a VSCode-dal keverés miatt :) ), talán elsősorban arra asszociálva hogy nincs "balfelső programikon", plusz hogy sebességérzésre olyan mintha egy mocsáron kelne át egy féllábú csiga.

(cmd nyitás klasszikus parancssorral - instant, nem látok átmeneti állapotot, winterm - megjelenik az ablakkeret a cmd füllel, aztán kb fél másodperc amíg kész az ablak).

Igen, pont azért írtam, hogy „amíg nem volt normális terminál Windowsra". Most már nyilván van, a MS összeszedte magát, meg most már van több alternatíva is, így ez a Konsole kicsit későn jött. Persze jobb későn, mint soha, az csak jó, ha van bőven alternatíva.

A Qt bloat. A toolkit és a azt használó alkalmazások is. A Gtk3 óta a Gtk se sovány persze. Ezt akkor veszed észre, ha egy nem Qt/Gtk-s appal veted össze. Persze, a KDE 5.27 gyors, meg valószínű modern hardveren futtatod. Elárulom, hogy egy Qt-s mentes, sovány WM még gyorsabb lenne. Maradjunk abban, hogy bloat, de mint írtam, ez Windowson nem számít, mert ott az egész OS, egész ökoszisztéma, általában a windowsos alkalmazások is bloatok. Ott nem hátrány semmiben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

12 eves vason futtatom, i3-ason 4 GB ram-mal. Az modern vasnak szamit? :D ... es erzesre mindennel egyutt is gyorsabb, mint egy xfce. Persze a jo kis fluxbox-ot nem veri. :D

Amugy nem ertem mi az hogy bloat, mert egy toolkit-nek pont az a lenyege hogy elfedjen eloled agy csomo mindent, hogy Te gyorsan tudj vele dolgozni. Igy lehet par sorban medialejatszot irni QT-ban. Es gyors lesz. Mert ettol az alje meg eleg erosen optimalizalt es ugyanugy le van forditva. 

De oke, maradjunk annyiban hogy szerinted bloat. 

Persze, a bloat mindig relatív is. Fluxboxot nem veri, pont erről van szó, és még vannak annál is minimalistábbak, pl. látnál egy dwm-et, bspwm-et, hogy azok milyen villám gyorsak. Meg egy TUI alkalmazás a Qt-sekhez képest. Persze van, amikor elkerülhetetlen a bloat sajnos. Pl. böngészők mindegyike Gtk-s szinte, néhány Qt-s. Illetve most nálam fent van a Goldendict, ez is csak Qt-sben van, a CLI változat nem működik. Áttérőben vagyok startdict-cli-re, de ott még indexelési hiba miatt nem működnek a szótáraim.

A nagyobb kreatív szoftverek is bloatok szükségszerűen, pl. LibreOffice, Blender, GIMP, Darktable, FreeCAD, stb.. Ezek indokoltan bloatak mondjuk, mert tényleg annyi funkció be van beléjük lapátolva, meg akkora GUI-s eszköztárkészlettel dolgoznak, hogy ezeket nem lehet soványítani. Persze én próbálom, LibreOffice Writer helyett vim+XeTeX, Calc helyett R vagy sc-im, Impress helyett vim + LaTeX Beamer, Base helyett SQLite CLI-ben (mondjuk ezzel reportot nehezen csinálnék, de shell script + XeTeX mentén menne). GIMP helyett imagemagick/convert, Audacity helyett ffmpeg/sox. Blendert, Darktable-t, stb. nem használok.

KDE-ben, Gnome-ban és a nagyobb toolkitekben azt sem szeretem, hogy x évenként teljesen átalakítják őket, meg kiadnak új toolkit főverziót (Gtk4, Qt6), akkor mindent át kell írni (lásd gedit helyett lett a Gnome Text Editor, ami újraírás a Gtk4 miatt). Valahogy kihúzzák a szőnyeget a felhasználók alól. A minimallistább alkalmazásoknál, illetve WM-eknél stabilabb az egész, évtizedekig nincs nagyon változás. Persze ez alól is van kivétel, pl. Qtile WM, itt volt nemrég egy nagyobb Python 2 -> 3 váltás, illetve most zajlik egy Wayland-beemelés, így kicsit kaotikusak ott a dolgok, hegeszteni kell a konfigokat, illetve a Xmobar esetében is most váltottak Xft-ről Pango-fontkezelésre, itt is anyáznak a userek, ez egy ilyen minimalista projektnél szokatlan. Pl. pont a Fluxbox, amit írsz, 22 éve változatlan, 20+ évvel ezelőtti konfig simán működik a mai napig, 20 év múlva is fog feltehetően, addigra is max. 1-2 plusz sor kell a konfigba, ha el akarsz érni valami új opciót benne, de ez is opcionális. JWM, fvwm, Openbox, IceWM, ManuMaker, stb. mind ilyen.

A témánál maradva ugyanez van terminálokkal is. A Termite fejlesztése megszűnt, így az Alacritty-t használtam helyette, de az elbloatosodott, ahogy jöttek belőle az új verziók, a végén már egy terminálablak 110+ megát evett (rss). Helyette most simple terminal (st) megy, ez beéri 15 megával, főleg akkor számít, ha egy csomó terminálablak meg van nyitva. Az is igaz, hogy Konsole, Alacritty sem eszik minden példánynál újabb 100 megát, a memória egy része shared a példányok között (shared libeket nem töltenek be új példányként), de akkor is vaskos.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkor szoval a definicio szerint az a bloat szofver ami ellatja a fonkciojat, lasd a felsoroltak Blender (mit hagynal ki belole? az egesz 3d-t? :D ), stb. :D

Ertem en hogy a mai gepek minimum 16 GB-os rabjabol nem karasz 300KB-nal tobbet foglalni es ezert mindent meg is teszel, de ez kb szelmalomharc. 

Igaz en hasznalom a gepemet es nem azert tartom hogy megnezzem, hogy hogyan Ne hasznaljam ki a kepessegeit vagy az altalam hasznalt szofverek kepessegeit. :D

Amugy az Openbox bloat, mert csomo lib-et hasznal. A TWM, na az a tuti. Bar ott is rezeg a lec, mert minek az ablakokra mindenfele fejlecet meg gombokat kirakni!!! :D

Az lehet, csak a körítés nem, és továbbra is lehet pl. encoding vagy ncurses felület megjelenítési problémákba futni... (És a linux subsystemmel ugyanez a helyzet.) De pl. a múltkor a kolléga vagy fél órát szívott valami scp-vel (már nem is tudom milyen hibát adott, de teljesen lényegtelen), aztán szólt hogy nézzem már meg mi van, mert nem látja mit ront el. Megnéztem, hát mondom semmi, ennek menni kell így. Mondtam neki, hogy indítson már egy rendes linuxot virtuális gépben és nézze meg ott. Ment... Szóval ilyen rejtett easter egg-ek előjönnek időnként.

"Sose a gép a hülye."

Nálam a névfeloldás nem mindig szokott rendesen menni hidegindítás után WSL2-vel. Ha leállítom (wsl -t) majd újból elindítom az megoldja, gondolom a /etc/resolv.conf-ot nem generálja újra valamiért. Mivel nem használom napi szinten mostanában, ezért annyira nem zavart eddig, hogy megjavítsam.

Na, akkor a Windows-omra felkerül a Konsole is a Filelight, Okular és társai mellé.

Már csak azt kell kitalálnom, hogyan lehet a WSL bash-t indítani el benne (amennyiben nem az az alapértelmezett)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Inkább abban vagyok bizonytalan, hogy hogyan lehet a bash-t elindítani :-)

Eddig, ha kellett, akkor csak ráböktem a Debian ikonra. Parancssorból nem próbáltam még futtatni. Illetve fogalmam sincs, hogy az egész WSL hogyan működik, pl. el kell-e külön indítani vagy folyamatosan ott van elérhetően.

De majd megnézem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.