GTK tooltip másik ablak fölött ragad

Fórumok

Egy ideje azt tapasztalom, hogy a GTK tooltip feljön egy másik alkalmazás ablaka fölé, majd ott marad, ami egyrészt ott nem releváns, másrészt kitakar valamennyit az adott ablakból, ami nagyon zavaró, s még csak el sem múlik time out-tal.

Például terminálban midnight commander a firefox ablaka fölött van. Az egeret az mc fölé húzom, de közben az alatta lévő hírportál egy linkjébe gabalyodik az egér kurzor, megjelenik a tooltip a cikk címével, rátakar az mc-re, majd jól ott is marad, mivel már az mc-n van a fókusz is, az egér is. Nagyon zavaró. Persze lehet, hogy a compiz is tehet róla, de régen nem csinálta. Régen minden jobb volt . :)

Az a baj, hogy meg sem tudom fogalmazni a problémát, hogyan keressek neten, annyira meg nem tudok angolul, hogy ezt jelezzem a fejlesztőknek.

Workaround, hogy visszahúzom az egeret a tooltip forrását adó alkalmazás, ebben a példában a firefox fölé, akkor elmúlik a tooltip, majd egy semleges helyről, azaz nem egy cikk címe fölül húzom az egeret az mc-t tartalmazó terminál fölé. Bár lehet, hogy ez csak firefox bug, más alkalmazással nem nagyon néztem.

Valaki tapasztalt már hasonlót? Mi a megoldás?

Hozzászólások

Same here. Én xfce-t használok és szerintem az egyik frissítés ronthatta el, de már engem is nagyon zavar. Nincs még rá megoldásom :(

Ja, igen, én is xfce-t, de compiz-zal és emerald-dal. Fogalmam sincs, melyik frissítés rontotta el. Ha tudnám, akkor is nyűgös régi változatot használni, mert valaminek kellhet már az új, meg akkor ki kell zárni a configban a frissítésből, stb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nekem Mate van, nincs Compiz es ugyanez a jelenseg. En is onnan vettem eszre, hogy Firefox csinalta, de most megneztem, a Thunderbird is. A Google Chrome pl. nem.

Azt vettem eszre, hogy mig a FF es a TB kint hagya a tooltipet akkor is ha valami billentyut megnyomok, a Chrome es mas programok nem - azaz igy nem is tud kintmaradni.

Viszont nalam ez kozel sem ujkeletu, nem emlekszek mikor kezodott, de biztos, hogy mar vagy egy eve. Debian Bullseye.

 

Szerk: idokozben megneztem, hogy mi tortenik, ha kint van a tooltip es kozben indul (pl. sleep 5 ; gimp) egy program (nem nyulok a billentyuzethez) - akkor eltunik a tooltip.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Nálam KDE van, és hasonló néha a szitu, de nem csak a terminál felett. Viszont a firefox pont nem csinálja, csak más gtk-s appok. Sloppy focus van, szerintem ez zavarhat be.

Persze, nem csak a terminál fölött, az csak egy példa volt. Olyasmire gyanakszom, hogy a GTK eseményvezérelt állapotgép, kiteszi a tooltipet, s amikor az egér másik alkalmazás fölé kerül, akkor nem generálódik esemény, nem lesz callback hívás a tooltip eltüntetésére, vagy nem tünteti el maga a GTK, vagy megvan minden, és az alkalmazás nem kezeli. A konkrét megvalósításról nem tudok semmit.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem ez a hiba a Gtk3-ban van, azért tapasztaljátok különböző WM, DE, kompozitor esetén is. Hasonló van nálam is, kisebb ablakkezelőkkel (Openbox, bspwm, dkwm), kompozitor nincs, nálam a Firefox-ban ha YouTube-videót játszok le, és teljes képernyőből váltok oda-vissza, vagy oldalt frissítek, akkor a videóablakból, ha fölötte volt az egérkurzor, megjelenik nálam is olyan tooltip, ami nem tűnik el, csak ha fölé viszem az egeret.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ne is mondd! Sőt, talán annyi van egy tooltip-ben, hogy „YouTube video”, ami emlékeim szerint akkor sem múlik el, ha fölé teszem az egeret, vissza kell kicsinyíteni, majd újra full screen egy olyan pozícióból, ami nem teszi ki a tooltip-et.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE