A Google a CES-en is folytatja az Apple gúnyolását

Címkék

Előzmények, háttérinfó itt. A Google a világ egyik (ha nem a) legnagyobb szórakoztató-elektronikai kiállításán, a CES-en is folytatja az Apple gúnyolását, mondván, hogy a CES a technikai világ legújabb technológiai vívmányairól és eszközeiről szól, ezért úgy gondolták, hogy adnak az Apple-nek egy kis forráskódot, amivel javítani tudja a "pixeles üzenetezés" problémáját ... A kiírás után pedig szépen le is fut az óriáskijelzőn a forráskód listázása ...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 01. 06., p – 10:26

szánalmas. a google saját maga is képtelen volt 1 darab rendes üzenetküldési platformot fejleszteni, nem tudom hányadikat kaszálják el. ezek után az Apple menjen utánuk, most éppen az RCS-t implementálva? hogy aztán ugyanúgy menjen a levesbe valami új miatt?

Az RCS-t nem a Google fejlesztette ki hanem a GSM Association, továbbá 5G-n kötelező az implementálása:

Operators are free to decide whether or not to implement RCS within their 4G networks. However, the 5G standards mandate the implementation of RCS in 5G networks and devices.

Technikailag az iPhone nem 5G compliant amíg nem támogatja az RCS-t. A Google akár bíróságra is vihetné a dolgot, mert emiatt pl. megtévesztő 5G kompatibilisként hirdetni az iPhone-t. Szerintem csak azért nem teszi mert egyrészt drága, másrészt gondolom az Androidnak is vannak hasonló technikai hiányosságai.

Illetve az Apple állítólag implementálta az RCS támogatást, csak nem adta ki:

Some sources have indicated that Apple has written the necessary code to support RCS within iMessage but is withholding support until further notice.

2016-ban, az RCS Universal Profile megjelenésekor két OS provider volt, a Google és a Microsoft. Utóbbinak 0,33% volt a piaci részesedése. Csak annyira lett GSMA szabvány, mint amennyire W3C a Chrome.

Az egész arra megy ki, hogy a "költségérzékeny" szolgáltatók átfolyassák az üzeneteket a Google szerverein.

A Google-nél eddig ezek az üzenetküldő alkalmazások voltak:

- Google Talk

- Google+ Messenger

- Hangouts

- Google Meet

- Google Chat

- Google Spaces

- Allo

- Duo

Lehet, hogy te ebből nem használtál sokat, de mások meg igen, a Google erősen marketingelte is őket. És a Google folyamatosan kavarja, hogy éppen milyen néven hívják, és milyen feature-ökkel rendelkezik az éppen aktuális üzenetküldője.

De ez hozzá tartozik a Google kultúrájához, gyakorlatilag nem tudsz anélkül előrébb lépni, hogy ne csinálnál egy terméket (amit aztán 1..x év után bezárnak): https://itwire.com/it-industry-news/strategy/at-google,-product-launche…

Az a durva, hogy egy ilyen sikeres cég egy új termék esetén olyan magasra teszi fel a lécet, hogy a legtöbb új termékük elbukik. Láthattuk, amikor a gmail-t akarták megújítani, már a nevére sem emlékszem a projektnek. Létezik még?

Bevallom azt sem értem minek ennyi kommunikációs alkalmazás. Engem nem zavarna, ha egy tudna mindent. Hiányzik a pidgin -ből kb minden amit használok. 

Szerintem ezek szándékos próbálkozások, a piac szondázása, hogy merre kéne menni. Van ez a vonal, ahol bevonják az ügyfeleket a termékfejlesztésbe (vö.: Bazaar), meg van az Apple-féle "ez az egy van, eszed vagy nem, köll' vagy nem köll'" (vö.: Cathedral) vonal. Nekem az előbbi szimpatikusabb.

Közelebb is áll a "Release early. Release often. And listen to your customers." elképzeléshez (The Cathedral and the Bazaar).

Egyesek szerint ez rossz, szerintem meg jó.

trey @ gépház

Ja, a gunyolodas szerintem is felesleges. Azzal tunjenek ki, hogy jo termeket/szogaltast adnak, ne a fricskazassal.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Felesleges? Szerinted az ilyen döntések ezek mentén mennek? Szerintem meg a pénzükért azt csinálnak, amit akarnak. Főleg az "I'm a Mac, I'm a PC" videós Apple-lel. Tudod, amiben az Apple szándékosan, sok pénzt áldozva, a médiában gúnyolta a versenytársát annak vélt vagy valós elmaradottsága miatt. Tisztán _üzleti okból_.

Nekem tetszik, amikor visszafelé sül el a kapanyél :D

🍿

trey @ gépház

Az Apple reszerol nevetseges volt, valaki frappansan visszavaghatott volna. Emlekszem erre, most beleneztem miket figurazott ki az Apple - sok olyat amin a Windows felhasznalok anyaztak rendesen - viszont a Microsoft siman vissza tudott volna vagni erre kiemelni a Mac-ek hianyossagait. Annak idejen ceges kornyezetben es jatekok teren kb. nulla volt a Mac.

Ezen mondjuk sokat rohogtem anno: https://cdn.ebaumsworld.com/mediaFiles/picture/370240/998543.jpg

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ezen mondjuk sokat rohogtem anno: https://cdn.ebaumsworld.com/mediaFiles/picture/370240/998543.jpg

anno én is röhögtem az iPhone nem tudom melyik korai verzióján, ahol copy & paste sem volt. Viszont ajánlom olvasásra a "Thank You for Being Late: An Optimist's Guide to Thriving in the Age of Accelerations" címü könyvet, amiben elég jól le van vezetve, mit is indított el az Apple az okostelefonokkal. Különösen az Astro Teller (Teller Ede fia) féle technológiai görbe nagyon passzol a mai mindennapokra és a technolgóiai fejlödésre....

Általánosságban is hagyományosan le van maradva az iPhone az Android világól, különösen csúcskategóriában. Lehet számolni mennyi év lemaradással az androidok után jelentek meg iPhone-okon a következők:

- heterogén big.LITTLE cpu magok

- 40 megapixel feletti kamerák

- 100Hz feletti képernyőfrissítés

- összehajtható képernyő (még most sincs)

Nyilván az iSzektások számára ezek teljesen nélkülözhető innovatív technológiák. 

- 40 megapixel feletti kamerák

Nekem már 2014-15 körül is volt 41 MP-s telefonom, tök jól fogyasztotta a tárhelyet, csak a képek nem lettek jobbak, mint a 12 MP-s beállításnál. Sőt.

- összehajtható képernyő (még most sincs)

Pont tegnap volt kezemben egy kiállított Samsung mittudomén, ami összecsukva is egy teljes méretű telefon volt. Tök jó poén, hogy ki lehet hajtogatni, de két dolgot azért megjegyeznék:

  • az a telefon egy bumszli szar
  • már most elkezdett szétrohadni az a része a kijelzőnek, ahol a hajtás van

Utóbbit még jóhiszeműen el is tudnám engedni, mert a sajátomra biztos jobban vigyáznék, meg mittudomén, de arra nincs bocsánat, hogy egy telefon 2023-ban ilyen böhöm valami legyen.

az a telefon egy bumszli szar .....

....de arra nincs bocsánat, hogy egy telefon 2023-ban ilyen böhöm valami legyen.

Szerintem nem te vagy a celkozonsege (es valoszinu en sem). Nekem nem volt meg a kezemben kihajthato telefon, de el tudom kepzelni ha valakinek a tablet meret az idealis akkor orul, hogy ez osszecsukva feleakkora :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerintem nem te vagy a celkozonsege

Valószínűleg így van. Nagy kérdés, hogy ki igen. :)

Btw nem kétlem, hogy ez a technológia egyszer el fog jutni a használható szintre, és akkor majd az Apple is azonnal elkezdi majd gyártani az ilyesmit. Igényt mindenesetre nem érzek magamban, hogy most jelen állapotában ilyet vegyek. Techdemónak érdekes, vagy tíz percig forgattam én is, ami a kezemben volt.

Nekem 3 ismerősömnek van, ebből kettő nő, és a táskájukban hordják. Imádják ők is. Mondjuk ez nem mond ellent annak, amit fentebb írtam. :)

Amúgy ebből ne legyen félreértés, szerintem tök jó az ötlet, és biztos vagyok benne, hogy mire az Apple is elkezdi másolni, addigra valós körülmények között is értelmezhető lesz a technológia. Egy techdemóra viszont nem akarok ennyi pénzt költeni. Respekt az early adoptereknek, akik igen, és ezzel lehetővé teszik, hogy majd egyszer egy kiforrott változatát használhassam az újdonságoknak.

Ja, nekik nem az a női izé (Z Flip) van, hanem a komolyabb (Z Fold).

Viszont, MKBHD eléggé dicsérte a Xiaomi Mix Fold 2-t, ami szerinte már közel olyan vastag csak, mint egy normális telefon (szemben a Z Fold-dal). Látszik a fejlődés.

trey @ gépház

"Nyilván az iSzektások számára ezek teljesen nélkülözhető innovatív technológiák. "

Az én feleségemnek a büdös életben nem fogsz többé androidot nyomni a kezébe. Nem nagyon érti ezeket a technikai fogalmakat, azt tudja hogy élete első ~5 okostelefonja mind android volt és mind szar volt, amióta meg a (második) iphone -ja van, azok fix, stabil, megbizható készülékek. Ez a felfogása a dologról, és nem tudok/akarok vele vitatkozni. Én mindkét platformot szivesen használom időnként, nem vagyok elhivatottja egyiknek sem. Most Motorolám van.

Ezzel azt akartam kihozni a dologból, hogy nem csak A meg B féle fanboyok vannak, hanem van a laikus 95%, akinek fingja sincs miket irtál itt össze, szubjektiv élményei és tapasztalatai vannak. És aszerint fog dönteni.

Nem létezik a piacon olyan android termék, ami csak megközelitené az iphone -okat szoftver támogatásban. Olyan van, ami fele-harmad annyi ideig supportált.

Mivel nem ő fizeti az árát (pontosabban nem vesz részt a megrendelésben, kifizetésben, a családi kassza persze közös..), és lövése sincs mennyibe kerül egy telefon, ez esetben nem része az élménynek. Megkockáztatom hogy családonként 1-2 ember van, akit érdekel az ár vagy a technika, szóval ez általánosabb mint gondoljuk.

 

Nem emlékszem minden készülékre, amije volt, de valóban a többsége a gagyibb sávból került ki. Ugyanakkor jó lenne ha a Google szabna valami minőségi korlátot a play store engedélyek kiadásakor, mert gáz hogy minden ótvaros kütyüre kiadja.

De ismétlem, nem vitatkozni akarok veled, igazad van abban hogy alma-alma benchmark legyen, én csak azt jelzem hogy sokan nagyon szubjektiven és kicsit sem racionális alapokon döntenek, egyszerűen "ez bevált" és társai alapon.

Ugyanakkor jó lenne ha a Google szabna valami minőségi korlátot a play store engedélyek kiadásakor, mert gáz hogy minden ótvaros kütyüre kiadja.

A Google bevételeinek 90+ százaléka reklámból jön. Neki az a célja, hogy a lehető legtöbb ember, a nap lehető legnagyobb részében találkozzon a Google által kiszolgált reklámokkal. Ezért csinálta az Androidot, ezért elérhető a leggagyibb eszközökön is - mert ez nem más neki, mint reklámfelület. Minden egyéb bevétel (alkalmazáson belüli eladások, előfizetések stb.) az csak plusz pénz, de az Androidnak nem ez a célja. Egy platform, ahol teljesen a Google kontrollálja a reklámokat.

Minden más dolog, ahol adatot gyűjt rólad (Maps és a location history, GMail, stb.) az csak arra való, hogy jobb profilt tudjon alkotni, értékesebbek legyenek a reklámjai a konkurenciánál és mindenki itt hirdessen elsősorban.

Igen, ezekkel kb. tisztában vagyok. A gagyidroidos élmények után szokott jönni az, hogy átmennek iphone -ra, és akkor rácsodálkoznak hogy egy telefon nem feltétlenül laggzik mint a szemét, nem indulgat újra, van rá rendes szoftver támogatás, kevésbé gagyik az appok a store-ban, stb. Mondjuk ez azért ma már kevésbé jellemző, so-so elműködik az olcsóbbja is, ahogy nézem.

Kivéve az, akinek nincs pénze iPhone-ra. Mert ugye ha kevés pénzed van (és a világ 8 milliárd lakosából 5 milliárd ilyen), akkor nem veszel iPhone-t, míg Android esetén válogathatsz.

És ugye aki kevésbé jómódú korában a Google szolgáltatásaihoz köti magát, utána nehezen fog váltani másra. A Google a sűrű fillér elveit követi a ritka forint helyett.

Az első rész so-so igaz, mondjuk refurb és használt szifonnal is el lehet éldegélni.

A második már kevésbé igaz szerintem, van gmail, calendar, photos, drive .. és minden más ugyanúgy iphone -on. Semmi munkával át lehet állni egy iphone -ra úgy, hogy bizonyos google serviceket tovább viszel, legfeljebb az apple-ös app store-ból telepitesz, meg apple pay-el fizetsz, és ennyi.

Nem nagyon érti ezeket a technikai fogalmakat

A Nokia meg mindig arul mobilokat, nem muszaj mindenkinek okostelefon :D

(bocs, nem tudtam kihagyni...)

Komolyra forditva, szerintem a jobb fele androidok siman felveszik a versenyt barmelyik iphone-al. Nekem kizarolag Nexus es Pixel mobiljaim voltak, szerintem nincsen veluk semmi gond, iPhone-t is hasznalok (ceges mobil), igy ossze tudom oket hasonlitani.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Igen, én abból a különbözetből elmegyek a családdal egy hétvégi kiruccanásra... És nem lesz kisebb a micsodám attól, hogy nem fél millás telefonom van, hanem mondjuk 100E Ft-ot picit meghaladó összeget költöttem ilyen eszközre. 10 év alatt elköltök mondjuk 400E Ft-ot telefonra, és mindenkor egy legfeljebb 3 éves, azaz támogatott, háromévesen is bőven az aktuális  középkategória tetejébe/vagy fölé pozícionált készülékem van. Ha almás emberke szeretné ezt meglépni, akkor neki is kell cserélni a készüléket pár évente (kategóriájából ne csússzon ki lefelé), vagy tartja, mert "csillió évig kapja a sw-es frissítést. Számoltuk nem egyszer, és a használt iphone eladásával együtt is többe kerül a zárt, az Android-hoz képest nagyon sok korlátozással járó ökoszisztémához tartozó készülék használata.

Ha neked ezek az önkényes bemenetek és összefüggések megelégedést okoznak, akkor rendben van. Másnak teljesen más bemenetekre vannak más önkényes összefüggései és választásai.

Nem is egészen értem, hogy miért vitatkozol most már vagy negyedszerre, amikor mindig azt válaszolom neked, hogy igen, ez rád igaz, tök jó, legyél boldog, de más emberek máshogy gondolkoznak :)
 

Én konkrétan azért vettem meg a Moto Defy 2021-et, mert ki akartam próbálni a Treble/GSI ROM -okat, illetve azért mert ez az egyetlen olyan telefon a piacon, ami MIL megfelelésű, és közben nem Rambo tégla. Full egyedi igények, mondom.

Nem tudom miért jutottunk el oda hogy a világon van "A" opció meg "B opció 400E forinttal drágábban", de nem igazán érzek késztetést arra hogy folytassuk ezt az értelmetlenséget. Neked még az sem felel meg, ha igazat adnak, gondolom akkor innentől értelmetlen a szál.

Az nagyjából oke, h mennyivel lenne jobb  ha implementalna az Apple az rcs-t.

 

Mik a kockazatok, mi lenne rosszabb tole?

Roppant kínos az egész (már az Apple részéről is az volt persze), de onnan érdemes nézni, hogy egy _consumer_ rendezvény keretében történik, és olyan fogyasztókra lőnek vele, akik képesek azonosulni egy elektronikai márkával ("én epölös vagyok" <-> "én droidos vagyok"). Hogy ez vajon milyen szintű lelki sivárságra vall, azt döntse el mindeki maga, de ismerjük ezt máshonnan is jól, pl pécé kontra konzol, sőt, xbox vs playstation vonalról például.
 

Először söprögessenek a saját portájukon. A mai Google már nem az a Google, Microsoftabb lett a Microsoftnál. Amihez hozzányúlnak, sz*rrá válik vagy  hamarosan beszántják. Elég csak a Gmail vagy a Youtube klienst megnézni.

Szánalmas, próbálják lemásolni de csak a fika megy.

sudo mount -o ro /hup.hu

Mama, hogy van az, hogy egyik marxista lövi a másik marxistát?

Szerkesztve: 2023. 01. 11., sze – 15:27

Edit: Nem jó helyre ment válasz. 
Egyébként meg egy-egy ilyen fricska szerintem nem csak belefér, hanem kell is.