SSD csere és Time Machine

Fórumok

Sziasztok!

 

Korlátozott mértékben ismerem a rendszert, kéretik úgy savazni..

Kaptam egy MacBook Air Early 2015 13" modelt, az volt a kérdés, hogy tudok-e nagyobb SSD-t varázsolni bele. Megnéztem az első 3 yt videot a témáról és az volt a véleményem, hogy ez megugorható a következő formában:

1. Time Machine backup készítése

2. SSD csere (kell hozzá egy Nvme SSD és egy átalakító, ezeket be is szereztem)

3. Telepítő létrehozása és telepítésnél a Time Machine restore funkcióval visszaállítani a régi rendszert

4. Profit

Az első lépésnél tartok jelenleg, a következő a jelenség:

Fogtam egy USB3-as külső vinyót, Disk Utility-vel lepucoltam, Time Machine indít. Borzasztóan lassú ~10 MB/s lehet, amikor ténylegesen csinál valamit, de nem is mindig pörög az a számláló.. Windows-on és Linux-on normális sebességel megy ~100 MB/s gondolom a benne lévő HDD limitál. Ok, fogok másikat, Win/Linux alatt az is rendben van, Macbook formáz, time machine ismét krvalassú. Mindkettő esetben előfordul az a jelenség is, hogy csak úgy abbamarad a backup folyamat (mondjuk egy jó 1-1.5-2 óra után), de nem látom, hogy eldobná az USB eszközt. Fogtam 2 SATA - USB átalakítót, rádugtam egy SSD-t meg egy rendes 3.5" HDD-t, ugyanez. Kipróbáltam mindkét USB portban, ugyanaz. NAS-on csináltam egy Time Machine kompatibilis SMB megosztást, látja is Time Machine, credential is ok, mert csinál egy mappát rá, de tartalmat már nem tesz bele, pár másodperc múlva abbamarad a művelet, semmi hibaüzenet vagy kiírás, egyszerűen vagy eltűnik a kolbász amit töltöget, vagy a preparing üzenet csak simán eltűnik.. Wifi-vel nincsen gondom, telefonnal 450-500 Mbit/s-t mérek a NAS-on. USB portok elvileg jól működnek..

High Sierra fut rajta és természetesen mindennek ott kell maradnia és úgy kell működnie mint előtte. Gondoltam már rá, hogy frissítéssel kezdek, de ismerős már mondta, hogy azért csak óvatosan, mert volt valahol egy 32-64 bit átállás és lehet valami már nem fog menni utána..

Mindenek előtt szeretnék egy olyan állapotra jutni, hogy backup legyen mielőtt bármit csinálnék ezzel a szerencsétlennel. Sajna már itt úgy tűnik, hogy eladaktam, mert 9. órája küzdök azzal, hogy azt a 109.28 GB-ot valahogy leimádkozzam róla (2 külső HDD, 1 belső HDD és egy SSD-re) vagy hálózati megosztásra - eddig sikertelenül.

- Van ebből valami normális 3rd party tool, amit ne adj isten egy újabb verziós macos-re lehetne restore-olni? Igazából már azt se bánnám, ha az új SSD is High Sierrát kapna és arra vissza lehetne állítani.

- Ha isteni csoda folytán végigmenne egy Time Machine backup, akkor próbálkozhatok azzal, hogy a model számára legfrissebb (Monterey) telepítőt készítsek és azzal csináljam a restore-t, vagy mindenféleképpen azzal kell restore-olni, amivel a backup is történt?

 

Nagyon szépen megköszönök bármilyen gondolatot a témával kapcsolatban

Hozzászólások

A time machine tud botranyosan lassu lenni, szerintem hagyd ott ejszakara a radugott ssd-vel oszt' kesz :)

És az nem lehet megoldás, hogy kiveszed az eredeti SSD-t és egy másik gépen egyben lemented valami erre való eszközzel? Gondolom semmi különleges nincs rajta.

Ne mondd, hogy ez neked még új, az Apple mindig is erről szólt. Speciális csatoló, speciális firmware-rel megy csak minden, csak Mac-es megoldással, szoftverrel, csupa olyan húzással, hogy még véletlenül se legyen kompatibilis semmi mással, hogy bezárjanak az Apple-ökoszisztémába. Bezzeg csóró Linuxon ilyenkor simán át lehet dd-zni, és utána a partíciókat és a fájlrendszert megnövelni (c)fisk-kel és resire2fs-sel, vagy GParteddel, vagy a partíciókat a célmeghajtón kézzel megcsinálva tar-ral vagy rsnyc-kel átvinni átvinni az egész rendszert fájlszinten, és csak néhány bootbejegyzésben átírni az UUID-ket, vagy a Grub-ot újratelepíteni, de az nem prémium, meg nem true Unix életérzés.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Te mar megint ugy fosod a szot, hogy nem lattal meg ilyet.

Ebben a gepben nincs T2, tehat siman at lehet 'dd'-vel huzni a particiokat. Meg a megnoveles sem lehetetlen, a beepitett disk utility is tartalmaz hozza tamogatast (az, hogy ez mennyire melos, fugg attol, hogy most hogy neznek ki a particiok). Ha lenne a gepben T2, no akkor a dd mar nem megy a titkositas miatt, de mitadisten, ahhoz is van hasznalhato terminalos tool (asr). Szoval siman dd-zhet, ha akar. De Time Machineolhat is, csinal egy mentest, berakja a masik disket, fogja annak a rendszernek a telepitojet, amit hasznalni akar es telepitesnel azt mondja time machinebol allit vissza. Ez is egy rendesen mukodo kornyezet lesz. (Ha tudatosan keszulok ilyenre, pl gepet viszem szervizbe, akkor imaget csinalok, mert az a leggyorsabb. A time machine marad arra az eshetosegre, ha tenyleg felrobban valami es kell a backup. 

Igen, tudok róla, hogy a MacOS POSIX kompatibilis, épp úgy van shell (Bash vagy zsh), épp úgy lehet dd-zni, meg egyebek, de ugye az Apple-nél sose tudhatod, hogy pl. a bootloaderben mit kevertek, ha kézi módszert választasz, akkor miért nem fog bootolni. Elég ha írsz mondjuk az Apple-nek, ők meg fogják erősíteni, hogy a Time Machine való erre, használd azt, és bár csinálhatod saját módszerrel, de arra azt fogják mondani, hogy az 3rd party, nem támogatott, nem ajánlott, saját felelősségre használd.

Továbbá dd ide, meg amoda, az nem változtat azon, amit írtam: SSD csak spéci csatlakozójú, vagy átalakító kell, és még a firmware sem mindegy, mert bele lehet futni, hogy egy bizonyos SSD-t nem fog támogatni a gép, ha a firmware nem tetszik neki. Ezt ragozhatjuk dd-vel, meg utility-vel, próbálhatjuk szépíteni, de a lényegen nem fog változtatni. Az Apple ilyen, és egyre ilyenebbek. Pl. a legújabb M1, M2 Macekben még kisebb a mozgástered, mert ott az SSD csak egy Flash chip az alaplapra forrasztva, a vezérlő része meg bele van integrálva az M1/M2 SoC-be, emiatt semmi mással nem bővíthető.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Miert lenne 3rd party a beepitett 'dd' vagy a beepitett 'asr' parancs? A manjuk szerint is azt csinaljak, amit csinalniuk kell. Meg az 'asr'-nek is Apple System Restore a neve. Ezt hasznalod ott, ahol a 'dd' mar buta. Mukodik, miert ne mukodne? A bootloaderen se kell gondolkodni, hiszen ahogy linuxnal tudod, hogy valoszinuleg GRUB lesz a gepen, ugy macOS-nal is tudod, hogy a 'bless' parancs az (man: set volume bootability and startup disk options) amivel foglalkoznod kell. De mivel tudod azt is, hogy milyen modellnel tortenik a "moka" es tudod azt is, hogy milyen rendszerverziokrol van szo, igy nyilvan nem gondolkodsz olyanokon, amik ott nem is kellenek. 

A supportos felvetesedet sem ertem. Ha hozza nem erto felhasznalot akarsz jatszani, akkor a 'dd' se jut eszedbe, mert nem ertessz hozza, akkor csinalod az egyszeru utat, ami "csak mukodik". Ha viszont hozzaerto felhasznalo vagy, akkor miert problema a support? Miert akarod az egyszeru emberek supportjatol megtudni, hogy a te hatulrol tamado megoldasod fog-e menni? Err szerintem semmilyen support nincs sehol felkeszitve. Egyebkent, ha L1 supporton tuljutsz, akkor siman kapcsolnak akar magasabb szintu es kepessegu embert is, akivel lehet kommunikalni. Ez bugreport kapcsan is mukodik, az elso koros, sysdiagnose/logok utan, ha olyan a probelma (sok embert erint) es latjak, hogy ertessz hozza, akkor kerultem mar olyan emberrel szembe, akivel dtrace segitsegevel kextet debugoltunk, hogy mi lehet a probelma.

Az SSD-rol nem mondtam semmit. Az Apple PCI-SIG tag, benne volt az M2/NGFF-t kidolgozo csapatban, az a szabvanytalan csatlakozo, amit hasznalnak, az oregebb, mint a kesobb megjelent szabvany (egyebkent, a fizikai dimenzioja veletlenul pont azonos lett az az uj csatlakozonak azzal, amit korabban az Apple hasznalt a sajat gepeinel, csak eppen belekerultek olyan labak es funkciok, amik az Apple korabbi verziojaban nem volt benne). Igen, mivel sajat kezben van a hw es az sw, igy nyilvan az FS driver konnyebben epit arra, hogy a storage firmware a keze ala dolgozik. Ezek egyebkent olyan firmware kepessegek, amik kesobb mainstreamme valtak, igy peldaul a berakott 3rd party samsung SSD-n ha megupdatelted a firmwaret, akkor elmultak azok a kompatibilitasi problemak, amelyek a regi firmware miatt jelentkeztek. Mintha, Linuxnal is lett volna mindenfele inkompatibilitas, amihez pl. a hibat triggerelo Samsung SSD-n kellett egy FW-t updatelni.

Szerintem ne állítsd vissza Time Machine-ből. Az új SSD-re telepítsd fel a legújabb rendszert, amit még a gép támogat. Rendesen, friss telepítést, legújabb frissítéseket is feltéve, tisztán 64 bites rendszert. Felesleges egy régi, agyon nyűtt, beszemetelődött rendszert tologatni a végtelenségig, néha tiszta lappal kell kezdeni, és erre egy új SSD kiváló alkalom lehet. Ha meg a user olyan okos, hogy mindennek maradnia kell, meg mindennek működnie, akkor oldja meg magának, szenvedjen vele ő.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, az más, ha pénzt kapsz érte, akkor csináld, amit kértek. Elindítod akkor a backupolást, és vársz akár 48 órát is, tart, ameddig tart. Ennek ellenére próbáld erről lebeszélni az ügyfelet, nem a saját kényelmed miatt, hanem a célszerűség okán.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Attól függ, milyen szerződést írtok. Itt mondjuk pont átalányban vagyok, annak előnyeivel és hátrányaival. Ha elérjük az X órát akkor megbeszéljük, hogy mi legyen - mozgóátlag, ebben a hónapban többet nem jövök, vagy extra díjért, de nem szoktam szívózni, erre speciel 2 munkaórát számoltam el

Természetesen munkaóra a köbön, mivel néha rá kell nézni, bizonytalan mikor végez, addig nem lehet tolni a gépen a következő fizetős melót. Simán rászámláznám, hogy befosik, aki hülye, meg ilyen célszerűtlen baromságokat erőltet, az nyúljon csak jó mélyre a buxába. Nem rosszindulatból, de a hülye kérdések, hülye megoldások ezzel járnak, aki ezt erőlteti, annak vállalnia kell a negatív oldalát is, objektíve igazságos. Az a baj, hogy a laikus felhasználók sokszor irracionális döntéseket hoznak, szakmai háttér híján, és köröm szakadtáig ragaszkodnak hozzá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egy "MacBook Air Early 2015"-re a legujabb OS az a Monterrey, nekem van egy ilyesmi gepem, 3rd party NVME SSD-vel es Monterrey elotti OS-el jol mukodott. Amint frissiteni akartam Monterrey-re kiderult, hogy kell neki valami firmware update, amit kizarolag eredeti "Apple" SSD jelenleteben tud csak telepiteni (a gep eredeti SSD-je meghalt, azert van benne 3rd party). Nos, itt meg voltam lőve. A megoldas egy eredeti SSD lett, amit megtartottam benne vegul. (gondololom a fw. frissites utan visszatehettem volna a 3rd party SSD-t is, de nem volt kedvem hozza es a ket SSD egyforma meretu volt).

Azert irtam le a fenti sztorit, hogy ovatosan egy nem frissitett rendszerrel. Ha kesobb akar ra a tulaj uj OS-t akkor ugy jarhat mint en. Erre a tipusra amugy a Monterrey az utolso macOS amit kiadtak, tehat elvileg kesobb mar nem lehet vele ilyen gond (persze ki tudja, lehet a kovetkezo alverzionak is kell majd fw. update).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ja, es semmi hibauzenet nem volt, csupan nem tudott az OS frissulni es reboot utan a regi rendszer fogadott (es meg talan valami gond is volt utana a regivel, de ez nem biztos). Aztan forum turkalas utan jottem ra mi lehet a gond.

[szerk.] Meg valami ami fontos lehet, nekem az NVME SSD berakasa elott ellenorizni kellett, hogy megvan-e bizonyos verzioju fw., amugy nem is kezelte volna. Szerencsere az eredeti SSD elhalalozasa elott megkapta ezt a frissitest, ugyhogy siman ment az 3rd party NVME SSD is. Majd ellenorizd le ezt is.

Nekem egy ilyen volt benne, a linken irjak milyen fw. kell hozza.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Hoppá, lehet hogy emiatt nem sikerült a frissítésem (szintén Early 2015 Air).

cseréltem benne SSD-t, nagyobbat tettem bele (Transcend) nem kellett átalakító, simán ment minden a Monterey frissítésig.

valamit nem sikerült írnia (nyilván, mert nem gyári ssd), usbröl is próbáltam nyektetni a telepítést, de csak arra jutottam hogy már OS se volt, a gyári SSD-vel simán ment az install, a transcend meg visszakerült a dobozába és most vígan megy Time Machine célként, igy már értem mi volt a gond.

Szerintem én nyirtam ki, egy jól irányzott újraformázással az x-dik óra után, annyira kifogytam már az ötletekböl hogy egy faék egyszerü telepítést sem tudok megoldani.

Igy ezek után, ha megszakadtam volna sem tudam volna telepíteni.

Az egész azzal kezdödött hogy elkezdte felhívni a figyelmemet a frissítésre, egy darabig hanyagoltam, majd beadtam a derekamat és rányomtam hogy mehet.
Otthagytam a gépet mert nem volt kedvem a progress bart lesegetni, egy idö után kiirta hogy a telepítés nem sikerült.
Ezt párszor eljátszotta még, majd gondoltam "nesze neked Gordiusz", csinálok USB-s telepítöt és majd onnan feltelepítem, ez se ment.
Mintha valamit írt volna hogy nem tud írni valahova, ekkor támadt a remek ötlet hogy akkor legyalulom a diszket, mintha üres diskre telepíteném.
Szégyenszemre el kellett kullognom (visszatenni a gyári SSD-t), TM backupból meg visszatenni a cuccaimat.

Ha viszont utána nétzem volna, akkor ment volna az hogy a gyári diskre feltelepítem és ahogy valaki javasolta CCC-vel átviszem a nagyobbra, számolva azzal hogy egy frissítés megint nem megy.

Lassan úgyis kikopik ez a Macbook, ha jól tudom a  Monterey az utolsó amit még rá lehet tenni.
Az SSD csere a méret miatt volt, mert a Mediamarktos leárazott makbúk nem volt konfigurálható.

Ertem. Elvileg netboot-al meg fel tudtad volna ra tenni azt az OS-t amivel kiadtak vagy ahhoz kozelit, aztan frissithettel volna Monterrey elottire. Van valami bill. kombinacio ami nem a legujabbat erolteti fel, hanem az eretedi OS-t amivel a laptopot kiadtak. De en is maradtam az eredeti SSD-nel ezekutan.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Sok régi szutyok fennmarad a rendszeren, még előző frissítésből, már nem használt fájlok, beállítások, amik potenciális bugforrások vagy egyébként a rendszert lassíthatják. Természetesen minden rendszeren megéri néha teljesen tiszta lappal indítani, szűz rendszer, és onnan építkezni, belakni. Legjobban erre a Windows kényes, de valamilyen szinten a Linux, MacOS is meghálálhatja. Ha nagyon nem muszáj, én nem erőltetném mindenáron, hogy sok éves rendszert hordozzak új rendszermeghajtókra, meg gépekre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Linuxnál is teljesen máshogy van, de végső soron annál is számít. Nem kizárt, hogy igazad van, de nekem hihetetlennek tűnik, hogy pont egy ilyen konzumidióta, bloatot fetisizáló cég, mint az Apple, olyan rendszert rakna össze, ami idővel sem lassul be, és egy ilyen backup is úgy visszateszi a user home-ot egy patyolat rendszerre, hogy nem viszi vissza a sok szemetet és sallangot, amit a felhasználó behalmozott.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

2009-tól 2020-ig használtam 1db OS-t 4 gépen át, úgy, hogy végig naprakészen tartottam. Többnyire dd-vel költöztettem mindig. És a 3. gép egy hackintosh volt :) Semmi bajom nem volt vele soha, nem szemetelődött, nem lassult. A home-omban persze folyamatosan keletkezik szemét, mert az app-ok is ide pakolgatják a szarjaikat, de azt meg tudni kell tisztán tartani, illetve ezen nem fog egy clean install segíteni.

Nemrég azért lett friss telepítés, mert M2-re váltottam.

Szóval tapasztalat vs. tippelgetés... Ha nem ismersz valamit, akkor ne ossz róla használati tanácsokat, praktikákat szerintem.

TM-nél a rendszert nem vitted, hanem egy clean installra (a gyári telepítésre) mozgattad a home-odat, meg /Applications-t (ha benne volt a TM-ben). A fresh/clean install így értendő, mert ez tulképpen az.

Ennek az ellenpéldája amit említettem a régi intel->intel költözéseimnél. Ez esetben dd-vel viszed blokk szinten az egészet egyik diskről a másikra (egyik gépről a másikra). Nyilván ez egy Intel->M1/2 váltásnál nem fog tudni működni, mert be sem tudna bootolni a művelet után.

Évente a Windowst se kell újrahúzni, ha valaki nem nagyon barom. Amiről én beszélek, az a sok éves telepítés. De ezek szerint én értettem félre, ez a Time-nyomorékság nem az egész rendszert klónozza vissza, hanem csak a user/home adatokat. Bár én már abból is láttam gondot Linuxon, régi home-ból vissza volt hozva egy config, ami miatt nem működött jól egy app, a törlés megoldotta.

A középút nyilván valahol a kettő között van, nem kell havonta újrarángatni a rendszert, de nem kéne fetisizálni a millió éves telepítéseket sem. Főleg laikus usereknél tapasztalom, hogy túlfetisizálják, túlmisztifikálják a „belakott” rendszert, és köröm szakadtáig ragaszkodnak hozzá. Egyszerű lustaság, megszokás alapján.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A time machine mindent ment, beleertve az os-t, de az os reszet csak akkor rakja vissza onnet, ha rescue modba inditod a laptopot es onnet valasztas time machine visszallitast.

viszont az oprendszer maga nem igen tud osszeszedni evek alatt mindenfelet, mert az os upgradek minden ilyet leturnak a fenebe (az os egy kulon particion van, es az van lecserelve az uj os imagevel)

Az a baj hogy fogalmad sincs semmirol, csak eszetlenul frocsogsz. Tud teljes rendszert is klonozni a "Time-nyomoreksag", tokeletesen mukodik.

Ez MacOS, NEM LASSUL. Teljesen mindegy hogy milyen file-ok vannak a home-odban. Tokeletesen mukodik sok evig ujratelepites, "tisztogatas", egyebek nelkul. Ez van, fogadd el, barmennyire is nem illik a fanatikus Apple-hater vilagkepedbe :)

A Windows-t sem kell évente újrahúzni. Hardvercserénél számomra egyszerűbb, meg nem szeretem a helyettem dolgozó csodatool-okat, de van a kezem alatt 2018-as Win10 install is egy nem épp korszerű gépen, hibátlanul hasít.

 

Kellő hozzáértéssel szerintem a MAC, a Win meg a Linux is kézbentartható, a kérdés annyi, hogy ha ez elmarad vagy hanyagul történik, akkor utólag takarítani és helyrerakni, vagy újrarakni és tiszta lappal éri-e meg jobban elindulni. A Win-nél a tiszta lap egy régi jó beidegződés, aminek mára már nincs több jelentősége mint placebó, ettől független én is csinálom, de csak azért, mert egyszerűbb mint klónozni vagy más bohóckodás.

TheAdam

Ha nagyon nem akarja az igazat: livelinux, dd külső merevlemzre/SSD-re, belső SSD kicserél, dd vissza, aztán partíció növelése -> öröm-bó'dottá'.

fú tényleg, bootolható linux is, ezt el is felejtettem. ez tényleg járható út, köszi! pedig raktam már mac-es gépre linuxot -.-'

viszont *lekopogom* úgy tűnik megy a 'gyári' módszer, éppen time machine restore folyamat, úgy egy értékrenddel gyorsabban, mint ahogy a mentés ment. 

Azert azt mondd el neki, hogy a High Sierra mar regota nem tamogatott rendszer.

a régi ssd benne a gépben. 

Onyx letölt, kinyirsz minden cache -t és faszságot, takaritasz, bezársz minden futó appot. 

usb-n rádugod az újat

carbon copy cloner letölt és csinálsz egy 1:1 másolatot az usb -s újra. (ha biztosra akarsz menni akkor még egyet csinálsz hdd-re)

SSD felcserél. 

ennél egyszerűbb nemigazán van. 

Köszi, végül amúgy lefutott a time machine egy külső házba dugott HDD-re, de nagyon lassan. Telepítőről pedig szépen visszaállította az újra.

USB - nvme átlakítóm nem volt kéznél, arra így nem tudtam volna mentést csinálni, de köszi a tippet, legalább van +2 tool, amit megjegyezhetek :D

Latom, mar megoldodott, de a jovore nezve: sudo sysctl debug.lowpri_throttle_enabled=0

Ha már megoldódott akkor kb mindegy, de disk utility is megoldotta volna.  

Csinálsz egy imaget vele aztán pedig restore-olod az új SSD-re.