OITM 6

Van ez a verseny, Országos IT Megmérettetés, eminek ez az 6. évfolyama. Idén ősszel 7 héten át voltak a fordulók, és ma hírdettek előzetes eredményt.

Előzetes eredményeim:

  • Beágyazott rendszerek (C) TOP25 
  • Cloud Engineering 66. helyezés a 357 indulóból
  • Cyber security TOP25
  • Data science az IT biztonságben TOP25
  • Linux rendszerfejlesztés és üzemeltetés TOP25
  • Mesterséges intelligencia TOP25
  • Nyelvfüggetlen programozás TOP25
  • Python in cloud (angol nyelvű) TOP25

Akik a TOP25-be kerültek, azok nem kapták meg a pontos helyezését, nekik február 3. pénteken lesz az eredményhirdetés. Drukkoljatok velem! még 52 nap.

Idén lényegesen kevesebb időm volt a versenyre, mint tavaly. Emiatt kevesebb kategóriára is neveztem, csak a nagyjából esélyesekre. Így is meglett a 7 darab TOP25, mint tavaly és azelött. Célom a tavayi 13., tavalyelötti 12. egyesített eredményemen javítani.

Hozzászólások

Szép portfólió (már az eredménytől függetlenül is, de úgy még inkább)!

Szerkesztve: 2022. 12. 14., sze – 12:24

Linux rendszerfejlesztés és üzemeltetés

Az első néhány forduló túl könnyű volt, nagyon sokaknak lett maxpontos. Ezt nem szeretem, ne az időeredmény döntsön. Mivel a fordulógyőztesek publikusak, látom ám, hogy Ládi Gergő (tavaly abszolút 2., tavalyi Linux nyertes) egyszer volt fordulógyőztes, tehát játszik.

Az egyik fordulóban két feladatom hibás, ez szumma 10 pont minusz, nem lett hibátlan a sorozatom. Várhatóan lecsúsztam a dobogóról, tavaly az első 3 helyzett hibátlan lett.

Az egyik fordulónak semmi köze nem volt a Linuxhoz. Tiszta python, változók láthatósága, ilyesmi. Gondoltam behozom Ládi Gergő helyzetét, mert az elmúlt években Gergő sehol nem szerepelt egyetlen pythonos témában sem TOP25-ben. Erre abban a fordulóban is fordulógyőztes Gergő.

Most kaptunk egy reklámlevelet a kiírótól, abban az az infó volt, hogy a második helyezet 2 ponttal maradt le az elsőtől. Ennek örültem: ne az időeredmény számítson.

De miért kell 52 napot várni? Ez nagyon sok. Értem én, hogy átadási ceremónia kell, meg műegyetem, meg vizsgaidőszak, meg idén karácsony év végi hajtás mindenhol. Azért ez most hosszú másfél hónap lesz.

Ez nagyon impresszív, gratulálok!

Csaba

Szerkesztve: 2022. 12. 14., sze – 21:44

Gratula innen is. Nálam csak 4db TOP25 van (Cloud engineering, DevOps, Linux rendszerfejlesztés és üzemeltetés, Python in cloud), a másik 5 kategóriám nagyon elcsúszott idén.

Szep eredmeny!

Nalam AI: 91, web: 80, nyelvfuggetlen/algo:30, embedded: 28, teszt, python, linux: top25.

Nekem ez volt az elso ilyen versenyem, volt olyan kategoria, amire csak a kerdesek miatt jelentkeztem (otletem nem volt, hogy lehet mesterseges intelligencia feladatokat tesztes modon felmerni). Volt par fordulo, amit elrontottam, az 1. forduloban pl. a nyelvfuggetlen programozasnal 41-42 perc alatt keszultem el az egyik megoldasaval, de jo gyors algoritmusom lett legalabb (40 percet adtak ra, szoval 0 pontot kaptam, lefuttatni mar nem volt ido). Ha elore irok adatbeolvaso fuggvenyeket, mert ismerem a formatumat, az +8 pont. Jovore ennyivel mindenkeppen jobb lesz. Kesobb emiatt kezzel megcsinaltam az 1-2. kerdesig, legalabb annyi pontot kapjak.

A kerdessorokban sok olyan temakor volt, amivel korabban nem foglalkoztam (pl. Linuxos PAM), de volt ido keresni. Emiatt sokat tanultam a versenybol. Talan ez a legfontosabb az egesz versenyen, ha gyorsan tudsz keresni, jol szerepelsz.

Az indulok kozul keveset ismertem, ugyhogy a fordulogyozteseket sem mindig neztem. Geleit lattam Excel kategoriat nyerni (grat ezuton is!), meg Barbi tobbszor megnyerte a Tesztautomatizalos fordulokat (exem).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

...ha gyorsan tudsz keresni, jol szerepelsz.

Ezzel azért kiegészíteném: "...és a találatok közül ki tudod szűrni a hülyeségeket". Az egyik exkollega például némi Google után ssh kulcsváltáskor a known_hosts fájlt törölte ahelyett, hogy az ssh-keygen-t használta volna.

én a nyelvfüggetlent python (jupyter notebook) -ban végeztem, kiváncsi volnék a versenyzők nyelvválasztására (hány ilyen, hány olyan). És igen, nem ártott eleve beleírni az adatbetöltés pár sorát, mint azt csináltam a másoik fordulótól... Minden fordulónál elöbb lekódoltam a brute-force megoldást, és csak utána gondolkodtam valami O(n) jellegűben. Van amit még napokig kódoltam a verseny után brahiból.

Mintha E-Medve kollegát is láttam volna ketegóriagyöztesként.

A legtobb fordulot pythonban irtam, mert abban tudok a leggyorsabban kodolni, es itt foleg a kodolas ideje volt kritikus (csak jupyter/ipython helyett pycharmban). Egy volt (ahol a szamjegyek osszegere volt kikotes adott intervallumbeli szamokra, talan 5. fordulo), amelyiknel mire kitalaltam az algoritmust, addigra kezzel meg is oldottam, igy vegul nem irtam kodot, de interpreterkent/szamologepkent ott is pythont hasznaltam.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Gratulalok!

 

En iden hallottam errol eloszor, es a kategoriaim kozul parnal nekem is az volt az erzesem, hogy lehetett volna joval nehezebb/trukkosebb a kerdessor (hanyat ki lehetett kuglizni konnyuszerrel..), vagy hogy sokkal jobb lett volna, ha az adott teruleten relevans tudast tesztelnek.

A februar 3-i dijatado engem is nagyon elszomorit, ugyanis igy semelyik kategoriamban sem fogom jo sokaig megtudni az eredmenyt - azaz ez mar nem teljesen igaz, linuxban mar latom, hogy 3.nal jobb nem leszek az itteni bejegyzesek alapjan :)

 

Megosztom en is a pontjaim, ha elegen leszunk, akkor hamar kirajzolodik majd a tabella allasa:

Cloud Engineering 369.34/420 pont
Cyber security 62/87 pont
DevOps 40/50 pont
IT biztonság 106/106 pont
Linux rendszerfejlesztés és üzemeltetés 87/92 pont
NetworKING (angol nyelvű) 33.5/36 pont
 

Amit en celnak tuztem ki magamnak, az a legjobb kotozkodonek jaro dij - minden forduloban volt jopar hibas kerdes vagy arra elvart valasz. Ha jelentkezik valaki osszehasonlitani a szamokat, akkor nekilatok osszeadni oket :)

Nem mondom, hogy az elmúlt 7 évben hallottam volna rólad, örülök pláne, hogy indultál a versenyen.

Mellesleg Medve kollega és te is előrébb végeztetek a linuxban, mint én (82/92), elismerésem.

A versenyszervező (P. Gellért) azt mondta, a teljes magyar informatikus gárda cca 5% -a vesz részt a versenyen. Ha vonhatunk átlagot, akkor ez a linux rendszergazdákra is igaz. Vajon mi lehet a hup.hu elérése? Biztos van treynek valami auditált adata vagy legalábbis becslése a célzott piaci részesedésről.

Cloud Engineering 66. helyezés a 357 indulóból

Na ez miért nem TOP25? Hát lehet így élni? :D

Amúgy gratuláció akart volna lenni, nekem szerintem a 358. hely jött volna össze de csak ha két induló van :)

levelet hozott a postás.

"egy valami azonban biztos: legalább egy olyan kategória van, ahol egyike vagy a három legjobb játékosnak! :) Gratulálunk!"

Legvalószínűbb a python, miután már ebben a szálban is van 3 ember, aki elöttem van Linuxból.

  • Python 2. helyezés (ennek örülök nagyon)
  • Linux 10. helyezés (volt már jobb is, de ez is jó)
  • C & beágyazott rendszerek 20. helyezés (untam nagyon, egysíkúak a feladatok, örülök az eredménynek)

Többire nem emlékszem, majd ha megjön a weboldalon az eredmény, akor beírom.

Összesített 24. helyezett, ami sokkal lejjebb van, mint a tavalyi, de még sem érzem rosszabbnak. Tavaly (és elötte) volt két igazán kiemelkedő versenyző (Szalkai Balázs és Ládi Péter) akik összehúzták az élbolyt a kezükbe, idén sokkal egyenletesebb volt az 1-6 helyezett.

 

A díjátadón koszik kollegát többször láttam jó helyeken, E-Medve kollágával beszéltem is, a következő versenyre gyertek minél többen!

Megjöttek az eredmények összefoglalva:

  • Beágyazott rendszerek (C) 20. helyezés a  217 indulóból
  • Cloud Engineering 66. helyezés a 357 indulóból
  • Cyber security 13. helyezés a 468 indulóból
  • Data science az IT biztonságben 8. helyezés a 252 indulóból
  • Linux rendszerfejlesztés és üzemeltetés 10. helyezés a 421 indulóból
  • Mesterséges intelligencia 17. helyezés a 313 indulóból
  • Nyelvfüggetlen programozás 16. helyezés a 663 indulóból
  • Python in cloud (angol nyelvű) 2. helyezés a 313 indulóból

egyesített: 24. helyezés 2588 indulóból