18 éve jelentette be az IBM, hogy eladja PC üzletágát a Lenovo-nak

Címkék

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 12. 09., p – 07:55

Emlékszem, hogy hogy sírtak az IBM-huszárok, hogy most aztán itt a vég, mert a kínaiak. Aztán, most, 18 évvel később megállapíthatjuk, hogy semmi rossz sem történt.

trey @ gépház

Adott egy Lenovo és Dell USB-C dokkoló, mindkettőn van HDMI kimenet. A monitor nem érzékel jelet, ha a Lenovo laptop a Lenovo dokkolóval csatlakoztatom, viszont a Dell dokkolóval tökéletesen működik. Mindkét dokkoló természetesen USB-C-s és a Lenovo dokkoló (T490) nem ehhez a Lenovo laptop-hoz (T14) járt.

Valami hasonlót akartam írni én is. A régi céges Dell E7480 Dell TB3 dokkolójával a mostani Thinkpad T14 Gen1 képtelen egynél több monitort kezelni (nekem speciel ez elfogadhatatlan), a Lenovo dokkolómmal a Dell meg meg sem nyikkan. De legalább a dokkok nem olcsók.

Kezdjük azzal, hogy az usb-c megoldás instabilabb az irodában szeret kissé "kijárni" a helyéről, és pl. megnyomkodom amikor elkezdenek villogni a rá dugott monitorok, és ettől meggyógyulnak. Visszasírom a

régi "tálcás" dokkolót, amire rápattant, és onnantól mintha a jóisten is rábetonozta volna, olyan stabil volt. 

A másik, hogy megnyomom a bekapcsoló gombot és a szipiszupi dokkoló+windows+driver kombó elsőre sokszor dob egy teljes kékhalált, másodikra már hajlandó működni is.

Úgyhogy ha engem kérdeznek én a tálcás dokkoló+bika tápkábel csatlakozó (régebbi kialakításra) voksolok. Nagyon szeretem a thinkpad T szériát de biztosan nem vennék az usb-c megoldásból már ha most akarnék vásárolni. (első usb-c -s gépem volt)

Otthon is a második "szerelős" (értsd iot fejlesztés+3D nyomtató+laser gravírozó vezérlés) gépem egy t580, és már az is C-s, csak tápra használom, és konkrétan ha odébb tolom az asztalon mert forrasztópáka kerül a kézbe, egyszerűen nem tölt, mert kimozdul már ennyitől.

Én amondó vagyok usb-c csatlakozónak semmi keresnivalója munkagépen :) 

-42-

Az is igaz, hogy ezt a sok baromságot az Apple mintjárára vezették be a gyártók, ne legyenek portok, minden oda legyen forrasztva, minden papírvékony legyen, stb.. A Lenovo, ahogy nézem, megy a trendek után. Bár azzal nem vitatkozok, hogy az IBM normálisabb gépeket csinált, drágább is volt, de bele volt téve az anyag, masszív volt, könnyen szerelhető, jó billentyűzet, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jó, hát az abszolút top termékvonalért felárat kérnek. Ami sokszor nem is éri meg, mert ezek a gépen nem jobbak annyival, mint drágábbak. Ugyanolyan vékonyak, ugyanaz a szigetes billentyűzet van bennük, stb.. Max. a kijelző, tapipad lehet jobb, meg a CPU/GPU erősebb, több RAM és kifújt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jott. Lenovo ideapad 5 flex laptop 2 ev alatt 2x volt szervizben. Garancia "vegulis mukodik", de ennyi. Masik lenovo, ideapad flex3, megnyomkodom a fedelet, rebootol. Szetszed, amul, mert siman a fel mm-es muanyag hatlapra van csavarozva az alaplap, semmi merevites vagy ilyesmi - az alaplap maga a merevito...

Ennyi utan nekem eleg volt, soha tobbet lenovo.

Emlékszem, amikor meggyanúsítottam barátomat, amikor átadta nekem a HP ProBook laptopot, az eredeti csomagolásban. A legkomolyabban.., "cour"-vára úgy tűnt a kezemben, hogy kizárólag csak a papírdobozt hozta el nekem, maga laptop meg Pesti lakásában maradt. (De.., nem! :) )

Sajnos tapasztaltam 2015ben. Nem akarták elfogadni, hogy alaplapos lett a gép húzták, halogatták, jajj meg kell várniuk a gyári recovery lemezeket csak akkor lesz biztos hogy hardverhiba, kijelző keret cseréje után elfelejtettek mindent átrakni a régiről és miután visszakerült a gép a szemétből totóztak, hogy vajon mi is a hozzá tartozó. Bár ez lehet, hogy függ attól is melyik céghez került be a gép, Alohával más alkalommal pl jó tapasztalataim voltak, de ha a TMX-hez kerül, akkor nem kell semmi jóra számítani...

Amennyiben a paraméterek megállnak annyiban hogy milyen cpu/vga/ram/ssd van benne akkor igen. De ezen felül érdemes nézni mást is, összeszerelés minőségét, mi van forrasztva, mi cserélhető, milyen a hűtése, mennyire zajos, mennyire recseg-ropog a ház, mennyire nyekereg a bill (keyboard flex), mennyire hajlamos törni a zsanér, illetve milyen lehetőséged van a javításra ha valami tönkremegy benne, de van még csomó nézőpont.

Nekem pl egy laptopnál fontos hogy passzív legyen, üzemideje jó legyen, billentyűzete kényelmes legyen, tapipadja jó legyen, kijelzője ne bántsa a szemem hosszabb használatnál se. Ha ezek megvannak akkor utána kezdem el nézni a teljesítményt.

Ennyire nem egyszerű szerintem. A termékvonal silányodása egybevág a globális piac minőségének sorvadásával, szóval sosem tudjuk meg, hogy az IBM termékvonal is ilyen lett volna avagy sem. Annyi azonban biztos, hogy egy öreg T42 / T43 kettéhugyozza az összes Thinkpad modellt, a millióforintos P-n kívül. Akinek volt valaha, annak ez tény. Sajnos sosem tudjuk meg, mi lett volna ha..

Az viszont több, mint valószínű, hogy USA hivatali szinteken nem lenne tiltólistán kémkedési megoldások miatt bármely IBM PC termék, nem úgy mint ahogyan most a Lenovo. Jah meg arra is fogadnék egy tizessel, hogy az IBM nem terjesztett volna férget a driver mátrixban, ahogyan a Lenovo tette "véletlenül".

Szóval nem jött el a vég. Viszont jobb nem lett egy szállal sem (ejj de finoman fogalmaztam) :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

hát nem tudom, a hp elitebook ami éppen a kezem alatt van is sokkal minőségibb terméknek érződik mint anno egy t42/t43. nem recseg nem ropog sehol, ellenben a thinkpadek (az összes) tudott érdekes hangokat kiadni bizonyos helyeken. :D én nagy thinkpad fan voltam, de szerintem sokaknak csak az emlék szépült.

Ebbe bel sem megyek, hogy a t580-am is recseg ropog, és a 4 hónapja kapott (0km-el) céges t14 gen3 is. Ezt nem tudom és nem is akarom elfogadni egy  ilyen árú géptől. A másik a touchpad, ami nálam "instant death" (kizárja a vásárlást) ugyanis azon felül, hogy kifejezetten rossz (mac-el már nem is merem összehasonlítani, mert nem is uaz a dimenzió) már önmagána egy "anyád" kategória, de hogy egy fél milliós (de inkább drágább) vason foltosra kezdjen kopni úgy, hogy az esetek nagy részében az asztalon van külső egérrel van használva, és csak esetileg tapipad, hát az a no comment. A t580-am szinte mindig csak tapipad, egy brutál fényes folt van rajta. 6 kiló volt az a gép is. Úgyhogy az én részemről a lenovó (és a legtöbb ilyen műanyag ipari hulladékot áruló gyártó) konkrétan elmegy a pi---ba a szemetével, mert ez az ennyiért!

És ahogy néztem az 1 milliós carbon tapija is uez. Érdekes a 1,5 éves macbook karcmentes tud lenni 5 kilóért. (az sosem kapott egeret egyszerűen élmény használni a tapiját)

-42-

nálam is extrém gyorsan koptak a gombok, billentyűk, touchpad nem annyira, mert inkább trackpointot használtam, valamint fedél sarkai még a legjobb táskákban is. . (mibe tartsam? selyembe? vagy inkább el se vigyem sehova? :D) miközben a macbookomon 7 év alatt csak a billentyűk fényesedtek ki picit. ha kicseréltem volna nem lehetett volna megmondani hogy ez egy használt gép, pedig nem óvtam annyira mint a thinkpadjeimet. alu ház + üveg tapipad. céges 845 G7 EliteBookom pont ilyen és ezen se látszik a használat nyoma. és akárhova teszem a kezem, akárhova nehezedik oda a testem sehol meg se nyikkan, mintha egy alu tömb lenne az egész. jó a hangszórója is, jó a billentyűzet, kijelző (IPS), halk, gyors. teljesen király gép. a lenovo manapság olcsó húsnak híg a leve feeling, csak közbe baromi drága.

> (az sosem kapott egeret egyszerűen élmény használni a tapiját)

 

Ezt magyarazza el nekem valaki, hogy miert nem sikerult egyik gyartonak se csinalni egy ertelmes tapipadot az apple-n kivul?

Tudom-tudom, windows driver. Csinaljanak egy referenciadrivert lnuxra, gesztusvezerlessel, es akkor kopogtassanak a microsoftnal, hogy ott van, epitsek be a windowsba.

A vegen a valve-nak fog sikerulni a steamdeckkel valami ertelmeset alkotni. Az osszes laptopgyarto fantaziatlan szart gyart ugyanugy 20 eve. Vicc, hogy a mobilokba nagysagrendekkel jobb kamera van. Amig nem jott el a kovid zoom idoszak, addig kivetel nelkul az osszes telibeszarta a beepitett kamerat.

 

Ahh, csapnivalo az osszes.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem csak driver szerintem. A probléma amit említek az anyagminőség elsősorban. A kopogós műanyag vs. üveg közötti különbség elég látványos. És tuti van benne amit szabdalom véd. Valahogy a legtöbb gyártó konkrétan lexarja a tapipadot, a bill. tervezést, összeszerelést, ház minőségét, webkameát, de még a hangrendszert is, konkrétan sokol rádió a legtöbb. Nameg a windows is minden csak nem fluid, a tapipad élményre is visszahat, hogy egy homokóra az eredménye. Megnézed az összképet,és tragikus. Pl a topikban szereplő thinkpad. Csilivilinek beharangozott műanyag ház ami tapintára igénytelen xar, recseg ropog, kopogós műanyag a bill. oldalon a tok, semmi garfikus gyorsítás, ami van az minden még csak nem is belépő a gamer világba, energiazabáló intel proci, botrányosan alja tapipad ami rommá kopik két hónap alatt, közepes képernyő, gagyi webcam, az ujjlenyomat olvasó harmadjára ismer fel, akkuidő fele sincsen amit ráírnak (konkrétan pofán hazudnak a gyártók, ráírják a 25% fényővel mért repülőgép módban és idlében mért időt ami a valósàgban jó ha a 40%-a), és erre jön még egy windows ami ak-ka-do-zik tökmindegy milyen paksot leolvasztó procát raksz alá. Az os borzasztó sokat ront az amúgy is botrányos vasakon. És kapsz valamit, amiből a csúcstechnika flagship  modell is toy-nak néz ki ha mellé raksz egy macbook -ot. Mert az full alu ház, rendes képernyő, (webcam azért itt is gagyi sokszor :D ) csendes, remek bill. legjobb tapipad, szenzacios (real!) üzemidő, kellően erős kakaó, és árban még alatta is van.  Azért egy 13as pro 6 kiló körül megáll, vagy egy air, és kenterbe veri a milliós xps-t. A 1,5 milliós pro-val a carbon van pariban, de csak árban. Az asus kezd ezekre figyelni, a zenbook  sorozata egész jó. Lenovoék nagyon beragadtak. 
 

Én úgy látom, hogy az m1 elavulttá tette az intel világot laptopban. Csak annak kell ilyen laptop aki gamer laptopot akar, vagy windows specifikus/vallási okból windows vasat akar, minden más esetben (a userek 95%-nak) elég a mac. Jobban jár, jobbat,és többet kap a pénzéért. Asztali gépen viszont közel sem biztos, hogy ez a helyzet. Imac csak akkor opció ha általános, de nem játszós családi gépet akarsz.  

-42-

Másik meglátásom: a laptopokat kezdi jobbról előzni a tablet piac. Sok feladatra már Laptop szintű tudással, üzemidővel, memoriával, stb... rendelkeznek egy mappa méretben. A legultrabook-abb eszköz egy tablet billentyűzetes tokkal. Nem véletlen, hogy a flagship modellek már laptop szintű felhasználást is preferálnak, pl samsung dex, vagy magic keyboard. Sokan nem is laptopot vesznek hanem egy ilyen kombót, és köszönik megvannak. A saját muteromnak oda akartam adni az egyik laptopomat, és köszönte de nem kéri, mert nagy, és a tabletje sokkal kényelmesebb. Igaz nem munkára használja. (Nyugdijas)  Nem gondolom, hogy kihalnak a laptopok, de jelentősen szűkül a piacuk egyre inkább. 

-42-

Mobilnal tudnak ugyanolyan minoseget produkalni, mint az apple.

Tabletnel tudnak ugyanolyan minoseget produkalni, mint az apple.

Telefonnal nem tudnak minoseget produkalni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A baj nem az, hogy szart gyartanak 20 eve (ide jon az osszes nyomtato-gyarto is btw), hanem az, hogy a sok idiota penzt ad erte.

Mert nem tud jobbat. Fontosabb neki a laptop burkolatan a diszites, mint a tapipad/kamera minosege.

Itt jon be az, hogy lehetsz te akarmilyen nagy arc, ha korulotted mindenki hulye, te is szopni fogsz, mert a szaresoben nem lehet kikerulni a kakit.

Es ezert fontos az oktatas minosege.

az IBM pedig azóta is (vissza)vásárolja őket saját használatra és a termékei alá... mind laptop, mint pedig szerver hardver téren.

erdekes, hogy a lenovo-nak sikerult nyeresegesen megoldani ugyanazt, amit az IBM-nek nem.

Vajon ilyenkor miert nem veszik elo az IBM management-et? Nekem a fenti kijelentes fenyeben nem ugy tunik, hogy kulonosebb kompetenciaval rendelkeznenek a szakteruletukon.

Még mindig sokkal olcsóbb, mint Európa (Forintba átszámolva 3 millió Forint körül van az éves fizetése egy gyári munkásnak, átlagban), sokkal lazább a munkajog és a környezeti előírások.

De ami talán ennél is többet számít, az állam nyíltan támogatja a stratégiai jelentőségű vállalatokat, akár közvetlenül azért, hogy tegye tönkre a nyugati vetélytársait. Akár gyártási költségek alatt is eladnak neked valamit.

3 milka, az mar kb. annyi, mint egy magyar/roman videki munkas bere.

Viszont ha EU-ban gyartod, nincs vam, ugye. Es szallitani se kell annyit.

Tamogatni itt is tamogatnak masszivan - gondolj csak a sok kormany altal penzelt gyarepitos projektre. Lassan tobbet kapnak tamogataskent, mint amennyit kifizetnek a munkasoknak (na jo, annyit nem, de neha tenyleg brutalisan sokat).

Akár gyártási költségek alatt is eladnak neked valamit.

Ez amugy egy nepszeru tevhit. Nem azert kerul egy iphone 1400 euroba, mert olyan draga, hanem mert az apple iszonyatos profitrataval dolgozik. Neha csinalnak egy teardown-t, megbecsulve a koltsegeket, olyankor tipikusan kijon, hogy az 1000 euros mobil gyartasa kb. 200 euro.

Nem a gyartasi koltsegek alatt adnak el neked, hanem egesz egyszeruen a nyugati cegek teljesen elcseszett profitot szamitanak fel, mind, amibol a corporate vizfejet penzelik. Aztan sirnak allami tamogatasert, mikor a kinai cegek lenyomjak oket.

Persze bizonyos fokig valoban benne van, hogy a kinai allam tamogat, de csak egy resze a teljes kepnek. A nyugati cegek rugalmatlansaga es hatekonytalansaga az igazi ok.

Az IBM a PC részleg eladásával kezdte azt a (máig tartó-folytatódó) folyamatot/hozzáállást, hogy ami nem hoz X eredményt, az megy a háztól. Nem volt rossz üzlet nekik sem a PC gyártás, de nem volt eléggé jó sem a menedzsmentnek (befektetőknek).

Azóta egy csomó minden mást is eladtak, mégis maradtak kb. ugyan olyan volumenű cég, csak több az adózás előtti/utáni eredmény, mint régebben...

Ezt nem a védelmükben mondom, hanem csak úgy. Nekem is gyerekkorom "hőse" volt az IBM az IBM PC által (én még dolgozhattam picit eredeti IBM XT meg AT géppekkel a klónok előtt), és traumaként érintett, mikor pattintották a PC részleget. De azóta eltelt 30 év (az XT-zés óta), és megértettem (remélem; nagyjából) a miértet.

Volt T410, T450, T480 (még pár napig van t480),  mindegyiket szerettem. Munkában használtam mindegyiket, eleinte mindegyikünk tartott, hogy meg "Lenovosodik". Meg fura volt, hogy eladtuk és utána mégis azt vesszük. A régi idők emlékére azért van egy X201 is, mert azt nem sajnálom ha oda-oda koccan valahová.

Jó a cucc még így is, a klasszikus magas billentyűzetet hiányolom.

sudo mount -o ro /hup.hu

Én még mindig egy T430-at haszánlok fő gépként. Egyszerűen annyira kényelmes több szempontból is, hogy képtelen vagyok elengedni. Azóta már kapott ezt-azt cpu upgrade, ram, ssd-k stb, de a billentyűzet, a portok, a bővíthetőség, a kényelem megtart mellette. Egyedül a kijelző felbontása kevés, de elméletileg lehet upgradelni azt is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Gondolhatod mennyire érdekelnek a színek és a betekintési szög. Annyira azért nem vállalhatatlan a dolog. Filmet nem nézek rajta, grafikai munkát nem végzek. Konzolra, táblázatra, szövegszerkesztőhöz, távoli asztalhoz, programozáshoz, stb... Bőven jó. Eddig dokkolóval használtam otthon, de jobb lesz ha benne lesz mindig egy kicsit nagyobb felbontás. Igazából a magassága kevés. Scrollozással vagy másképp összébb szoktam rántani amit lehet, de ez nem mindig opció. Emiatt még nem éri meg másik notit venni mert ritka az ami tetszik is és megfizethető.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...