Asahi Lina: már működik a KDE/GNOME az Apple M2-n teljes GPU gyorsítással

Címkék

Az Asahi Linux projekt (Apple M1/M2 fókuszú disztribúció) körül tevékenykedő Asahi Lina volt az a hacker, aki elsőként írt működő driver-t Rust-ban a Linux kernelhez. Most bejelentette, hogy az eszközmeghajtó-programja támogatja az Apple M2-t, a KDE teljes GPU gyorsítással fut, fut egyidőben a Xonotic, a glmark2 és a eglgears stb.

A Xonotonic FPS játék pedig 60 fps sebességgel fut akkuról majdnem 8 órán keresztül ...

Hozzászólások

Meglátjuk. Nekem önmagában az akkuidő nem selling point. Az új Intel processzorok is mennek már 6-8 órákat. 2-3 év múlva ez már nem lesz kirívóan nagy dolog. Nekem az Apple billentyűzete egy rakás fos, amíg nem lesz rendes magyar kiosztással, addig nem érdekel.

trey @ gépház

De miért is? Az Apple OS-e olyan billentyűzetkombinációkkal, fogalmakkal dolgozik, amihez ezek a billentyűzetek kellenek.

Köteleznéd az Apple-t arra, hogy egy másik gyártó (az IBM) által kitalált billentyűzetet használjon? Miért nem az IBM-t kötelezték arra, hogy valaki más legacy billentyűzetét használja, mikor kijött a PC-vel?

Kérdés, hogy mit jelent az 'egységes billentyűzet'. A fizikai kialakítást? Az eleve nem egységes, hanem kétséges :), legalábbis van egy ANSI és egy ISO szabvány rá, természetesen eltérnek (see xkcd: Standards). De az ún 'EU' kialakítású Apple billentyűzet megfelel az ISO-nak, az amerikai kialakítású pedig az ANSI-nak, tehát ez pipa.

A kurzor- és egyéb gombok kialakítása általános probléma a notebookoknál (including Apple), bár az M1 Air ebből a szempontból jóra sikerült.

Az pedig, hogy melyik karakter/írásjel hol legyen (egyáltalán melyek legyenek rajta), nyelvfüggő, más a magyar, az angol, német, olasz, francia stb. kiosztás, ezt nem lehet egységesíteni. Azt meg végképp nem, hogy az egyes nyelvek kialakított billentyűzete mellé az extra (AltGr-rel elérhető) plusz írásjelek hol legyenek, végképp nem. Különben is olyan kiosztást hozol létre és töltesz be, amit akarsz, tehát hogy mi van feliratozva a billentyűzetre, lényegtelen. A fiamnak van olyan billentyűzete is, amin pont emiatt semmi felirat nincs :)

Szóval hajrá az egységesítés terén.

Az egyik laptopom azerty-feliratos, amúgy qwertz (102)-kiosztású gép. Volt is probléma, amikor egyik oktatáson egy dél-afrikai fickó próbált rajta gépelni. Először "angolul", aztán "franciául" :-)

Elrettentő példa: a francia (vagy csak a flamand?) billentyűzeten a számbillentyűk csak a shifttel együtt számok, különben az írásjelek lesznek. Ez nagyon kényelmes akkor ha ilyennel akarod beírni a jelszót és a jelszóban számok is vannak :)

Sok évvel ezelőtt a fiamnak mániája volt a Dvorák kiosztás használata. Volt olyan eset, amikor ő Szombathelyen volt kollégiumban és kellett volna neki valami a gépéről. Távoli bejelentkezés még nem volt lehetséges, nem is volt hálózatba kötve a gépe. Elmondta a jelszót, én meg megnéztem a dvorák kiosztást képernyőn, memorizálva, hogy melyik gomb hol van. Az én gépem és az övé persze más szobában volt, és mindkettő fix gép volt, nem notebook. Párszor kellett ingáznom a két szoba közt, mire be tudtam jelentkezni :)

Latod, erre tokeletes volt a touchbar :(. Bekapcsolhattad, hogy melyik appnal legyen ott az Fx gombsor (nalam ez a Terminal, RDP, VNC kliens, vmWare), minden masban pedig tolta az appra jellemzo funkciokat. Touchbar elott meg Touchbar utan nem eleg leneznem, eszben kell tartanom, hogy a tok egyforma gombok, azok most ebben az appban media control gombok-e vagy funkciogombok.

Egyebkent, milyen appokban nyomkodsz Fx gombokat? Maces appok eredendoen nem is epitenek erre.

Az Fn billentyűk megvannak a MacBook Air-emen is. A numpad pedig nincs meg a Dell 7240 notebookomon sem (elég kevés 12" környéki notebookot van meg egyébként is, ha van egyáltalán olyan, amin megvan).

Szóval lehet, hogy hiányzik, de ez nem gyártói sajátosság, inkább a méret adta korlát.

Fn billentyű az pont van, bár nekem az első dolgom volt beállítani, hogy az F1-F12 legyen a default, és a bazári shortcutokhoz kelljen az Fn modifier. Numpad tényleg hiányzik, van is külső billentyűzet a dokkolóra kötve. (Ezért viszont nem sírok annyira, mert a hordozhatóság volt az elsődleges szempont - méret, akkuidő, stb. - és így is a két széléig ér a billentyűzet, nem akarom, hogy annyival nagyobb legyen a gép.)

Én is sokat Citrixezek, de nem tapasztalok ilyet. Macos oldalon magyar PC kiosztás van. Egy dolog nem megy, az a ctrl+alt+del (a Citrix Windows desktopon jelszóváltásához kellene néha), de szerintem ez a maces Workspace kliens hibája. Szerencsére van a menüjében egy opció rá, hogy ctrl+alt+del-t küldjön, azt szoktam használni.

Megvan a 102 qwertz is, természetesen kiválasztható. Ami roppant idegesítő tud lenni, az a speciális gombok elhelyezése (azok, amelyek az AltGr gombbal érhetőek el), ezek teljesen máshol vannak. (pozícióban az AltGr is máshol van, de ez átállítható) De könnyedén letölthető olyan kiosztás, ahol minden a Windows/Linux alatt megszokott helyén van. Sajnos ezekkel sok gyári hotkey összevész, de hát ez már kicsit bonyolultabb játék.

Szándék kérdése is. Igazából meg tudom érteni azokat is, akik ezeket nem szeretnék megszokni, ezek azok az apróságok, amelyek idegesítik azokat, akik máshoz szoktak hozzá. De kicsit hasonló, mint azok a hitviták, hogy van, aki  nem hajlandó magyar ékezetes kiosztást használni, mert a fejlesztőeszközök az angol nyelvre vannak optimalizálva (kicsit kompromisszumkészebbek alapvetően angol kiosztást használnak és néha váltanak magyarra).

És persze van egy jó pár Apple-hater is itt a HUP-on (is), akik minden alkalmat megragadnak arra, hogy hirdessék, hogy az Apple szar (mint cég és a termékei is), mások meg szimplán Evone-t és Hevit zrikálják :) Sokszor sikerrel :)

Te már a második vagy, aki panaszkodik az Apple-féle magyar kiosztása, így már utánanéztem. Nem volt még Mac-em, de a neten képekről. Nekem teljesen sztenderd magyar kiosztásnak tűnik, ami a többi képen is volt. Írásjelek, ékezetek, számok, stb. mind ugyanott van. Az egyetlen különbség, hogy a Mac-billentyűzeteken nem Ctrl, Alt, Win billentyű van, hanem Control, Option, Command. Kicsit még a numerikus részen a műveleti jelek máshol vannak, ez valóban zavaró lehet, de szerintem simán megszokható.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, én ezen sem látok problémát, minden ékezet, írásjel a helyén van. Egy dolgot nem látni, hogy az AltGr-es jelekkel hogy áll, pl. PC-s billentyűzeten AltGr + v/c/é/q/stb rendre @ & $ \ stb.. Elvileg az AltGr-nek Mac-en az Option billentyű felel meg. Az is igaz, hogy ez nem így lenne, az szoftveres kiosztással is pótolható, a szoftveres megoldásokat szintén nem ismerem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Erről beugrott, hogy egy F1 csapat vendégeként volt szerencsém kézbe fogni többek között a kormányukat is. Egy vendégtárs kérdezte a váltófülekről, hogy melyik vált fel és melyik le? Kiderült, hogy az bizony pályáról-pályára más. De hát ez borzasztóan összezavarhatja a versenyzőt csudálkozásra a kísérőnk válasza valami ilyesmi volt: hát nekik ez a szakmájuk :) 

$ grep -c egy$ word.list
100

Mondjuk ezt én se gondoltam volna hogy a váltófüleket cserélgetik, elsőre kicsit interneten olvasott BS kategóriába is raktam ha nem haragszol :)

Az oké hogy minden versenyzőnél/csapatnál más a gombkiosztás, máshol van a rádió, a fékegyensúly állítás meg ki tudja még hány bizbasz, de a váltófülek? Nemáááá.

Nem haragszom, lepődtem én is. A kétezres években volt, nem követem, hogy most mi van. Azt állították, hogy kanyarban a kormányon felül lévő kézzel jobb felváltani és arra az oldalra tették az adott pályán, ahol ez gyakoribb volt. A járgányban persze nem tudtam ezt igazolni :)

$ grep -c egy$ word.list
100

 Egy dolgot nem látni, hogy az AltGr-es jelekkel hogy áll, pl. PC-s billentyűzeten AltGr + v/c/é/q/stb rendre @ & $ \ stb..

És pontosan ezért lehet kompromisszumok nélkül PC-s kiosztásra állítani, úgy, hogy még azt sem fogja zavarni, akinek fontos hogy "azt csinálja ami rá van írva", mert nincs ráírva.

Ez alól egyetlen kivétel a "@", az ugyanis mint látod, szinte egyedüli AltGr-el elérhető karakterként rá van szitázva valamiért a "Q"-ra, viszont PC-s kiosztás esetén az AltGr+V-re kerül ugye. Szerintem ezzel együtt lehet élni.

Mert mi nem sztenderd rajta? Ezt kérem már hozzászólások óta, hogy indokoljátok meg. Félre ne érts, nem akarom az Apple-t védeni, mert hírhedten szinte utálok mindent, amit csinálnak, de itt kivételesen tényleg az az eset áll fent, hogy valami fals okból ekézitek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mert mi nem sztenderd rajta?

Az ~összes speciális karakter.

Külön kiemelném a @-ot, amit valamiért egy billentyűvel arrébb sikerült rakni a close window-tól, amiből volt már néhányszor meglepetés, több évnyi használat mellett is.

itt kivételesen tényleg az az eset áll fent, hogy valami fals okból ekézitek.

Én állítólag fanboy vagyok, úgyhogy ha ekézem, annak jellemzően egészen megalapozott oka van. :)

A kollégák szerint csak a @ és az is átállítható szoftveresen a V billentyűre. Ezt nem nevezném annyira szubsztenderdnek. Illetve ha sok speciális jel kell, az csak kódoláshoz szokott kelleni, de ahhoz meg inkább azt ajánlom, hogy az amerikai kiosztást vedd fel másodlagosnak, és máris sztenderd formában elérhető a < > @ { } ~ $ ; stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Lapozgasd vegig a termek megvasarlasanal a galeriat. Ide mar nem a nemzetkozi marketinganyag kepei, hanem az adott celorszag szerinti alapertelmezett kiosztas kepei kerulnek. Ennel, mar csak az lehetne a jobb, ha a galeriaban is megvaltozna a kep, ha pl nemzetkozi vagy amerikai angol kiosztast valasztok. De nem valtozik, viszont a kiosztas, amit kapok, az jo. Egyebkent, pl. ha a te logikad kovetem, akkor a Dell keyboardja se magyar, mert naluk is angolok a kepek

Szabványok vannak, csak nem kötelező betartani. Például az ISO/IEC 9995 szabvány billentyűzetkiosztásokról szól.

A szabvány nem törvényi előírás, amit követni kell. Az más kérdés, hogy lehetnének olyan jogszabályok a billentyűzetekről, amely valamely szabvány (vagy azzal egyenértékű megoldás) követését írják elő.

Napi szinten kapcsolódik GlobalProtectes VPN-hez CLI openconnect-tel.

Ami fontos lehet:

1. Meg kell adni a -gp kapcsolót a protokollhoz.

2. Kell egy CSD wrapper a HIP reporthoz (ez gyakorlatilag valami olyasmi, hogy a kliens validálja, hogy a kliens számítógépe, OS-e frissítve van-e, van-e antivírus szoftver stb).

Ilyen jellegű parancscsal használom: openconnect --protocol gp --csd-wrapper=/usr/libexec/openconnect/hipreport.sh vpnhost
Tökéletesen működik.

Lásd: https://www.infradead.org/openconnect/hip.html

Nem tudom, én hogy ellenőrizzem Mac nélkül? Olyat már pedig nem fogok venni. Nem a kiosztás miatt, hanem az ökoszisztémájuk zártsága miatt. Még használtan, jó áron se soha.

Egyelőre most annyit voltatok képesek leírni, hogy a @ karakter az nem ott van, az AltGr + V helyett az Option + Q-n. Oké, ez egy, de még mindig nem tudjuk, hogy mennyi ilyen van. Mindenesetre, ha vannak is eltérések, csak szoftveresek, és nem a billentyűzet rossz hardveresen. Jelenleg pl. német és brit ISO PC-s billentyűzeteket használok, ezen sincs rajta semmi, hogy AltGr-rel milyen karakterek elérhetők. Természetesen a Windows, Linux, BSD-k szoftverből megoldják, ha „hu”-ra van állítva a kiosztás, akkor azokon a helyeken vannak, ahová egy magyar PC-s billentyűzet is írni szokta. Gondolom ugyanígy MacOS-en is átállítható. De legjobb lenne ezt valaki fanatikusnak az Apple felé jelezni, hogy szoftveresen ne próbáljanak eltérni a magyar PC-s kiosztástól az Option-ös karakaktereknél sem. Szerintem az Apple részéről ez csak benézés, nem nagy felvevőpiacuk a magyar, kitoltak ugyan ide is magyar klaviatúrás gépeket, de az AltGr-es kombók felett elsiklottak, mert nem tudták, hogy magyarul az is lényeges. Ne feledjük, hogy amerikaiak, ők nem nagyon használnak sem AltGr-t, sem Option-t speciális jelekért, így nem nagyon tudják olyanok szemével nézni, akiknek ez valóban fontos is.

Kicsit olyasmi lehet ez, mint az eltérő írásirányok támogatása. A legtöbb szoftver nem szokta tudni, mert nagy részük olyan amerikai és európai országban készül, ahol balról jobbra írnak kizárólag. Minden más meg van oldva a nemzetközi kompatibilitással, lokalizált UI, lokalizált doksi, lokalizált dátum/idő/pénzformátumok, Unicode-támogatás, megfelelő fontok, csak épp az írásirány nem állítható át.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem tudom, én hogy ellenőrizzem Mac nélkül?

Friczy megmondta! Nézd meg a weboldalon! Ott, ahol fos kép van kitéve, de ha elég szorgalmas vagy, akkor valamelyik aloldal aloldalának konfigjában elrejtett brossúrában megtalálhatod! Aztán, ha megrendelted az alapján, akkor majd imádkozz, hogy az az-e, amire vártál. Ha nem, akkor úgy jártál :D

Egyelőre most annyit voltatok képesek leírni, hogy a @ karakter az nem ott van, az AltGr + V helyett az Option + Q-n.

Ugyan, én nem írtam neked semmi ilyet, de ha ez így van, akkor már eleve szar. 

Gondolom ugyanígy MacOS-en is átállítható.

Nem túl sok a bizonytalanság itt? Olyan is volt régen, hogy vegyek matricákat és matricázzam át a billentyűzetet. Ez komoly?

trey @ gépház

Nem túl sok a bizonytalanság itt? Olyan is volt régen, hogy vegyek matricákat és matricázzam át a billentyűzetet. Ez komoly?

Vagy ne vegyel Mac-et. Szerintem neked ez a legjarhatobb ut.

Akinek erdemes Mac-et venni, annak gondolom a merleg serpenyojebe meg boven belefer, hogy kicsit szokni kell a billentyuzetet vagy pl az, hogy rohadt draga.

A te bajod, hogy görcsösen próbálod sulykolni, hogy a Mac szar. Sose vennél, mégis folyamatosan rugózol a billentyűzeten, amiről már többször leírtuk - gyakorlati tapasztalat alapján is - hogy milyen, de neked fénykép kell, amit béna vagy megtalálni. Látszólag marha nagy energiát belefektetsz, hogy hisztizz olyan információk után, amelyeket persze többször is megkaptál, de figyelmen kívül hagyod, és megkérdezed újra. Tipikus troll, ráadásul még agyalágyult is.

Megismétlem: kérésre (link az előző kommentemben) fejtettem ki, hogy szerintem miért fos a MacBook billentyűzete. Hadd döntsem már el, hogy nekem mi felel meg! Te meg használd tovább, néha nézz utána melyik gomb mit is csinál és nyugodj meg! Igazi szupersztár lettél öreg korodra, hogy futotta egy MacBookra.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2022. 12. 01., cs – 08:32

Amikor komplett fejlesztőcsapatok nem tudnak a GPU gyártóknál rendes drivert összedobni, hogy a fenébe tud a nulláról eljutni egyvalaki ennyi idő alatt egy legalább már működő driver-ig? Vagy az M2 GPU is valamelyik meglevő ARM IP átdolgozása?

Itt tudod elolvasni:

https://hup.hu/cikkek/20221201/kozkivanatra_elerheto_asahi_lina_m1_gpu-…

Teaser:

[...]

All the way back in 2021 when Asahi Linux started, Alyssa Rosenzweig joined the project to start working on reverse engineering the M1 GPU. Together with Dougall Johnson (who focused on documenting the GPU shader architecture), she started reverse engineering all the user space bits, including the shaders and all the command list structures needed to set up rendering. That’s a ton of work, but less than one month in she was already drawing her first triangle! She’s amazing! If you haven’t checked out her series on dissecting the M1 GPU you should visit her website and take a look! ✨✨

But wait, how can she work on the user space driver without a kernel driver to go with it? Easy, she did it on macOS! Alyssa reverse engineered the macOS GPU driver UAPI enough to allocate memory and submit her own commands to the GPU, and this way she could work on the user space part without having to worry about the kernel bit. That’s super cool! She started writing an M1 GPU OpenGL driver for Mesa, the Linux userspace graphics stack, and just a few months later she was already passing 75% of the OpenGL ES 2 conformance tests, all on macOS!

Earlier this year, her work was so far ahead that she was running games on a fully open source Mesa OpenGL stack, running on top of Apple’s kernel driver on macOS! But there was still no Linux kernel driver… time to help out with that part! ✨

[...]

trey @ gépház

Egyrészt nem ma kezdék a GPU fejlesztést, nem ez az első ilyen reverse engineering projektjük. És nem is egyedül dolgoznak rajta, és ki tudják használni a Mesa-ban meglevő rengeteg kódot.

Másrészt a "full graphics acceleration" a desktopra vonatkozik ami kb. OpenGL 2-t használ.

https://rosenzweig.io/blog/asahi-gpu-part-6.html

Itt írja, hogy egy rendes Vulkan driver több éves meló lenne. 

Nem arra céloztam, hogy az Apple miért nem adja oda a doksikat. :-)

Erre gondoltam: "Amikor komplett fejlesztőcsapatok nem tudnak a GPU gyártóknál rendes drivert összedobni ..." hogy nagy nevű cégek videokártya driverei sem mindig olyan jók, mint szeretnénk, pedig ott házon belül van a HW és a SW csapat is.

mennyi kinlodas volt a suspend-resume korul. Es a fagyasok 99%-a mindig a gpu driver volt okolhato.

Vagy a bumblebee projekt workaroundja az nvidia kartyakhoz (hogyha ket gpu-d lenne).

Lehet sorolni, de egy videokartya driver (es kb. az osszes driver) akkor van kesz es mukodik jol, hogyha az benne van a kernelben. Egyebkent csak a szivas van vele. De ez maganvelemeny.

 

Szoval igen, ezen a teljesitmenyen lehet csodalkozni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

halistennek egy git commitnak nincs neme, ennyiben osztja a magyar nyelvtan bolcsesseget.

Es emiatt vagy jo, vagy nem jo, fuggetlenul attol, hogy a  hozza tartozo email cim gazdaja ferfi, no, transz, AI, angyal, isten, ordog vagy anime-waifu

En most vilagosodtam meg! Volt itt egy felkapott forumtema, ahol azon ment a vita, hogy az unioban a felsovezetok 33%-anak noknek kell lenniuk.

 

Ezekutan latom, hogy nem tudok a sorok kozott olvasni: a felsovezetok egyharmadanak at kell magat operaltatnia nove.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Almás gép vásárlásától kis apróságok mellett két nagyobb dolog tartott vissza mindig:

- nincs KDE

- nincs natív docker

Öröm látni, hogy egyet lassan kipipálhatok.

Videó linket talált valaki? Nekem nem sikerült, pedig megnéztem vagy két percnyi reklámot YT-on az ígéretes címek mögött, amikről kiderült, hogy be se bootolnak egy Linuxot se, csak beszélnek róla.