Újra hivatalos Ubuntu változat lett az Ubuntu Unity

Címkék

Az Ubuntu 22.10 kiadásával egy időben ismét hivatalos Ubuntu változattá lépett elő az Ubuntu Unity:

New official flavour

Those heartbroken after the Unity desktop breakup can rejoice again: Unity is back as an official Ubuntu flavour and wants to see you again.

Ubuntu Unity is a beautiful, slick and lightweight Ubuntu flavour. It focuses on beautiful design, and an efficient and elegant workflow. It promises “unparalleled level of efficiency” with features like the heads-up display (HUD), the Global Menu and powerful search.

Official flavours are owned and developed by members of the global community, but get backing from Canonical for infrastructure and support. The same repositories that are used on Ubuntu are also available in official flavours. Learn more at the Unity blog.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ez miben mas, mintha telepitem a unity csomagokat?

Nem nagyon más semmiben. Jobban össze van témázva, konfigolva a rendszer, meg néhány alkalmazás más rajta. Egyébként nem nagy a különbség, ha te úgy szereted, simán telepítheted a Unity-t csomagból is. Ez csak annak van, aki nem akar telepítés után még csomagkezelőzni, hanem mindjárt kulcsrakész megoldást akar.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez azt jelenti, hogy lesz újra hivatalos Ubuntu Touch is? :D:D:D:D:D:D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Na, még a végén visszatérnek majd Unity-re...

Abszolút őszintén kérdezem: a helyett, hogy 65-féle Ubuntu telepítő variánst csinálnának (hostolnának, töltenének le a szerencsétlenek), miért nem egyetlen desktop telepítő van, amiben valahol az X. lépésben megkérdezi,  hogy mit szereptél:

- default Ubuntu (a kiadás előtti este hasfájásától függő) DM-mel / WM-mel

- Gnome[23456789]*

- KDE (nyilván itt is lehet KDE45678

- Unity

- XFCE

- és í. t.

Majd pedig, ha már egyszer minden rohadtul ugyanaz és ugyanonnan jön, akkor a minimál install után feltolná az adott DE-t.

Kész.

Így van. A Canonical hivatalosnak csak az általa készített gnome-os (sima) Ubuntu ismeri el. A többi különböző community edition, más-más karbantartókkal, és hivatalosan nem támogatott, de ettől természetesen épp úgy a hivatalos tárolókat használják, csomagokat, update-eket megkapják, de ettől még nem lesz a kiadás, lemezkép hivatalos. De lehet én tudom rosszul, mert a hír meg azt írja erről a unity-s változatról, hogy hivatalos.

Írom ezt úgy, hogy szerintem is hülyeség, hogy 100-féle lemezkép van, óriási pazarlás. Az jobb, mint amit a Debian, Arch, stb. csinál, hogy egy lemezkép, de azt azzal teszi fel a az ember, amivel csak akarja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Van a hivatalos Ubuntu, emellett vannak a hivatalosnak számító, elismert Ubuntu változatok (avagy angolul Ubuntu flavour, ez lett most az Ubuntu Unity is), és nem hivatalos egyéb Ubuntu változatok, remixek és származékok (ilyen pl. az Ubuntu Érettségi Remix). A gyakorlatban a hivatalos változati státusz azért jó, mert a Canonical infrastruktúrát és szolgáltatásokat biztosít a projekt számára. Forrás: https://wiki.ubuntu.com/UbuntuFlavors

Ja, hogy így értik a hivatalos, hogy infrastruktúra. Jó tudni. Bár szerintem ilyen alapon a többi flavornek is megadhatnák. Mindegy, mert nem használok Ubuntut, ezzel a sok külön kiadással sem értek egyet. Ez az egyik, amit szeretek az Archban, Debianban, stb., hogy nincsen belőle mindenféle edition, meg külön iso, hanem az alaprendszert azzal telepíted, amivel csak akarod, úgy konfigolod és témázod, ahogy csak akarod, nem találgatnak helyetted, hogy mire gondolhatott a költő. Ráadásul a disztrófenntartóknak is könnyebb, hogy csak egyféle iso-t és egyféle tárolót kell fenntartani, nem külön infrastrkutúrát a összes klón alá.

Egyébként meg annak ellenére, hogy én a Unityt oltárira utálom, legszarabb asztali környezet evör, de azt a 13 éves gyereket, aki a projektet most viszi, azt nagyon becsülöm, ilyen nagyon fiatal létére nagyon profin tolja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha mindegyiket belecsomagolnád a képfájlba, akkor rohadt nagy lenne a képfájl.

Ha pedig nem, akkor nem lehetne telepíteni a rendszert internetelérés nélkül.

Ráadásul a telepítő így gyors és praktikus. Lényegében a live rendszert pakolja le a vinyóra és ezen alakít pár apróságot ahelyett, hogy egy minimális rendszerre egyesével telepítgetné fel a csomagokat. 

Annak idején a Unity megjelenése adta a végső lökést, hogy leszálljak az Ubunturól. Tudom, van, akinek tetszett, ezt csak érdekességképpen jegyeztem meg.

Külön fel kellett tenni, és -legalábbis nálam- nem volt stabil, nem nyomoztam ki hogy mi miatt. Akkoriban valahol olvastam hogy a fejlesztését is parkolópályára tették / visszafogták. Ez nekem eltakarítást jelent, de elfogadom ha erős a kifejezés.

(Plusz a wifim jóval gyengébb lett mint előtte. Így hát CentOS lett belőle, ami azóta ugye... A 24.04 LTS-t azért megnézem majd szerintem.)

echo crash > /dev/kmem

Ubuntu 22.04.1 LTS

apt install ubuntu-unity-desktop
majd a konfig (pl. DM csere) lemegy csont nélkül.

Első login, "something went wrong" meg "all plugins disabled" alul egy logoff gomb, más nem látszik a desktopon.
A 3. login után nyomtam egy alt+tab-ot, ott a unity desktop. unity-tweak-tool feltesz, GUI-n nincs a programok között, command lineból indul.
Radiance theme a panelre hatástalan, az maradt Ambiance.
A panelen ha a Firefox-ra kattintok, megjelenik alul még egy Firefox ikon. A System Settings esetén is. A file kezelőnél viszont nem, össze-vissza.

Tartom, a Unity-t eltakarították, ez a tákolt katasztrófa csak a nevében az :/ Hopium... megyek vissza Gnome-ra.

echo crash > /dev/kmem