Spam, vírus szűrő

Mivel a céghez egyre több spam jut be és ami nagyobb gond, egyre több kártevős csatolmány is, ezért elkezdtem körülnézni milyen megoldások vannak spam+e-mail szűrésre. Neten elég sok megoldás van, de a leírásokból sokszor nem derül ki, pontosan mit takar a termék, on- vagy off-premises megoldás és mennyibe kerül.

Jelenleg az EFAProject-et használjuk, ami egy jó platform, de jobb kellene.

Az EFA-hoz hasonló mail-gateway szerű on-premises megoldás érdekel.

Eddig a Kaspersky Secure Mail Gateway-t sikerült kipróbálni és árat szerezni rá. Ez nagyon jól teljesít. Az ára 6 euró/user/év, de az már nem világos, hogy számolják ezt ki, mert a befele jövő forgalom alapján nem releváns, kifele pedig nem küldjük át rajta a leveleket.

Valaki használja ezt vagy más megoldást?

Hozzászólások

Amit régen használtam és nagyon beváltak a Scrollout F1 és az ASSP  .

De mind a kettőt finomhangolni kell egy picit és foglalkozni kell vele de nem nehéz. Az elsőt egyszerűen és simán tudod 2 IPMAP folderrel tanítani, a típusok közt súlyozni, stb a másodikban mélyebbre kell ásnod magad picit, de a lényeg, hogy log és keresés mind a kettőben van, így gyorsan kapsz választ arra ha valami igen vagy nem lett átengedve a kívánttal ellentétben.

A helyzet az, hogy átjönnek mindenen ezek a cuccok. Már annyira 0day szinten van, pláne ha vmi magyar bank/nav/akármit céloznak, hogy nem lesz ideje egyik szuperszűrőnek se felkészülnie.

A licenszek általában postafiók alapon, vagy szűrendő címenként mennek. Nézzétek meg az ESET NOD32-es megoldásait, elég jól szoktak menni.

Viszont bármelyiket is választjátok a felhasználók képzése/tájékoztatása nem maradhat ki, mert tuti lesz olyan cucc, ami átjut.

Az ESET-nek Mail Security for Exchange megoldása van, ami szerverspecifikus. Mivel Exchange szerverünk van, ezért lehet megfelelne, de szimpatikusabb a mail gateway megoldás. A nod32 az desktop antivírus.

A Kaspersky Secure Mail Gateway-t trial licencel próbáltam ki, ami 99 userre van kiadvan, de az elmúlt pár napban befele 200 e-mail címre jött levél (kifele nem szűrünk).

Valakinek van evvel tapasztalata? ha 25 userre veszem meg a licencet, vajon akkor is menni fog ha csak a befele jövő leveleket szűrjük?

proxmox mail gateway - kb. 120€/év

Nagyon jók vele a tapasztalatok, max nagyon ritkán olyan visszajelzések jönnek hogy X,Y magyar! hírlevelet megkapta, pedig nincsen rá feliratkozva.
Egy virtuális gépen simán elfut, akár cluster-be is rakható!

Szerkesztve: 2020. 10. 30., p – 15:57

Proxmox Mail Gateway, opensource, ingyen van (ha nem kell support).

Könnyű használni, telepíteni, elég jól szűr, én szeretem, több helyen használom.

https://www.proxmox.com/en/proxmox-mail-gateway

Ha esetleg proxmox ve-t is használsz, egy kattintás a telítése konténerbe. Kifelé dkim egy kattintás, a lets encryt tanúsítvány integrálás meg három. Tényleg nagyon jó.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Sajnos annyira kifinomultak és mit előttem írták 0day az összes spam és vírus, hogy nem igazán szűrhető. Nekem is ez a tapasztalatom. Én fekete listázok. Hét hónappal ezelőtt kellett újra telepítenem a mail szervert. Az elején pár hétig max 10 percet töltöttem a levelek szűrésével naponta. Ez mostanra heti 5 percre redukálódott.

Amit én használok az az iRedMail. Ez is nyílt forrású és ingyenes. Van fizetős verziója is és van egy hasznos egyszeri díjas segítség kése.

Komolyabb védelemmel van ellátva támadások ellen is. Ez valójában teljes értékű mail szerver de egy mozdulattal lehet átállítani hogy a bejövő leveleket továbbítsa egy másik gépre.

Telepítés után egyszerűen a /etc/amavis/conf.d/50-user fájlban a $forward_method -ot kell beállítani a másik levelező szerverre, és kész is.

Van egy saját fejlesztésű Postfix policy server-ük, (https://github.com/iredmail/iRedAPD). Ezzel szuper könnyen lehet a white vagy black listát kezelni parancs sorból. https://docs.iredmail.org/manage.iredapd.html

Idézet:

Valid formats of whitelisted and blacklisted addresses
  • a single user: user@domain.com
  • a single domain: @domain.com@sub.domain.com
  • entire domain and all its sub-domains: @.domain.com (there's a dot after @)
  • anyone: @. (the ending dot is required). it catches all addresses.
  • top-level domain: @.com
  • single ip address: 192.168.1.2
  • CIDR network: 192.168.1.0/24

Régen volt egy francia VadesSecure felhős SMTP átjáró/szűrő, de úgy hallottam nagyon elszálltak a licenc árak új előfizetőknek, de javítsatok ki, ha már normalizálódtak.