Klima kondenzviz - zöldség, gyümölcs locsolásra

Fórumok

Sziasztok!

A kérdés egyszerű: klimából nyáron lejön napi ~5 liter viz, szabad ezt zöldség és gyümölcs locsolásra használni? Értsd: meg is enném azt, ami ebből nő.

Keresgéltem a témában de mindig csak addig jutottak el a cikkek, hogy szobanövényeket szabad. Igen, de az emberi fogyasztás azért még egy plusz kockázat.

Úgy gondolom hogy biztonságos, de megerősitést várok hozzá.

Klima tipusa: https://www.arukereso.hu/klima-c3172/mdv/nta-026b-iu-nt1-026b-ou-nta1-0…

A kültérre vezetett hosszú csőből folyó vizre gondolok.

Köszönöm a kedves és épitő hozzászólásokat.

Hozzászólások

https://en.wikipedia.org/wiki/Legionella

Locsolasra valoszinuleg nem gond. De ezt valoszinuleg nem egy informatikai portalon kerdeznem meg. (ill. lehet, hogy keszitenek valami egyszerubb UV-s eszkozt)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Az gáz. Erre oda kell figyelni, hogy ne legyen megpattanva a víz. Apró kis cseppekben kitolod a levegőbe, amit aztán belélegzel.
Párologtatóba RO vizet szoktunk tenni. Abban nehezebben fejlődik ki a devla. De ha régi, azt is cserélem, és alkoholos ronggyal áttörlöm a készülék belsejét. Ha látható telepek fejlődtek ki benne (kollégámnak volt ilyen), azt durvább cuccal is érdemes kitisztítani, kifertőtleníteni.
Általánosságban véve rosszabbak azok a párologtatók, amiknek átlátszó a tartálya és fény éri a vizet, valamint amelyekben a tartálynak bonyolult alakja van, esetleg nehezen hozzáférhető (így nehezen tisztítható) részei.

hacsak nem hektáros ültetvényről van szó, csak házi termesztés közvetlenül saját fogyasztásra, akkor kb. a napi klozett lehúzogatással + fűrdéssel sokkal több vizet elpazarolsz, mint amit ezek öntözésére használnál. Akkor már inkább a kádban gyűjteni a mosakodóvízet, és lavorral azzal önteni le a wc-t. 10x annyi víz megtakarítás. Csak hát az emberek még nem ezt cainálják. Helyette ivóvízminőségű vízzel öblítjuk a klotyót, 10-20 év múlva meg már ezen a területen is mindennapos lesz az ivóvízhiány nyaranta.

Mi nem spórolásból öntözünk desztillált vagy ro vízzel.
Nagyon kemény nálunk a csapvíz, és erre egyes növények (pl. az orchídeák) rendkívüli módon érzékenyek.

Ablakmosóba és kávéfőzőbe a vízkőképződés megelőzése végett tesszük.

Párologtatóba pedig egyrészt szintén a vízkő miatt, másrészt a desztillált (és főleg az) ro vízben sokkal nehezebben szaporodnak el a baktériumok, algák.

Mivel nyáron a klíma kondenzvize a legkézenfekvőbb amúgy is meglévő, külön erőfeszítést nem igénylő desztilláltvíz-forrás, adja magát, hogy azt az ember ezekre felhasználja.

Alapvetően azért öntözök klimás vizzel mert nekem spéci beépitettség miatt 5L -es flakonban jön az áldás és igy is úgy is ki kell önteni valahova (ráadásul elég sokat: főműsoridőben napi 5-10L). Ha meg már kiöntöm, a növényre öntöm és nem a csatornába. Máshova nem tudom, ez egy társasházi lakás, nem családi ház.

A kádas wc-s ötlet nagyon jó, de ahhoz be kell ruházni a megfelelő átalakitásba. Kádam nincs, a WC fölötti dömötör meg alapból amúgy is tele van, át kéne alakitani úgy hogy lehessen hozzá öntögetni.

Budapesten egyébként nem jellemző a vizhiány, mert itt felül van tervezve a vizes hálózat (valamelyik főmufti mondott erről egy számot, talán 0,5M emberrel felül van tervezve). Az agglomerációkban szokott elfogyni, mert ott túl sok ember épitett házat magának túl gyorsan, és kicsi rá a kapacitás

Szerintem locsolhatsz vele. Max. a levegőből visz magával némi port, esetleg a kondenzvíz elvezető csövekben tenyészhet valamilyen gomba vagy baktérium, amiből magával vihet. Ilyen szempontból nem rosszabb, mint esővízzel öntözni.

Magam is gyűjtöm egyébként a kondenzvizet. Autó ablakmosó folyadékot keverek belőle, vasalóba tesszük, valamint a kávéfőzőbe is az kerül (hogy ne vízkövesedjen).
Közvetlenül ivásra nem alkalmas, mert csekély az iontartalma, ami a gyomrodnak nem annyira jó.

A tárolhatóságával kapcsolatban is jók a tapasztalataim: PET palackban elég jól eláll, nem zöldül meg, mint mondjuk a csapvíz. Persze azért nem árt sötét helyen tárolni.
Vannak több éve letárolt palackjaim is, amiknek látszólag semmi bajuk.

Azért az a forralás ami a kávéfőzőben van nem visz el mindent. Sokszor nem is éri el a víz a 100 fokot, csak 70...80°C-ig van melegítve.
Ökölszabályként 5 perces rolling boil ami elfogadhatóan fertőtleníti a vizet.

Azzal számolok, hogy ha nincs elkoszolódva a rendszer, és folyamatosan használva van, talán nem tenyészik ki benne komoly dolog.
Valamint az, hogy átmegy a kávén, egyfajta szűrés.

Számomra a kávéfőzés a határ, ami még elmegy. Ennél direktebb fogyasztás esetén - a biztonság kedvéért - egy kerámiaszűrővel azért még megszűrném (Katadyn).

Öntözni szerintem teljesen jó. Nyilván a légkörből összeszed ezt-azt, de nem szennyezettebb, mint mondjuk egy esővíz.
A kockázat, hogy a klíma elpárologtatójánál vagy a kondenzvíz elvezetőben kifejlődhet valamilyen baktérium vagy gomba. De ha csak öntözöl vele, ez sem okoz problémát.
Ha a termés kontaminálódhat vele, akkor fogyasztás előtt érdemes megmosni (amit ettől függetlenül is meg szokott tenni az ember).

Szerintem rosszabb, amit a feleségem csinál: ősszel-télen sima csapvizet hetekig tárol palackokban a fűtött padlón a ház különböző pontjain, hogy kéznél legyen neki, amikor öntözi a növényeket. Tegnap tettem el egy ilyen üveteg a párologtató RO vizes flakonja mellől, nehogy véletlenül abból töltse meg.

Érdemes évente ellenőrizni, esetleg fertőtleníteni a klímát, a biztonság kedvéért.

Szerkesztve: 2022. 11. 05., szo – 08:51

A növények a tiszta vízért nem rajonganak.

A homokos, habos talajvizet baromira szeretik.

Mondjuk a halaknak sem adok ivóvizet, mert megdöglenek tőle. Egy hétig hagyom állni, azalatt a klór kimegy, utána jó lesz a halaknak. Fene a gusztusukat.

A kondenzvíz természetes dolog, a reggeli dértől sem pusztulsz meg, ha kicsapódik a szőlőn és megeszed. Persze a klímát valóban nem árt 6 havonta fertőtleníteni.