A nap képe: Ultimate productivity device

Címkék

Előrendelés, specifikációk itt.

Hozzászólások

Speckók közt a processzort alig lehet megtalálni. Nem csoda, hogy eldugták: Snapdragon 662. Kb. a 6 éves Samsung Galaxy S7 színvonala.

Én is a részletes specifikációt kerestem elsőre, mert tetszetős a kütyü, de aztán ránéztem az ubuntu touch ajánlott rendszerigényére is "Quad-core ARM Cortex-A15, memory 4 GB preferred". Ezek alapján bőségesen elég(nek kell lennie, de aztán majd kiderül ha lehet kapni).

Valóban nem impresszív, de egy ilyen eszközbe simán elég lehet. Mivel nem gaming meg asztali bloat futtatása a cél egy ilyen zsebben hordozható, szöveges eszköznél, így nem tragédia. Azért a csúcskategóriás telefonokban a proci 6 éve sem volt olyan szar. Ha az OS-t normálisan csinálod meg rá, és nem eszi fel felesleges bloattal, reklámokkal, stb. az egészet, akkor lazán kaphatsz egy használható eszközt.

Bár ultimate-nek meg nagy productivity-nek nem nevezném, de jópofának tűnik. Amin szerintem bukni fog, az a húzós ár inkább (899 dollár), nem a specifikációk.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egyébként az alaprendszer Pro1X-en, másik készülék alapján feltelepített programokkal elég fürge rajt.

Ha csiszolnak még a szoftverén és meg tudják oldani a benne lévő problémákat, akkor kifejezetten jól használható is lehet, alapvetően a valódi billentyűzet már önmagában képes a "productivity" növelésére.
Tartok tőle, hogy a telefon kapcsolódási probléma rádió firmware gond lehet, ha így is van, remélem, ez frissíthető viszonylag egyszerű módon...
...egyébként ma kipróbáltuk, telefonhívás minősége teljesen jó (a Pro1-nél bizonyos készülékkel tesztelve a másik oldalon zajos, Pro1X-szel nem).

Nem tudom, minek köszönhető, hogy az Expansys-nál kifejezetten olcsón árulják mostanság (~$370 körül), remélem azért, hogy nem a beragadt raktárkészletet árulják ki.

Szerkesztve: 2022. 10. 05., sze – 11:07

Nos kb fél éve használok egy ilyet:
https://store.planetcom.co.uk/collections/popular-items/products/cosmo-…
Elsődleges telom egy régebbi huawei csúcs, ezt adatkártyával használom notebook helyett.
35 deka, telo töltő tölti, sebességre mint a régi csúcs telom, nem játszom, megnéztem tesztprogramokkal is kb hasonló. NFC-t használom rajta hitelesítéshez. Ujjlemyomat olvasó hát kínai ;) inkább használok mintát, de az első kijelzőn is lehet, ami meglepett. Az első kijelző valami ipari standard kapcsolattal lehet meghajtva de kis sebességű busszal.
Amire kitalálták, arra tökéletes, de ne várj tőle többet, android 9 sajnos frissítés1 éve nincs, ez picit zavar. teljes google támogatás viszont van.
Linux Debian 10 ezen belül frissíthetsz, de másikra nem térhetsz át, itt még nem sikerült 4G feléleszteni leginkább idő hiányban. Van rá leírás, hivatalos oldalon, de "régi". Debiant arra használom amikor több kell mint amit az android ad.
SSH-ra szöveget szerkeszti SOS kiváló android alól is. Arra is tökéletes, ha melóhelyedre, nem tudsz bevinni egy notebook-ot, de néha intézned kell ezt azt napközben, ha elfogadod, hogy ez mankó és annyit is vársz el tőle.
Az összes többi támogatott OP rendszer valójában mind abba maradt mert közösségiben akarták... nem tudtak jó közösséget építeni rá.
Boot menu 4 slottal. (én igy használom)
1. slot stock andorid kernel
2. slot recovery
3. slot root android
4. slot debian KDE

1 slot és a 3 slot android ugyanazt az android particiót használja, csak a kernel más így az összes alkalmazást és adatod eléred bármelyikbe bootoltál fel.
Fényképezőgép "szar" de arra tökéletes, hogy lőj egy képet és elküld a supportnak, melo közben, de esti sörözésnél nem ezzel villogsz a csajoknak.

Réteg eszközök ezek, nem való mindenkinek, főleg nem azoknak akik iphone-on nőttek már fel. viszont aki használt HP palmtopokat azoknak ezek az eszközök megváltást jelentenek, már a méretek miatt is, mert nem kell egy notebook-ot magaddal cipelni.

Hat nemt'om, en szerintem meg egy sokeves alsokategorias Tesco gazdasagos notebookon is nagyobb produktivitast tudok elerni mint ezzel :)

Szemelyeskedes nelkul szovegertelmezes, senki nem mondta hogy ezzen kell produktivitast elerned. Tudok olyan munkahelyeket ahova nem vihetsz be szemelyes notit pendriveot, telefonon is haboru volt, csak konnektorbol toltheted... Olyat is lattam amikor apple tableten gepeltek mikrotik routerekre az uj szabalyokat konzolbol, nyaralas alatt, mert fiatalabb kollega elszurta, megvaltas lett volna egy ilyen.

azert igy 2022-ben a telefon/tablet/notebook hatarvonalak nagyon fuzzyk... Telefon OK, de notebook nem? Ha egy M1 procis iPadhez billentyuzetet rakok, azt lehet? Ami valojaban siman egy notebook?

Ezek a hulye tiltasok csak szivatasra jok...

Vagy akkor kell venni egy notebookot SIM slottal, es kozolni hogy ez egy telefon, 'sztkesz :D

Gondolom, szembejött Twitteren.

(Viszonylag) röviden:

Korábban itt írtam a Pro1-ről, azóta ez az elsődleges telefonom - LineageOS hivatalosan támogatott, sokkal jobban fut rajt mint a gyári rendszer, néhány kernel-szintű dolog javítása sajnos elmaradt, de jól használható készülék és szeretem, a billentyűzet nagyon hasznos.

A Pro1X kampányt úgy indították, hogy ugyanerre a hardverre gyűjtik a pénzt egy XDA-Developers-sel közös projekt keretében újabb sorozat legyártására, kék színben, valamint 256GB flash / 8GB RAM opcióval.
Elvileg volt egy megállapodásuk az SDM835 SoC-ra, amit végül nem kaptak meg (úgy tudom, perre mentek miatta), emiatt újra kellett tervezniük az alaplapot és bekerült egy elég nagy csúszás a kalapba, SDM835 helyett 662 lett, emellett többek között COVID miatti lezárások, utazási problémák és egyebek okoztak fennakadásokat.

Augusztus eleje környékén végül elkezdték postára adni a készülékeket - elvileg az összes le van gyártva, átadták őket az Expansys-nak kiküldésre, ők el is kezdték a folyamatot, most viszont valahol raktárban állnak.
Nem teljesen tiszta a háttér, de augusztus vége óta ideiglenesen szünetel a postázás - egyelőre konkrétumot nem közöltek, de szerződéses problémákra hivatkoznak és realisztikus időpontként decembert ígérnek megoldásra (de dolgoznak a korábbi megoldáson is).
...bár valami különös oknál fogva az Expansysnál azt írják, van náluk megvásárolható készülék készleten.

Az én rendelésem megérkezett - az összeszerelési minőség tökéletes, alapvetően rendben van a készülék (nem ért meglepetés a Pro1 után).
Szoftveresen viszont van még hova fejlődni - van valami hívásfogadási/hívásindítási probléma, ill. ez is alap Android rendszerrel jött ki - ami alapvetően működik, de LineageOS ezerszer jobb ennél, mivel a gyártók egytől egyig nagyon sokat faragnak az alap Android rendszeren, mielőtt kiadnak egy készüléket.
Alternatív rendszerek portolása folyamatban van, a gyári rendszer kapcsán pedig Telegram csoporton belül folyik beta firmware tesztelés, amiben javítottak már néhány dolgot - a legtöbb panasz jelerősség-probléma kapcsán volt, állítólag javult is a helyzet, de nem tudom, pontosan kinél, mi volt a probléma. Nekem nem tűnt iszonyatosnak a rádiós vételi képesség, inkább némi rádiós firmware-problémának gondolnám a hívásindítási/hívásfogadási jelenséget.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Pro1-nél is van jobb antennanyereségű készülék (valószínűleg a fém hátlap sem segít ezen), de nem érzem rosszabbnak mint a Motorola G6 képességeit - Pro1X-ről még korai nyilatkozni, de korábban azt írták, az antennarendszert is át kellett tervezniük.

Tehát nem teljesen fekete-fehér a dolog - én rajta tartanám a szemem, de lehet, megvárnám, amíg kijönnek egy stabilabb szoftverrel rá és megoldják a postázási problémákat is.

Maga a fizikai billentyűzet viszont valóban hasznos tud lenni (akár még akkor is az lenne, ha telefon nélküli kommunikátor lenne), érintőképernyőn keresztül elég macerás SSH-n keresztül matatni bármit...
Akit esetleg kicsit jobban érdekel, némi plusz információt itt írtam még le.

Na erre lecserélném a Oneplus 8T-t. Nem a specifikáció miatt, nyilván az gyengébb, de ezt sem használom ki. Viszont az hogy rendesen használható monitorra kötve, van fizikai billentyűzet, linux támogatással... És még telefonálni is lehet vele.

Szerkesztve: 2022. 10. 08., szo – 15:40

Nocsak, valaki megtalálta a fiók alján a Nokia N950 dev kitet?
https://www.youtube.com/watch?v=6U8jH_apD2k
https://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_N950

A billentett kijelző kapcsán azért van némi kétségem. Ezek aprók asztalon használathoz, az n900 féle lapos megoldás kézben talán jobb volt.

Telefonként, előfizetős tartalmakhoz valsz harmatos lesz, mert nem támogatott platform sehol. Annó ezért nem használtam az N9-et sem, hanem helyette android telefont vettem.
Meg azért az egérbillentyűzet sem olyan praktikus.

Ez nem Nokia készülék, nem Maemo / Meego rendszerrel.
Normál Android fut rajt alapvetően (Android 11), így a platform támogatásával semmi gond nincs.

Való igaz, hogy innen az inspiráció, a Nokiának a (ki nem adott) N950 előtt is volt ilyen formátumú telefonja (Nokia E7), ennek a billentyűzet mechanizmusa bizonyított.
...olyannyira ez inspirálta az F(x)tec embereit, hogy konkrétan az egykori Nokiás embereket kérték fel a Pro1 mechanikájának megtervezésére.

Részemről kézben teljesen jól használható a billentyűzet, utólag az N900 billentyűzete tűnik nagyon furcsának (elég kevés billentyű).
...viszont én elég hosszú ujjakkal nyomkodom...

Az ultimate productivity-től messze van a device :)

VaZso leírta dióhéjban. Nekem is ott áll a polcon. Jó lenne ha jó lenne, de többek között pont a külső kijelző nem működik a Type-C porton. Egyelőre annyi, hogy nyomtattam neki egy tokot 3d nyomtatóval. Valószínűleg nyomtatok mégegyet gumiból majd.

Abban nem vagyok biztos, hogy a hálózat szakadozik vagy csak gyengébb, mint az általam megszokott, mert az állapotsori ikon nem egyértelmű. Viszont a sztereó hangszóróból az egyik nem mindig szól. Ha soha nem szólna inkább jobb volna, mert így idegesítő hogy videó közben szakadozik a hang egyik oldalon.

Egyébként jó kis eszköz lenne, de nem tudom, hogy egyáltalán kész lesz-e valaha szoftveresen is. Sebesség ügyileg abszolút nincs vele gond. Én inkább a LineageOS-t és az Ubuntu Touch-ot vártam, de sehol nem tartanak a fejlesztéssel, nem is nagyon reklámozzák, aminek többek között az lehet az oka, hogy a SoC megváltozott, a SD835-ös készülékeket pedig előtte kiküldték a fejlesztőknek. Így szinte kezdődhetett elölről a portolás. Nagy szenvedés ez a projekt. Egyébként üzenetet írni, telefonálni, átlagos használatra, NFC-vel fizetni, ujjlenyomat, stb működik, csak ennyi pénzért azért az ember elvárná, hogy legalább hibamentes legyen és/vagy legyen mögötte egy kis szoftveres támogatás is. A fejlesztői csoportban is vannak vagy 40-en, abból kb. 2-3 ember aki csinál is valamit ahogy láttam. A többiek kb. várják a megoldást, mint pl. én is. Nekem tényleg ssh-zni, konzolozni, linuxozni kellett volna a cucc, amivel lehet telefonos dolgokat is művelni. A hardver megfelelő lenne bőven. Még játszani is lehet. A 8GB RAM sem kevés és a háttértár sem. Még várok egy kicsit, de lehet meghirdetem. Ebay-en elkapkodták mint a cukrot, aki felrakta mert meggondolta magát.

Közreműködtem egy Astro Slide 5G-ben is, de nagyon nem akarják legyártani a magyar billentyűzetest (holott állítólag egy csomó német elkészült). Egy ideje ott már gyanúsan nagy a csend. Majdnem megrendeltem a Cosmo communnicatort, de láttam, hogy indul egy új projekt. Majdnem megrendeltem az eredeti F(x)tech pro1-et, de láttam, hogy indul az új projekt. Lehet, hogy nem volt jó ötlet egyik esetben sem. Nagyon rosszul jött ki az időzítés. Ilyen kis startupok sokkal nehezebben maradnak talpon, amikor a nagy gyártók már jó előre milliós tételben lefoglalják a flagship soc-okat, akkor mit akarunk 2-3 ezer darabbal..

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A külső kijelzőmeghajtás Pro1-en sem működött az első firmware-ekben, de később javították és azóta működik (LineageOS-en is).
Pro1X SoC cseréjénél rögtön el is kezdtek írogatni Indiegogo fórumon, hogy állítólag gyártó szerint ez nem támogatja a video kimenetet, de visszaírták, hogy megkérdezték az illetékeseket, akik megerősítették, hogy támogatja az SoC. Később írta valaki, hogy elvileg FHD-t támogat, meg amúgy demonstrálták már a készüléken, hogy valamilyen kábel segítségével ment a Type-C video kimenet, de nem volt tiszta előttem, hogy ez valami speciális kábelt jelent-e, és nem is a jelenlegi hivatalos, hanem valamelyik beta firmware-en történt...

Nem tudom, hogy a hálózat alapvetően gyengébb-e, de biztos, hogy szakadozik... valamennyi javulás itt is volt elvileg beta firmware-rel.
A hangszórót sokat nem használtam rajt, így nem csoda, ha nem jelentkezett nálam hangszóró probléma, de olvastam, hogy másoknál is fennáll a jelenség (szerintem valami ilyesmire hivatkoztak is valamelyik korábbi IGG frissítésükben amúgy).
Fórumon olvasottak alapján nem volt egyértelmű, de, ha jól emlékszem, szoftveres jellegű probléma tűnt valószínűbbnek (legalábbis nem egyértelműen tiszta hardveres gond).

Én tartok tőle, hogy a legutóbbi, postázás körüli probléma elég komoly lehet, és túlságosan sok helyen akadtak már el.
Igaz, nagyon sok alkalommal mondhatták volna, hogy itt a vége, és eddig megpróbálták kb. a lehetetlent is.
Ha nem akadnak el nagyon és nem derül ki megoldhatatlan hardveres probléma, akkor az alternatív rendszerek fejlesztése is előbb-utóbb megtörténik.
Pro1-nél is viszonylag sok idő eltelt, mire megjelentek az alternatív rendszerek hozzá, de pl. LineageOS hivatalosan támogatja - Pro1X-re létezik már olyan LineageOS, ami elindul rajt, alapvetően dolgoznak ezen is (feltételezhetően nem az F(x)tec, már, ami a hardver biztosításán túl történik).

Alapvetően volt nekik egy Pro1 készülékük.
Amikor elindították az Indiegogo pénzgyűjtést, akkor gondolták, kihozzák az aktuális helyzetből a legtöbbet.
Van rendes LineageOS támogatásuk, van Ubuntu Touch támogatásuk, némi Sailfish támogatás is (persze utóbbiak libhybris segítségével), és van egy elkészült hardverük (certifikációkkal, mindenestül).
Hardveres fejlesztésre nem kell már költeni, drága bemérések és certifikációk megvannak, kb. jöhet a normális haszon és szoftveres fejlesztések.
A hardverben van még annyi potenciál, hogy 128GB flash helyett belerakhatnak 256GB-os flash IC-t, és 6GB RAM IC helyett mehet bele akár 8GB-os IC is, ezek opcionálisan választhatók lettek (nem kell módosítani hozzá a hardveren, csak a beültetés tér el).
Dobták a sokat kritizált, módosított QWERTY billentyűzetkiosztást, kitalálták, hogy exkluzív kék színben lesz, valamiféle partnerségre léptek a XDA-Developers-szel (ami ezidáig nem derült ki, mit is tartalmazhatott, feltételezhetően szoftveres támogatást), és elindították a kampányt.
Nem utolsó sorban ezzel a gyártási tétellel együtt akarták a még fennmaradó Pro1-eket is legyártani, amit korábban valamiért nem sikerült (nem tudom, hány készülék hiányzott).

Ez kb. "sima liba" kellett volna, hogy legyen, elvileg kifizették az SoC-t is, majd koppantak, SoC-ket nem kapták meg, máshonnan nem tudták beszerezni, másikat kellett választani, ami belefér a költségvetésbe...
...és újratervezni az alaplapot, valamiért a különálló USB lapkát is, az antennarendszert, újra elvégezni beméréseket, certifikációt szerezni (FCC minősítés pl.), vagyis egy rakat pénzt ráborítani a projektre.
Emellé jöttek a Covid lezárások, gyártási leállások, alkatrész ellátási problémák, Brexit (angliai székhelyű cég), utazási nehézségek (szervezésben sokat számított, hogy Pro1-nél helyszínre tudtak utazni, Pro1X-nél erre nem volt lehetőség).

Én 1-2 szoftverfrissítést várnék eladás előtt, várhatóan egy rakás dologban tudnak még javulást elérni (bár, ha kiesik közben egy ordas hardverhiba, akkor nem lehet már jó pénzért eladni majd).
Tény, hogy, ami mostanság kimegy Ebay-re, azért elég jó pénzt adnak.

Én Moto Z-hez rendeltem a "Keyboard Mod" kiegészítést, de Moto Z-t nem mertem előre megvenni hozzá (viszont vettem időközben Moto G-t).
Ebből lett nekem végül Pro1 - azóta ezt használom, és alapvetően elégedett vagyok vele.
Ami érdekes, hogy van olyan ismerősöm, aki panaszkodott, hogy elég nagy a háttérzaj az aktuális telefonján (sistergés jellegű digitális zaj), ha Pro1-ről hívom, mindegy, melyik SIM-ről - viszont másnál nem tapasztalja, és egyébként másik készülékkel kipróbálva (korábbi mobilja és Pro1 között) nála sem jelentkezett... sőt, Pro1 és Pro1X között sincs ez a jelenség, de Pro1X és az ő készüléke között szintén jó (teljesen tiszta mindkét oldal).
Nem tudom, mobilhálózaton is egyeztetnek-e codec-et a készülékek között, de elég furcsának találom a jelenséget.

Ami a Cosmo Communicator-t és társait illeti, ezeket nem próbáltam, csak fél szemmel követtem... de az általuk használt billentyűzet kevésbé szimpatikus mobilon.
A Pinephone-hoz készült billentyűzethez hasonlít leginkább ránézésre.

Nem néztem mostanában, ez a beta firmware-rel együtt jön, esetleg külön valahogy?

Azért nem kísérleteztem a beta firmware-ekkel, mert jelentkeztek problémák az azonosítók kapcsán, ami miatt elvesztette a készülék a Google hivatalos "certified" státuszát, meg valaminek kapcsán (próbálkozások, esetleg UBTouch beta telepítgetés) szenzorproblémák jöttek elő.
...és hiába próbálták menteni a persist könyvtárat, ennek visszatöltése sem segített (talán a szenzorproblémán igen).
Szenzorproblémát, ha jól emlékszem, gyári image segítségével megoldották, certet meg generált újat az F(x)tec, de nem akartam a saját készülékemen ezzel szórakozni, ha nem muszáj...

Előbb-utóbb jönni fog hivatalos (nem beta) firmware is, csak annak keresztül kell futnia néhány dolgon.

Én is azt várom inkább. Egyelőre nincs időm szórakozni vele.

Modem firmware külön volt valami. Telegram csatornán van infó okt.06. környékén. Van egy NON-NHLOS_Kamorta.LA.1.0.1-00155-STD.PROD-1.bin image. Tadi tette fel.
Valami köze van a modem image-hez, de nem követtem a szálat. Fastboottal kell flashelni és a modem_a helyére megy ha jól látom. Ha utána nem működik a modem, akkor törölni kell a modemst1-2-t, fsc, fsg-t és a QCN-nt visszaállítani. De van aki azt írja, hogy ezek után sem működnek a rádiók. Keresés alapján így már megtalálod gyorsan megtalálod.

Valami történhetett a hét vége felé is, mert van VoLTE UT és SailfishOS alatt.

Úgy néz ki, hogy az LTE kapcsolat ki/be kapcsolgat, de úgy tűnik hogy csak akkor, ha nincs rá igény. Ha a háttérben megy a ping teszt, akkor az folyamatosan megy szakadás nélkül.
Azt írja valaki, hogy GMS nélkül elmegy a telefonja light használattal 4-5 napot. De hát na... GMS nélkül mit ér egy androidos telefon :P GMS-el nagyjából a fele az üzemidő.

Alakul ez még :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...