Az Európai Parlament elsöprő többséggel megszavazta az "USB-C"-t

A keddi plenáris ülésen 602 igen szavazattal, 13 nem szavazattal és 8 tartózkodás mellett elfogadott új törvény része az e-hulladék csökkentését és a fogyasztókat fenntarthatóbb döntések meghozatalára irányuló szélesebb körű uniós erőfeszítésnek.

Részletek az EP 30 perccel ezelőtti bejelentésében.

Hozzászólások

Következő lépés a szerszámok töltőinek és akkumulátorainak szabványosítása és kötelező tétele. Ne legyen már a szerszámokhoz 500 féle töltő és akkumulátor. Szerintem ez nagyobb probléma peppet.

Valamilyen szinten tenyleg zavaro.

De amiota elkezdtem en otthon felujitani az akkupakkokat, nem zavar annyira. Egy 3.7V-os lion cella megvan par eurobol; a porszivo 6 cellas akkujat igy kemeny 20 eurobol tudtam felujitani magam is. Az akkus furo 4 cellas (14.4v) akkuja meg ennel is olcsobb volt.

Igazabol nem lehet egyfele akkut csinalni, mert a kulonbozo motorokhoz kulonbozo feszultsegszintek es fizikai meretek / kapacitasok kellenek, nem beszelve a beepitett akkukrol.

Sokkal inkabb koteleznem a gyartokat, hogy sima end-user altal cserelhetove tegye a cellakat, mint a regi szep AA/AAA idokben. Mert ha tenyleg fillerekert tudna mindenki akkupakkot felujitani a cellak egyszeru cserejevel, mar sokkal elorebb lennenk e-szemet kerdesben, es sokkal egyszerubb/realisztikusabb a megvalositasa, mint a szabvany akkunak. Cellabol ugyanis alig parfele van.

nekem minden szerszamom 18V-os (marketing 20V-os), valamelyik 2x18V (marketing: 2x20V), es a nagyobb akksit keri (5s2p x 2). Funyiro, lancfuresz.

Nem tudom miert bohockodnank 10.8V-tal (3s), meg 14.4V-tal (4S).

Foleg, hogy ertelmes dolgok mar brushless-ek, es ott aztan kb. tenyleg mindegy a feszultsegszint.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2022. 10. 04., k – 13:57

Ugye itt most nem fogjuk elkezdeni a:

"Nem hagyjak az Apple-t innovalni. Es ha feltalal egy uj jobb portot?"
"Akkor ket port lesz mert az uj innovativ portja mellett elfer a telefonon egy USB-C szabvanyos fallbacknek"
"Nem mert nulla port a jovo, melegen lassan toltve jo az aksi"
"Ha neked nem tetszik egyik port sem, tolts vezetek nelkul, mi lenne ha masnak nem mondanad meg, hogy kabelt vagy Qi-t hasznal?"

lefolyasu szokasos parttalan vitakat? Mar az osszes loopot ismerem es uncsik. :(

Szerintem a nagy reformálásokban, a 40+1 gyors és egyéb töltési szabványból kéne csinálni valami fogyasztható mennyiségűt.

100W-ig "nagyjabol egyertelmu" a szabvany. Afolott minden szabvanytalan. Azalatt csak elofordul a szabvanytalanul implementalt PD, de afolott meg definialva sincs, hogy mit kene kovetni. Mostmar van, PD 3.1 neven valoban 240W a maximum, de ez elegge recent, es a <=100W-nal is sok a korabbi PD szabvanyt nem koveto megoldas. :(

Gondolom, hogy csak a mérnökök szavaztak, megfelelő mennyiségű információ és műszaki tudás birtokában.

Ja, nem...

Remélem, hamarosan dönt az EU abban is, milyen kódolási formátumban íródjon a Linux kernel, hogyan kell felépülnie egy DMA vezérlőnek, továbbá bízom benne, orvosi és egyéb szakmai kérdésekben is az Európai Parlament vagy a Bizottság döntése lesz a mérvadó. Akkor már csak egy kérdés marad, merre lehet a legrövidebb úton elhagyni az életveszélyessé váló EU-t.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mi köze az Európai Uniónak, hogy egy gyártó mit hogyan old meg? Szerintem nem kellene, hogy legyen joga ebbe beleszólni. Inkább ajánlás kellene, hogy az Eu az Usb-c szabványt javasolja. Pont. Akinek ez érdekes, betartja. Az Eu politikusai a lakosságot szívatják ezzel, és nem tudni, kinek az érdekeit nézik.

A vége az lesz, hogy sok terméket az Eun kívülről kell majd behozni, drágábban, átalakítókkal, meg ki tudja. A vásárlóknak lesz drágább. Akinek fontos, az Usb-cs eszközöket vesz. Akinek nem, az meg olyat vesz, amit akar.

Tudod hány szabvány van, amit az EU-ban be kell tartania a gyártóknak? Aki az EU-ban akar terméket forgalomba hozni, az vagy betartja az EU-s előírásokat, vagy nem lép be erre a piacra a termékével. 
"A vásárlóknak lesz drágább." - Miért is lenne drágább? Nem kell 2-3-n különböző töltőt meg kábelt vásárolni, hanem elég egyet, ami tud fizikailag USB-C csatlakozást, és azon a fogyasztóval megbeszélve a szükséges/teljesíthető feszültséget/áramot szolgáltatni felé.

Miért kéne lecserélned? Az ócska csatlakozós készülékekhez tökéletes lesz, és csak az újakhoz kell új kábelt venned - de az amúgy is célszerű, mert emlékeim szerint a PD picit többet tud teljesítményben, mint a speckó almás madzag/megoldás... (Attól, hogy a híveik szerint az apple fújja a passzátszelet és a mindenek felett tökéletes dolgokat is csak ők találják ki, még a világ valójában pont nem így működik...)

A lightning kábeledet akkor dobd majd ki, ha mellé az iPhone-t is kidobod. Amíg csak eladod, vagy örökli tőled valaki a családban, addig szükség lesz a lightning kábelre. Tehát ez is csak egy bullshit, hogy térdig gázolunk majd a kidobott lightning kábelekben, hiszen azok csak a régi iPhone-ok kipusztulásával arányosan fognak szemétre kerülni. Egy kidobott iPhone nagyságrendekkel nagyobb környezetkárosítás, mint egy kidobott kábel.

Nekem van itthon 10 lightning, 6 USB-C es nem banom a valtast.

Az 6 USB-C-bol 3-at MacBookhoz egyet iPad Prohoz kaptam, egy jott mas forrasbol (powerbankhez jott), egyet meg a MacBook melle vettem 2017 elejen pottoltonek.

Nekem igazabol a 2016-os Apple jobban tetszik: USB-C-t az USB-A-k es mini displayportok helyere. Pont ezert nem all nekem ossze miert ragaszkodtok ennyire az USB 2.0-s atviteli sebessegu fostos lightninghoz.

Bill Gates után szabadon újmagyarul: Az USB-C mindenre is elég.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Vicc volt, egyébként meg szerintem is hasznos egyelőre, viszont az igazi problémák listáján ez sehol sincs, de legalább verheti magát valamire az EU. Aztán úgy is tovább lépünk majd.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Költői kérdés volt, arra akartam rámutatni, hogy a technológia jelenlegi felhasználása, de még inkább a fogyasztó társadalom zsákutca. Na az a probléma, nem a töltő. A töltő csak kényelmi dolog, a spórolás az egységesítéssel, meg parasztvakítás.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az egész Apple kontra lightning kontra usb-c vita értelmetlen. Az Apple jelenleg gyártásban lévő összes termékén van usb-c csatlakozó - kivéve iPhone. Szó sincs arról, hogy ez valamilyen technológiai kérdés lenne, hiszen a gyors adatátvitel, gyors töltés miatt indokolt lenne ott is a csere. Ez csak és kizárólag a lightning licenszdíjakról szól.