Ubuntu 22.10 (Kinetic Kudu) Final Beta

Címkék

Megjelent a jelenleg Kinetic Kudu kódnéven fejlesztett, hamarosan Ubuntu 22.10-ként kiadásra kerülő disztribúció végső, felhasználók számára tesztelési céllal kiadott bétája. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Pár év, aztán Rust lesz a kernel, meg snap az összes csomag. Ja, meg minden systemd alatta.

Szerintem erre reális esély nincs, hála az égnek. A kernel 30+ millió kódsor, azt ha valaki Rust-fanatikus, akkor sem írja újra pár év alatt. A Snap egyre népszerűtlenebb, bele fog állni a földbe, a Flatpak lesz a befutó. A systemd meg máris alatta van sajnos mindennek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Viszont eddig előbb vagy utóbb mindig abbahagyták a széllel szemben pisilést (upstart, mir, unity, ubuntu touch, meg amit még elfelejtek, nyugdijba került előbb vagy utóbb). Ez a jó szokásuk megvan legalább. Igazság szerint az ubuntu azóta jó desktop Linux, hogy a mainstream cuccait alkalmazza és nem próbál innoválni.

A snap modern hardveren is lassú, szóval ideje mennie, ha van jobb.

Az Ubuntu-t visszavetette rendesen az, hogy meg akarták határozni a linux fejlődésének az útját, ami aztán nem sikerült. Sok fejlesztési idő és energia ment feleslegesen a levesbe, amit sokkal értelmesebb dolgokra is lehetett volna fordítani. Amikor a Firefox-ot is snap-ből rakja fel az Ubuntu, akkor nem érzem azt, hogy kifelé jönnének belőle. Ebből a pisilésből is utóbb fognak kijönni szerintem.

Mármint milyen mérőegységben jön ki ez a milliószoros szám? Nem olyan régen ugrottam Fedora és Tumbleweed után Ubuntu 22.04-re és a Firefox esetében az egyetlen lényegi különbség amit tapasztaltam a mindennapi használat során, hogy a GUI és a kodekek véletlenül úgy működnek, ahogy azt a Mozilla megálmodta. Pedig itt még RPM vs Snap-ről beszélünk. A flatpak verzió esetében az about:config-ban is állítgatni kell, ha egy 60+ Hz monitorhoz szeretnénk a képfrissítést igazítani (nem nagy dolog, de natív és snap esetében nincs erre szükség).

Szerintem nem kellene a Snap/Flatpak/AppImage témában abszolút győztest kikiáltani. Egyrészt ezek a megoldások nyugodtan létezhetnének egymás mellett (mégha ezt egyes Redhat fejlesztők nem is látják így). Másrészt még mindhárom fejlesztésre szorul és mindegyik esetében fel lehet kritikus problémákat hozni. Meglepő módon a Canonical aktívan dolgozik is azon, hogy a felhasználói visszajelzésekre érdemben reagáljon.