HPe DL380 Gen10 Windows Server 2012 R2 Hyper-V | VM failed to change state

Fórumok

Fel lett rá rakva minden szükséges FW a HPe SPP-ről.
Feltelepítettem rá a Windows Server 2012 R2-őt majd leupdate-eltem az MS-ről uptodate állapotra.
Ezután fel lett rá rakva az összes driver ami csak kell neki, nincs ismeretlen eszköz az eszközkezelőben.
Ezután megkapta a Hyper-V Role-t
Csináltam egy teszt VM-et rá és jött a Failed to change state üzenet.
Láttam hogy volt egy hiba a 2022.01 havi frissítésben, de az már javítva lett egy out of band update-tel. Ez már fel sem megy mert azt mondja van frissebb fent.

Hozzászólások

Ha leszedem a a KB5017367 update-et akkor rendben elindítható a VM.

a 2012 r2 lassan end of life (extended security update-n van már 4 éve)

Azért nem egészen. A 2012 r2 szerintem támogatja ezt a szervergépet, és van hozzá támogatás (egy év múlva lejár, de addig is van). Jó, tényleg kicsit furcsa, hogy 2017-ben kijött gépre egy akkor már 5 éves szerver OS-t tenni, de gondolom erre volt meg a licencük. Mondjuk én virtuális gép alá Linuxot tennék, Win Servert csak valami Win specifikus feladat alá, pl. AD, stb., de hát ők tudják.

A te hasonlatoddal élve ez olyan, mintha egy 2017-ben kijött desktopra/workstation-re rakna valaki Win7/8.1-et, az azért elmenne rajta, nem egészen XP régiségű. Azokra is van még 4 hónapnyi támogatás, persze annyival az ember a v-gát kitörölheti, nem telepítenék én se ilyet, főleg, hogy desktop kiadásokat nem hivatalosan ingyen lehet upgrade-elni a legújabb verzióra, de hát ahány user, annyiféle döntés, preferencia. Servernél ezt kevésbé érzem problémásnak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha csak hájperizélni lesz, akkor is nagyon ragaszkodtok a Nyílászárókhoz? Mert a Linux nem csak költségszempontból lenne racionálisabb, hanem konkrétan a virtuális gépek is jobb teljesítménnyel futnának rajta, plusz támadhatósági szempontból is hatványozottan védettebb, mint egy Win Server.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Fogalmam sincs, tippre nem, bár ki tudja. Azt viszont nem értem, hogy miért lenne különböző a gépeid microcode levele, meg az konkrétan miért számítana, ha mégis eltér. Mindenesetre nem Linux vs. Win flame-et akartam indítani, csak arra rávilágítani, hogy ha csak és csakis virtuális gépezés a cél, akkor nem muszáj a Win Server témát erőltetni. Ha domain controllerről, stb. lenne szó, amihez egy teljesen windowsos infrastruktúra esetén magyarázható lenne a Win Server indokoltsága, mert adott esetben nem akar valaki olyan félmegoldásokkal szopni, mint az OpenLDAP, Samba, stb., akkor azt mondom oké, maradjunk a tisztább megoldásnál, cipőt a cipőboltból/MS-tól elvnél.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az van, hogy a Linuxokhoz remek Hyper-V támogatást tolt be a kernelbe a Microsoft, és rendesen működik, működött, már jópár éve is. A másik dolog, hogy ha egy Windows környezetben vagy, akkor a licenszdíjakat pont a virtualizációval tudod jól lefedni. A hoszt gépre rakott Win Server adott számú Win guestet is lefed szépen, pláne akkor, hogy ha neked mindenféle livemigrációk, és hasonló dolgok kellenek. A másik óriási bónusz, hogy remekséges mentési megoldások vannak Hyper-V alapra, és bár a Proxmox Backup Server óriási lépés volt, azért még máshol járnak a Windowshoz szánt történetek. Ugyanez igaz fordítva, hogy ha Linux környezet van, akkor legyen a virtualizáció is egy ízlés szerinti Linux alapú megoldás.

Néha-néha előjön ez a hiba nálunk élesben is. Egy-egy frissítés után eltűnik néha. Egyébként 2016-al és 2019-el is előfordul. Biztos, hogy van hozzá köze valamilyen drivereknek is, mert amióta volt egy komolyabb driver upgrade, azóta sokkal ritkábban jön elő. Viszont nálunk fujitsu szerverek vannak és az biztos, hogy van most is egy függőben lévő driver frissítés, amit nem telepítünk, mert megint szétküldi a clustert. Nincs mit tenni, mint várni. Egyszer csak lesz újabb, ami talán nem okoz problémát. Igazából a nagy techcégekre vagyunk utalva a drága pénzekért.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...