ubuntu load érdekesség

Fórumok

Hello Hello Sziasztok,

Sosem merültem bele mélyen a linux világába, csak is annyira amennyire nekem létszükség. Telepítés, és user felhasználás. DE:

hálózati hibám van, ami abban nyilvánul meg, mintha 100% load average lenne és fagyna a gép. x idő múltán pedig visszaáll minden a rendes kerékvágába. Nagy terheltség nincs, samba (1 user) webszerver.

Samba ami nekem fontos, webszervert csak x időközönként használják aktívan.

specs:

- Celeron(R) Dual-Core CPU       T3100  @ 1.90GHz
- 2 Gb Ram
- SSD
Linux srv1 5.15.0-46-generic #49-Ubuntu SMP Thu Aug 4 18:03:25 UTC 2022 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Fontos lenne a _stabil_ működés, hogy ne legyen ilyen több percnyi fagyás, mert rá csatolva 2 db gép (hálózati meghajtó) és ott pl film nézésnél elég kellemetlen ha épp elő jön ez a hiba.

Kérdésem a következő:
(abszolú kivülállóként) Honnét induljak el? 

Hozzászólások

Elsőre a top paranccsal meg kellene nézned, melyik processz terheli ennyire le a gépet. Utána lehetne tovább ötletelni, hogy az adott szolgáltatás miért használ el ennyi CPU időt.

mintha 100% load average

A load average nem százalékos érték, hanem a végrehajtásra várakozó processzek darabszáma. Ha a rendszer például a háttértárra vár (iowait), akkor lehet bitang magas is a load average, miközben a processzor akár teljesen üresjáratban is lehet.

Most akkor tényleg a load average magas (és ha igen, akkor mekkora az érték?) vagy a CPU (magok) terheltsége van 100% körül?

Ilyen gyenge gépet ne fogj be egyszerre desktopnak és szervernek is. Vagy nagyon pehelysúlyú desktop való erre, ablakkezelő (nem asztali környezet) formájában (AntiX, Sparky Linux IceWM-mel, esetleg Archcraft, esetleg Lubuntu, MX), főleg a Gnome nagyon sok ennek a régi két magos procinak meg nagyon kevés 2 giga RAM-nak, nem is csodálom, hogy lassú, még erre rájön, hogy szerverként is használod. Szerintem cseréld le, fogd be csak csak szervernek, fusson rajta egy Ubuntu Server, semmi desktop, akkor nem fog beállni, mint a szög. Szerverre grafikus felület nem kell, főleg DE nem, mint a Gnome.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én a 2c-emet valami háttérben futó indexelésre tenném. Ha úgy van, akkor a beállításait átnézni, pl csak lokális fájlrendszereket nézze, vagy en bloc letiltani, ha nincs rá szükség.

Szerintem ez nem gep, ez egy elohalott amit igaslonak szeretnel hasznalni.
Tobb aramot fogyaszt el egy honapban mint amennyit a gep er.

hogy legyen egy kis problem solved dolog is:

dobtam rá egy ubuntu szerver verziót, grafikus felület nélkül, úgy nézem valamivel stabilabb a dolog, remélem így is marad hosszú távon. 

Szabad memória nem fogy el? Akkor szokott agonizálni egy Linux, a kernel megpróbál defrag és compact műveleteket, kiüríteni cache-t és buffer-t, és amíg kb. áll minden is.

Alap ubuntu szervernek 512-be is bele kéne férnie, nem a memória lesz ott a gond.

Valami hardverre tippelek, hálózati kábel, hálózati kártya, driver esetleg.

ping-et kéne futtatni hosszabb távon hátha mutat valamit.

Gábriel Ákos

Gondolom a Windows Scheduler systemd elindít valami igen fontos (és CPU-intezív) batch-futást pl. telemetria-ügyben.

Nekem az aszonkron cron-ból automatán futó trim parancs szokta iotop szerint 100% kiakasztani a gépet, a reszponzivitás megszűnik, alap parancsok is csak 30sec után futnak le... (Ubuntu feature)

Lehet nálad is ez áll fenn, semmi hibát nem találsz a logokban, csak a párhuzamos samba kiszolgálás megakad.

Tegnap este megint behalt minden, fizikálisan a gép mellett voltam, load nem volt, a hálózat pusztult meg teljesen. ping-re nem válaszolt, addig eljutottam hogy ez a gond. vissza kellene nyomoznom mire halt le a hálózat, a kártya, a driver, vagy mi...

Pontosan hogyan definiálod a jelenlegi hálózatot? Vezetékes Ethernet hálózat? Wifi? Ha Wifi, milyen beállításokkal? 

Ha a hálózat beáll mint a szög, az megint sokmindentől lehet. Első körben, ha van torrent kliens beállítva (transmission-daemon) azt állítsd le, tiltsd le (systemctl disable --now transmission-daemon.service). Belülről kifelé is próbálj pinget, meg kívülről befelé is, ethtool-lal nézd meg, van-e egyáltalán link (pl: ethtool enp0s1). A hálózat mivel van konfigurálva, /etc/network/interfaces vagy NetworkManager (nmtui)? Ha utóbbi, akkor "nmcli con s" és nézd meg, hogy amikor épp nem érhető el a gép, akkor a NM nem lőtte-e el a hálózatot? Pingnél próbálj default route-t is (IP cimmel, ping 192.168.1.1) és internetet is (ping 8.8.8.8).

Syslogot / kernel logot is érdemes lehet nézni, ha fel-le jár a port (interface enp0s0 went down / went up és ez ciklikusan) akkor a kábeltől a switch/routerig kell keresni a gondot. Ha wifi és az jár fel-le, akkor szar a jelerősség, tedd közelebb a routerhez, ha ez nem lehetőség, akkor USB-s wifi eszközre kell átállni, amihez lehet antennát csatlakoztatni.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Nos, már rég megnézhetted volna, hogy vannak-e hibaüzenetek a dmesg-ben; bármi gyanús, és akkor nem kellene mindenkinek látatlanban találgatnia.

Egyáltalán nem biztos pl, hogy hálózati probléma az ok. Lehet az az okozat. Többen javasolták, hogy a(z ideiglenes) fagyás _közben_ milyen parancsokkal mit érdemes nézni. Szerintem olyankor semmit (hiszen fagyva van). Ha linux ilyet produkál, az szinte biztosan hw gond. Én kétszer láttam ilyet, mindkettő hdd i/o error volt.

Ha ezt a laptopot akarod (csak tippelek) nas+torrentbox célra használni, felejtsd el az ubuntu-t, a smb-t, valamint a torrent kliens web-es felületét, ez mind bloat. Debian minimal install kell, nginx, screen-ben futó torrent kliens, amit ssh-val érsz el. A beszerzett film lejátszása: mplayer http://laptop/film.avi.

Szerkesztve: 2022. 08. 23., k – 19:54

fut torrent, samba, apache. 

ha beáll a hálózat akkor ping se ki se be. komplett háló halott. dmesg-et kompletten átnéztem, de semmi érdekes és releváns. Hálózat pedig kábel és nm.

szerk.: [31663.882952] perf: interrupt took too long (4949 > 4942), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 40250

Nem kell róla lemondani, még csak teszt erejéig sem, bár szerintem is az lesz a ludas. Át kéne konfigurálni rajta a torrent szolgáltatást, hogy ne egye le az összes netet, észszerűen korlátozni az egyszere futó torrenteket, egyszerre használt kapcsolatokat, a felhasznált sávszélt fel/le, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem tudom kizárni az eddigi eredmények alapján, hogy nem a hálókártya indult lassú és nagyon fájdalmas haldoklásnak. Ha letiltja a torrentet, és nem szűnik meg a probléma, akkor egyértelműen nem az okozta a gondot, de így akármi is lehet.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-