Inverteres Klima: Dirty Shutdown

Sziasztok,

Adott egy inverteres Whirlpool klíma, ami nem rendelkezik WIFI opcióval.

Szeretném éjszaka kikapcsolni - napi egy alkalommal - abban az esetben, ha a mellette lévő, nem klimatizált szoba hőmérséklete elér egy alsó küszöbértéket.
Mivel ez még nem rendelkezik WIFI eléréssel, egyedül a tápfeszültséget tudom elvenni tőle.

Ártok ezzel neki?

Köszönöm,
Tassadar

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 08. 17., sze – 17:04

Magadnak biztosan, mert ha van antifungus opció, nem fut le kikapcsoláskor. Vannak wifis távirányítók, azokat nézegetném, ha utólag nem adható wifi stick.

Az nem indul el automatikusan a kikapcsolaskor, hanem kulon kell aktivalni (self clean) - legalabbis az enyemen. Pontosan 16 percet megy meg az aktivalasa utan. Mivel ez raadasul egy menu aljan eldugott funkcio, nem is egyszeru automatizalni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az öntisztítás nem feltétlen ugyanaz a program, mint amit írtam. Az AUX-nál is van öntisztítás és külön anti fungus, utóbbi 1-5 percig (eddigi tapasztalat alapján) szárítja/fűti kikapcsolásnál, gyárilag engedélyezett. Az Auto clean meg leírás szerint előbb direkt párásít, hogy "átmoshassa" magát, majd utána szárítja magát és kézzel kell indítani.

Van itt egy videó, bár csak sima http, ha nem zavar: http://www.cnaux.com/category/product2/index.aspx?snode=329&pnode=267&i…

Annyi látszik, hogy maxon nyomatja a hűtést, hogy le is jegesedjen, majd visszamelegíti magát. Mindenesetre az AUX-nál külön opció.

Talán ő lesz, ha találok eladót.

Begyűjtöttem már vagy 5 smart home gyártótól eszközöket, Google Home nagyon korlátos funkcionalitású, nem szívesen üzemeltetnék még egy smart home appliance-t, ami biztosítja az összeköttetést. 
Jó nagy szívás az egész smart home piac.

Csináltam már olyat ismerősnek, hogy az ezeréves on-off klímájához szerzett egy második távirányítót, aminek a ki/be kapcsoló gombját "nyomogatta" egy relé amit ESP8266 vezérelt. Ha nincs más megoldás, akkor valami ilyesmit itt is meg lehet csinálni. Ha pedig smarthome, akkor pl. esphome firmware-el önálló is lehet és homeassistant is vezérelheti... :)

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Egy nyugdíjazott Xiaomi mobil is megfelel a célra. Természetesen más márka is szóba jöhet ha tud infrát. A Xiaomi mobilok előnye még a gyári infra app nagyon sok eszközt ismer és tud távirányítani. Az elegáns megoldás természetesen a fentebb linkelt Smart Home All-In-One Media Control Center. 

Sokáig ilyennel nyomtam én is, amíg nem lett rádiófrekis mindenem is. Jó cucc, csak vannak eszközök, amiket ki kell kísérletezni mert úgy néz ki, hogy hivatalosan az appban nincs támogatás de más gyártónál mégis megtalálod.

Ha jól emlékszem én egy IR vevővel megtanítottam a gépet arra a pár funkcióra amit a távirányítóról használtam, HomeAssistant-ban be volt állítva és csak ott nyomogattam az üzemmódokat, az IR modul pedig küldte neki a jelet.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Klíma, TV, kávéfőző, mosógép vagy akármi.
Hogy tervezte a gyártója a be és kikapcsolást, paraméterek állítását?
Ugyanúgy kell megvalósítanod amennyire csak lehet, akkor lesz vele a legkevesebb későbbi gondod.
Kb. mint amikor valaki nem API-n keresztül dob be adatokat, hanem közvetlen DB-be tolja. Ott is lehet nem vár működés, probléma. Nem kell megkerülni a működő megoldást.

Én ESP8266-is dev-board-ot javasonék, pl.: WEMOS-D1-MINI, ehhez minimál alkatrésszel akár nem csak IR adó részt megépíteni, hanem IR vevő részt is. 
Szoftvernek ESP-home, Tasmota, ESPeasy, stb... valami félig kész megoldást, amire lehet teljes leírás is kering a neten. Biztosan csinált már ezzel más is távirányítót kiváltó klíma vezérlést.

Klíma, TV, kávéfőző, mosógép vagy akármi. Hogy tervezte a gyártója a be és kikapcsolást, paraméterek állítását?

Az életben nem láttam még erre vonatkozóan konkrét információt megosztani a plebs-el (gy.k. a vásárlóval) az évről évre egyre rövidebb és primitívebb user guide-okban.

Azért benne szokott az lenni, hogy alapvetően hogyan kell használni a megvásárolt terméket. Márcsak garanciális igények bevédése miatt is a teljesen hülyékkel szemben. 
Persze én is ezt dobom ki elsőre, általában ki sem nyitom.
A profik az IKEA-s bútor papírjait is kidobják és így lesz a kiságyból, 2 db éjjeliszekrény. :)

Valószínűleg minden eszköznek el kell viselnie az áramszünetet. Klímáknál erre vannak nyomáskapcsolók és egyéb intézkedések, hogy indulási állapotba tudjon állni majd valóban amikor újra lesz áram.
Klímánál a használati utasításban benne lesz, hogy az adott funkció eléréséhez milyen távirányító gombot kell megnyomnod, stb... Ez biztosan benne lesz. Ezt kell lemásolni, ennek a működését. Van is rá bevett módszer okosotthonos körökben.

Vagy olyanra gondoltál, hogy egy egyszeri user manual-ban benne lesz a szervízport parancsa, vagy esetleg egy MODBUS regiszter tábla, vagy az előlap és a main board közötti kommunikáió paraméterei, hogy az átljag Jóska tudjon illeszteni rá egy ESP-t két szalonnasütés között? Ilyen biztos hogy nem lesz benne. 

Kompresszort kikapcsolas utan szereti visszahuteni normal allapotban. Igen szeret az forro lenni es mivel jo sok benne aluminium ezert ez szamit is. Megfigyeled a belteri mar reg kikapcsolt de a kulteri meg zorog, ilyenkor huti vissza. Elveszed a tapot rendszeresen az ido elotti eltavot fog okozni a kis lelkenek.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Alapvetően nem árt meg neki, túléli az áramszünetet üzemszerűen, például a GEO tarifa pont ezt csinálja: naponta kétszer maximum két órára kap teljes áramszünetet a klíma vagy a hőszivattyú, ami rá van kötve.

A GEO tarifa tervezhető, szóval ha megadja a szolgáltató, hogy minden nap 7-8 és 21-22 óra között nem lesz áram, akkor te be tudod programozni előre az eszközödet, hogy arra az időablakra automatikusan kapcsoljon ki. Nyilván ez a legegyszerűbb megoldás. Lehet ezt még bonyolítani, de nem akarok ötletet adni az önszopatásra.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...