Működő szoftver image-elésre

Fórumok

Sziasztok!

Olyan szoftvert keresek, ami ingyenes, bootolható és tudja kezelni a különböző méretű partíciókat. Ez utóbbi pontosítva annyit jelent, hogy ha például a cél lemez 500 GB, a forrás pedig 750 GB, akkor képes a rendszer automatikusan összenyomni a cél lemezen a partíciókat ha van annyi szabad hely. De az sem gond, ha nem teljesen automatikus. Eddig Acronist használtunk, azt iso-ról be lehet bootolni de egy kotladék, 1000 sebből vérzik. Valamiért nagyon háklis a hardverre, mert egy csomó gépen nem bootol be vagy rettentő lassan. Ha régebb iverziót használok, az nem kompatíbilis az újabb image-ekkel. Sokszor használat közben lefagy, az UEFI-s nem megy BIOS-os gépen, a BIOS-is UEFIS-en. Random működik a GPT-s rendszer, stb stb... irritáló, instabil, megbízhatatlan az egész. Jellemzően windowsokat másolgatnék, aminek még van egy olyan nyomora, hogy gyárilag be van kapcsolva a gyors elindítás vagy mifene, amikor kikapcsolod a gépet akkor ilyen hobernált állapot-szerűségbe kerül és ebben az állapotban nem is lehet image-elni. Ezt előtte ki kell kapcsolni kézzel. Valszeg majd csinálok egy policyt rá, hogy minden gépen nyomja ki az opciót.

Próbáltam a CloneZillát, de az nem képes nagyobb lemezről kisebbre copyzni, partíciók esetében ugyanez.

Ami még kéne, hogy vigye át a bootsectort vagy valahogy tegye a rendszert bootolhatóvá ha előtte is az volt. Mostanában néha külön grub installal csináltam (windows esetén is). Általában ment.

A bónusz az lenne, ha a szükséges ISO-t nem kéne pendrive-ra írogatni, hanem valahova feldobnám egy szerverre és hálózaton be lehetne bootolni. Szerintem az összes gépünk tudja a PXE-t. Tippre azt mondanám, hogy bármely rendszer bootolható hálózaton, ami megy USB-ről vagy optikáról, de talán még ennél több is. Mág nem csináltam ilyet.

Hozzászólások

easeus todo backup-ot használtam régen, tudott pxe-ről boot-olni, bár mondjuk volt annak is baja, ami így fejben maradt:

- nem inicializált disket nem lehetett vele inicializálni - legalábbis a menüből nem, tudom, hogy valami windows pe volt, de akkor még nem voltam ennyire felkészült a témából, hogy onnan is lehet konzolt indítani :)
- mbr / gpt disk típust se lehetett váltani, ami volt a lemezen azt használtad, ergo inicializálni kellett a target disket, olyanra, ami a source volt

így hírtelen ennyire emlékszem, hogy ezek miatt kellett néha reboot, sysrescd, megcsinálni az mbr / gpt táblát aztán mehetett megint a easeus

Lehet az új verzióra megér egy pillantást vetni, ez már legalább 5-6 éve volt

Szerkesztve: 2022. 07. 04., h – 18:25

Macrium Reflect free verzió is játszhat, a Macrium a zsugorítást biztosan tudja, de hogy a free verzió is, azt nem tudom. Régebben használtam a DriveImageXML vagy mi volt a neve, lehet az már nem is létezik újabb rendszerekre, meg abban nem vagyok biztos, hogy a zsugorítást az tudja. Igaz ez még normi koromban volt használatban (akkoriban még Norton Ghostot is használtam eleinte), azóta Linuxon csakis dd, a többi, zsugorítás, partíciónövelés, stb. szintén CLI-ben oldalnám meg, resize2fs, vagy hasonlóval, particionálásra és partíciós táblatípus váltására meg csakis cfdisk. Ez a jó a Linuxban, meg a shellben, ha megtanulja az ember ezeket az alap toolokat használni, sose lesz rászorulva a nagy corporate techcégek fizetős szarjára. Soha. Ezeket a műveleteket amúgy is szívesebben végzem magam, kézzel, több lépcsőben, mert így biztosan meg tudok róla győződni, hogy nem toltam el semmit, bootol, SSD-nek a partícióeltolás megfelelő, stb., és a klónozó szoftver automatikája nem szúrt el valamit valahol, ami után még nyomozhat is az ember, hogy miért nem jó.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Gondolkodtam azon is, hogy így alap Linux cli toolokkal csinálok magamnak egy kis mini distrot és bash scripttel megoldom. Ha kérdés van válaszolok, a többi dolgot pedig magától értékelje. Linuxon amúgyis szeretek mindent is automatizálni :) Csak lenne időm nekiállni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2022. 07. 04., h – 22:03

Próbáltam a CloneZillát, de az nem képes nagyobb lemezről kisebbre copyzni, partíciók esetében ugyanez.

Pedig képes. Nem kényelmes megoldás, de nem is lehetetlen. Azért macerás kicsit, mert neked kell a partíciókat a másolás előtt átméretezned pl. gparteddel akkorára, hogy az összes együtt elférjen az új lemezen. A Clonezilla expert módját kell választanod, az opciók közül kettő fontos:

-icds: nem figyeli a Clonezilla, hogy mekkora méretű a céllemez

-k1: arányosan fognak létrejönni a partíciók a céllemezen

https://www.desktopmasters.com/technical-docs/software/clonezilla/cloni…

Ha csak Windows: Microsoft Deployment Toolkit. Első beállításnál lehet nyűgös, mire eltalálod, hogy mi legyen a pontos task sequence, amivel klónozni akarsz, de utána szépen megy.

iPXE-vel simán bootol, ha van Wines szerver (vagy megpatcheled a VBScriptes izéééét és hozzáraksz egy udpcastot) akár multicasttal is tudsz egyszerre több gépet imagelni, szépen beállíthatod, hogy mit másoljon utólag hova.

Ja, és mivel fájlszinten megy (wim image), a partíciókat úgy hozod létre, ahogy akarod, ugyanazt azt image-t feldobja neked BIOS és UEFI gépre is és a megfelelő sémában partícionál.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)