[OT] Saját medencém ...

Címkék

Mindegy, hogy mobil, vagy földbe ásott. Nevezzük medencének azt, amihez már van vízforgató ...  

nincs.
78% (744 szavazat)
van.
22% (208 szavazat)
Összes szavazat: 952

Hozzászólások

Solymáriaknak 1 havi kedvezményes HUP előfizetést adunk! ;)

trey @ gépház

Kerti to szamit? :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Akvariumomhoz is volt vizforgato kb. 1.5m3/h pumpateljesitmennyel. Szamit?

Amugy [x] nincs mar.

Nem ertem ezt a medenceporgest. Haver mondta, 12 hetet kibir a medence ugyanazzal a vizzel, amilyen kemikaliakat hasznal o.

Lehet, hogy van mas vegyszer amivel meg tobbet kibir.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez nem "bírás" kérdése, pontosabban bármennyi kibír megfelelő karbantartás mellett, és ki is kell neki, mert ez a normál használati módja. Egy medencét úgy szokás üzemeltetni, hogy tavasszal feltöltik, majd aprólékos munkával beállítják a víz minőségét (PH, klór, stb..). Ezt elérni nem egyszerű, a jól beállított víz pedig utána nagy kincs, ezért nincs is olyan játék, hogy X hét után leengedjük, meg cserélgetjük. Ez kb. olyan mintha rossz olaj kerülne az autóba, lemaradna egy tömítés, szűrő, stb.., majd pár hét vagy hónap után megint olajcserét csinálnának rajta. Persze lehet ilyen, de ez nem megfelelő szervíz és/vagy hibás működés eredménye, nem normál használat.

A mobil föld feletti medencéket leengedni nyár végén/ősszel szokás, addig ugyanaz a víz van benne (max párolgás miatt szoktak rátölteni, de az elenyésző mennyiség). Az építetteknél pedig gyakori, hogy télre is benne hagyják a vizet.

Kivétlek és hozzá nem értők persze vannak, de ők azok, akik gyorsan feladják a dolgot, mert mire használható lenne a víz (hőfok, PH, stb..) be is algásodik nekik.

Létezik hozzá kipróbált és bevált tutorial? Amiket eddig én követtem, ott a leghosszabb idő 8 hét volt, míg annyira elalgásodott, hogy már a legyeknek se volt gusztusuk beleszállni... Nem irdatlan nagy mennyiség (persze ma már relatív...), de azért azt a 8-10 m3-t is sajnálom...

Nincs nagyon tutorial, és ezt tényleg nem méri senki hetekben, egy feltöltés egy szezon kell hogy legyen. Az alábbiakat tudnám azért ajánlani a teljesség igénye nélkül:

- Talán a legfontosabb a megfelelő szűrőrendszer és szivattyú. A papírszűrős megoldásokat el kell felejteni, én konkrétan betiltanám a gyártásukat, alibi cuccok, amiket a kínai gyártók a medencék mellé csomagolnak, hogy rá tudják tenni a dobozra, hogy ebben ilyen is van, és ready to use az egész. Homokszűrőt kell használni, akár kisebb medencéknél is (vannak kisebb teljesítményűek is, direkt kicsi medencékhez). Egyébként általában ezzel szokott lenni a gond, homokszűrőre kell váltani, és a problémák megoldódnak. 8-10m3-as medencéhez én 4-6m3/óra teljesítményű szűrőt vennék, és nagy hőségben figyelnék rá, hogy minimum 2-3-szor forgassa át a vizet egy nap. A hipszter megoldásokat ne nyald be, a szűrőtartályba homok kell, nem üvegtörmelék, meg csodagolyó.

- A jó minőségű víz indításnál sokat számít, kútvíznél többféle vegyszer kellhet, ezért jól kell ismerni a minőségét (pl. vastartalom). A mért paraméterekre "válaszolni" kell megfelelő vegyszerekkel (PH+, PH-, pelyhesítő, klór, stb stb...). Csapvíznél az esetek 90%-ban az un. "kombi tabletta" elegendő, figyelni kell rá, hogy mindig legyen benne. 1db korong kb. 2 hét alatt oldódik fel, utána új kell bele (persze nem direktben beledobni, úszóba kell tenni, vagy magába a szűrőbe bedobni ha van benne hely az előszűrő részen). Itt az idő annyiból fogja megszabni a dolgot, hogy hidegben már úgysem akarsz medencézni, ezért lebontod szeptemberben. Kútvíz esetén ugyanez a menet, a kezdeti beállítás igényelhet célirányos vegyszerezést csak, utána mehet bele a kombi tabi (mármint csak az) a szezon végéig ugyanúgy.

- A medencét takarítani kell (hetente érdemes), az alját ki kell porszívózni, a tetejéről a belehullott dolgokat le kell szedni egy hálóval, vagy egy un. szkimmerrel. És persze ha nem használjátok, akkor mindig legyen befedve (sima takaróponyva elég, az a szkimerrel együtt is tud működni). A porszívózást nem kell túlgondolni, a szívó ágra kötött olcsó csővel megoldható. Kerek medence esetén működik az a trükk, hogy mész benne pár kört, majd megvárod amíg az így keletkezett örvény a közepére hordja az összes kis szmötyit - már amiket a szűrő nem szedett össze - és igen látványosan össze fog állni az egész egy pörgő-forgó "gombócba", gyerkőcöknek is lehet tanítani vele egy kis fizikát, nálam mindegyik tátott szájjal szokta nézni. Majd az említett csővel "kiporszívózód". 3 perc az egész, gyerekkel 30+.

Szóval összegezve: ha nincs nálad valami extrém dolog, akkor egy homokszűrő + kombó tabi + heti egy takarítás elég kell hogy legyen arra, hogy egyszer kelljen csak feltölteni a medencét tavasszal, és végig kristálytiszta legyen a vize, minimál vegyszerrel, strandoknál sokkal jobb minőséggel.

Épített medencékre is igazak a fentiek, mert hát a víz az víz, max a méretek mások. Egyébként az egész témáról könyveket lehetne írni (és írnak is). Ha bővebben érdekel a dolog, akkor javaslom hogy inkább lépj be egy erre szakosodott csoportba (FB-n is van pár, illetve Prohardveren a medence topic is egészen jó).

Ez sem teljesen igaz. Nekunk is az egyik medence papirszuros es az is teljesen jol mukodik (8 kobmeteres medencet 1 ora alatt atforgatja gond nelkul 12K liter/h a teljesitmenye) medences oldalon nyugodtan rakereshetsz, hogy melyiknek mik az elonyei es hatranyai mert megnyugodhatsz nem mindenben jobb a homokszuro. A nagy medencehez ami 46 kobmeteres ahhoz homokszuro van nalunk is.

Viszont az gondolom nem a mobilmedencéknél használatos mellécsomagolt gagyi, ha 12m3/h-ra képes... Miért döntöttél e mellett amúgy, illetve mióta használod? Tudsz mondani konkrét típust? Gondolom a szűrő nem olcsó bele. A homokszűrőnél nagy előny, hogy csak homok kell bele, és sokan még azt is szárítgatják télen, és évekig használják ugyanazt a töltetet (én el szoktam használni a kertben, és veszek inkább minden évben pár kilót :) ).

Garnélája válogatja, nem az igénytelen, olcsót (Red Cherry stb.) kell tartani. Van olyan is, amit ha nem lágy vízbe teszel, elpatkol. Ezeknek hordhatod a lágyított vizet kannaszám, vagy szereltetsz be otthonra vízlágyítót. Red Cherry elvan a csapvízben is.

trey @ gépház

CRS/CBS felbassza a pacskert a kemény vízben, a Sakura (mindegy milyen a színe), simán elvan a csapvíz keménységű vízben is. Győrben 16 nk a vízkeménység, Sakura jól elvan benne. A CRS/CBS-nek 4 nk kell, olyan Magyarországon nem folyik csapból, mert 5 nk alattit nem lehet szolgáltatni. Az ilyen vizet vagy veszed, vagy ioncserélő műgyantával pancsolod, vagy veszel RO készüléket.

trey @ gépház

Én most itthon rászoktam az esővízre (ami kezd elfogyni), mert a városi kék kút vízzel (itthon is van kút, de annak a vizét csak fürdésre használjuk, főzni, inni a városból hozunk) állandóan gond volt, minden részleges vízcsere után uszonyrothadás vagy hólyaggyulladás vagy valami volt. (kicsi 30 literes akksi, alapból a gyereké, bár épp most vettem át tőle a projektet) Na esővíz óta jobb a helyzet, meg csináltam most egy diy külső szűrőt egy 5 literes befőttes üvegben, most mondhatni stabil az aki. ...de a Sakura teljesen jó nekem, meg sem próbálnék érzékenyebbet. + van egy alma csiga, egy nyúl csiga és halak közül megmaradt egy egész nagy anci + sok növény.

Nagyméretű homokszűrő melegben 12 órát megy automata, alját porszívózód, skimmer van a vízszinten, ph mérőt elemeset veszel 7.3 körül tartod kétnaponta ránézel, klórt mérsz tablettával heti kétszer. Minimális vegyszerezés, ph+ vagy mínusz eső után, klórból 200mg kombinált tabletta úszik kb 1 hétig tart.

Ezek nélkül bele se kezdj mert pocsolya lesz, mint a szomszédnak :D bezöldült okádék lett összevágta eláradt a kert, kidobta, nevetséges :DDD

sudo mount -o ro /hup.hu

A lidikéset használom, port ugye duplán adtak hozzá. Kis ásványvizes palackban bekevered, elteszed konyhaszekrény aljába. Nem az egésszel kalibrálsz, hanem pálinkás pohárba kitöltesz egy felest :). Sose fog elfogyni, teljesen jó a műszer, tartja az eredetileg bekalibrált értéket.

sudo mount -o ro /hup.hu

Előző medencével mi is ilyen tabletta, olyan tabletta, mindent IS mértünk. Szopás volt, eladtuk. 10 évig nem volt. Covid szünet alatt vettünk 2 éve egyet, de megegyeztünk, hogy ha szenvedés akkor kidobom. Vettünk egy vödör bazinagy kombi tablettát, ha mérés szerint be kell rakni akkor beúsztatjuk pár órára, aztán kivesszük. 2-3 naponta úszik egyet. A vödör 2 év alatt nem fogyott ki, a víz meg jobb mint amikor ezer szarral kezeltük, és mi se kapunk idegbajt. Nyaraláskor benthagytuk úszni. Tök jó víz volt mire hazaértünk. Idén 1 hónapja van feltöltve, azóta még porszívózni se kellett (ha algásodik az algaölő kinyírja, de ott lesz az alga mint kosz az alján).

Mi ivóvízzel töltjük fel, ph-val nem szokott gond lenni, de arra van külön tabletta ha kellene.

Ne foglalkozz mindenféle okossággal, engedd el.

 

Abba a lebegő bigyóba kell tenni kombi klór tablettát. Mikor elolvad, akkor beletenni a következőt. Nekünk így megy, sosem mérek semmit (elején még vegyészedtem, de már vagy 5 éve nem foglalkozom vele). Amikor tavasszal kinyitom, akkor a vízforgatóba teszek egy kombi klór tabit, az kb 2 nap alatt elolvad. Télire meg borítani kell bele bőven téliesítő folyadékot. Sosem volt algás (4.5m, kör alakú, kb 100cm víz van benne). A vízforgató egy elég bika darab, kb 5 éve volt valami 70-80eft, üvegdarálék a szűrőközege. Néha átmosom elleniránnyal, és kalap, őrök darab.

Akkor innen nezve a solymari vizhianyt a medencetulajdonosokra fogni csak egy nagy ures kifogas.

 

Ok mar valoszinu aprilisban vagy meg hamarabb feltoltottek a medencejuket (a vizhiany elott).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor innen nezve a solymari vizhianyt a medencetulajdonosokra fogni csak egy nagy ures kifogas.

Persze hogy az. De tavaly is ugyanez volt. Mondjuk el tudom képzelni, hogy sok balfasz van, akik töltik-algásodik-leengedik-töltik alapon üzemeltetnek medencét, de akkora munka/szívás az, hogy elég gyorsan feladják (mondjuk mindig jönnek újak, az biztos). Kérdés hogy mennyi ilyen van, és mennyit tesznek hozzá a vízhiányhoz, ezt nem tudom.

Tök mindegy, hogy földbe ásott fix, vagy felfújható oldalú vagy fix merev falú? Nem mindegy, hogy a szabad idődet hol,töltöd el ha megteheted valamelyiket?

Nincs és nem is lesz.
A medence  a szegény ember nyaralója. :)

Felétek. Nálunk július 23 az utolsó tanítási nap idén. Persze az itteni 6 hét se rossz, de vannak a ház körül is dolgok, ami miatt nem szeretnénk a teljes időben valahol máshol lenni.

Mindegy is, júniusban és júliusban a gyerekek szeretnek jó idő esetén suli után a kerti medencében pancsolni.

Mivel mindketten otthonról dolgozunk, valójában a munka pont nem lenne akadály abban, hogy az iskolaszünet alatt valahol máshol legyünk. Szoktunk is ilyesmit csinálni, de jellemzően csak 1-2 hétig.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

De mi az a hely ahova te ilyenkor elmész, és párhuzamba állítod egy medencével, ami ugye ezzel szemben a szegények nyaralója? Más medencéjébe? Vagy egy publikus strandra? Az mitől jobb? Vagy neked saját zárt partod van? Akkor megértem, viszont ez esetben neked is van medencéd, csak nagy :)

Had ne olvassam végig... kicsit tldr; :) Csak azt áruld el, hogy hol fürdik a család? Van saját, zárt partod?

Itt délen van olyan part ahol egyedül lehetek.

Ilyet bárki tud, ez nem a tiéd, ráadásul fel kell öltözni, össze kell pakolni (gyerekekkel ez külön jó buli), majd visszafelé ugyanez.

Szerintem egyszerűen nem konkurenciája egyik a másiknak, csak próbáltam belegondolni a logikádba, de nehezen megy. Az olasz házadban miért nincs medence pl.? Nem lehet hogy csak simán nem jön be neked és/vagy a csaldának, és nem az az oka, hogy te ott tudsz nyaralni bármeddig is? Mert szerintem erről van szó, és te igazából ízlésről vitázol, de arról meg minek :)

Vannak foglalkozások amelytől az ember nem tud szabadulni hosszabb időre. Ilyen az ügyvéd az orvos. Tökre megértem, ha ők medencét építenek otthonra, mivel nem tudnak csak rövid időkre elmenni otthonról. Azokat az embereket akik nem rendelkeznek ezzel a szabadsággal, szegénynek tartom és nem anyagilag. Szerintem annak akinek van több országban vagy kontinensen ingatlana a medence feleslegessé válik az életében. Végül is mekkora medence kellene ami már élhető? Szerintem minimum 4x10. Vajon mi a nagyobb meló: kimenni a tengerpartra vagy basztatni a medencét?  A másik lakásomból kimenni a tengerpartra nem sokkal több, mint neked kimenni a medencédhez.

Szóval egyáltalán nem ízlés kérdése, hanem lehetőségek kérdése. Több barátom van akiknek komoly ingatlanjaik vannak, és mivel van vízparti is nekik, így egyiknek sincs medencéje. Hasonlóan látják ezt a témát, mint én. Amikor azt a poént mondom: hogy "a medence a szegény emberek nyaralója" ők is röhögnek. Amúgy van még ilyen. Az állóhelyzetfűtés a szegény ember garázsa. Nekem nincs garázsom, de minden autómban van állóhelyzetfútés.

Szerintem ez továbbra is ízlés kérdése, a medence egy olyan vízparttal vethető össze, ami csak a tiéd, ahova a nappaliból kilépve bármilyen tevékenységek után/között tudsz csobbanni egyet, különösebb rákészülés nélkül, és a nélkül, hogy lenne ott bárki más.

hanem lehetőségek kérdése

Ha van lehetőségük, akkor takarítani sem kell, van aki megtegye helyettük, gondolom a komoly ingatlanjaikat sem ők takarítják. Egyébként nekem is több barátom van, akiknek komoly ingatlanjaik vannak, és mégis van medencéjük az egyikben, vagy mindegyikben, na most akkor ez patthelyzet?

Az állóhelyzetfűtés a szegény ember garázsa.

Ez a példa is sántít, mert kevés köze van a garázshoz. Úgy értem, hogy garázzsal és a nélkül is hasznos feature, mert az autó ezer helyen állhat ahol hideg/meleg lesz benne, de ha van állófűtésed/hűtésed, akkor nem lesz. Gondolom te sem csak otthon használod a garázs pótlására, elég furi lenne vacogni benne (miközben fel tudnád fűteni), csak azért, mert nem valamelyik házadnál hült le.

A garázsos duma ugyanolyan poén mint a medencés. Van valóság tartalma és mégis vicces olyan dolgot lealázni ami nem két forint.

 

Amúgy javaslom menj fel az ingatlan.com -ra és nézd meg az ingatlanok árait medencével vagy medence nélkül. Ennek tudatában is igaz: a medence  a szegény ember nyaralója

Nem ez a lényeg. Egyszerűen hülyének nézel mindenkit, aki nem úgy gondolkozik, mint te. Erre írtam, hogy akkor a sok hülyének miért van medence a parti vityillóban is, ha egyszer ott a part 2-5-10 percre? Azért, mert nem ugyanaz -ahogy már többen írták. Amikor grillezés közben gondolsz egyet és megmártózol, az nem ugyanaz, mint direkt levonulni strandolni. Nem kell lecuccolni a gyerekekkel, nincs tömeg, stb. Nyilván van amikor meg a part a jó/jobb.

Btw: családban van, Balatonon. Amikor ott vagyunk, akkor kb az esetek 85%-ban medencézés van, a többi balaton. Pedig 10 perc séta a part.

Nem kell minden vicces általánosítást magadra venni.

"A medence a szegény ember nyaralója."

Mert:
- valamit pótol, mint a diópótló
- azért van többnyire, mert a tulaj nem tud elmenni otthonról hosszabb időre
- időnként azért van, mert elvárják tőle (nálam is kb mindenki keresi a medencét én meg röhögök)

És azért is szegény ember, mert kidobta  a pénzét. Ugyanis az ingatlanárát nem fogja vele növelni, de a rendszeres kiadásait igen. Eközben a telke is kisebb lett. 
Magyarul a vesztesége évente beruházás alternatív hozama + üzemeltetés.  
Nálam ez azt jelentené, hogy 20 milla 5% + 500e üzemeltetés vagyis évi 1.5 milla. Ezért is a szegény ember nyaralója, mert szegény embert csinál, mindenkiből akit a érzelmei vezérelnek beruházásai során.

 

""A medence a szegény ember nyaralója."

Mert:
- valamit pótol, mint a diópótló
- azért van többnyire, mert a tulaj nem tud elmenni otthonról hosszabb időre
- időnként azért van, mert elvárják tőle (nálam is kb mindenki keresi a medencét én meg röhögök)"

Továbbra sem értem miért akarsz logikát erőltetni valamibe, amiben nincs. Mindenkinek mások az egyéni preferenciái.  
Ha megteheted, hogy elhúzol hetekre nyaralni, a maradék időben akkor is ott van a medence. Akkor is ott van, ha amúgy nincs kedved máshova menni, pl sima hétköznap délutánonként nem ugrasz le 'olaszba' pancsizni. Ha megteheted, akkor sem mész minden hétvégén valahova, hanem otthon vagy a seggeden, pihensz, akkor is ott a medence. Akkor is ott van, ha külső körülmény miatt nem akarsz vagy tudsz elmenni valahova (lásd az elmúlt 2 év Covid mizériát). Stb. Te meg azt akarod belemagyarázni, hogy tulajdonképpen annak van medencéje, aki nem teheti meg, hogy elmenjen nyaralni. 

Ritkán vitatkoznék veled, mert tudom, hogy határozott véleményed van és úgysem érted meg azt, aki másként gondolkodik.

De. Nekem van otthon medencém és van egy nyaralóm is a parttól 5 perc sétára. Én szeretek egy nap négyszer-ötszrör megmártózni. Mondjuk fűnyírás után gyors zuhany (igen, szegény ember fürdőszobája, mert azt is a kertben teszem) és csobbanás. Mire lemennék a partra már el is telt az erre szánt időm.

szerk: 500.000Ft? Nekem egy sima merevfalú 4,6m átmérőjű medencém van (90cm vízoszlopmagassággal), szűrőbetét-cserével és vegyszerekkel együtt nem költök többet rá, mint 50.000Ft egy teljes szezonra.

~5 éve vettem a merevfalú medencét, volt kemény 75eft. A gagyi vízforgató elhalt kb 2 év után, vettem egy komolyabbat, 75-80eft volt. Asszem valami 700-750w, megy napi 1-2 órát, nem fogok villany szlát számolni. Egy évben elfogy egy doboz kombinált klórtabletta, mittomén 3-4eft, meg amennyit párolog a medence, minimálisat. Érzésre az 50 ezret felezném, negyedelném. Szerintem ha anyával 2x kimennénk a strandra, az már többe kerülne.

Szerintem ő épített medencére gondolt, de mielőtt felmerül ennek kapcsán is a vita, adnék némi infót: annak a karbantartása is ugyanennyibe kerül, sőt, olcsóbb, ugyanis sokkal tartósabb anyagokból épül fel. Ezek a szabadonálló "mobilmedencék" roppant keveset bírnak, a 3. szezon már ajándék tud lenni (bár kezdenek bejönni a tartósabb anyagok, mint amilyen az Intex ultra XTR sorozata, az állítólag 5 évet lazán kibír). A merev falú, mint amilyen neked is van, már egy fokkal jobb, de nyilván az is elmarad egy leásott, zsaluköves, minőségi fóliával rendelkező épített medencétől. Szóval itt az összes elem szép lassan (vagy egyben, kinél hogy) cserélődik periodikusan, bár lehet hogy az évi 50kHUF-ba még így is elférne.

Építettnél az induló ár magasabb (3-4mFt a beszálló, alatta szerintem nem érdemes félmegoldásokba belemenni, a határ pedig a csillagos ég). Cserébe tényleg csak víz és vegyszer (vagy csak só, ha sóbontós) kell bele, na meg a gépészet energiaigénye (de ilyen medencéhez legyen már napelem is...). Megfelelő karbantartás mellett max a fóliát kell ezekben cserélni (minőségtől függően 10-20 évente), és az sem egy hatalmas összeg, esetleg a szivattyúban levő motort (de az is javítható).

Szerintem amikor azt mondjuk medence nem ugyanarra gondolunk.

Én _minimum_ erre:
http://www.lordsofpool.hu/fotok/2019/01/IMG_6605.jpg
+ gépészet +fűtés +világítás +környezet +áramoltató +motoros fedő
Ez mire mindent tud, ami kell nekem 20 főlé szalad simán. Talán ma már 30 főlé.

Szerintem te erre:
https://www.medencepont.hu/termek/azuro-kerek-medence-szett-36x09m-homo…

Ez a minimum méret nálam is. Ez ugye 40 nm. 250e huf bruttó per nm. Ebből szerintem csak maga a víztartó doboz jön ki.  Ha még 3 méteres sávot beépítesz körbe az + 120 nm terasz minőségű tér. Kellenek még bútorok, külső zuhany. Kell még gépészet és jó lenne ezt a placot belekötni  valahogy a ház körüli járdába is.  Jah! kell még világítás a medencébe és a környezetre is. A szétbaszott terepet is kell majd rendezni és növényekkel megpakolni. Lehet venni növényt 1000 hufért is és 500.000 hufért is per db.

random google találat:

https://www.medencegepesz.eu/webshop/folias-zsalukoves-medence-epites/

8x4-es zsalukoves, fóliás 5.75m + extrák 

Nagyon max 15 szerintem, de ha nem kell minden kerti bútorbol prémium kategóriás akkor meg lehet állni 10-nel.

azert írtam hogy max 15

de ez nyilván sacc mert árakat nem látok csak abból indulok ki hogy az extrák nem haladjak meg az alapár haromszorosat 

annyira biztos nem hogy 20 fölé menjen

nekem megallna 10 alatt mert sem fűtés, sem feszített nem kell

Nekem biztosan főlé megy.

Én mondjuk a a térkövet is így rakom le:
20-30 cm kőágy, 15-20 cm hálózott vasbeton
0,5-2 cm sóder
viakolor + szegélykővel

Ez így már 6 éve is egy húszas volt per nm. Cserébe soha nem süllyed meg.

Vagy csinalnad ugy, mint az amerikaiak: amikor kesz a vasbeton belenyomjak a terko mintazatot.

Kelloen csotany mindketto megoldas, szerintem kompatibilisen cserelheto.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Anno neki futottam. 20-at már akkor átléptem amikor nem számoltam mindent. A motoros fedés is horror ár. Olyan amin lehet élni is vagyis lezárt állapotban táncolhat egy 20 fős társaság rajta.

Aztán jött egy akadály egy 15 méteres fa. Mondom azt nem vágom ki. Oké, AKKOR megveszem a szomszéd házát és odarakom a medencét.  Aztán rájöttem már megint hülye vagyok. 

...és vettem Olaszországban egy lakást! :)

Kicsik a gyerekeim. Nem akarom őket megölni a pénzemmel. Szarul érezném tőle magam.

Ma már tudnak úszni. De egy medence mindig kockázat. Az egyik unokatestvérem 16 éves kora óta tolószékes. Házibuliban nyomott egy fejest részegen. Csak le volt engedve a medence.

Legalább nem fulladt bele.

A medence mindig kockázat. Akkor is, ha fedhető. Nekem volt olyan, hogy a 3 éves gyerekem abban a 2 percben ugrott bele a medencébe, amikor már kijöttünk, de még éppen szedtem össze a vizi játékokat a fedő lezárása előtt. Kimentettem, de simán lehetett volna rossz vége is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amúgy javaslom menj fel az ingatlan.com -ra és nézd meg az ingatlanok árait medencével vagy medence nélkül.

Én nem nagyon látok ilyen mintát, bárhogy nézem, 500m-től 1500m-ig keresve több mint a negyedében van (de kapásból sikerült pár olyanra kattintani, ahol nem szerepel a szövegben, ezért nem hozza a kereső, de mégis ott virít a képeken), és nem az alsó szegmensben tobzódnak jobbára. Inkább azt látom, hogy valaki szeretett volna, így hát lett, nem látok konzekvens kapcsolatot még csak az ingatlanok stílusával sem, a luxus cigányvillában ugyanúgy random van vagy nincs, mint a beton+üveg kockában. Szerintem továbbra is igény és ízlés kérdése, mint minden dolog egy házban, ami nem praktikum vagy létszükséglet.

Poénnak amúgy tényleg jó, nade mindegy is, túlbeszéltük, ebben ennyi (se) volt, csak ha már írtad ránéztem, mert érdekelt hogy tényleg van e ilyen jelenség, de valahogy nem látom.

> ps.: Nekem nehezemre esik veszíteni a pénzemen. Minimum mindig egy kicsit előre. Ebbe a gondolkodásba sem fér bele a medence.

 

Meg jo hogy van egy feleseged, aki ezt a gondolkodast tudja ellensulyozni. :)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Medencén anyagilag nyersz, mert anya nem kényszerít, h járjatok strandra. Ergo megnyered a strand belépőt, a 2x2-3eft-os láángost/egyéb szemetet. Plusz megnyered az utazás idejét, ill a kocsi amortizációját/üzemanyagot. Ergo egy medencével bődületes sok pénzt tudsz spórolni igazából.

Medencén anyagilag nyersz, mert anya nem kényszerít, h járjatok strandra. Ergo megnyered a strand belépőt, a 2x2-3eft-os láángost/egyéb szemetet. Plusz megnyered az utazás idejét, ill a kocsi amortizációját/üzemanyagot. Ergo egy medencével bődületes sok pénzt tudsz spórolni igazából.

Viszont a vizuális élményen veszíthetsz (mindig anya hátsóját kell nézni). :D

trey @ gépház

Nem is tudom. Én elég válogatós vagyok nők terén, és inkább sírvafakadok, amilyen formákat látok a strandon. Sajnos még a huszon éves csajok esetén is. Covid óta divat lett a nem mozgás, úgyhogy én ki tudom ezt hagyni. Ha jó segget akarok nézni, akkor azt megtehetem a konditeremben, izmos, feszes, fiatal husikák járnak, és a melg miatt alig ruhában.

Szerintem annak akinek van több országban vagy kontinensen ingatlana a medence feleslegessé válik az életében.

Nem értek egyet ezzel. Amikor itt vagyok, ebben a házban, meleg van és a gyerekek pancsolnának, akkor nem érdekes az, hogy 2 másik országban is van saját ingatlanunk. A dél-amerikai lakástól is ugyanúgy 1 óra autóútra van a tengerpart, mint ettől a háztól. De ahogy itt se mindig van kedvünk / elegendő időnk a tengerhez autózni, és helyette a kerti medence jó opció, úgy amikor ott laktunk, akkor is ha csak úszni akartam egy fél órát, akkor a társasház medencéjében sokkal praktikusabb volt, mint elautózni az óceánhoz.

Persze ha tengerparton állna a nyaralóm, vagy mondjuk 5 perc séta lenne a part, nem hiányozna egy medence nekem. Ott. De amikor meg itt vagyok, akkor meg igen.

Több barátom van akiknek komoly ingatlanjaik vannak, és mivel van vízparti is nekik, így egyiknek sincs medencéje. Hasonlóan látják ezt a témát, mint én.

Nincs is ezzel baj, de ez inkább egyéni preferencia kérdése. Pl. nekem a gyerekeim annyira szeretik a medencézést, hogy a tengerparttól 5 perces sétára lévő szállások közül is olyant szoktam foglalni, ahol medence is van. Jellemzően egész nap a tengerben játszanak vagy homokvárat építenek vagy akármi, és után a szállásra visszatérve mennek a medencébe.

A gyerekek nélkül én se foglalnék medencés helyet tengerparton. De velük mások az igények.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Megértem, de erre mondom, hogy mások az igények (meg a lehetőségek).

Amikor a trópusi éghajlaton éltem, nem lett elegem a heti pár alkalommal úszásból csak azért mert eltelt az első 3 hónap. A 12. hónapban is ugyanúgy lementem a medencéhez, mint az elsőben.

És persze ahogy megbeszéltük már, nem mindenki tudja (vagy akarja) a teljes nyarat egy helyen tölteni, pl. egy nyaralóban.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Értem, vettél egy 7 emeletes panelban egy 142nm lakást 10km -re a tengertől Olaszország legszegényebb régiójában a bázisodtól a lehető legmesszebb, TE egy zseni vagy :DDD

Miskolcon ez kicsit olcsóbban meg lett volna, de nincs 10 km-re a tengerpart ami nem számítana mert nem kedveled a fürdőzést.

sudo mount -o ro /hup.hu

Már két lakásom van itt. Javaslom az istat oldalát, mit jelent itt  a legszegényebb.  Elárulom: két vége között van 30% különbség. Itthon meg 300%.

Továbbá javaslom ezt is: https://femina.hu/utazas/nyaralohelyek-arai-europa/

"A legdrágább utazási célpont a 2022-es összesítés alapján Izland fővárosa, Reykjavík lett, ahol több, mint 70 ezer forintot kérnek el a vizsgált árucikkekért, ezt európai viszonylatban az olasz Puglia régió követi, ahol 47 ezer forintért lehet vásárolni. "

Amúgy szart nem tudsz arról mi történik ebben a régióban. Mik a perspektívák. Mik a lehetőségek.

 

Villants már egy medencefotót nekem a tiedről! :) Meg egy dimenziót is ide véshetsz, hátha az meggyőz.

Nekem nincsenek hulye kolkeim, de valoban igyekszem nem hordani oket sehova, mert onszopatasnak tartom.

Szerencsere nem maradnak orokke 3 evesek es johet a tengerparti nyaralas is majd. Magyar wellness-t lehuzasnak tartom, az utana sem fog szoba jonni.

Hát ez egy kicsit olyan mint a házmozi, otthoni kondigép, futópad, vagy bármilyen szórakoztató/hobbi tevékenységhez szükséges otthoni eszköz. Azt sem gondolnám, hogy nyaralás helyett medencéznek otthon az emberek, főzni (de talán jobb példa a kerti grillezés) is szokás otthon, pedig étterembe is lehetne menni mindig.

Akinek a felesége/szülei egész nyáron a gyerekekkel tud lenni és ő maga sokat van HO-ban, még ingával együtt is meg tudja tenni.
Havi 100e hufból megvan a 2x inga legrosszabb esetben.
Birtokolni egy fagymentes helyen egy második ingatlant olcsóbb, mint a Balatonnál. Azt gondolom, hogy anyagilag kis örökség + hitelmentesség és minimum 1,5 milla nettó már elég egy ilyen élethez. 

Ha a házadhoz medencét építettél, akkor annak az ára ment a lefolyóba, mivel nem fogod tudni értékesítésnél értéknövelő tényezőként felszámítani. Eladásnál a medence olyan, mint autónál az extra. Jó, hogy van, de fizetni nem akarnak érte. 

Egy normálisabb méretű medence fenntartása minimum annyi költség, mint egy második otthon fenntartása. 

Összefoglalva: A medence birtoklása nem éri meg. Kivéve, ha a munkád miatt nincs más esélyed arra, hogy kicsit jól érezd magad. Lásd: orvos, ügyvéd.
Azok akik azt mondják, hogy a medence és az élő víz nem ugyanaz. Miért? Nem ugyanazt szokták benne csinálni az emberek? 

Nekem van egy olyan teóriám, hogy egy adott árszint felett, semmilyen beruházást nem fogsz tudni érvényesíteni eladáskor, mert aki meg tudná venni annak van elég pénze+igénye, hogy teljesen a saját ízlésére alakítsa az ingatlant...és itt nem festésre+lakberendezésre gondolok, hanem gépészeti átalakítást is magábafoglalót...onnan meg borul minden. Ergo a telek kell, meg a ház héja talán.

....vagy eleve full nulláról sajátra van igénye, szóval csak a telek számít.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

+1 most veszünk egy házat. Valójában telket. A házat nem romboljuk teljesen le, de azért a 4 falból 1 marad meg ott, ahol most van, 1 ugyanott marad, csak kétszer olyan magas lesz, a másik kettő meg máshol épül újra. Gondolom a födémből és a tetőből is marad meg valamennyi, de elég sok helyen változnak ezek is.

Ez kb. mind (és az új medence is) olyan dolog, ami nem jön vissza. Persze, valamivel nagyobb lesz a ház, többet fog érni, de nem annyival, mint amennyibe ez kerül.

Viszont nem is azért veszem, hogy ezen gazdagodjak meg. Azért veszem, hogy itt éljünk majd legalább 15-20 évet. Ezért a pénzért, amit elköltök a házra, cserébe azt a komfortot kapom, amit szeretnék. Nekem ez megéri.

Az nem érdekel, hogy ha majd elpatkolok, akkor az örökösök csak x-et örökölnek és nem 1.1 x-et. A gyerekeimnek a 0.1x nélkül is marad elég, és az a 0.1x örökség nem ér annyit, hogy a következő pár évtizedet kényelmetlenül töltsem emiatt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bérlés vagy vásárlás?

Az átlag olasz család idén 5k eurot ver el egy hét nyaralásra. Ebből kb 1500 euró egy kisebb tengerparti apartman.

 

Venni igény és helyszín függő. A jók itt sincsenek olcsón, vagy ha igen akkor költeni kell rá. 50-70 nm közötti lakás  50-300 ezer euró. Az utóbbi ár új és északon van. Az előbbi használt és olcsóbb déli helyen.

Önálló ház jó minőségben felújítva és berendezve nem úszható meg 400.000 euró alatt ez kb 150 nm ebből a vételár min a fele.

Persze minden olcsóbban is kihozható. Pl. Ha magadnak csinálod. Az anyagok nem drágák. 100.nm-re kb 10.000 euróból kihozható. Venni lehet olyan helyen is ahol csak fúrt kút van, ott egy sorház kb 70.000. 

De ez már nagyon fasza ház. Itthoni minőség. Azért emelem ezt ki, mert Olaszországban sokkal hosszabb idő telik el két felújítás között mint nálunk. Nem feltétlen lepusztultak az ingatlanok, csak régiek. Amiket én vettem azok is jó állapotúak voltak, csak nekem volt vágyam a frissebb designra. Az átlag olasz simán beköltözött volna.

Sokkal olcsóbban is ki lehet hozni a dolgot, akár 100 ezer alatt. Kérdés az, hogy egy szezonhoz, hány nm kell neked, hogy ne irtsd ki a családod. 

https://www.immobiliare.it/  (chrome szépen lefordítja és be lehet állítani az igényeket.)
https://www.idealista.it/

Ha inkább Spanyolország érdekel:
https://www.idealista.com/en/

Francia Riviéra:
https://www.idealista.it/en/vendita-case/alpi-marittime-costa-azzurra/m…

Víz az van dögivel, csak nyár nincs ebben az északi országban, úgyhogy minek medence. :(

Medencének kétszer örül az ember. Amikor kiássák, meg amikor betemetik.

Már aki nem tudta felmérni, hogy szüksége van e rá. Ezért jók ezek az áruházas mobil szarok, 6-8-12-sok m3 víz az ugyanolyan víz, mindegy, hogy miben van. 1-2 szezon alatt tökéletesen ki lehet velük deríteni, hogy hogy működik ez az egész, mivel jár, használja e a család, vagy csak a szájuk volt nagy. Vannak emberek akik imádnak vízben lenni, vannak akik csak divatból építenek medencét, az utóbbiak nagyon meg fogja bánni (főleg ha előtte nem tettek egy kört egy nagyobb szabadonálló fóliamedencével), ebben én is egészen biztos vagyok.

De ez már hard-fact, hogy azért nincs víz Solymáron mert medencéket töltenek vele? Szívesen kárörvendenék a bérelt garzonomból a medencés újgazdagokon, de nehéz elképzelni hogy medence töltögetés miatt apadt el ennyire a víz hirtelen.

Nem szigorúan kapcsolódik, de a válaszhoz nem kell több, csak megnézni egy műholdas térképet. Ez alapján Solymár nem az a nagyon medencés környék.

 

De ha ellátogatsz ugyanazon a felületen Phoenix, Arizona városába, ott egészen elképesztő a medencék száma a (fél)sivatag közepén.

Még nincs, de jövőre már várhatóan lesz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyszer volt barlangfürdőnk a pincében. (Addig amíg ki nem javították a csőtörést a házunk előtt.)

pici, 150x200-as ~35-40cm magas vízzel.

Gyerekek rendszeresen pancsolnak benne, vasárnap én is gubbasztottam benne 10 percig aztán elfogyott a sör.

Mindezek mellett heti 1-3 alkalommal keressük fel délutánonként valamelyik balatoni strandot, szigorúan hétfő - csütörtök napokon, a hétvégéket meghagyom a tömegnek.