Solymári vízkrízis

A probléma lényege három szóban: túlfogyasztás és kevés empátia.

Ez az ami hunpolgárok nagyrészét minden területen jellemzi.

Hozzászólások

Nagykovacsiban is ez szokott lenni. Amig nem toltodik fel a hegyen a tarozo, addig a hegylakoknak nincs viz. Sokszor pedig a volgyben annyira megorulnek a viznek, hogy elkezdik gyujteni. 

Libernyák baloldal habosítja a szart. Menczer Tamásban bíznak a szavazói. Szerintem megoldja.

Nem.

Arról volt itt  szó, hogy azért igazságos az egykulcsos adó mert ha a kulcs 10% akkor aki 100e keres 10e adot fizet, aki meg 10 milliot az  1 misit. Tehát aki többet keres többet fizet.

Erre mondtam, hogy miért spórolna az aki több vizet vételez ? Hiszen az arányosan többet is fizet, be a vízműnek, hasonlóan ahhoz, mint aki többet keres többet adózik ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Ördög ügyvédje:

Itt valószínűleg az lehet a mögöttes indok, hogy aki 200 ezret keres, annak jobban fáj a 20 ezer minusz, mint aki 2 milliót keres, és 200 ezret nem hiányol "annyira".

Tehát a többkulcsos rendszerben a 200 ezret keresőtől csak 10 ezret vennének el, aki meg 2 milliót keres, attól meg 400 ezret.

ügyvéd mode off. Kérem a tiszteletdíjat!

Saját példákkal alátámasztod? Nálunk havi 2.5 m3 a fejenkénti fogyasztás. 

Ez áll napi 1+ mosogatás + mosás + zuhany kombobol. Négy ember (két gyerek közülünk) egy kutya, két nyúl. 83L/nap/fő. Meg szeretném felezni, úgy, hogy ne legyen senki és semmi retkes.

Mindeközben a helyi szolgáltató örül a nyári fogyasztásnak, mert több a bevétel, így legalább teljesen be tudom dönteni! 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Amivel elég sokat tudsz fogni: nézd meg a wc tartályt. Szinte mindegyik állítható, hogy egy öblítéssel maximum mennyi víz menjen le.

Illetve vannak olyan alsó elhelyezésű tartályok, ahol két gomb van. Ha ott nem kérsz mindig nagy öblítést, akkor az is segíthet.

Zuhanynál meg érdemes kipróbálni a takarékos zuhanyfejet: érzetre megvan a vízmennyiség, de mégis kevesebb fogy.

Én úgy értelmeztem, hogy csak napi egyszer mos.

A másik, hogy a számításodban 80 literrel számoltál? Mert azt kicsit soknak az érzem. A 15+ éves Indesitem gépkönyv szerint 52 litert kér mosásonként, ami kb. stimmel. (A fogyasztásmérőn 0.1 liter pontossággal követhető a fogyasztás, ott néztem.)

És nem mondanám, hogy minden más eltörpül: írta, hogy négyen vannak. Ha csak fejenként napi 5x mennek wc-re, akkor mennyit lehet megspórolni, ha a tartály töltését lejjebb veszi csak egy literrel? 0.6 m3, ami elsőre nem tűnik soknak, de régi bölcsesség, hogy sok kicsi sokra megy.

Ugyanígy a mosógépen se mindegy, hogy melyik programot indítod el. Általában szokott lenni "napi mosás" program, ami egyfelől spórolósabb tud lenni, másfelől hamarabb is megvan.

Nálam egyfős a háztartás, háziállat sincs, van viszont egy csomó szobanövény: visszanézve átlag havi 2 m3 (hideg+meleg) home office mellett. Én ezeket léptem meg (sokkal régebben): wc tartály beállítása kb. 5-6 literre (gyárilag 8 liter környékére volt állítva), konyhai csapon állítható perlátor (takarékos vagy full), mosdó csapon fix perlátor, takarékos zuhanyfej és csak indokolt esetben szoktam normál programmal mosni, gyakrabban megy a "napi".

a mi 300khufos aeg mosogepunk 80litert fogyaszt a legkevesebb programmal. Es van neki 4 oras(!!!) programja is.

Ma mar tuti nem ilyet valasztanek. Egy igazi vizpazarlo.

 

A wc tartallyal a legkevesbe se szorakoznek, mert utana a wc kagylot iszonyat melo feheren tartani, mert megfogja a pisi-kaki.

Lehet levenni a falrol es nagynyomasuval kicsapatni, de azt nem mondanam tulsagosan higienikusnak es egy napos melo.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

a "a hatvanas-hetvenes években nem erre a lakosságszámra épült, hanem jóval kisebbre" vezetékrendszert a szolgáltató már istenbizony PONT fejleszteni akarta, de 2014-ben, sólymáron, beütött a rezsicsökkentés

hát, nincs mit tenni, ezt lehet a háttérben

Hát azért ez sem segít...

Persze az is probléma, hogy a vízvezetékrendszer a hatvanas-hetvenes években nem erre a lakosságszámra épült, hanem jóval kisebbre. Fejleszteni kellene az infrastruktúrát, a vezetékrendszert, a tartályokat, derül ki.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ikerszomszédomnak fizetési elmaradása volt.

Kedvenc szolgáltatónk kiszállt, és jól felkészült szakemberei valami nyomáscsökkentőt szereltek fel az órája elé.

Pár hónappal később érkezett a leolvasó, és mit lát: hát csöpög a víz rendesen a korlátozó mellett. 

Legyintett egy jó nagyot, és odébbállt.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Fizetek, pontosabban a nálam kevésbé fizetőképes vármegyei jobbágyság fizeti meg 27%-os ÁFA, meg leálló vízszolgáltatás, meg gyakori áramszünet, meg becsődölt szemétszállítás, meg rengeteg kórházi fertőzés, meg több éves műtéti várólista, meg rekord alacsony nyugdíj, meg nulla szintű oktatás formájában.

És képzeld, a hozzád hasonló tehetősebb orbánhívők ennek meg tapsolnak, hiszen "még nem az én házam ég, csak a szomszédé"...

Nem kell sok ahhoz, hogy egy országot tönkretegyenek, csak annyi, hogy amikor lépésről lépésre a köz zsebéből Lölő viki zsebébe átteszik a vagyont, akkor pár alamizsna fillérrel befogják a száját az ilyeneknek, mint ti.

Nemetorszagban bezzeg allitolag figyelmeztetik az embereket, hogy fogyasszanak kevesebbet! Telen majd jol megfagynak! De szar nekik! :D

Ott meg Magyarorszagon egy csodas, remek, osszehangolt es jol szervezett vezetes mellett elfogy a viz. De kozben korlatlan forras lenne upgradelni kozmuveket. Ki erti ezt?

Barhogy lehet ezt csurni csavarni, aztan megis Solymaron maradtak viz nelkul az emberek. Nem a nemetek futes/energia nelkul. :) Ugy hallottam, hogy ha teccet volna a pizbul fejleszteni, akkor talan lenne viz. Foleg, hogy ismert, tobbszor elofordulo problema ez a tersegben :)

Nem az szamit, hogy mit mondasz vagy mit mond a kormany, hanem, hogy mi tortenik. Aztan a helyzet az, hogy nincs viz. Szar ugy :D

Honnan kene tudjam miert nem? Nem keszult aztan kesz. Pedig nem ellenzeki korzet elvileg. Tehat ha arra sem futja, hogy vize legyen a szavazoiknak, akkor nagy baj van :D

A problema a cikkek es menzer beszede alapjan regota ismert.

De ugye van viz vagy nincs viz ez itt a kerdes? Lehet magyarazni a bizonyitvanyt, de attol meg viz nem lesz. :D

Akkor bizony az ellenzék lett volna a megoldás.

Vagy nem kellene annyi vizet hasznalni, MZP is megmondta. (És ebben igaza van!) 

Vagy el kellene indítani az esőt.

(Amúgy miért Menzer, miért nem Orbán, vagy Lőrinc?) 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Rohatt zóbán, ellopja a vizet! 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Minimum két lehetőség van: az egyéneknek részt kell venni a demokráciában, vagy pedig el kell adni a fent lévő ingatlanokat a gazdagoknak. A helyiek szerintem az elsővel járnának jobban, mert hosszabb távon javulna az életminőségük, és a szeretett lakhelyükön maradhatnának. Másképp is megfogalmazható: ha a lakosok az elsőt választják, az egyértelmű jele lenne annak, hogy a szocializmus kezd véget érni a fejekben, és valódi, értékes együttműködés veszi át a helyét. Lehet választani.

:)

Nem tudom ezek után ki akar majd Solymárra költözni?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ugyan Solymár sokat szerepelt most pár napig a médiában (aztán majd elfelejtük), de egy raklap településen hosszabb rövidebb ideig ugyanez meg szokott történni.

Nem nehéz kitalálni miért: jön a kvameleg, töltik az emberek a medencét, ellocsolnak napi 100 liter vizet a kertben, régi az infra, lop a politika. Ez egy egyenlet, kár belőle bármelyik részét is túlhangsúlyozni.

Én konkrétan betiltanám a vezetékes vizzel locsolást, cserébe adnék ingyen esővizgyűjtő kockákat a házakhoz szivattyúval együtt. Akit meg rajtakapnak hogy ellocsolja a pázsitra az értékes vezetékes ivóvizet, olyan büntetést csapnék rá, hogy fél évig törlessze. Aztán legközelebb eszébe jut.

A szándékod jó, de a stratégiát szerintem elvétetted.

A vezetekben nem ivóvizet kellene nyomatni, hanem szürke vizet. Ugyanis a havi 3 m3 átlagos vízfogyasztás szerintem jó, ha 5%a ér hozzá a szadhoz. (Ez 150 liter volna.)

A többi megy le a wcn, mosogepen, stb. Erre bőven elég lenne esővíz minőség.

Az ivóvizet pedig a nálunk is elterjedt sztenderd 5 gallonos, visszaváltható ballonokban kell forgalmazni. Fejlődő országokban már ma is ez van (persze kényszerűségből, de ez most mindegy). Meg az irodákban is, presztízsbol...

'Fejleszteni kellene az infrastruktúrát, a vezetékrendszert, a tartályokat, derül ki. És legalább tervben van, kérdezem:

„Majd ha felépült az összes stadion”

– érkezik a maliciózus válasz.'

 

De legalabb jol meg lett vedve a rezsicsokkentes.

http://www.maviz.org/system/files/szazadveg_tanulmany_-_a_hazai_vizikoz…

Még a századvég is kikutatta 2018-ban, hogy baj lesz :D A rendszer paródiája önmaga.

"A MEKH által 2017. évben jóváhagyott Gördülő Fejlesztési Terv alapján a víziközmű-
rendszerek rekonstrukciós igénye a következő 15 évben évente átlagosan 103 Mrd Ft lesz. A
víziközmű-infrastruktúra állapotának megőrzéséhez, és az elmaradt rekonstrukciók
pótlásához részben fedezetet nyújtana a szektor számára a 23,1 Mrd Ft-os többletbevétel,
viszont a Gördülő Fejlesztési Tervekben foglalt rekonstrukciós igények teljes körű kielégítését
még ez az összeg sem biztosítaná. Az ott jelzett 103 Mrd Ft-os rekonstrukciós igények teljes
fedezetéhez további forrásbevonás szükséges."

Egyszerűen lerendezhető kérdés. Meg kell határozni egy család maximális éves fogyasztását és a kvóta felett fogyasztók fizessenek 30x díjat. Szürreális, hogy építkeznek, medencéket töltenek, gyepet locsolnak ivóvízzel csak mert olcsó. A fenti azért is jó lenne, mert megszűnne az ingatlanok esővizének a közműcsatornába vezetése

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez nem segít a fogyasztás kérdésén.  A vidéki környezet dzsentrifikációjának megvannak egyes túlfogyasztáshoz, életvitelhez kapcsolódó jelenségei, amit a gyökerénél/eknél kellene elkezdeni kezelni. Legyen szó a légkondícionálók ész nélküli telepítésétől kedzve, az  automata öntözőrendszere járatásán át, a vízelvezető árkok feltöltése és lebetonozásáig.
A szennyvízkezelést, különsen a házilag kezejük a dolgot és majd azzal locsolunk, el kell felejteni. Sajnos a szürkevíz is leginkább csak WCöblítésre jó, mert a fürdővíz, moóvíz számos olyan vegyianyagot tartalmaz, ami előkezelés nélkül vagyon nem egészséges a növéyneknek. Ott ahol lehet, legyen kút, mérőórával és fizesse az arc díjat. Ahol nem lehet, ott meg fizessen olyan árat aillető, hogy 3x meggondolja, hogy a gyep ér-e neki annyit.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

lehet venni olyan mososzert, szappant amit bir a szennyviztisztito.

Nem biztos, hogy az a legjobb megoldas, hogy a (szenny)vizet leeresztjuk a Fekete tengerbe.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pécelen tavaly azért nem volt víz, mert az évek alatt elromlott kutakat nem javíttatták meg. Rezsicsökkentés. A szolgáltatónak nincs rá pénze, mert nem emelhet árakat.

Szerintem a solymáriak is boldogan fizetnének picit többet, csak h  a fejleszések megvalósuljanak.

A szomszédos gyömrőn kb 1 hónapja nem viszik el a szelektív hulladékot. Itt maglódon kint volt a szelektíves zsák 1 hétig, mire elkezdtük beletömködni a sima kukába. Asszony itthon volt, mikor jöttek a kommunális hulladékért, ugyanarra a kukásautóra dobták a szelekívet, azaz ment egybe. Szintén rezsicsökkentés, nem tudnak embert felvenni, mert annyiért senki nem megy oda. Köszi, Viktor.

ezt normális helyen úgy oldják meg, hogy fejlesztési alapot hoznak létre és oda befizetik a vízfogyasztás X%-át. Az igaz, hogy a vízdíj számlán nem szerepel egy másik számla.

Ez képezi önkormányzati pénzzel kiegészítve az önerőt ,majd az állam is hozzá rak és ebből építik meg a vízhálózatot és csatornát.

A város szélén volt egy terület, hobbi telkekkel és egyre többen költöztek ki és építettek nem csak a szerszámoknak gunyhót - lakossági fórumokon rendre előjött, hogy kellene csatorna...

Miért kell mindent fentről várni és helyben semmi nem tenni érte ??

For Whites Only meeting room!

Miért kell mindent fentről várni és helyben semmi nem tenni érte ??

Megáll az eszem! Ki szedi be az adók legnagyobb részét, és ki írja elő hogy mennyi a közüzemi szolgáltatások ára? 

Amikor az ember beköttet egy szolgáltatást, akkor kifizeti a infrastruktúra fejlesztési hozzájárulást, és utána rendszeresen fizeti a közüzemi számlákat... és a végén egyre szarabb szolgáltatást kap. Közben fizeti a kommunális adót, és a lófasztudja hányféle adókat is. Aztán még az állampolgár kezdjen el gondolkozni azon, hogy miként szervezze meg hogy az állami vállalat infrastruktúrájára miként tudnák összedobni a pénzt minden évben? 

Biztos hogy nincs jobb helye az adófizetők pénzének, csak stadionokba, meg kommunista egyetemekbe befektetve?

Szerintem dobjuk már össze pénzt a Diginek, hogy holnaptól behúzza az 1000Tbps-os végpontot a lakásba...

 

szerintem nem olvastad vagy nem tudtad értelmezni - ez nem a városban volt, hanem hobbi telkeknél - vagyis a törvény nem kötelezte volna az önkormányzatot a csatorna hálózat kiépítésére.

Hollandiában pl. van külön gát adó - ezt nem minden állampolgárnak kell fizetnie - pl. egy haverom Utrechtből költözött Den Haag mellé egy lakóparkba, ő kapott egy ilyen fizetni valót a házadó mellé.. 

 

kieg:

- lehetett volna 10x -áron városban közműves telket venni...

De hozzászólásod szerint, ezért is az állam a hibás, hogy az olcsó teleknek nincs az utcában közmű..

For Whites Only meeting room!

A 90-es években mindenki befizette a csatorna, gáz, telefon csatlakozás többszázezres költségét a háza előtt húzódó 25m-es szakaszra. Azóta is bárhol ahol belterületi telkeket parcelláznak, az ingatlanfejlesztő (vagy a tulajdonosok) mindíg állják a hálózatépítési költségeket, és addig nem kötik őket rá a hálózatra míg nem fizették ki a hozzájárulást. Ha később jön új tulajdonos, akkor vele fizettetik meg.

A szolgáltatónak kellene valóban fejleszteni a rendszerét, és nem csak simán ráakasztani az új fogyasztót a csőre. Persze rezsicsökkentett üzemmódban, nem fog menni.

Nem Gipsz Jakab és családja tehet róla, de akkor is van egy mérhető halom kár abból hogy az emberek kiköltöznek az agglomerációba.

Budapesten félmillió emberrel felül van tervezve a vizes infra, az emberek meg költöznek be olyan helyekre, ahol meg alul. Aztán elveszik egymás elől a vizet.

A másik kár hogy a kiccsalád kiköltözik a városból agglomeráció-akárhova, és két autójukkal pöfögnek a dugóban naponta kétszer. A budapesti dugót, nem a budapestiek csinálják, hanem a pest megyeiek. Ez a másik kár.

Inkább a városban kéne maradni és helyben zölditeni, nem a "nekem minden jár" alapon egyszerre terhelni a várost és az agglomerációt, csak az egyiket munkaidőben, a másikat meg utána.

A budapesti dugót a budapestiek csinálják.

Ott van nekik a gyakran járó BKV, de mégis inkább autóval pöfögnek mindenhova. Míg a pest megyeieknek szar és ritka a tömegközlekedése.

Nem is beszélve arról, hogy a budapestiek a belvárosban, a társasház előtt parkoltatják az autóikat, elvéve a helyet olyanoktól akiknek nagyobb szüksége lenne rá.

Ha a budapestiek eladnák az autóikat és helyette inkább a BKV-t használnák, akkor nem lenne dugó a pest megyeiek miatt se.

A dugót a feleslegesen autózó budapestiek okozzák.

Lehet, hogy lenne fejvakarás a BKV-nél, ha a budapesti autósok jelentős része rövid időn belül eladná az autóját és BKV-ra váltana. Egyfelől szerintem nincs annyi járművük - még hering módban sem -, amivel a reggeli és a délutáni csúcsot ki lehetne szolgálni, másfelől abban sem vagyok biztos, hogy lenne elég sofőr, ha bővítenék a flottát.

"A budapesti dugót a budapestiek csinálják."

Nem, a pest megyéről bejárók és a budapestiek együtt, de ha az előbbiek nem jönnének be, nem lenne dugó.

"Ott van nekik a gyakran járó BKV, de mégis inkább autóval pöfögnek mindenhova."

Ehhez képest minden fontos bkv vonal tömve van emberrel.

"Nem is beszélve arról, hogy a budapestiek a belvárosban, a társasház előtt parkoltatják az autóikat, elvéve a helyet olyanoktól akiknek nagyobb szüksége lenne rá."

Legnagyobb joga a tulajdonosnak, helyinek van ott parkolni - aki odajön dolgát intézni, az majd beáll a parkolóházba, rengeteg van mindenhol.

"Ha a budapestiek eladnák az autóikat és helyette inkább a BKV-t használnák, akkor nem lenne dugó a pest megyeiek miatt se."

Ha a pest megyeiek nem költöznének ki és dugóznának be családonként két autóval, nem lenne dugó.

"A dugót a feleslegesen autózó budapestiek okozzák."

Ezt rajtad kivül senki sem gondolja, legalábbis nem ők okozzák egyedül - lásd fentebb. Persze, még sokkal több budapesti ülhetne BKV-ra, ez is egy feladat, de először akadályozzuk meg hogy csont feleslegesen végtelen agglomerációkba költözzenek ki az emberek, egy halom problémát generálva (a viz meg a dugó jó példák).

(2011 és 2018 között budapesti voltam, aztán jött majdnem két év Pest megye nyugati része, aztán ismét Budapest - pontosan tudom miről beszélek).

Igy rendben vagyunk. A baj az volt hogy magadra vetted amit nem kellett volna. Mondandómat számos adattal alá lehet támasztani, akár a reggeli bevezető utak állapotát megtekintve (ugye tudjuk hogy a Budapesti eleve bent van), vagy a belföldi migrációs irányt megfigyelve.

"az ingázóknak kell az autóhasználat, mert ők nagy távot tesznek meg és a tömegközlekedés nem opció sok esetben."

Épp ezért hülyeség kiköltözni a várostól messze, aztán ön- és közös károkat okozva oda-vissza autózgatni családonként két autóval. Ezt most úgy mondod mintha alapvető emberi jog lenne Budapest által nyújtott lehetőségeket ÉS a vidéket egyszerre élvezni, kihasználni. Nem az. Aki elköltözik, maradjon is ott. (te pl igy teszel, kapsz egy piros pontot).

 

Budapesten nem szokás 5km-ért autóba ülni.

Épp ezért hülyeség kiköltözni a várostól messze, aztán ön- és közös károkat okozva oda-vissza autózgatni

Pl. amikor valaki büszként meséli,hogy ők részben azért költöztek ki agglomerációba, mert bár kb. ugyanolyan messze vannak a munkahelyüktől, de így Budapesten kívüli lakcímük van, azzal pedig már kapnak üzemanyagtámogatást a cégtől. #megoldottákokosba

Fú, ezt de megmondtad, nagyon bölcs ember lehetsz. :)

Képzeld, nekem, mint agglomerációban élőnek, semmi kedvem, hangulatom bemenni a hugyos, kutyaszaros, retkes városba, a büdös hajléktalanok közé. De ilyen elbaszott ez az ország, h ott van sokak munkahelye. Ezt az okot kellene megszűntetni, és nem azon töprengeni, h hogyan lehet azt az embert kikényszeríteni a kocsijából, aki nem akar tömegközlekedni. A tubusba sem fogod tudni visszaszuszakolni a fogkrémet, ha már kint van.

De messzebb megyek, ha hétfőtől valami csoda folytán az agglomerációból senki nem menne a városba dolgozni, az úgy dőlne össze, mint a kártyavár. Nagyon hiányoznának a melós emberek.

Btw míg a xvii kerület szélén laktam, addig is kocsival kellett járnom mindenhová, olyan tökéletes ott a tömegközlekedés. Most, h maglódra költöztem, annyi változott, h az m0-ról nem jobbra megyek 5km-t, hanem balra. Tök mindegy. Cserébe egy szép helyen lakom, ahol van zöld, természet, madarak, állatok, kilátás. Nincsenek csövesek, nincs kutyaszar, nincs összehugyozva a kapu.

Szerintem te nem ismered Budapest 80%át, ha a várost igy jellemzed. Jobban körül kellett volna nézni.

És te is - saját leirásod alapján - pont nem tartozol abba, amit irtam, hiszen kb ugyanannyit autózol mint eddig. A többiekről van szó.

"a hugyos, kutyaszaros, retkes városba, a büdös hajléktalanok közé"

Ez a város környékeinek, területének <5%-ára jellemző. Erre céloztam. Én pl. Budapesten élek, a lakásom elöl meg hátul is többezer négyzetméteres parkra néz, kutyafuttatóval, kosárpályával, szökőkúttal, ping pong asztallal, kiserdővel karöltve, a szomszédban horgásztóval. Panel, és jár ide a kék busz, a hév meg 10 perc sétára van.

Szóval nem kell az egész várost ilyen tömören jellemezni.

TIL azért vannak reggelente minden bevezetőúton álló kocsisorok, mert a köcsög budapestiek a belvárosi lakásukból a belvárosi munkahelyükre az M7 bevezetőn keresztül mennek

Hát hogyne. A pestiek is bőven kiveszik a részüket a dugókból, ez tény, de olyat mondani, hogy a több százezer ingázó autós nem látszik meg a forgalomban, az faszság.

Ne fürödj és ne is tusoljmár!

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.