Infláció hobbi téren

Több mint 10 éve  gyűjtök militáriához köthető dolgokat (kitüntetés, használati tárgyak, felszerelés ..etc).

Amikor elkezdtem az árak még "rendben" voltak, még akkor is, ha az aktuális fizetésem árához viszonyítok (pl hány sisakot tudnék venni a pénzemből). Ez az utóbbi 2 évben teljesen megváltozott, az árak kilőttek az égbe (konkrét példa 35M/B légoltalmi sisak mondjuk 6-7 éve került 8000 Ft-ba, manapság már nem találsz épkézláb darabot 30-35k alatt).

Amin most meglepődtem, az a hatástalanított fegyverek ára. Ide is tudok konkrétumot mondani. Tavaly decemberben vettem egy k98-at (rendőröknek, vamzereknek, folelszakértőknek mondom, hogy van róla pecsétes papír, hogy szabályos), akkor került 300k-ba. Ma felnéztem a Vaterára és elhűlve tapasztaltam, hogy a hasonló állapotú darabok indulnak 430-450k körül. Mindezt egy hatástalanított fegyverért, miközben az éles vadászfegyverek (akár k98 is!) 200 körül vannak.

Hogy ez az áremelkedés a nyerészkedő kereskedőknek köszönhető-e vagy pedig az inflációnak, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy a gyűjtemény e-része nem nagyon fog mostanában bővülni, pedig szerettem volna egy 43M Mannlichert is a Mauser mellé....

Optimista megfogalmazásban mondhatnám azt, hogy 30% nyereséget sikerülne abszolválni, ha most eladnám a vasat, viszont az sajnos kizárt, mert gyűjtő vagyok és nem kereskedő. Pályafutásom alatt talán 1x ha eladtam valami filléres tételt, de azt is csak azért mert duplikátum volt és elég gatya állapotban.

 

Aki most szeretne beszállni a gyűjtésbe, az kösse fel a gatyáját és a bankszámláját...

Hozzászólások

Hogy ez az áremelkedés a nyerészkedő kereskedőknek köszönhető-e vagy pedig az inflációnak, azt nem tudom.

Van egy harmadik tippem, ha éppen ~2 éve mennek felfelé az árak: rengeteg pénz maradt a zsebekben a covid miatt, amit nem lehetett elverni nyaralásra, vagy bármilyen közösségben végezhető hobbira.

Kb. bármit gyűjtesz, ugyanez van.

Vagy pedig annak, hogy van pár kereskedő Magyarországon, aki külföldről importálja a relikviákat, aminek a következménye az, hogy a világpiaci árat veszi alapul, miközben a belső piac nem erre van felkészülve.

 

Amúgy pl a bélyeggyűjtés ára nem igazán változott. (korszaktól függően)

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Engem az lep meg minden hasonló esetben, amikor ez szóba kerül, hogy a pénzt miért muszáj elkölteni, ha nyaralásra vagy egyébre nem tudta valaki? Inkább örülne, hogy legalább ezzel a pénzzel lehetőség nyílik végre a takarékoskodásra (nem irónia, gyakorlatilag minden lt félreteszek, amit nem muszáj elkölteni, még ha ez egyre kevesebb is).

Értettem, persze, de továbbra is furcsállom (a muszájt magamra értettem, és szó szerint, tényleg csak arra költök és csak annyit, ami adott helyzetben nem kerülhető el), mert én úgy vagyok vele, ha többlethez jutok, többet tudok félretenni, eszembe nem jut elkölteni mondjuk az SZJA-visszatérítést, vagy akár az elmúlt két évben el nem költött pénzt.

Nem, csak sajnos jelenleg nincs annyi, hogy a célokra, amire szánjuk, elköltsük (pl. lakásvásárlás, és ahogy látszik, lehet, hogy nem is lesz soha). Az utazgatás is rettenetesen drága, kényelmesen sosem engedhettük meg, már a covid előtt sem, egyszerűen aránytalan, még ha ki is tudnám nyögni, most meg aztán pláne, de csecsemővel amúgy sem szempont.

Nem akadályoz, azt mondtam nem szempont, eszembe sem jutna kéthónapos gyerekkel sehova menni, meg a duplájával sem (a miénk pont annyi)(egyébként például autónk sincs, ilyen kicsi gyerekkel busz meg vonat nem jön szóba), de ez már mindenkinek egyéni döntése (orvos egyébként fél éves korig még a családi látogatásokat is csak limitálva javasolta). Elsősorban, mint írtam, jelen környezetben mindennek anyagi oka van.

offtopic, de hallottam igen, hogy otthon szigor van, mindenki azt ajanlja, hogy a gyereket zard el mindenkitol, ne jojjenek latogatok, ne vidd ki a levegore, etc. 3 napja voltak itthon amikor asszony kivitte setalni a vedono meg mondta, hogy milyen jo, kell neki a friss levego, nem szabad itthon ulni. mi a strandon voltunk a hetvegen vele meg a masik kettovel :)

na, hogy ontopic is legyek, csak kivancsi vagyok, informatikuskent nem fer bele?

Messzemenőkig szubjektív dolgokat írok, ekként is kérem kezelni:

Nem igazán, nem keresek milliókat (egynek is valamivel több mint a felét, általában, készenlétfüggő). Igazság szerint ezért is írtam, hogy lehet, hogy ki tudnám éppen izzadni, de a jelenlegi körülmények/árak mellett nekem egyszerűen nem érné meg, példa: egy hét Balaton félmillió környéke (olvastam is róla, illetve körbe is néztem, kollégák is hasonlóról számolnak be), holott 3 és 4 éve voltunk Cseh- és Lengyelországban, darabja 600k volt kettőnkre, 10 napért és őszintén szólva azt is drágállom, tehát közel ennyit belföldön nem vagyok hajlandó kiadni.

Azért az utazás okozta tartós rezonancia sejtvesztéssel járhat. (Egy ilyen picit nem árt kímélni ettől.)

Másrészt ebben a korban már oltod bele a világcsavargást. 18 éves korára már nem tudja majd szabadon eldönteni, akarná-e ezt az életmódot. - (Mert korán függőséget "injektáltál" bele. :) )

Csak logikai gondolkodással.., az autó felfüggesztésének sajátfrekvenciája nagyon alacsony értékeket mutathat. Az autóban menet közben, működő rugózás által gerjesztett sajátfrekvencia alacsony volta kapásból nem emberi sejtkompatibilis. - És akkor még csak egyféle rezgésről beszélünk, az eredő frekvencia pedig nem szükségszerűen és sokkal magasabb. (Hiszen a rugózás és gépjárművek kerékfelfüggesztésnek pont az a célja, hogy elviselhetővé tegye a rezgéseket...) - De persze ha nem jól gondolom, akkor majd gépészek korrigálhatnak... :) 

https://www.youtube.com/watch?v=qN4eKoybnH0

https://www.youtube.com/watch?v=XliCgAyfeR0

mi nem vloggoltunk, keversz valakivel :) facebookon postoltunk, de annyira le van mindkettonk facebookja korlatozva, hogy az ismeroseink ismerosei sem lathatjak es nekik sem oszthatoak a dolgok, szoval azt jelentene, hogy kozeli ismerosok vagyunk, ha lattad azt, amiket oda kiraktunk ;-)

Azert azt tegyuk hozza, hogy sok a wannabe nyereszkedo minden teruleten. Egyaltalan nem biztos, hogy ennyiert el fogja tudni adni, majd adja olcsobban kesobb.

A hobbi business annyibol nehezebb, hogy az elado raer hirdetni (nem is feltetlen szeretne aladni, csak kifejezetten magas aron), szemben mondjuk egy lakassal, aminek az ara kell az eladonak X idon belul.

Azt is vedd figyelembe, hogy ezek a tárgyak nem lesznek fiatalabbak, nem lesz belőlük több, idővel értelem szerűen megy fel az áruk.

Persze, viszont a fennmaradt tárgyak nagy része már rég gyűjteményben van, eddig is ott volt. Sok régi ház padlásán is vannak még érdekes dolgok (most pl azon vagyok, hogy egy vidéki haverom padlásáról elhozhassak 5-6 darab I. VH-s kardot, ami már évtizedek óta rohad a padlásukon. Persze amikor rákérdeztem már egyből az volt, hogy "jajj, azok a papa kardjai, nem adhatom oda". Ja, odaadni nem akarja, de csak nyugodtan rohadjon tovább a padláson...) Ritka már az olyan eset, hogy pl egy tóban találnak pár száz német bajonettet. Az oroszok még mindig ásnak mint a güzü, náluk még rengeteg dolog van a földben, de hát a jelenlegi helyzet miatt nem olyan könnyű hozzájutni. Ebből a szempontból talán jól jött ki a lépés, hogy tavaly nyáron vettem tőlük egy német dögcédulát Sztálingrádból. Akartam többet is,d e elsőre tesztvásárlást kellett végezni, mielőtt több 100 euró értékben bevásárolok náluk.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Az semmi. A kaja árakat figyeld, hogyan mennek felfele.

Sajnos attól tartok, h ez még csak a kezdet... Mutertól áthoztunk egy 1.8m magas fagyasztót, már tele van zöldséggel, gyümölccsel, hússal. Ennél olcsóbb már úgyse lesz semmi. Anyával alapvetően tisztán kajálunk, úghogy az olaj ár, gabinát tartalmazó dolgok, cukor, ilyesmi szemét ára minket nem érint, de minden más is drágul brutál iramban.

Vintage fotós cuccokkal is ugyanez a helyzet. 1-2 éve egy klasszikus '70-'80-as években gyártott középkategóriás váz (pl. Canon AE-1, Nikon FG) 15k HUF körül volt, most 30-40k+.

Az objektívekről nem is beszélve, pl. 3 éve 22k-ért vettem egy Flektogon 35 2.4-et, most 60k+ (mondjuk ezt magyarázza a MILC-ek előretörése, könnyen adaptálható már minden mindenre).

Mindenki szinte észrevétlenül kevesebb tejet iszik és jobban gazdálkodik a mégis megvásárolt mennyiséggel. (De a többi megélhetési tétel is ilyen. - A baj azzal van ha pl. a munkád miatt autóhoz vagy kötve, és baleset jön milliós kárral. Mert egy dolog, hogy tartalékok terhére ki tudod fizetni, de a nem elérhető (vagy csak hónapok alatt leszállított,) alkatrészek miatt belátható időn belül helyre sem tudod állítani. (Persze a kevesebb tejet kevesebb marha fogja előállítani, a marhákat vágóhídra küldők, pedig elmennek mondjuk gipszkartonozni. Azaz szegényedik az embereket "etető" mezőgazdaság erőforrásrendszere, ami még jobban felveri az árakat, a megélhetés költségeit.)

Minden emberben egy bizonyos életszínvonal esetén felmerülhet az utazások gondolata, de az elkezdődött társadalmi korszakváltás rákényszeríti az embereket az otthonmaradásra. (Kivéve Afrikát, mert az ott élők kapnak egy "one way ticket"-et az Eu-ba.

1./ veszélyesebb lett azokra akik megtehetik, (vírusok, betegségek, köztörvényes "megélhetésiek" mindenütt növekvő mennyiségben)

2./ sokkal többe kerül, - árak a csillagos égben mindenütt,

3./ környezetszennyezőbb, az világ nagyobb "gyöngyszemeit" már inkább óvják a turistáktól,

4./ ahova mégis elmehetsz, ott nyugalmat, lehetőséget a valós megismerésre nem találsz, (csak tömeget és lehúzást mindenütt.)

5./ A fentieket fölismerve a globális tőke mindent virtuálisan akar nyújtani nekünk, mert ez a jövő (METAVERZUM)

Azaz a tények arra mutatnak, hogy a jövőben az elmédben kell megélned, felfedezned a világot és nem a fizikai valóságában.

(Persze ez nem jelenti azt, hogy évente egyszer-egyszer nem túrázhatsz a Mátrában. :) )

A 15x eve legyartott objektivek elegge idotallo darabok. Krealhatsz te akarmilyen jelfeldolgozo meg kepalkoto processzort a fizikat nehez megb@szni kell elejuk egy jo objektiv.

Plusz vannak legendas darabok amiknek egyedi bokeh kepe van. Pl nekem van par ami mar tobbet er mint amennyiert vettem :D

#define értelem

ld. topik címe -> hobbi

Amúgy röviden (tudnék kisregényt is írni :)): Egyszerűen más, sokkal lassabban dolgozom vele. Hivatásos fotós vagyok, eleget használok pro cuccokat a munkámhoz, a szabadidőmben jobban élvezem ezeket a vintage technikákat, élvezetesebb kézbe fogni, használni. 

Több gyűjthető dolog árát is követem. Az aktuális áruk nem az infláció miatt magas. Hanem a nyerészkedők miatt. Van aki az árusító oldalakon a saját termékét veszi meg. Mikor más meglátja, hogy magas áron is elment a cucc, ő is annyiért árusítja. Így lesz 1000 forintos termékből 50ezer. Van olyan, hogy a termék árát hivatalosan felbecslő cégnek és az eladó cégnek egy a tulajdonosa. Ezért veszek én csak új gyűjthető dolgokat, mert azok ára még normál szinten van.