Új PC ami nem megy

Nemrég kikerült hostingból egy régi gép, ami kapcsán úgy döntöttem, újra hasznosítom a házát és tápegységét, kap modern belsőséget. Vettem egy Ryzen 5 5600G procit, 16GB Crucial Ballistix memóriát és kinéztem hozzá egy MSI Pro VDH Wifi alaplapot. Utóbbit megtaláltam használtan Prohardveren, gondoltam jó lesz...

Építettem már néhányszor gépet de ezt egyszerűen nem tudom feléleszteni. Bekapcsolás után nem ad képet a gép, pedig a monitor bekapcsol, a billentyűzet led is világít. Azaz hol világít, hol nem. Mintha valami boot loop lenne, de kép nélkül. Próbáltam BIOS frissítést, ez annyit javított a helyzeten hogy néha-néha már felvillant a BIOS képe 1-2 másodpercre, de aztán megint elsötétült minden. Az alaplapi diagnosztikai ledek közül a boot és a vga világít felváltva. RAM, processzor ki-be is megvolt, az összes szokásos hibakeresési lépés.

Vajon átvertek az alaplappal? Ugyan garanciális de nincs sok kedvem heteket várni rá míg kiderül mi van vele. Vagy esetleg a tápegységem rossz? Az a tapasztalatom hogy ilyen fura problémáknál mindig a tápegység a hibás. Ugyan nem volt vele soha probléma, de mégsem egy új darab...

Hozzászólások

Irj ra uj BIOS-t, ha megy az alaplapnak USB-rol, hatha segit. Engem ez mentett meg (5600x + Aorus pro).

Tapegység is lehet good. Nem tudom menyire régi, régen több tejesítmény ment 5V manapság 12v tervezik erősebbre.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Van amire tobb mint 10 ev garancia van: https://seasonic.com/support
De ezekbon jofele kondik vannak tul meretezve elvileg, valamit a nagy hatasfok miatt az egesz PSU kevesbe melegszik -> hosszabb elettartam.
https://seasonic.com/support

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A hatásfok egész mást jelent, mint a melegedés. ;)

Legyen a fogyasztás 20 W és a hatásfok 70% -> a disszipáció 8,6 W

Ugyanehhez a melegedéshez 200 W terhelésnél 95,8 %  hatásfok kellene, de azt bajosan fogja elérni. Így aztán a nagyobb terhelés nagyobb meleggel jár. A nagyobb meleg pedig rövidíti a kondenzátotok élettartamát.

A kondenzátorok élettartamát a névleges maximális melegedésre méretezik, ezért minden annál kisebb melegedés növeli az élettartamot.

Valószínűleg a hálózatról 38 W teljesítményű gépem 500 W-os tápja jóval többet bír ki, mint a garanciális idő.

A meshez hozza tartozik hogy egy 650W titan seasonic tap ~925W -nal mondja azt hogy sok es lekapcsol.
Illetve hogy alacsony terheles esten  a ventit sem koptatja annyira. "Up to around 250 W load, the PSU operates passively, hence its noise output is zero. " (kikapcsolhato feature).
Nekem olcso tapokban a venti ment meg eloszor, vagy megalt vagy k. hangos lett . ~3ev.

Van egy teljesitmeny amit a tapok felzabalnak 0 loadnal is, az titan eseten alacsonyabb szam altalaban,
ugyhogy alacsony load eseten kevesebb melegedes varhato , mint olcso tapnal.

Nem az olcso fele elco -van bene tobbnyire:
https://www.tomshardware.com/reviews/seasonic-prime-titanium-650w-psu,4…

A draga kondik 60cdeg is birhatnak 10eveg 10% kapacitas eses alatt,
ha jol latom a tap 50cdeg allatti mukodest celozza, nem biztos hogy legjobb fajta kondik, de kulsore hasonlo.

Kondik altalaban nem rogton mennek tonkre, folyamataos kapacitas csokenes jellemzo, sok esetben siman eleg joval nagyobbat beteni a hosszabb elethez.
Remelem ahol az olcsot latom, ott tul mereteznek rendesen.

https://www.we-online.com/web/en/index.php/download/media/07_electronic…

Modern hazaknal es tapnal, megoldhato hogy a tap bemeno levegot a szobabol szedi nem a meleg desktop hazbol. (pl. alulrol nyitott haz, venti lefele nez, tap alul van, haznak vannak labai a leg reshez).

 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mesélni lehet néhány dolgot. A tom'sHARDWARE, mint híres hardvertervező cég, bizonyára rengeteg releváns információval el tudja látni látni az érdeklődőket. ;)

Egy elkónak persze az occsó-drága minősítésen kívül létezik néhány méretezéshez szükséges paramétere. Linkelek egy kb. első találatot, ami már jobban közelít a valósághoz. Az Európában használt 400 V-os kondenzátorok limitálják a méretezést, mert nem igazán gyártanak lényegesen nagyobb feszültségűt. Az 50 ℃ hőmérsélet tartása is csak gondos tervezés mellett hatásos, mert ott a ripple miatt keletkező hő, ami a kondenzátort belülről melegíti.

Hmm. Van 30+ éves 10000 uF-os kondenzátorom, aminek az értéke 10000+ uF. Igaz nem volt olcsó. A ventillátor mozgó mechanikus alkatrész, van élettartama is, ami sokszor kisebb a táp élettartamánál. (Persze nagyobb a garanciális időnél.) Ezért néha cserélni kell.

Van egy teljesitmeny amit a tapok felzabalnak 0 loadnal is, az titan eseten alacsonyabb szam altalaban,
ugyhogy alacsony load eseten kevesebb melegedes varhato , mint olcso tapnal.

Így van ez, ha modern MOSFET-eket használsz. (Bár itt csücsül a fiókban 12 éve készült hasonló paraméterű eszköz.) A drágább alkatrész elfér a drágább tápban. Az aktív pfc kicsit ront, de az utána következő fokozat magasabb feszültségű és így jobb hatásfokú munkapontra tervezhető. Ráadásul nem a szokásos bridge, hanem LLC konverter - aminek szintén jobb a hatásfoka. Az olcsóbb tápok mindezekből sokkal kevesebb tulajdonsággal rendelkeznek. A nagyon régiek meg tranzisztorosak, aminél már 40 éve sem volt rosszabb a FET - csak akkoriban drága volt a táphoz.

Teszteléshez egy 18 éves tápot használok. ;)

Modern hazaknal es tapnal...

A régi POWER szerverekben meg hatalmas légcsatorna hűtött, de úgy, hogy nem porosodott a gép. ;)

Decemberben költöztem bele egy 18 éves Antec házba. A diszkeket oldalról lehet bepattintani, elöl-alul meg kivehető szatatikus szűrő is van...

"The bulk caps are provided by United Chemi-Con (400 V, 450 uF each or 900 uF combined, 105 °C, CST) and their combined capacity is very large for a mid-capacity PSU."

Lehet jogos az a thoms hardware kritika, mivel ettol a gyartototl nem latok 450uF (nem is szokvanyos meret), az aram akkor parhuzamos kapacitasokon oszlik meg.
Hasonlo dolog(390uF)  egyenkent 2.32A ripple (120Hz) re van minosotve, es 3000 HUF felett van az ara.
https://www.farnell.com/datasheets/2344941.pdf

Velhetoleg tul van ez meretezve itt is, (230V*sqrt(2)-1.2V)*2.32A  az 1503W lenne (0-dik kozeliteses becsles).
Ehhez meg johet egy freq tenyezo, ill egyeb jel tenyezok..

Nekem is van osregi tapom, amit szokoevente kapcsolok be es megy ;-)

szerk: ebyen olcsobb (obsolite) seria, nem talaltam  meg hogy pontosan melyik van benne :( :
1.6 A @ 120 Hz, 2.288 A @ 50 kHz
https://www.ebay.com/itm/131458786652

1.9 A @ 120 Hz, 2.717 A @ 50 kHz
https://www.ebay.com/itm/223976280621?hash=item342606d22d:g:JoUAAOSwHwV…

szerk:
itt meg 2x 470uF -et irnak.

https://www.anandtech.com/Show/Index/11252?cPage=8&all=False&sort=0&pag…

Nincs eleg adatom, hogy melegedest szamoljak ;-( , <1.2W nal velhetoleg kevesebb ami futi a kondit.

Valoszinuleg a gyarto megtette, ha mar 10 evrol 12 re novelte a garanciat.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Capacitas meretezes active PFC -hez:
https://www.infineon.com/dgdl/InfineonApplicationNote_PFCCCMBoostConver…
https://www.ti.com/lit/ug/tidube1c/tidube1c.pdf?ts=1654068311401&ref_ur…

Teljesen rossz kepletkkel nem lottem nagyon mele.
Ugy nez ki hogy itt es elony nagyobb EU (~230V) bemenet, illetve hogy hatrany az alacsonyabb 50Hz.
Ha adott egy active PFC ami ugy van meretezve hogy 100V al is menjen, akkor hideg lesz a kondenzator 230V -nal (nagyabol jol tipeltem futest).
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nagyon hasonló volt a helyzet nekem is, mikor pár éve (lassan 4 lesz az a pár), régi core2-es gépbelsőmet cseréltem egy akkor is már több éves core i7-re.

Bekapcsolásra sem reagált, kézzel rövidrezárt zöld vezetékre sem indult. Aztán random észrevettem, hogyha a tápot előbb a konnektorba dugom be, és csak utána rá az alaplapra, akkor hibátlanul elindul. Az alaplap annyira leterhelte az 5VSB ágat, hogy az megállt valahol 2.5V körül és nem ment fel 5V-ig. Gondolom valami beágyazott mikrokontroller (vagy kitudja mi minden van a chipsetben manapság) inicializálódni próbált, de ha nem kapott elég feszültséget rögtön az elején, akkor beleragadt egy nagyfogyasztású állapotba, innen se a táp nem tudott elindulni, se az alaplap. Az előző alaplappal meg persze minden hibátlanul ment.

A hibás persze a táp volt, ami 5VSB-n a névleges ~2A helyett már 300mA-t sem tudott leadni feszültségesés nélkül. Elkocsere megoldotta (persze nemcsak az 5VSB ágon, ha már egyszer szétszedtem), azóta is rendben teszi a dolgát.

Szóval sajnos igen, ~10 évente a "jobbfajta" tápokban is megromlanak az elkók.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Na kérem. Lőttem egy csere tápot gyorsan innen a környékről, tesztelni. Valóban az volt a baj. Tadá.wav

A brand szerintem kifejezetten negativ egy desktop PC esetén. Nem jelenti azt, hogy annyival minőségibb, hogy soha ne kelljen szerelni, cserélni benne dolgokat. A garancia úgyis lejár 1-3 év után, aztán ha a spéci brand gépeddel gond van, szerezheted be a spéci brand tápot, brand alaplapot. Ezek pedig a kis széria miatt aranyárban lesznek. Annó volt egy dell XPS desktop gépem, tekintélyt parancsoló, tonnás fémházban. Rossz volt a tápja (és később kiderült hogy az alaplapja is). Dönthettem hogy elköltök egy vagyont a csere alkatrészekre vagy megszabadulok tőle, és leirom a veszteséget. Utóbbi történt. Ezekben az alaplap formátuma és csavar furatai spécik, semmilyen más alaplap nem megy bele. Szintúgy a táp, direkt úgy van kitalálva, hogy csak az az egy megy bele. Akkor már sokkal inkább egy generic build, minőségi összetevőkkel.

+1

az h. ugyanezt megcsinalja a köcsög hp, köcsög dell a szerver arénában, az engem rohadtul nem érdekel. Mert a szervert megveszik a céges üffelek újonnan 2-3-5 évre, amíg tart a next business day garancia. Aztán ha lejárt a gari, másnap dobjak ki és veszik helyére az új vasat. Sehol nem láttam ilyeneket garihosszabbítással baszkódni. Valószínűleg olyan áron adja ho dell az üffeleknek, h. inkább megéri a cégeknek a szervert komolett kidobni, semmint baszakodjananak ezekkel.

Az h. ezt eljátsszák ugyanígy a konzumer felhasználóknál is, teljességgel érthetetlen, itt nem így mennek a dolgok.

Az meg a másik, h. gémer gép összeszerelt brand konfigban amikre ránéztem évekkel ezelőtt, mindig ócskább volt az alkatrészek választéka, mintha magamnak raktam volna össze mindenből jobbat beleválogatva. Aki meg nem értett hozzá, megvette ősszeszerelten jó drágán és azt hitte ezzel minőséget kapott a pénzéért.