Vészhelyzet van, jaj nekünk!

Fórumok

Úgy tűnik jeles kormányunk vészhelyzetet csinált:

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220525/szakad-a-bux-zuhan-az-otp-a-ves…

 

Az ukrán háborúra való tekintettel bevezette a kormány a vészhelyzeti jogrendet, amitől a befektetők beijedtek és elhúznak a hazai piacról.

Bevallom, az ismételt rendeleti kormányzástól sok jót nem várok.

Eddig nem éreztem magam veszélyben, de most, hogy megszületett a törvény, már egyre inkább.

:)

Hozzászólások

Már megint? Még mindig? Hány éve is?

Már várom az állatvédelmi vészhelyzetet: mindenki maradjon otthon, mert költenek a gólyák.

Biztos lesz klímavédelmi vészhelyzet is: maradj otthon, mert szmog van.

 

Igazából sajnálom, hogy nem dobta ki a lakosság áprilisban a kormányt a sunyiba vészhelyzetestül együtt.

Nem fognak leállni, naponta úgy vészhelyzetet csinálnak majd, csak hogy reflektorfényben legyenek.

"Biztos lesz klímavédelmi vészhelyzet is: maradj otthon, mert szmog van.
Igazából sajnálom, hogy nem dobta ki a lakosság áprilisban a kormányt a sunyiba vészhelyzetestül együtt.
"

Klíma vészhelyzet már évek óta van a fővárosban. Ezt akire a lakosság kidobhatták volna áprilisban társaság vezette be.

"Biztos lesz klímavédelmi vészhelyzet is: maradj otthon, mert szmog van."

Ertetlen arccal bamulom a kepernyot, hogy ho? A klimaveszhelyzetnek legfeljebb annyi koze lesz a szmoghoz, hogy mindketto eloidezeseben jelentos szerepe van a szemelygepjarmuveknek. Ilyen ertelemben sem otthon maradni kell, csak letenni azt a szart.

(Rant: komolyan nem ertem az okokat, de a kornyezetemben olyan emberek jarnak minden nap bontoszokevenyekkel olyan helyekre, ahova boven lenne ertelmes alternativa, akik anyagilag egyertelmuen nem engedhetik meg maguknak.

Pelda 1: kollega, szo szerint 5 perc setarol jar autoval. Tudom, hogy annyi, mert ha gyalog jovok dolgozni elsetalok a haza elott. Egesz nap nem megy vele sehova. Az esetek tobbsegeben nem hoz-visz semmit.

Pelda 2: szomszed srac. Hetekig nem volt kocsija, mert alkatreszre vart. Kerekparozott mindenhova. "Megcsinaltak" az autojat, most megint azzal jar. Dizel, es ujkeletuen budos, szoval gondolom uj alkatresz helyett lett valami workaround.)

Szerkesztve: 2022. 05. 25., sze – 17:56

Már megint elnyomnak majd! Eddig is úgy el voltam nyomva, hogy jó dolgomban azt sem tudtam mit csináljak!

Tavaly is úgy el voltam nyomva, hogy kétszer belföldön, kétszer külföldön voltam nyaralni. Hamarosan ismét elnyomnak, 8-án tipli a tengerpartra! :D

trey @ gépház

Úgy tűnik, hogy ők se tudják mit csináljanak jó dolgukban, ezért paráznak és hozzák a vészhelyzeti törvényeket.

Szerintem a parlamentben be kellene tiltani a horror filmeket és akkor nem rettegnének ennyit és nem éreznék magukat vészhelyzetben.

 

Olyan jó lenne egy kormány, amelyik szimplán tenné a dolgát és nem szórakoztatna faszságokkal minket.

Paráznak? Nekem masszív magabiztosság jön le róluk. Főleg az újabb történelmi választási eredmény után, ami közben az ellenzék megsemmisült, ami meg maradt belőle, az éppen most üti agyon egymást.

Olyan jó lenne egy kormány, amelyik szimplán tenné a dolgát és nem szórakoztatna faszságokkal minket.

Milyen hatással lesz az életedre, ami miatt úgy érzed, hogy szórakoztatnak?

trey @ gépház

Én meg azt nem szeretném, ha mentálisan összeomlott fiatalok követnének el tömeggyilkosságokat, mint a Biden-i Amerikában, mert nem bírnak szembenézni napjaik történéseivel:

Tizenkilenc diákkal végzett és a nagyanyját is megölte egy fiatal Texasban

Tehát, helyes a gyeplő.

trey @ gépház

Szó sincs erről, egyszerűen arról van szó, hogy különleges helyzet különleges intézkedéseket kíván.

Vagy két eset lehetséges:

Az általad vágyott demokrácia huszárai, mint Soros, balfaszságokat beszélve hergelnek és nincs itt semmi látnivaló, vagy igazuk van és olyasmi készülődik, ami még nem volt. Ez esetben nem látom túlzónak a napi életemre kb. 0 kihatással levő intézkedéseket.

trey @ gépház

Minimum kérdéseket vet fel a történet. Van egy jól fizető vállalkozásom, fejlesztem, utána seprűvel seprem ki belőle a pénzt.

Jön a kormány és jó kommunista módra a nép nevében államosítja a profitomat.

Ezt egyszer megcsinálja, oké, rohadjon meg.

 

De ha 5 évente megfeji az állam a vállalkozásomat, megéri fejlesztenem rajta bármit is?

arra már válaszoltak, hogy a külföldiek végülis tankolhatnak-e vagy nem? :-)
"Gulyás Gergely: Csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak

A kormány úgy döntött, hogy péntektől a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a tankolást a benzinkutaknál. A magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük arra, hogy Magyarországon tankoljanak, mert a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, ez visszaélés a befagyasztott benzinárral."

Nem is láttam, van ilyen is?

Én azzal találkoztam, hogy mikor elővettem a kannát a kocsiból, hogy megtankoljam, akkor kiszaladt a kutas, hogy abba csak prémiumot tehetek! De a sima üzemanyag másik árát nem láttam sehol, olyan is van? Egyébként hétvégén volt olyan kút, ahol elfogyott a prémium is.

Tehát snq- kollega állitása szerint minden automata kúton rendszámfelismerős kamerarendszer van.

Köszönöm, hogy megnyugtattál. A kedvenc benzinkutam is ilyen, este elnézek.

Értek és elfogadok én mindent ami papiron van, de a f.sz ki van ezzel a tolvajtempóval. Muszáj megmogyorózni a cégeket ebben a kurva országban? Muszáj tolni ezt a stilust?

Miért nem lehetett ezt kulturált módon intézni? Beszélgetni pl a kutasokkal? Megtervezni a követelményeket, a költségeket, egyáltalán bármit? Nem bammeg, két óra múlva bezársz vagy megoldod ahogy akarod.

https://hvg.hu/gazdasag/20220529_Blikk_Valoszinuleg_nem_minden_benzinku…

"A kettős benzinár az automata benzinkutaknál okozza a legnagyobb problémát: minden automatánál a külföldiekre érvényes áron tankolhat a magyar autós is, kivéve ha központilag átprogramozták. Akkor - az újabb típusoknál - a forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasásával tudja érvényesíteni a hatósági árat. Ha ez nem sikerül, akkor a magyar autós a számlával, forgalmijával, személyi irataival az automata kút üzemeltetőjénél személyesen kérheti vissza a különbözetet - írja a lap."

Tehát az automata benzinkutak egy részében utólag vissza lehet kérni a különbözetet. Ollé!

én már leírtam, de újra kb. 3 hete tudtak róla és elkezdődtek a fejlesztések - a MOL-nál biztos. Egy nem használt DB mezőt használtak fel..

szóval nem kéne a hangulatot kelteni - ha lövésed sincs, hogy mennek a dolgok..

VAGY benzinkút értékesítő szoftver készítő vagy, akkor lemaradtál a regisztrációról..

For Whites Only meeting room!

https://hvg.hu/cegauto/20220526_uzemanyagar_benzinar_magyar_rendszam_fu…

"Ezért kíváncsian várják a rendelethez tartozó végrehajtási utasítást. Az elnök szerint végrehajtható előírásokra volna szükség, de azzal, hogy a kormányzat most sem kérdezte meg a szakmai véleményeket, ennek kevés esélyét látja."

Hát a MOL lehet hogy tudta. De nem csak ők léteznek.

Miért szerinted miből menne? Az állam kitalálta, az állam végrehajtja. A számlát előbb vagy utóbb az ország fizeti meg. Ingyen ebéd kábé a barlangi tűzrakás óta nem létezik. Van egy világpiac által diktált ár (amit mindenképpen megfizetünk) meg van a benzinkúton megfizetett, ~200+ forinttal olcsóbb ár. Ezt a pénzt valaki meg fogja fizetni a végén, és nem a szeretetszolgálat, az biztos.

A "hívők" körében népszerű lózung a "fogyasztóra nem terhelheti" mondás. Ugyanez csak pepitában. A végén mindig mindent a fogyasztó és az adófizető áll. Az olcsó áramot és gázt pl úgy fizeted meg, hogy drágább a kenyér, mert a pék fizeti a piaci árat meg az általad ütött lyukat is. Igy megy ez mindenben.

"A számlát előbb vagy utóbb az ország fizeti meg. Ingyen ebéd kábé a barlangi tűzrakás óta nem létezik. Van egy világpiac által diktált ár (amit mindenképpen megfizetünk) meg van a benzinkúton megfizetett, ~200+ forinttal olcsóbb ár. Ezt a pénzt valaki meg fogja fizetni a végén, és nem a szeretetszolgálat, az biztos."

Úgy nézem két párhuzamos valóság létezik:

1. A 200 forinttal olcsóbb árat mindenképpen meg kell fizetni
2. Az olcsó orosz olaj nyereséget termel Orbánnak

Majd kiderül melyik lesz a győztes: a lakossággal fizettetik meg az ársapka fenntartását vagy ársapka mellett még pénzeli is Orbánt.

(Tipp: 2.)

Mivel az állam korlátozza a külföldiek tankolását, illetve a kutak is korlátozzák a kiadható mennyiséget, az ársapka veszteséget jelent a MOL-nak és/vagy a kiskereskedőnek.

Az állam az eladott üzemanyag növelésében érdekelt, tehát amikor a korlátozást bevezeti, ő nem jár jól.

A lényeg: semmi szükség nincs a különleges jogrendre. Mivel amúgy is 2/3-uk van, enélkül is megszavazhatnának gyakorlatilag bármit ami érdemi intézkedés. De persze nem az érdemi intézkedés a lényeg...

Ezzel csak annyit érnek el, hogy a különleges jogrend intézményét ássák alá. Mi lesz, ha _valóban_ vészhelyzet lesz? Kihirdetik a még különlegesebb jogrendet?

Jó-jó, de

a) ha ide elér a háború, arra már eleve volt jogi keret

b) a kétharmad mellett erre semmi szükség, mert ez arra van kitalálva amikor a kormánynak kicsi a mozgástere. Most meg ugye, mint tudjuk, csinálnak ami jólesik, bármikor és bármilyen tempóban.

Tehát meg akarják spórolni a munkahelyre bejárás idejét (1-2 óra). Értem. Gondolom ott ahol a sárkányhajó orrában doboló ember ütemezi az igenek nyomkodását, be tudják hivni dolgozni a képviselőket is. Akár aznap. Akár éjszaka. De oké, fogjuk rá, hogy meggyőztél.

nekem kicsit más az elgondolásom, hogy miért kell "vészhelyzet" = különleges jogrend.

Hozhatnak olyan törvényeket, amit a verseny jog (= EU) ebben az esetben nem tud kifogásolni.

Adótörvények az nemzeti hatáskör - de pld. a benzin két fajta ára --  normál körülmények közt biztos kiverné a biztosítékot EU-ban. így vészhelyzeti állapotban az ellátás biztonsága bla, bla 

lehetővé teszi.. vagy legalábbis még nem tudják, hogy támadható-e...

Egyébként mindenki tankolhatna és fizethetne 700,- / literért és majd 2022. évi adóbevalláskor megkapnánk adóvisszatérítés jogcímen..

For Whites Only meeting room!

semmi gond  nem 20ezer a kiszállás hanem 30ezer - nem én fogom kifizetni zsebből

vagy nem 30ezer az elszámolt havi üzemanyag elszámolásom, hanem 50ezer lesz adómentesen..

bassza meg Putyin meg Zelenszkij a háborújukat - mi a tököm közöm van hozzá - idióta EU meg csak felveri az olaj árát az embargóval..

For Whites Only meeting room!

Azert lassuk be, nem mindegy, hogy a "szovetsegesedtol" fuggsz, egy random orszagtol, vagy valakitol, aki "ellensege" annak a blokknak, aminek te is resze vagy. Aki egyebkent egyoldaluan modositott energiszallitasi szerzodeseket es azok be nem tartasara hivatkozva mar tobb vasarlonal is kikapcsolt.

Tenyleg, meg valamikor marciusban azt is mondtak, hogy ha az EU kitiltja az orosz olaj importjat, akkor ok meg elzarjak a gazcsapot. Elvileg tegnap ejszaka megszuletett a megallapodas a 6. csomagrol, vajon megfagyunk majd a kovetkezo telen?

Nem, foleg azert, mert tudtommal EU-ba nem is exportalnak.

Valamelyik topicban mar megirtam amugy errol a velemenyem: szerintem diverzifikalni kell, meg akkor is, ha ugy dragabb, minden forrasbol csak annyit vasarolva, hogy ha valami tortenik az ellatassal, akkor ne legyen belole katasztrofa. Az, hogy az importod harmada, 4x szazaleka, 6x szazaleka egy forrasbol jon epp ennek az ellentete.

Tolem egyebkent lehet benne orosz gaz es olaj is. Csak ne akkora aranyban legyen, mint most. Kulon igaz ez az olajra, miutan Ukrajna megjegyezte, hogy igazan sajnalatos lenne, ha valami tortenne a Baratsag koolaj vezetekkel.

ha történne valami a Barátság vezetékkel, Ukrajna lenne a fallosz rossz végén, napokban volt erről egy cikk. Ráadásul, hogy jönne már ki, hogy megy a mantra, hogy a ruszkik miatt nincs ellátásbiztonság, aztán az ukránok zárják el.

> Ráadásul, hogy jönne már ki, hogy megy a mantra

Van olyan ország az Unióban, akit az Ukránok még nem oktattak ki, hogy nem megfelelő sebességgel tolja az ellátmányt?

Az ukránok a legkevésbé sem foglalkoznak azzal, hogy mit illik, mit nem. Tök mindegy, hogy jön ki, eddig is bunkók voltak, ezután is azok maradnak.

Magyarorszagra egy kulon oldalag jon, az elagazas pedig az Ukranoknal van, ha nagyon akarjak, meg tudjak tenni, hogy a tengeri kikotovel nem rendelkezo orszagok kozul csak minket zarnak ki. Hogy felvallaljak-e, vagy kitalalnak valami indokot az uzemzavarra mar mas kerdes, de nem gondolom, hogy a fenyegetest tok egyedul, EU-s vezetokkel valo egyeztetes nelkul lengettek volna be. Ezt meg Viktor is veszelyesnek erzi, nem veletlenul erkezett ugy az EU csucsra, hogy a fejlesztesi koltsegeken tul mar erre az esetre is garanciakat kert.

Hogy jonne ki? A tuloldalon lassan az EU ellensegeikent, Putin ugynokekent tekintenek rank, szerintem siman le lehetne nyeletni egy ilyen huzast a nyugat-europai kozvelemennyel jogos nyomasgyakorlaskent.

>>Ezt meg Viktor is veszelyesnek erzi, nem veletlenul erkezett ugy az EU csucsra, hogy a fejlesztesi koltsegeken tul mar erre az esetre is garanciakat kert.

és kapott:

Kiemelték továbbá, hogy az olajszállítás hirtelen megszakadásának esetére, az ellátás biztonságának érdekében vészhelyzeti intézkedésekről is megállapodtak.

A tuloldalon lassan az EU ellensegeikent, Putin ugynokekent tekintenek rank

szükségszerű: valamivel maguknak & a hallgatóságuknak is indokolni kell, hogy miért "rossz ember", ha a választási eredmények után a "diktátor" egyre kevésbé megmagyarázható. Az jó kérdés, hogy az osztrák,cseh,szlovák érdek  érvényesítés bekapcsolt volna-e, ha nem jön kapóra nekik az előre várhatóan az ügyben felszólaló magyar miniszterelnök.

**

Tudod van a média háború ami a percepciókról, kifele vetített képekről szól és van a valóság.

Magyarország "rossz hely" mivolta nem is olyan régen még a rasszista, kirekesztő bélyeg kapcsán futott a médiában, ahol minden sarkon megvernek ha pl kipában sétálsz az utcán vagy megölnek mert külső jegyek alapján cigánynak nézhetsz ki. Most kicsit más módon folyik ugyanez a kampány. A kommunikált képnek(amit el kell ültetni az átlag európai polgár fejében) és a valóságnak viszont kb ugyanannyira semmi köze nincs egymáshoz.

Rendre ütköznek ezek a képek és a valóság amikor valaki hosszabb időre ide látogat (pl munka kapcsán). De mivel egész Európa nem fog ide utazni és itt annyi időt tölteni, hogy minimálisan is megismerje a viszonyokat: végső soron a sulykolás működik.

pár hete volt szerencsém német, szlovák emberekkel beszélgetni - már előre féltem, hogy ha politikai téma lesz..

De teljesen meglepődtem, hogy kb. ugyanúgy látják a orosz-ukrán-USA háborút mint én. pl, azt se én mondtam, hogy Zelenszkijt már régen le kellett volna lőni -- ezért bólogattam :-) 

Szóval teljesen más ami a médiában megjelenik "haladó, tévedhetetlen nyugati" véleményként, mint amit az átlag ember gondol..

For Whites Only meeting room!

Azzal nincs mit vitatkozni, hogy Viktoreknak igaza van abban, hogy az eredeti elkepzelesnek nagy esellyel katasztrofalis kovetkezmenyei lettek volna rank nezve. Mar csak az a kerdes, hogyan interpretaljuk a tortenteket. A linkelt topicbol ugy veszem ki, hogy ti ezt a magyar kormany abszolut gyozelmenek tekintitek. Nekem inkabb ugy tunik, hogy szamitott az EU egy ilyen vegkifejletre, de azert megprobaltak szarazon, hatha atcsuszik.

Az a helyzet, hogy nincs ez meg teljesen lezarva. Bar a mostani csomagba nem kerult bele a csovezetekes import kitiltasa, mar volt rola szo, hogy nem szeretnek, hogy ez a vegtelensegig igy maradjon.

Arra is kivancsi leszek, hogyan tuntetik majd el az olcso forrasbol fakado versenyelonyunket.

Nekem inkabb ugy tunik, hogy szamitott az EU egy ilyen vegkifejletre, de azert megprobaltak szarazon, hatha atcsuszik.

Micsoda gerinces banda ez! Igazunk van, de azért a kárunkra megpróbálták volna ... Szép!

Valóban, ezt a magyar kormány győzelmének tekintem. Elég nehéz más győzelmének tekinteni.

trey @ gépház

Udv a politikaban.

Egyebkent abban szinten nem mindenki ert egyet a magyar kormannyal, hogy pontosan mekkora kart okozott volna a teljes tiltas, illetve mennyi lett volna a valos koltsege az emlegetett finomito atallitasnak es csovezetek kapacitas bovitesnek.

Ebben a buliban minden egyes szankcio hatranyosan erinti mind a szankciozo, mind az azzal celzott felet. Az EU tobbi orszaga is bevallalt ezzel hatranyokat, nem logikatlan am, hogy mi se legyunk kivetelek. A vita a merteken ment: "Brusszel" szerint eleg engedmeny lett volna a 1.5 ev meg a 2 milliard EUR. Viktorek szerint nem.

abszolut gyozelmenek tekintitek.

Figyelj nézőpont kérdése: ebben a kérdésben sikerült megegyezniük. Háborúban szerencsére nem állunk senkivel :). De ha a tárgyalásokat ilyen vérre menő harcias összecsapásként szemléli valaki(sajnos sokan) akkor értékelhető akár így is: a csatát megnyerték a háború még tart.

az EU

A bizottság? :).

Ők nagyjából úgy "készülnek", hogy "lets wing it". pl forrás lekötése előtt bejelentették, hogy az egyik szállítási forrást nem veszik számításba: saját tárgyalási pozíciójukat aláásva. De a mostani 'egyeztetés' is ilyen fordított sorrenddel operált.

nincs ez meg teljesen lezarva.

Vége akkor lesz ha a háború befejeződik és a tovagyűrűző hatásai is mérséklődnek...

nem szeretnek, hogy ez a vegtelensegig igy maradjon.

Arra is kivancsi leszek, hogyan tuntetik majd el az olcso forrasbol fakado versenyelonyunket.

Ezekről lehet majd a következő tárgyalássorozatokat folytatni. Majd elolvad az az előny ha a teljes infrastruktúra átépítéséről, lecseréléséről lesz szó. De erre meg jó válasz volt, hogy benyújtották a számlát...

Nekem nem esik jól hogy a kétharmad mellett ezt is nyomni kell. (rendeleti kormányzásra lehetőség).

A kétharmad olyan dolog hogy társadalomban élünk, megvolt a szavazás, tiszta volt, elfogadjuk.

Ez meg a felesleges túlbiztosítása annak, ami már eleve az asztalon van.

Egyébként nem erre gondoltam, de ha már behoztad, az abnormal profit nem az, amit a média extraprofitnak szokott hívni. Legalább olvasd el a szócikket, ha már belinkelted. Az első kettő bekezdés elég + a resource rent link alatt, ami van felsorolás.

A problémám a mondattal nem ennyire triviális, és nem a kormányzati/ellenzéki média lózungjaiban van a megoldás.

Melyik "extra profit" kifejezésre gondoltál akkor?

Közben a UK is megadóztatja egy Windfall tax-szel az energetikai cégek "extra profitját".

https://news.sky.com/story/windfall-tax-will-bring-about-job-losses-ene…

Szerk:

Bocs, ez nem csak egyszeri lesz:

Mr Sunak's levy on the oil and gas firms - taking effect from today - is not just a one-off as it will only be phased out "if oil and gas prices return to historically more levels" and could be in place to the end of December 2025 - when a "sunset clause" will end the tax.

...

The chancellor said the energy profits levy - which he was at pains not to describe as a windfall tax as proposed by Labour - was being wielded at a time when the oil and gas sector was making "extraordinary profits".

https://news.sky.com/story/cost-of-living-grant-for-eight-million-house…

Erre az extra-profitra gondoltál?

Igen, de nem feltetlenul a hazai cegeknel. Ugye elsodlegesen a nyersolaj es a foldgaz beszerzesi ara ugrott meg. Ha a profit ezzel all aranyban, akkor igen, van itthon is extra, ha ezt elviszi a rezsicsoki, akkor meg nincs. Neked van errol esetleg belsos infod, vagy hozzam hasonloan te is csak talalgatsz?

Olvastam, amikor Gulyás Gergely osztotta az észt.

https://hvg.hu/itthon/20220526_gulyas_gergely_haborus_veszelyhelyzet

 

900 milliárdot fognak extra adóból beszedni, kb. ennyit osztottak ki SZJA visszatérítés címszó alatt a választások előtt.

A nagy cégek kifizetik a választási kampányt.

 

Visszatérve az energiaadóhoz:

Amíg jön a Barátság vezetéken az olaj, addig a MOL olcsón jut ruszki olajhoz és tényleg indokolatlan az üzemanyag áremelés.

Ha pedig megfelelően bunkó vagy, még jót is lehet keresni a bizniszen, feltéve, hogy az ukránok el nem zárják el a csövet.

 

Melyik "extra profit" kifejezésre gondoltál akkor?

Kivételesen egyikre sem, te pörögsz az extraprofiton. Olvasd el az idézett mondatot, gondold végig, hogy működik pl. egy banki hitelezés (elvárt betétállomány, alapkamat, BUBOR, kamatfelár, stb.), utána jelezd, hogy mivel értesz egyet, és mivel nem.

Az extraprofitot próbáld elengedni egy kicsit, jelen kérdésben teljesen irreleváns. Mondtam, hogy a megoldást egyik oldal propagandaanyagaiban sem lehet megtalálni.

Jól hangzik. MIndenesetre meglehetősen érdekes dolog, hogy nálunk van a legalacsonyabb társasági adó (adóparadicsomok kivételével), és extraprofitról hadoválnak. Első körben talán a társasági adót kéne megemelni egy megfelelő szintre (mondjuk EU átlag). És ha ezek után is marad 'extraprofit' (definition needed, de mondjuk adott forgalomarányos nyereség felett), akkor arra sávosan lehet többletadót kivetni akár szektorsemlegesen is. Mert jelenleg úgy néz ki, hogy a bankokat nem szeretjük (MKB-t sem?), azokat megadóztatjuk, autópálya-koncesszorokat viszont igen, azokat nem adóztatjuk.

Előbb-utóbb ez a kormány is ki fog fogyni a mások pénzéből.

bocs már, hogy így rákérdezek, de miért jó az, hogy olyan helyekről pénzt vonunk el (pontosabban einstand-olunk) ahol úgy tűnik, hogy van - ahelyett, hogy pl jövedelem alapján csökkentenék azt a qrva rezsit?! De mondhatnám azt is, hogy érdekelté tennénk a népet abban, hogy szigetelje a házát, tekerje le a fűtést 1 fokkal, de nem, inkább "csökkentjük a rezsit"...

(attól függetlenül, hogy .hu vagy .fr esetleg .de az említett ország)

Nyilván azért hozták ide az operációt, hogy a hasznát elvigyék.
Ezért terjeszkedik a MOL, OTP és Lölö is.

Az érintett szektorok, vagyis a bankrendszer, biztosítási piac, áramelosztás nagyon jelentős részben magyar kézben van.

> tekerje le a fűtést 1 fokkal

Napelemet szeretnék telepíteni a háztetőre. Mondjuk úgy, hogy február közepe óta cseszekedek az EON-nal és még félúton sem tartunk.

Többször megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha szarnék az egészre és lekapcsolnám a villanyt, ahogy MZP javasolja...

Kedves ismerősök pedzegették, hogy mit panaszkodom, mások még lassabban haladnak előre.

 

Nem tudom, hogy hová fogunk eljutni, lehet, hogy villany lekapcs, mosógép helyett dezodor, fürdés heti egyszer, azt hú de környezetbarátok leszünk.

És az EON-tól sem kell folyamatosan szívességet kérnem, mint valami csövesnek.

Mondjuk tényleg csak minimális gazdasági ismeretek kellenek hozzá...

Vagy egy gyors keresés a guglin...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Abnormal_profit

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Excess_profits_tax

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Windfall_profits_tax

Nem véletlenül annyira ellenségei az oktatásnak.

A Dunning-Kruger effekt látom hatalmába kerített.

Minél többet fizet az ember, hogy a cég fenn tudja tartani az extra-profitját, az állam annál több adót szed be.

Viszont az áremelkedés elűzheti az ügyfeleket egy olyan céghez, amelyik megelégszik a rendes profit + megadóztatott extra-profittal.

Így egy egyensúlyi helyzet jön létre a piacon, jelentős áremelkedés nélkül.

Végre a HUP köldöknézegető demenseinek van mán megin' min rettegnijük! Juhéé!! :D

Mindmeghalunk...

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Akinek van hozzá türelme, az nézegesse végig milyen rendeleteket hoztak a vészhelyzet árnya alatt. Ha vége lenne a vészhelyzetnek, akkor ezek is érvényüket veszítenék, muszáj lenne eltörölni őket. Ezt nem akarják, ezért most már szükségük van a veszély helyzetre. A háború kapóra jött, ha nem lenne ki kellene találni.

Mivel a nép egyszer már elfogadta, hogy lényegében sajtó hisztéria alapon veszélyhelyzetet lehetett kinyilvánítani, és ezalatt rendeletekkel lehetett kormányozni, ezért megvan a precedens, mostantól ez lesz az alap. Ezt előre megmondtuk, hogy így lesz, csak akkor még összeesküvés-elmélet volt. Most már ez van, ebben kell élni. Tetszettek volna velem együtt tüntetni minden egyes lehetséges alkalommal.

Szerény véleményem szerint a háború amúgy egy kicsit tényleg veszélyesebb mint a koronavírus volt. Pláne, hogy a NATO és az EU minden hülyeségbe bele próbál lovalni minket. Úgyhogy ha az a vészhelyzet indokolt volt, akkor ez is az. LOL.

Most erről jutott eszembe, hogy az egyetlen amin tényleg röhögnék, ha a háborús veszélyre hivatkozva kiléptetne minket Orbán az EU-ból és a NATO-ból is rendeletileg. Na, az tényleg vicces lenne.

"Szerény véleményem szerint a háború amúgy egy kicsit tényleg veszélyesebb mint a koronavírus volt."

Én ezt pont fordítva látom. Az a része akkor még tényleg alaptalan összeesküvés-elmélet volt, hogy a járványt a háttérhatalom kreálta, hogy ezáltal tereljen igéba mindenkit, az egész világon, teljesen eltérő környezetben, egyszerre... Ez a veszélyhelyzet itthon (és csak itthon) viszont már tényleg csak a hatalom fenntartásáról szól. Ha épp nem lesz jobb dolgom, alkalomadtán most már kimegyek veletek tüntetni.

Lehetséges. Ahogy a bölcs mondás tartja, egy jó katasztrófahelyzetet sosem szabad veszni hagyni. Én ezzel nem is vitatkoztam a visszhangtopicjaitokban sem, csak azzal, amikor elindult a konteó, hogy amúgy is kamu az egész járvány, valójában mindenki átvészeli a 'rónát két tüsszentéssel.

Ó, a Puzsér szája egy végbélnyílás.. :) A budapesti autósok meg a WC-re is autóval mennének, ha tehetnék. Tényleg nem ártana a lassan élhetetlen fővárosban visszaszorítani az autózást.

Ez persze nem változtat azon, hogy Karácsony egy ritka tehetségtelen, flúgos marha, éppen ezért nem is érdemes beszélni róla.

De még mi az hogy? Családi ebédnél szót kér, és az egybegyűlt rokonok áhítatával követve a következőt mondja: édes lányom, nektek van már elég vagyonotok, életetetek végéig jólétben lesztek. A népnek most szüksége van önzetlen segítségünkre, ezért tőletek is áldozatot várok. Holnaptól minden 1 000 000 000 Ft bevétel után 100 Ft adót várok a férjedtől. Remélem megértitek.

Gonzalo Lira-nak van elmélete erre is: "2022.05.25 Everyone Is Positioning Themselves For The Incoming Ukrainian Disintegration"

https://www.youtube.com/watch?v=3NSczlMgd4c - 13:51 angol nyelvű kiselőadás Gonzalo Lirától.

Szóba kerül Orbán is. Ha jól értem az az elmélete, hogy a Lengyelek Galíciára, mi pedig Kárpátaljára fogunk lecsapni úgy, hogy békefenntartásnak álcázva bevonulunk amikor összeomlik Ukrajna. Ezért kell Orbánnak a veszélyhelyzet, hogy amikor kell, akkor pillanatok alatt mozgósíthassa a hadsereget.

Akármennyire meredeknek is hangzik, szerintem érdemes meghallgatni. Legalábbis érdekes. Oroszosoknak egy kis copium, ukránosoknak egy kis kitekintés, hogy mit gondol a másik.

Ha Orbán behúzza Kárpátalját, akkor még a vakcina-terrort is megbocsátom neki, hiszen én végülis megúsztam, aki meg beadta a derekát, az nem volt elég kemény, LOL.

Akkor most vigyem a kocsit vizsgára, vagy hagyjam a picsába még 2 évig?

Most az a kérdés, hogy mi a cél: olcsó legyen vagy guruljon? Az elektromos energia viszonylag univerzális, sok különböző forrásból előállítható, ezért valamilyen szinten rossz körülmények között is rendelkezésre áll majd. Ha történetesen eljutnánk odáig, hogy naponta 4 órán keresztül van áramszolgáltatás, akkor is tudod a kocsit tölteni, míg a benzinkúton valószínűleg agyonverne valami erőszakos majom, hogy sorra kerüljön amíg jár a pumpa.

Persze elenyésző a valószínűsége, hogy Európa közepén eljutunk idáig, de a világ más részein épp van is példa rá.

A kaszinók extraprofitjáról volt már szó?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nagy-Britannia különadót vet ki az energetikai cégekre

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter bejelentette, hogy különadót vetnek ki azokra az energetikai cégekre, amelyek váratlan nyereségre tettek szert az elmúlt időszakban.

A cégeknek a következő tizenkét hónapban további 25 százalékos különadót kell fizetni, amelynek segítségével akár ötmilliárd fontot tud beszedni a szigetország.

én elköltöttem maszkra és fertőtlenítőre..

(nem igaz, mert a cégtől kaptunk kaptunk maszkot és MOL -os fertőtlenítőt - annak meg olyan szaga/illata volt mint valami régi arcszesz lenne - nekem nagyon retro illat jutott eszembe - talán faternak volt ilyen , meg a Krasznaja Moszkva kölni)

 

kieg: beugrott  Pitralon borotválkozás utáni

For Whites Only meeting room!

most tankoltam 20:00 -kor Bp, Szentendrei út OMV-nél - semmit nem kértek.

- épp váltás volt, kezdték elmagyarázni az új dolgozónak, hogy ezt az A4-est kell majd kirakni..

Ezt a "kicsik" is meg tudják csinálni :-) hogy semmit nem csinálnak..

For Whites Only meeting room!

A helyzetet épp te magad magyarázad el: kevesen vannak, ki a szart érdekel, hogy senki sem szólt nekik arról amit pár óra alatt változtatni kell.

https://hup.hu/comment/2789860#comment-2789860

Szóval ne magyarázz félre, hanem mondd ki, hogy le vannak szarva.

tankolás 05.28 DE. 10 körül:

- BP, Bécsi út SHELL kút le vannak kötve a kút pisztolyok: NEM LEHET TANKOLNI !!

Bementem, mert fogtam az üzenetet, de nem értem így megkérdeztem válasz:

- Elfogyott minden

Ja, persze a szarházi SHELL sztrájkol - 30 éve járok oda, és szerintem hazudtak, éreztem a hangjukban (pókerben is megérzem a blöfföt).

Szemben a MOL kút -- átmentem, nem volt sor - simán megtankoltam.

For Whites Only meeting room!

Azért mókás olvasni a kommenteket itt. Csak emlékeztetőül:

  • év elején már drága volt a gáz, mert Kína megtartotta a szénkvótáit (nem úgy, mint korábban), és ezért a kínai cégek LNG-t vettek, mert azért energiára szükségük volt. Az LNG ára felment és már nem lehetett mondani az oroszoknak, hogy Európa vesz LNG-t, ha az oroszok emelnek. Így indult az év, a háború előtt és már ekkor kérdezgették a kormányt, hogy mi lesz a rezsicsökkentéssel,
  • a 12 éve kormányzó kormány úgy döntött, hogy a választás előtt eléget 1200 milliárd forintot (minden kormánypárti azt magyarázta, hogy ezt azért lehet, mert jól kormányoznak),
  • február 24-én kitör a háború (a gáz árnak nem segített),
  • április 3-án választások vannak (38 nappal később, már szankciók árnyékában). Még mindig minden f@sza, ha a mestert kérdezed,
  • május végén megszorít a kormány, bármit is bulshit-el most össze úgy, hogy mindenki hibás, csak ők nem (lásd korábbi 1200 milliárd Ft). A Feriék jogosan buktak pontosan ebbe bele (adócsökkentés brutális - egyébként kevesebb, mint most - hiány mellett, választási évben).

2/3-ad mellett meg a rendeleti kormányzás kb. a megtehetem kategória, nem érdekes. (Nyilván banánköztársaság szint, de 12+ éve kedves vezető is az, stadionnal a kertben.)

Szerkesztve: 2022. 08. 22., h – 18:03

Menesztették az OMSZ elnökét.

https://index.hu/belfold/2022/08/22/omsz-vezetok-menesztese-palkovics-l…

 

2006-ban vihar tombolt a tűzijátéknál és egy ember meghalt. 2022-ben lefújták a tűzijátékot egy közepes eső miatt.

Az OMSZ elnönkek egy seggberúgás mindenképp kijárt, de a menesztése igen sok kérdést vet fel. Nem jósok ezek és a tévedés valószínűsége magas. Főleg itthon.

Úgy érted, furcsa az, hogy valaki szarul végezte el a munkáját és annak lett következménye? Amikor Japánban a közlekedési miniszter sír-rí a TV-ben majd lemond, mert 5 percet késett a vonat, az pozitív példa nektek, amikor meg itt hasonló történik, akkor meg szegény vezető? A vezetőknek felelőssége van. Ennyi.

trey @ gépház

Nem arról volt szó, hogy hétágra sütött a nap és felhő sem volt az égen, az OMSZ meg úgy hülye, ahogy van.

Olyan időjárás volt, amibe a vihar simán belefért volna, ha kialakul. A Balatonból ilyen időjárásnál már kiküldtek volna, a tüzijátéknál miért ne tehetnék meg?

Az egyetlen felelős a mindenttudó Palkovics, aki örömünke osztja az igazságot ész nélkül.

és egy ember meghalt

5.

Az OMSZ elnönkek egy seggberúgás mindenképp kijárt

2006-ban szerencsétlen meteorológus-t rúgtak ki. most legalább a vezetőt sikerült megtalálni: többek között azért felelős vezető és kapja a vezetői fizut, mert ha gond van őt veszik elő.

Helyből a két felmentés szerintem is túlzottan erős, a vizsgálat végét megvárhatták volna vele. Ez nem nekik, hanem a közvéleménynek szól: politikai indíttatású rendszabályozás pedig nagyon is visszatetsző: pláne mivel nem politikai hanem szakmai pozícióról van szó.

A közvélemény leszarta, hogy egy héttel eltolták a tűzijátékot. Ha vihar lehet 20-án, akkor megyünk 27-én. A Balatonon is villognak a fények és kijövünk ilyenkor, ha vihar lesz, ha nem.

A kormánymédián kívül kurvára senkit nem érdekelt a sztori, amíg igazságot nem kezdett Palkovics osztani.

A közvélemény leszarta

Nade pont arról van szó, hogy ez(vezetői felelősség vállalás/elszámoltatás) nem népszerűségi lépés kéne legyen, hanem objtektív. Ennek itthon alig-alig van kultúrája, jobb esetben ez úgy néz ki, hogy az illető saját maga jelzi, hogy elszúrtam/tuk de x-y-z ponton indokolja, hogy miért és legközelebb mit lehet javítani a folyamaton, vagy épp ez miért adottság.

A retorzió súlya szerintem túlzott mértékű és érdemes lett volna vele megvárni a vizsgálat végét, de az, hogy valaminek végre következménye van szerintem helyénvaló. Inkább azt várnám el, hogy ugyanez a vezetői felelősségvállalás jelenjen meg más-más területeken is (természetesen pl a politikában is). Tudom; ez csak naív vágyálom :).

**

A kormánymédián kívül kurvára senkit nem érdekelt a sztori

Még egyszer: nem a sztori a lényeg, hanem hogy mi történt.