24" vagy 27" monitor vásárlása előtt

Sziasztok,

segítséget szeretnék tőletek kérni.

Szeretnék vásárolni két darab 24" vagy 27" colos monitort. A felhasználása programozás, szövegszerlkesztés lenne.

A monitorokat nézve nem igazán tudom melyik lenne erre a legalkalmasabb. Ti mit ajánlanátok erre a célra? Mit használtok? Esetleg milyen paramétert lenne érdemes figyelni?

Köszi előre is!

 

Kalmi

Hozzászólások

IPS monitor Full HD felbontás, vagy ívelt 2560x1080. LG vagy Samsung.

Nekem leginkább a 2560x1440 felbontás jött be 27 colon. 24 colon a full hd megfelelő.

Érdemes odafigyelni a csatlakozási felületre, full hd fölött nekem kizárólag a display port-ot sikerült működésre bírnom. Bármilyen HDMI kábelt próbáltam használni bármilyen HDMI forrással, csak full hd kép jött át. 

Lehet venni olcsón nvidia kártyákat, amiken van két DP kimenet.

Én nem vennék régifajta TN paneleset. Mit hagytam ki?

Annyiban kiegészíteném hogy a full HD helyett egész pontosan az 1200 x 1920-as felbontás még manapság is megfelelő 24"-on.

És ami tényleg fontos a monitoron lévő ajzatok. Ha később két monitort is használnál, akkor a VGA 2 DP-s vagy DVI és DP-s legyen.

(A HDMI nem kifejezetten PC szabvány, akkor jön számításba, ha TV-n is meg akarsz jeleníteni PC-ről képet.)

Tudd, ez már elavult követelmény, mert ma már a 4K megjelenítők a menők, és ott a VGA szerepe lesz a döntő. (Az a nagyon drágább megoldás.)

Még egy, ha szeretnél monitort kalibrálni, - képeket feldolgozni rajta, - akkor az IPS panel háttérvilágítása RGB ledekkel kell legyen megoldva. - (Az olcsóbb monitoroknál monochrom ledeket használnak.)

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 12:56

Nekem 2x24" van (full hd), 2x27" szerintem nagy lenne nekem. Viszont a 2x szukos tud lenni, tervben van egy 3. 24" (a 3.-nal pedig jol jon, hogy mind 24", kenyelmesebben elfer)

De ezek preferencia kerdese es boven benne van, hogy ki mihez szokott hozza. Amit viszont ajanlok extra: minosegi karos monitortarto, nagyon sokat dob a kenyelmen

24 colon a nagyobb felbontas nekem pl nem erdekes, a pixeleket igy sem latom, kissebb fontot, hogy tobb ferjen el pedig nem hasznalnek

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

2x24"  IPS 1920x1200

1080 - túl keskeny - kevés sorral sztem,  de ez ízlés dolga.

For Whites Only meeting room!

27” uktrawide-ban nem gondolkodtál? Én nem hittem benne, de mégis vettem egyet, most már nem állnék vissza a 2 monitoros setupra.

34-es LG-t vettünk 21:9 QHD, zseniális.

Nekem 27-es 4k Dell van, annál jobb az LG, igaz nekem már nem olyan jó a szemem.

Gábriel Ákos

A csúcs amiben gondolkodnék a MAC-ek monitorja, valahogy az azokon lévő kép fogott még meg eddig a legjobban. Kérdésem, hogy a MAC milyen paraméterű monitorokat használ?

Vannak annak boven hatulutoi. Kb csak Mac-el mukodik jol, minden massal nagyon rossz a kompatibilitasa (nincs rajta tobb bemenet 1db thunderbolt van, nincs rajta semmilyen kezeloszerv, OSD menu stb, fenyerot sem tudsz allitani)

Az 5k 27"-on kb 165dpi. Erre rendes UI skalazas szinten nem problemamentes. MacOS-en meg van csinalva jol, windows-on mar elegge so-so, alkalmazasfuggo, hogy kulturaltan skalazodik-e a UI. Linuxon fogalmam sincs van-e olyan DE ami normalisan kinezo UI-t tud ekkora dpi-re csinalni, es valoszinuleg ott is teljesen random lesz, hogy melyik alkalmazas tudja rendesen lekezelni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az a furcsa eset volt, hogy én is határozottan úgy emlékeztem, hogy a "retina display" kritériuma, hogy >200dpi kéne legyen, ki is számoltam és mindig 163 dpi jött ki.

sqrt(3840^2+2180^2)/27

Úgy voltam vele, hogy a mateknak jobban hiszek.

Aztán rájöttem... :) (_5_k)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

MacOS-en meg van csinalva jol, windows-on mar elegge so-so, alkalmazasfuggo, hogy kulturaltan skalazodik-e a UI. Linuxon fogalmam sincs van-e olyan DE ami normalisan kinezo UI-t tud ekkora dpi-re csinalni, es valoszinuleg ott is teljesen random lesz, hogy melyik alkalmazas tudja rendesen lekezelni.

Mac-kel nem próbáltam, Windows és Linux (KDE) alatt a skálázás jól működik*, ha mindenhol ugyanakkorát kell skálázni. A probléma akkor jön elő, ha jelentősen eltér a dpi. Pl. a laptopom képernyője 267 dpi, a külső monitorom meg 95 dpi. KDE alatt nem lehet különböző skálázást beállítani a két külön képernyőnek, ami miatt persze nem tud egyszerre jó lenni mindkét képernyőn. Windows alatt be lehet állítani különböző skálázást, de elég vacakul kezeli. Egyik képernyőről a másikra mozgatás közben nem folyamatosan változik a skálázás, hanem ugrik, ugrás közben az ablak pozíciója is ugrik, simán van, hogy valamit 2-3 alkalommal kell megpróbálni a másik képernyőre áthúzni, mert épp a rossz képernyőre ugrott át. Ritkábban az is előfordul, hogy összekeveredik, és a nagyobb dpi-s képernyőre tesz ki egy kicsi dpi-re skálázott ablakot, és akkor persze át kell húzni a másikra, hogy el lehessen olvasni, hogy mit is akar.

Nem várok arra, hogy ez hamar megjavuljon, szóval legközelebb én legalább 4K-s, vagy ha belefér 8K-s külső monitort veszek, hogy ne legyen ennyire nagy eltérés a dpi-ben. Az asszonynak 27" 4K monitora van, az 163 dpi.

* jól működik alatt azt értem, hogy jól használható. Most fejből egy programot se tudok mondani, ami rosszul skálázódna. Az első beállítás nem volt annyira egyértelmű és egyszerű, mint Windows esetén. Win alatt alapból 200% volt a skálázás (telepített Windows-zal érkezett a gép, nem tudom, hogy friss telepítésnél is így lenne-e). Linux alapból 100%-kal indult, kicsi volt minden. KDE alatt is lehet skálázni, mind Win alatt. Nekem 150% és 225% között kb. bármi jól működik. Külső monitor nélkül 225% tetszik, külső monitorral a 150% egy jó kompromisszum. Úgy emlékszem, hogy a fontokkal is vacakoltam telepítés után, de simán lehet, hogy csak azért, mert nem találtam meg először a skálázást.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mac-en max az szokott lenni, hogy a kisfelbontású monitorról a nagyobbra húzásnál néha átmenetileg kicsit homályos a kép az adott ablakban. Az ablak mérete végig stimmel, nincs ugrálás, csak a kis felbontásra renderelt képet standard bilineáris skálázással nagyítja ki méretre. De ha megpiszkálsz rajta valamit akkor redrawt triggerel és azonnal kiélesedik. Különösebben nem zavaró, inkább csak kicsit "kilátszik a motorháztető alól", hogy mi folyik a háttérben.

Két alkalmazás van, ami rendszeresen rosszul működik, az egyik a Virtualbox, az istennek sem tudja belőni a guest VM képének a helyes skálázását (szerencsére nem használom már). A másik a Firefoxban a print preview, ami hajlamos jó méretű ablakban negyedméretűre renderelt képet mutatni. Ezt kell egyszer oda-vissza húzni a két képernyő között, hogy helyrejöjjön.

Linuxról csak nagyon régi emlékeim vannak kb KDE3-KDE4 tájékáról (még CRT-t használtam, azon tudtam 19"-on 2048x1536-ot csinálni). Akkoriban a high dpi-t nagyon ocsmányul kezelte, ormótlanok voltak a fontok, az egész UI nagyon csúnya, aránytalan volt, ezért xorg configból alacsonyra force-oltam a dpi-t, hogy inkább kicsik legyenek a betűk, de valahogy nézzen már ki. Örülök, hogy azért javult ez is, mert amúgy tartottam tőle.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Micsoda?

Én nem láttam opciót különféle skálázás beállítására. Van egy global scaling csúszka, azt 200% körül szoktam beállítani, így az ablak mérete mozgatás közben nem változik (laptopról külső monitorra -> túl nagy lesz, fordítva túl kicsi), és az ablak tartalma se lesz újra rajzolva a méret változásával, nem lesznek a fontok szebben élsimítva a nagyobb dpi-s képernyőn, nem lesz az ikon nagyobb felbontású változatra cserélve.

Te valami mást állítasz be, hogy neked automatikusan mennek ezek? Mit és hol?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én 27"-on 2560x1440-et használok, szerintem ez ebben a méretben ideális felbontás, plusz sok médiát fogyasztok ezért a 24-et már kicsinek éreztem.

Ennél nagyobb monitort viszont nem nagyon raknék asztalra, hacsak nem ultra wide, de azok helyett inkább két monitor.

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 13:39

Én is Ultra Wideot használok kódolásra (meg minden másra is ennek okán :) )
Pontosabban ezt a monitort.
Tök jó, hogy egyik felén a kódszerkesztő, másik felén egyből az eredményt látom, nem kell ablakokat váltogatni. 

Linuxban is biztos meglehet oldani, de Windows alatt az MS PowerToys app, FancyZones szolgáltatásával létrehoztam virtuális monitorokat, amik között úgy tudom pakolászni az ablakokat, mintha azok két fizikai monitor között mozognának.

Játékoknál pedig baromi jó ekkorában látni a teret. Igaz szegény GPU meg is dolgozik ekkora felbontásban a látványért :)
Filmnézés pedig mintha moziban lennék, amin csak emel az ambilight mögötte!

Soha nem akarok ennél kisebb monitort! 

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 14:09

En 3 eve egy 32"-os IPS 2K (2560x1440) hasznalok, AOC Q3279VWFD8. Elotte 2 Dell FulHD 27"-t hasznaltam, de az ebbol adodo kis PPI igencsak zavart ezert a 27"-nal a FullHD szerintem mar keves. A 2K 32" PPI megkozelitoleg megegyezik a 24"-os FullHD-val.

Programozasra, dokumentacio olvasasahoz kell a magassag, tehat ultra wide nallam nem jatszik. Nem is emlitve, hogy home office-bol adodoan gyakran folytatok hivasokat kollegaimmal megosztott kepernyovel es nem 16:9-hez kozeli aranynal nem biztos, hogy produktiv lenne.

Altalaban ket ablak egy idoben torteno megjelenitest hasznalok 2/3 + 1/3 vagy 1/2 + 1/2 aranyokban.

ha 27" akkor már 4K legyen.

21:9 képaránnyal az a probléma hogy nagyon-nagyon széles. két monitort tudni fogo egy enyhe szögben befordítani ahogy kényelmes.

Egyrészt nekem már romlik a szemem, ezért használok LargeText-et. Amit néha kikapcsolok.
Kollégámnak nincs rá szüksége. Hiába no, fiatalabb.

Másrészt a ultrawide-ra optimalizált felületet sokkal könnyebb tesztelni mivel elfér az ablak dekoráció (RDP, nem fullscreen browser, stb), így sokkal egyszerűbb.

Harmadrészt, még nagyítás mellett is nagyobb a hasznos terület, mint a QHD monitoron.

És nincs különösebben erős videokártyám. Lattitude-ben valami móricka NVidia van. Dokkolón lóg a 2db 4k-s monitor (tehát összesen 3). Szóval semmi extra kártya nem kell hozzá. Tény, hogy nem játszom 60+fps-t igénylő játékkal.

vagy ha a laptopod is magas felbontású, mert akkor nem tér el annyira nagyon a külső monitor és a laptop skálázása mint ha 4K-nál rosszabb a monitorod.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nagyon sok evig fullHD 24-es monitorokon dolgoztam, de jopar eve mar 4k-s 27-es dell elott ulok, eg es fold a kulonbseg, egyszeruen fenomenalis, soha nem ulnek vissza fullhd 24-es monitor ele.

Nalam speciel le van scalelve 1440p-re mert nativ 4k-ban nem volt jo a PPI, igy 1440p-n nekem tokeletes, soha nem lennek mar hajlando mast hasznalni.

Szoval ez a kerdesed tulajdonkeppen nem is kerdes, 24-es fullHD teljesen felejtos. :)

Ez szimplán hülyeség. Skálázható a felület (felbontástól függetlenül). Minél nagyobb a felbontásod, pont hogy attól lesz szebb/olvashatóbb. -> Minél kisebb terület, minél nagyobb PPI-vel jobb eredményt ad.

Példa: 24" FHD monitorom volt, amit cseréltem 24" UHD-re -> pont ugyanakkora rajt minden, csak sokkal élesebb, kevésbé pixeles. 

Pont arról beszélünk, hogy 27"-nál a 1440p ideális felbontás, mert már nem zavaró a pixelesség, míg 1080p-ben az. Ez persze egyéni ízlés és felhasználás kérdése is, én pl. szeretem ha Photoshop alatt nagyjából meg tudom különböztetni az egyes pixeleket és nem bele nagyítva kell dolgozni.

A felskálázás nagyon attól függ, mit és hogyan skálázol. Míg pl a fontokat gyakorlatilag gond nélkül tudod, bizonyos UI elemeket nem, mert nem feltétlenül vektorosak. Innentől kezdve el kell őket mosni, tehát az hogy sokkal élesebb, nem biztos hogy igaz lesz. Cserébe biztosan sokkal többet számol a videókártyád, ami nem feltétlenül "éri meg".

Szimplán hülyeség?

Szövegértés? Natív felbontásról írtam, nem felskálázásról. Eleve a felskálázással elveszted azt az előnyt, hogy több tartalom férjen a képernyőre. Ha pedig csak a betűméretet növeled, akkor lesznek olyan ojjektumok, amelyek ezt nem támogatják, és vagy le fog lógni róluk a felirat, vagy rondán fognak kinézni.

Az, hogy mennyi minden fér a képernyőre, a képernyő fizikai méretétől függ, nem tudom miért kevered ide a felbontást. Sőt, ha már idekeverted, pont magad ellen beszélsz -> ugyanakkora méretű UI-elemeknél a nagyobb felbontás mellett jobban látható/olvasható.

4K-t használok 24"-en és a 15.6" notebookon is natív felbontáson, nem térnék át kisebb felbontásra már soha, nincs értelme, főleg nem előnyként beállítani. 

Szerk.:

>Eleve a felskálázással elveszted azt az előnyt, hogy több tartalom férjen a képernyőre.

Ezt sem értem. A gyakorlatban be lehet állítani, hogy pont ugyanakkora legyen, mint az "ideális" kisebb felbontásnál, amit említesz, csak éppen minden szebb lesz rajt a nagyobb felbontás miatt.

Eleve a felskálázással elveszted azt az előnyt, hogy több tartalom férjen a képernyőre.

Ha több tartalmat akarsz a képernyőre és szereted a hangyafasznyi méretet, akkor a fullHD képernyőn is be tudod állítani, hogy minden apró legyen. Ugyanúgy olvashatatlan lesz, mint 4K-n, de hajrá, legalább sokminden a képernyőre fér egyszerre!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nehéz kérdést teszek fel :) Ár arányában 120-130ef/db nem nagyon szeretnék feljebb menni, de már a 100eFt is sok.... :)

Összeségében ár/érték arányában a minőségben a 100eFt feletti kategória és a 200e feletti kategória mennyivel tud többet, vagy azok már gammer kategóriák, azaz normál használatnál nem veszek észre semmit?

A szemüvegek is "courvára" drágák, a műtétek is. A szemed meg, gondolom, - minden pénzt megér! Egy jó IPS monitor jelenleg 10 évet is kibír, visszaosztod a magas árat és rájössz, nem is olyan sok. - Igaz, kelleni fog a VGA is, ott a 10 év már nem annyira biztos. - (A jó hanghoz is, egy pár drága hangszóró-vásárlással kell kezdeni..!)

Ajánlat: Ne vegyél monitort. Vegyél TV-t. Jobban jársz és a használt értéke is sokkal magasabb, eladásnál.

nagyon nem akarok tv licenset fizetni (uk)

TV licencet nem akkor kell fizetni, ha van TV-d, hanem akkor, ha TV adást nézel. Teljesen mindegy, hogy a PC monitorán vagy a telefonodon nézed, fizetned kell.

Ugyanígy, ha vettél egy TV-t ami a számítógépedre van kötve és ha akarnál se tudnál rajta TV-t nézni*, akkor nem kell licencet fizetned.

*Ha fogod a TV távirányítóját és nem tudsz vele TV adást elérni, akkor elfogadják, hogy ezt nem TV nézésre használod. Ha van egy TV, amire nincs rákötve antenna, se IPTV (Amazon Fire TV Stick, Tivo, stb), se kábelTV, akkor jó vagy. Az, hogy a PC-n keresztül ha akarnád, akkor tudnál esetleg élő adást streamelni, az már túl bonyolult, azt már el fogják fogadni, hogy ezt nem erre használod.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bárcsak ilyen egyszerű volna. Túl gyakran cseszegetnek. Nem nézek tv-t és nem is fogok(kivéve melóban amit mi állítunk elő és megy élőben). Jobb a békesség alapon monitort veszek. Múltkor azzal akartak “fenyegetni” hogy ha streamelek akkor is kell, ezerszer kellett elmagyaráznom a fogyatékos baromnak, hogy a crurchyroll meg a funimation nem ad olyan tartalmat ami után kéne fizetni, utána meg arról akart a gyökér meggyőzni, hogy mivel ő nem ismer ezeket ezért ezek biztosan illegális oldalak úgyhogy azért is megbüntethetnek. Miután meggyőztem a managerét, hogy keressen rá ezekre googleban azután hagytak csak békén, hogy fizessek különben £3500 lesz a büntetés. Ezek után nem érdekel az, hogy mi van a weboldalukon. Veszek egy monitort, megér annyit, hogy ne b@szogassanak még azzal is.

OK.

Hozzánk kijöttek ellenőrizni és viszonylag egyszerűen meggyőzhető volt az ember, hogy nem nézünk TV-t. Lehet, hogy csak kifogtál egy kekeckedőt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bocs, de ezt nem értem... kik jönnek, kik zaklatnak telefonon? A BBC ügynökei? Vagy az adóhivatal? Milyen ország ez, hogy azt adóztatják, aki tévét néz?

Nem trollkodásból kérdem, hanem tényleg ki vagyok akadva. Magyarországon valamikor a kommuniznusban volt ilyen, hogy mindenkit egységesen levettek tévédíj címén.

A tv licensing emberei (nagyrêszt a BBc hez tartozik, de azért papíron egész jól elszeparálják magukat) https://www.tvlicensing.co.uk régen kimászkáltak, de a covid alatt elkezdtek telefonon csesztetni azért az évi £160ért. Régen is megmondtam nekik, hogy eszem ágában nincs tv-t nézni és tvkészülékem sincs, de csak nem tanulnak belőle. Ha bbc-t nézel otthon vagy a interneten a bbc iplayerben akkor fizetni kell. A Netflixre nem kell, de pl ha amazon primeod van akkor azt hiszem igen mert azon tudsz nézni élőben bbc adást (mondjuk az amazon is megoldhatná, hogy csak akkor nézheted a tv licensz köteles dolgokat ha megadod a tv licensz számodat és az megegyezik a szállítási címeddel, kulonben meg nem kell fizetni és nem is nézheted)

Ezt a jelenetet részben a beszedett TV díjakból forgatták :)

(Asszem a Brian Élete az, amire senki nem akart pénzt adni, mert mindenki tartott a téma érzékenységétől. Ezért egy George Harrison nevű úriember - valami zenészféle volt :) - kifizette, mert "mindenképpen látni akarta azt a filmet", ezzel gyakorlatilag a világ legdrágább mozijegyét vette meg.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A köztévé jellemzően mindenhol az államból él, az állam meg a beszedett adóból. Azt, hogy ezt nem bontják le neked, hanem SZJA, szocho, stb. címszavakkal legombolják rólad, attól még hozzájárulsz az MTVA költségvetéséhez, csak nincs rá külön rubrika adóbevallásnál.

Másnak a saját igényei alapján adott (feltételezve h.) jószándékú tanácsa nem biztos h. neked is hasznos lesz,  ha a te elvárásaid igényeid köszönőviszonyban sincsenek azzal a másik emberével.  Ha a tanács meg univerzálisnak tűnik mindenféle feltételek figyelembevétele nélkül, azt meg sokszor bizony óriási mértékű fenntartással kell kezelni. Vakon meg elhinni mindenféle tanácsot főleg nagy hiba.

Elhiszem. Ez a default.

LG-t használok mindenhol. Ennél a  márkánál, ha a HDMI bemenetet átrakom PC módba, akkor kikapcsolja a képjavítást vagyis azt látom amit a pc kiküld. Persze ezzel még nem úszod meg a konfigolást. Színeket, kontrasztot és fényt is kell állítanod, na meg színhőmérsékletet. Sokan itt elvéreznek. Ők csalódnak. Elvérzésük egyik oka, hogy vagy a TV-jük nem tudja ezt vagy ő maguknak nem sikerül a beállítás.

Az egyik barátom (építész) is vett egy 49"-es LG-t macbook air-rel. Borzalmas volt az eredmény, mert:
- nem  állította be amit mondtam neki
- MB Air nem tudta a 4K-t.

Miután beállítottam, a végén vett hozzá  egy PC-t azóta imádja.

Jelenleg több ingatlanom belterét a sógornőm designolja. Neki vettem egy 55-ös LG Oled TV-t és imádja. Saját magának állította be. Elmondtam neki is mit és hogyan, de neki volt referenciája egy színhelyes laptop képernyője.

Az egyik kollégám előtt 2 db 24"-es volt. Évekig mondtam neki, hogy kap egy 49"-est. Nem engedte. Egyik napon kellett a monitorja és mondtam neki, nincs az az isten, hogy én több monitort vegyek a céghez, szóval kapsz egy TV-t. Azóta ő is TV fan. Vissza nem cserélné.

Aki rákap ennek az ízére (pár hét), az soha többet nem akar kis szarokon dolgozni.

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 16:00

Bármit veszel pixelgaranciát kérj hozzá.
Az elmúlt 1 évben 2 LG monitort vettem, mindkettőn vannak hibás subpixelek.

Mindkettő 4K 27-es monitor különböző széria, drága és még drágább fajta :)
Az egyiken csak egyet találtam, szerencsére a 4K miatt már olyan kicsik a pixelek hogy azt is vagy csak 2cm-ről lehet észrevenni ezért egyáltalán nem zavaró.
A másikat most viszem vissza, az tele van...

55" UHD TV, es most tervezek egy 65"-osat, hogy nagyobbak legyenek rajta a betuk :)

neked aztan fura humorod van...

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 17:14

Nálam egy 27” QHD és egy 24” HD teljesít szolgálatot, jól megférnek egymás mellett. A 27-es nemrég jött egy 22-es helyett. Sokáig tartott mire eldöntöttem mi legyen. Ami alap: IPS panel kell és natív felbontáson érdemes használni. (Nálam még a HDR is követelmény volt.) A 32 colost boltban megnézve nekem nagy volt (munkára és játékra is), 4k kihajtásához játékok alatt pedig nagyon drága videokártya kell. Így maradt egy tesztek alapján is elfogadható minőségű 27”-es 1440p. (27 colon a QHD esetleg az UHD az ideális. full HD itt már nem játszik.) (Pixelgarit én is vettem hozzá.)

Par nem konkret otlet hozza:

- Milyen cuccod van jelenleg (notebook, videokartya), mit tud maximum meghajtani? Sajnos itt el kell melyedni a HDMI es DP verziok vilagaban. Ha nem tervezel gepcseret vagy GPU cseret, akkor figyelned kell ra, hogy a monitor nativ felbontasat meg biztosan meg tudja hajtani.

- Milyen oprendszerrel fogod hasznalni, meg vagy-e elegedve annak a high-dpi skalazasi kepessegeivel? Ha egy mod van ra, valahol boltban, vagy ismerosnel, vagy valakinel nezd meg, hogy tetszik-e ahogy kinez. Ha nem, akkor valami alacsonyabb felbontassal (mondjuk 2.5k) jobban jarsz.

- Ugy altalaban, mindenkeppen keress valami helyet, ahol szemre meg tudod nezni mukodes kozben a kiszemelt tipust. Az adatlapok nagyon csalokak tudnak lenni.

- Esetleg lehet tesztet elolvasni, mondjuk rtgins.com-on, de igazabol ez sem helyettesiti a szemelyes megnezest, viszont segit kizarni olyan tipust, aminek valami nem-nyilvanvalo nyugje van.

- Kodolashoz, szovegszerkeszteshez a nagy kepfrissites elsore nem hangzik egy fontos dolognak, de hidd el, ha egyszer meglatod, milyen sima a UI scrollozas, ablakmozgatas, barmi, egy 120Hz-es monitoron, utana nem fogsz 60Hz-est akarni.

- Ejszakai kodolo vagy-e? Dark temat szeretsz-e hasznalni? Nem mindegy, mert vannak "nappali" monitorok, tipikusan irodai modellek, vilagos kornyezetben semmi gond nincs veluk. Viszont nagyon eros, vilagosszurke IPS glow-juk van, ami sotet szobaban zavaro lehet. Meg persze vannak olyan IPS-ek, amin alig latszik egy halvanykek vagy lila glow es teljesen jol hasznalhato sotet szobaban is. Ez tipikusan olyan dolog, amit adatlaprol nem fogsz latni, kb 1000:1-1300:1 kontraszt lesz megadva mindegyikre, es 178-178 fokos ralatasi szog. Elvileg lehetne gondolkodni meg MVA/PVA stb panelekben, a kontrasztjuk tenyleg egy kategoriaval jobb az IPS-nel (3000:1-4500:1), nagyon szep feketejuk van. Viszont pont a dark temakkal rosszul mukodik, ennek a paneltipusnak az off-angle gamma shift jelesege pont a sotetszurke szineknel leginkabb zavaro.

- Van-e barmi egyeb extra elvarasod? Pl toltse a notebookot 65W+-tal type-C-n, legyen rajta sok USB, hogy ne kelljen dokkolo stb. Ezeknek is nagyon utana kell olvasni, sokszor trukkos megkotesek vannak (pl megy type-C-n a toltes, de csak USB hubnak hasznalja kepet nem visz at, displayporthoz kulon kabel kell... vagy type-C-n nem tudja teljes kepfrissitest csak 60Hz-et, mig dedikalt DP-on tud 144Hz-et stb. stb.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Válaszolok a kérdéseidre :)

- Asztali gépem van

- Windows 11

- A 120Hz az jogos, már e felettieket szűrtem csak be

- Dark módért nem vagyok oda, de pl: programozásnál azt használom alapértelmezetten.

- Semmi extra, csak munkához használni lehessen és ne fáradjon el a szemem :)

Konkrét típust nem fogok tudni mondani. Csak annyit, hogyha a >120Hz-et 4k-val párosítva akarod, akkor egyrészt a lehetőségeid eléggé szűkülnek (főleg nagyon gamer modellek maradnak a listában), másrészt akkor hatványozottan igaz, hogy a csatlakozási lehetőségekre nagyon figyelni kell. A gép oldalán is és a monitor oldalán is. Tavaly, amikor nekem esedékes volt, nagyon sok típust átnéztem és szinte mindegyik csak 1db HDMI bemeneten tudta a 4k 144Hz-et. DP-on és második HDMI-n csak 60Hz-ig ment. Nekem viszonylag fontos lett volna, hogy asztali gép és notebook is tudja, lehetőleg kábel ki-be huzigálás nélkül (aztán végülis kaptam egy céges monitort, úgyhogy hagytam a fenébe).

Másrészt a 4k 144Hz-es monitoroknál szinte mindig volt valami képminőségbeli tradeoff, vagy a háttérvilágítás volt egyenetlen (nem világos - pun intended - hogy mi köze van a kettőnek egymáshoz), vagy a kontraszt volt alacsony stb.

Olyan is előfordul, hogy hűtőventilátor van a monitorban (yes, you heard it right!). Ezt csak független tesztoldalakról fogod megtudni, a gyártó nem köti az orrodra.

Az ezévi modelleket nem ismerem, remélem azért javult a felhozatal valamit.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Kösz, nekem beégett a retinámba a beégett OLED kijelző képe, azóta monitornál én tartózkodom ettől a technikától. :)

(Valami nagyokos úgy gondolta, hogy az LG-nek jó reklám lesz, ha az Erkel Színházban a színlapot egy kirakott bemutatódarab OLED TV-n mutatják. Ilyen trendy kis világító LG OLED logós asztalkán állt, hogy biztosan tudatosuljon benned, hogy mit is látsz. Csakhát ugye OLED és statikus tartalom... szóval azt az ótvaros sárga foltos képernyőt, amiről majdhogynem az korábbi darabok szereposztását is ki tudtam betűzni, nem felejtem el egy ideig.)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az "otthoni felhasználás" mindenkinél nagyon mást jelenthet.

Van akinek napi 1 óra xbox-on játszás.

Van akinek napi 8-10 óra, statikus UI elemekkel a képernyő bizonyos részein.

Szerintem manapság elég sok embernél a másodikhoz áll közelebb. Erre az OLED még nagyon messze van a jótól.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ez elég rosszul hangzik... Az újabb LG OLED-eket úgy hirdetik, hogy felismerik, ha statikus tartalom van sokáig a tévén, és a beégés elkerülése végett 1-1- pixellel időnként odább teszik a teljes tartalmat, meg ha jól tudom, a fényerő változtatással is operálnak abban a tartományban, amit az emberi szem még nem vesz észre. Lehet, hogy egy idő után ez is kevés? Persze lehet, hogy valami korai típus van kinn a színházban, ami ezt a technikát még nem tudta...

Javaslom prohardveren az OLED TV fórumot (nem linkelem, mert senkit nem érdekel itt), párszáz hozzászólás már született ebben a témában is ott.

Nem olyan egyszerű ez a téma sem, mint az egyszeri laikus gondolná.

"Régi" 2017/2018 szériás LG OLED TV-k CSÚCSfényereje nagyobb volt, mint a mostani 2021/2022-es szériáké (állítólag), ez is okozhatta. Illetve ezek a beégésvédelmek, amik a 2021/22 szériában vannak, még fejletlenebbek lehettek 4-5-6 éve. Illetve akkor még nem is volt ezeknek a védelmeknek mindegyike jelen, azok az utóbbi kb 2 év szériáiba kerültek bele.

Illetve ha csutkára feltekeri az ember a fényerőt, az is árthat neki, hosszú távon. Az pl. röhej, hogy az LG gyári ECO képmódja felbassza a fényerőt majdnem maximumra, holott ez is káros hosszútávon. A laikus azt hiszi kíméli a tv-jét az ECO móddal, közben meg pont nem.

A Samsung Galaxy S7 edge telefonomnak a képernyőjébe a Waze sárgás jelentő buborékja égett bele, pedig Waze mellett sok egyéb dologra is használtam a telefont. Úgy egy-másfél év után cseréltettem garanciában a képernyőt. Az új képernyőbe ugyanúgy beleégett, aztán kb. 4 éves korában összetört.

Vettem helyette egy Samsung Galaxy S21 Ultrát. Ugyanúgy használom. Eltelt másfél év, egyelőre nem látok beégést.

Remélem, az lehet, amit írsz, hogy tényleg ennyit fejlődött a technika és jobban vigyáznak az újabb OLED képernyők a saját egészségükre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Gondolom a waze ment állandóan mikor navigalni kellett, napi sok órában. A telefon automata fényerő beállításnál meg nyáron felbassza kültéren a fényerőt a maximumra. Mivel a samsung és a google is baszott (tudtommal) bármiféle beégésvédelmeket tenni az androidba, így ez sajnos egy reális veszély.

Járna a faszkorbács a googlenek is ezért: a retard emojikat hozzak ki nyakra főre android kb. a 9-es óta szart sem fejlődött. De ilyesmiket h. statikus rész halványítás, meg pixel eltolás, ha nem is oldja meg a gondot, legalább kitolja a telefon hasznos élettartamát.

Vagy h. a waze-ban az ilyen statikus UI kontrollokat is mozgatná időnként, ill eltüntetné, más színnel mutatná stb. Csak hát ha akarat nincs b+, akkor okoskodhat a hülye user helyettük.

Gondolom a waze ment állandóan mikor navigalni kellett, napi sok órában.

Amikor navigálni kellett, akkor a Waze ment. Hogy átlagosan napi hány órában, azt nem tudom megmondani, de napi sok óra ritkán fordult elő. Napi <1 volt a jellemző inkább. De voltak sok órás, hosszabb utak is, ritkábban.

Annak azért örülök, hogy az S21 hasonló használat mellett eddig nem mutatja a beégés nyomait.

Azt nem tudom, hogy milyen üzemmód eredményezi a beégést, én arra tippeltem volna, hogy a Waze éjszakai módjában a sötétszürke + sötétmindenféle felületen a viszonylag világos sárga folt lehetett az oka. Ha azt mondod, hogy a nappali tökig tolt fényerő a ludas, akkor viszont nem értem, miért csak a sárga buborék égett bele, a képernyő többi, szintén statikus és szintén világos része miért nem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Jaja ez, kb 2018 környékén volt.

Ettől függetlenül nekem sok cikk átolvasása után az jött le, hogy azóta maga az OLED kijelzőtechnika nem lett lényegesen tartósabb, csak a workaroundok lettek fejlettebbek. Olyan monitortól én eléggé viszolygok, ami szinte másból sem áll, csak beégésvédelmi hackekből. Egyszerűen nem használnám szívesen, ha azon kéne folyamatosan aggódnom, hogy "kopik" a használattól, meg azt nézném, hogy mozgatja a képet jobbra-balra, meg a statikus UI-elemeket lesötétíti.

Nekem eddig egy Samsung 214T volt, amiben a háttérvilágítás tavaly halálozott el. Élt 14 évet. Nekem nagyjából ez a benchmark tartósságban.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Hát igen, jelenleg még biztos nem olyan tartós az oled technológia monitornak, mint az lcd-k. De előbb utóbb talán eljutnak oda. Addig meg maradnak a hekkelések. TV-nél már nem annyira látvanyosak, zavaróak, pl. a pixeleltolást én eddig még nem vettem észre filmnézés közben h. működne ténylegesen is. Monitornál biztos jobban látnám.

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 19:11

Itt is érdemes elidőzni pár napot-hetet, és sokat olvasgatni a témában:

https://prohardver.hu/tema/milyen_monitrotr_a-tol_z-ig_es_a_leg_kisebbt…

 

téma összefoglalóval azért érdemes indítani, abból sok minden tiszta lesz, és nem kell megkérdezned neked is amit előtted már 15 ezren ugyanígy megkérdeztek szintén, mert nem olvasták el ők sem az összefoglalót.

Annyit mondjuk érdemes észben tartani, hogy ha a fórumot 10-15 éve indították el, akkor a topik összefoglalója is sok esetben 10+ éves elavult faszságokkal lehet tele. Szóval ami ilyen 2011-ben megjelent Dell 22 collos monitorokat istenít, az nyilván már 11 év után nem mérvadó 2022-ben.

Szerintem nem érdemes 4K (3840x2160) alá menni. Most épp egy 24"@4k IPS előtt ülök, cégnél használtam 24" és 27" FHD-t is, és bántóan pixelesek voltak (normális íróasztaltávolságból nézve).

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 20:51

27, 4k van. Játékra nem optimális (nyilván fhd szépen elfér meg skálázódik rajta), de a szöveg nagyon szép rajta :). Ha van hely nyilván.

120Hz-nek biztos van értelme szövegre?

Lehet, hogy csak az én mániám, de IPS monitornál a fekete hiánya nagyon zavar. Nekem a VA technológia vált be.

Egy bazi régi Dell Ultrasharp u2408wfp-t nyúzok elsődlegesként régóta. Előtte vagy 10 évig egy Samsung Syncmaster 244t-t használtam ami PVA-s volt WUXGA felbontással és utána már képtelen voltam sima fullhd-t használni, IPS-t pedig főleg nem a fekete helyetti szürkeség miatt, nekem kevés az a kontraszt. Úgyhogy megörültem, amikor találtam ezt gyakorlatilag ugyanazt tudó Dellt használtan. Egy AMOLED-et kipróbálnék, de egyrészt tartok tőle, hogy nagyon drága és félnék a beégéstől, a VA-val ilyen gondom sose volt.

Fontold meg egy 32-es 4K beszerzeset.

Macen en egy Samsung LS32AM700URXEN displayt hasznalok, mellette egy 24-es Dell van fuggolegesen :D

Teljesen mas igy dolgozni.

2db 24" 4k, a FullHD csíkjaitól már kifolyt a szemem

Szerkesztve: 2022. 05. 18., sze – 23:55

Valóban elég a FullHD mindenre, de ha egyszer kipróbálod a 4K-t nem akarsz majd visszaváltani. Egy színhelyes(ebb( 27" 4K monitor meglepően sokkal kényelmesebb, kevésbé fárasztja a szemet, jobb munkakörülményt jelent.

FullHD felbontás ma már minimum szükséges, de ha van rá keret akkor 2x4K 27"-t javaslok valami jobb márkából (LG, Dell, ...) abszolút megéri. Én egyébként Dell U2720Q-t használok éppen.

Nekem a héten hozta a futár az új Dell U2723QE-t. 4k, 27", 2000:1 kontraszt (ez utóbbi miatt döntöttem ezen típus mellett).

Viszont a 4k-val kapcsolatos félelmeim beigazolódtak. Maga a kép nagyon szép, azzal nincs baj, csak Linux oldalon a szoftveres támogatás... végül sikerült belőnöm használhatóra, de azért így sem 100%.

Még jó hogy pl. az xfce elég szépen konfigurálható, ablakkeret méretek, monitor dpi, stb. Viszont néha menet közben "elfelejti" és kicsik lesznek a betűk. Firefoxban mindig lecsökken a kurzor mérete, meg amúgy az oldalak nagyon hülyén néznek ki benne (a képenyő szélességének fele, vagy annyi sincs kihasználva).

Előtte egy 91 ppi-s 24" full HD monitorom volt. Ugyanezt a ppi-t adná egy 28" 2560x1440, ezekkel semmi baj nincs, és akkor nem kell nagyítgatni. Még 27"-on is jó lehet az 1440 sor. De a 4k egyértelműen sok.

Persze ezt tudtam, viszont egy döntő érv volt nálam a 4k mellett: integer scaling. Ezt ugyan linuxon még nem tudtam belőni, de windowson működik legalább, és egy fullHD-t (de még a 720p-t is) interpoláció nélkül fel lehet skálázni 4k-ra. Az eredmény ugyan kicsit fura, valahogy másra számítottam, de működik. Mondjuk jobban örülnék ha ezt maga a monitor tudná, és nem lennék a videókártyára utalva.

Meg még ami tetszett benne az a beépített type-C töltés+HUB, így ha a céges gépemet hazaviszem, elég egy type-C-n bekötnöm, tölti, rajta van az összes periféria, teljes értékűen tudom használni.

A scalinget nagyon szépen kipofozták linux alatt, valószínűleg elavult verzójú vagy elhanyagolt desktop környezettel szivatod magad.

Ubuntu 22.04 + GNOME alatt pl tökéletesen supportált a 200% scaling, nincs probléma a firefoxszal vagy elfelejtéssel sem. Még fallbacket is kezel, ha valami nem támogatja a 4K-t akkor látod rajta hogy "kicsit pixeles" a felskálázástól de nem lesz fele méretű.

KDE alatt is működik jól.

Feltételezem, a skálázást az X csinálja, nem a Gnome vagy a KDE vagy bármi más DE. Gondolom a DE csak a beállítását teszi egyszerűbbé. De nem néztem utána, lehet, hogy tévedek.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Azt hiszem félig van igazad: Az integer skálázást (x2, x4) a GTK/Qt/egyéb rajzoló felület natívan csinálja, ezért tudnak élesebbek lenni a betűk vagy részletesebbek az ikonok. Ha viszont nem pont integer skálázás kell, akkor az X kicsinyíti vissza megfelelő méretre.

Tehát pl 150% = x2 GTK/Qt rendering + 0.75 scaling X/Wayland.

Ha van rá lehetőséged, nézz meg egy 49" körüli monitort is.
Nincsen középen "csík", sokkal jobb az élmény!
Ha van benne KVM, akkor akár két gép is mehet róla osztott módban.

Én Ubuntu-val használok 49" Samsungot, sokkal jobb élmény mint a korábbi 2x24".

Hát nemtom. Itt kollégáknak 40" 4k - szerintem szar a méret is meg a felbontás is.

(2x) 27" qhd nekem pont ok. Ja és az íveltet is kidobták - próbáld ki, mert könnyen lehet, hogy nem fog bejönni!