Facebook Marketplace - eladó átverése

Szeretnénk eladni pár használt bútort, amiket meghirdettünk a Facebook Marketplace-en. Az egyik hirdetésre rövid időn belül ketten is jelentkeztek, akik a jelek szerint megpróbálnának átverni minket.

Az első érdeklődő, miután megkérdezte, megvan-e még a bútor, egyből a fizetésről és szállításról beszélt:

Rendben, elviszem, de szeretnék holnap jönni, de jelenleg munkával vagyok elfoglalva, EMS postást küldök otthonodba, hogy átadja a készpénzt és átvegye a terméket

Mivel ez, valamint a neve és profilképe is nagyon gyanús volt, megnéztem a profilját. Személyes adatok nincsenek kitöltve, de az ismerősei szinte kivétel nélkül Elefántcsontpartban élnek, ott dolgoznak vagy tanulnak.

Miután látta, hogy hezitálunk, még tovább részletezte az adás-vétel menetét:

Holnap 11 órakor jön a postás.

Vagyis készpénzben küldöm a pénzt EMS-en és miután megkaptad a pénzt a szerviz gondoskodik a csomag otthoni átvételéről az én költségemen.A szállítási költséget én állom de van ott a boríték biztosítási költségei, amelyeket fizetnie kellett, de ezen a ponton ne aggódjon, mert a kezdeti összegen felül további biztosítási költséget fizetek Önnek

Ne aggódjon, az ems postás mindenről gondoskodik

Természetesen ezután megszakítottuk vele a kapcsolatot.

A második érdeklődő óvatosabb volt, miután meggyőződött arról, hogy a bútor még megvan, annak áráról és koráról érdeklődött, valamint további képeket is kért. Amint ezeket megkapta, rátért a fizetésre és szállításra:

Meg vagyok elégedve a feltételekkel és az árral PayPal-on vagy bankszámlán keresztül szeretnék azonnal fizetni. Befejeztem a fizetést küldök egy szállítmányozót, aki a fizetés megtörténte után átveszi, köszönöm

A tört magyarság, valamint a kissé gyors döntés miatt gyanússá vált, ezért az ő profilját is megnéztem. Pár személyes adat itt ki van töltve, eszerint ő egy egyedülálló nő aki Prágában él. De az ismerősei szinte kivétel nélkül Nigériában élnek, ott dolgoznak vagy tanulnak.

Persze eszünk ágában sincs a kért adatokat kiadni, de rákérdeztünk, hogy a szállítást hogyan kívánja megoldani Prágába, vagy Magyarországra lesz-e a fuvar. Erre csak ennyit reagált:

ne aggódj, hogy elküldöm a szállítómat

Vele szintén megszakítottuk a kapcsolatot.

Vajon hogyan működhet az átverés?

Én arra tippelek, hogy elküld egy hamisított számlakivonatot vagy fizetési visszaigazolást, amin az látszik, hogy a megbeszél árnál véletlenül jóval többet fizetett, majd ráveszi az eladót, hogy a különbözetet fizesse vissza.

Hozzászólások

Ha erre vagy kíváncsi, menj el addig, amíg nem fáj.

Egy ismerősöm számol föl most egy irodát és felrakott bútorokat a marketplace-re. Én egy nyomtatót hoztam el tőle, de mesélte, hogy a bútorokért már 4 scam-mer jelentkezett. Pedig neki sem olcsó az ideje, hogy ilyenekre verje el...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Elkuldod a butort, o meg jelzi hogy nem kapott semmit, penzvissza..

Pont most futottam bele én is, autó eladás miatt, hasznaltauto.hu-ról levadászta hirdetést, rám írt whatsappon először hogy emailben küldjek már még képet, küldtem, (amit mellesleg meg sem nézett), majd visszaírt hogy tetszik neki, de valami olajfúró tornyon dolgozik külföldön és nem tud jönni személyesen, de ám én ne aggódjak mert küld érte trailert és az előleget kifizeti átutalással. Mondom jóvan, fizesd, erre küldött egy fake átutalási bizonylatot és közölte persze rá pár nappal hogy a pénz már megérkezett a bankomba de mielőtt jóvaírják ki kell fizessem a trailer díját ami €750 mert neki nem fogadták el a fizetést és én utaljam már el erre meg erre a számra.

szóval erre megy ki az egész. A te esetedben bútor szállítására kért volna tőled pénzt

Jaja, és mindezt bitcoin számlára valamelyik nagy pénz transfer cég nevében. Ijesztően jól van felépítve a beetetési lánc, mert interaktív, legtöbb esetben érdemben reagál, szerencsére azért gyanús elemek vannak benne 

Szerkesztve: 2022. 05. 19., cs – 17:47

anno olvastam hogy ezek altalaban ugy mukodnek, hogy 3 fel jatszik, 2 artatlan es a csalo. a csalo lelevelezi az artatlan eladoval es az artatlan vevovel a bizniszt, az aru atmozog koztuk, de a penz valahogy a csalonal kot ki, aztan az elado a vevon probalja leverni.

gyakorlatilag egy analog MITM tamadas, avagy a csalo proxyzik koztuk csak a penzt teriti el, a neveket, cimeket csak atpasszolja koztuk igy egymast fogjak basztatni utana :)

Abban dupla kézi macera van, itt szerintem 1:1 a csaló:vevő viszony. Csak tömeges, masszív informatikai és módszertani támogatással. 

Google fordító hibáját elfedi azzal, hogy bevallja, hogy külföldi, az már a kamu része, hogy szomszédos országot mond.

Ez egyben arra is jó, hogy nem feltűnő miért nem a szokásos szállítási csatornákat használja.

Arra is, hogy miért lép be nemzetközi utalást megkönnyítő és olcsósító szolgáltatás használata.

A beszélgetés interaktív, sebessége a tartalomhoz illő (pl nálunk szólt, hogy bocsi, egyeztetnie kell a férjével, majd eltűnt egy időre)

Csak drágább árura lő, amihez képest a szállítási költség elhanyagolható, és már a kezedben érzed az átutalást, csak hogy megkapd, kvázi bizalom ellenőrzésének egy külső trusted fél (a fizetési szolgáltató) kéri hogy utald át neki. Kockázat "nincs", hisz az eladó már az ezzel kiegészített összeget igazoltan elutalta ugyanezen szolgáltatón keresztül neked.

Instant stílust vált és rendőrséggel fenyeget amikor leállás.

 

A felismerhető hibák:

Ismerősei közép Afrikaiak, nincs európai.

Termék csak látszólag érdekli, hamar leszarja a részleteket. 

Számla kivonat vicces, ha jobban megnézed, felületesen egész jó

Paypal gmail-es címet használ

Paypal külső szolgáltatóra terel

Bitcoin használata feltűnik a felületen, nem is rejti el.

A hatósági fenyegetés vicces, azt nem lokalizálták, FBI fog téged zaklatni 🤣

Félig off-topic, de ha akarod magad képezni a témában, hogyan dolgoznak ezek a tetvedékek és egyben szeretnél fröcsögve röhögni, akkor Youtube:

  • Kitboga
  • Jim Browning
  • Scambaiter

:D

Szerkesztve: 2022. 05. 20., p – 09:19

Ez az átverés már ott bukik, h. Magyarországon eladó cuccot valami külföldi akar megvenni úgy h. bazdmeg meg se nézte saját szemivel hogy mégis mi a lófaszt fog kapni. Ez szembemegy minden valódi adásvétel során megszokott lépéssel.

Ismerősi körben is akart eladni valaki egy zongorát. Felrakta jófogásra, másnap már valahonnan franciao.-ból akarták megvenni, és paypal-on keresztül fizettek volna érte. Úgy bazdmeg h. lehet nem is létezik ez a zongora a tulajdonában az eladónak, ezt a világ másik feléről honnan tudná ellenőrizni bárki is, és mégis kifizetné látatlanban a semmit? A világon sehol nem működik így adásvétel, még összeszokott üzleti partnerek között sincs meg ekkora bizalom, nemhogy 2 jöttment arctalan vadidegen között! Főleg 0 alkudozás nélkül, ami már furcsa h. semennyit nem próbál az árból alkudni sem.

Én lettem lebaszva h. milyen negatív meg bizalmatlan kételkedő szekptikus köcsög stb. stb. stb. vagyok. Ő meg rohan paypal fiókot regisztrálni, és már holnap el is tudja adni a zongorát 100 ezerért.

Aztán mikor átküldtem a kiszámolós linket, meg a tékozló homáros cikket a témában, kicsit lenyugodtak.

A hülyék mindig CSAK a józaneszű hozzáértővel harcolnak. Ilyenkor mindig elmondom, hogy:

- találtál egy irreális hihetetlen h. igazlegyen üzletet

- valószínűleg te is érzed a jó mélyre eltemetett józaneszed alapján h. ez nem lehet igaz

- Megkérdezel engem, aki napi szinten olvassa az informatikai világban felbukkanó átbaszasokat, és ezt is azonnal be tudja kategórizálni mint tankönyvi példája a nigériai herceg nevű átbaszásnak.

-Aztán mikor ezeket elmondom neked, egyből átmész tagadó hülyébe, és nem vagy hajlandó hallgatni a józan észre.

- Innentől akkor hagyjál nekem békét, és várjuk ki hogyan lopnak meg 40-50 ezer forinttal, vagy akár egy 100-assal.

Szóval minden irreális átbaszást gondolkodás nélkül benyelik. Ezért megy ez a fajta, mindig változó körítéssel de alapvetően ugyanígy nagyon régóta.

Nigeriai herceg atkoltozott elefantcsontpartra vagy ez csak az uncsiteso.

Ez mind atbaszas.

Ja es egyre jobbak.

Amugy mar arra is rajottek, hogy csak a nagyonhulyeket sikerul "afrikabol" atcseszni, ezert megjelentek a norveg, dan, sved, holland reszrol is. Itt megjegyeznem enyhe vagy nem rasszista felhanggal, hogy ni ma a szegenymenekultparti helyek...

10 eve mondtam, hogy ha megfeleloen gatlastalan lennek, akkor a hulyek penzebol jobban elnek, mint XVI. Lajos es semmit nem tudnanak kezdeni velem legal oldalrol...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Itt van 1 jó magyar videó, hogy működnek ezek az átbaszások. Tanulságos, mindenkivel végig kellene nézetni elejétől a végéig aki a rokonságban bepalizható bármivel. Mert nem unalmas és nem 1 sótlan szakbarbár motyogja végig az 1 óra 52 percet érthetetlen technikai faszságokról. Ez a videó a teljesen laikusoknak szól, és a kocsikhoz is csak érintőlegesen van köze, ha vki netalán megijedt volna a becsületesnepper csatorna neve láttán.

Igen, 8 perc hijján valóban 2 órás, de a végén azt érzed még legalább ugyanennyit bírnád hallgatni.

https://youtu.be/479Me8cT8rg

Szerkesztve: 2022. 05. 20., p – 14:10

Hadd tereljem el kicsit a témát. Csakazértse tudok rájönni, hogy a mogyóróba lehet aktiválni ott a piactéren az értékelési rendszert. látom, hogy van akinek már működik, rá is kérdeztem egy-kettő arcnál random,vagy nem vették jónéven a spamet tőlem, vagy talán fogalmuk sincs, s nem válaszoltak. egy csoportban egy forma azt mondta, hogy egy hónapig napi szinten reportolgatta, majd egyszercsak megjelent. namost a tavasz folyamán már én is 15+ reportot toltam ennek a tippnek nyomán, azoknál a nézeteknél, ahol az fb szerint értékelést ehetne kapni, adni kérni, de semmi.

Annyi biztos, hogy csak appokon érhető el a marketpace ratings, de VAJON HOGYAN???

Az szokott lenni, hogy miután megegyeztek, neked kell átutalni a biztosítási költséget előre. Vagy kapsz hamis levelet, ami úgy néz ki, mintha a PayPal-on pénzt kaptál volna, pedig nem.