Megraid 9460-16i (lehet, hogy kinyírtam) nem nyírtam ki, de nem lát u.2 keretbe rakott nvme meghajtókat

Vettem egy 9460-16i raid kártyát. A csatlakoztatott u.2-es meghajtókat nem látta a helyes profile ellenére...de legalább a kártya látható volt BIOS és win alatt is. 
BIOS (HII) menüből feltettem a legfrissebb FW-t... azóta a gép nem indul el ha benne van a kártya. De semmi hibaüzenet nem volt. A végén successful... triplán ellenőriztem, jó FW ment fel. Már BIOS-ba sem hajlandó belépni. Az alaplapi hibakód alapján hibás hardver van a gépbe...szedjek ki mindent. HA kiszedem a kártyát akkor indul a gép.
A neten alig találok információt...
Van esély a kártya megmentésére? 

Hozzászólások

ezeket UEFI-ből be lehet kergetni firmware recovery-be(így lehet cross flashelni is)

 

de ha a gép nem indul vele, akkor az szívás :(

Ez tényleg nem hangzik jól. :(

Legacy BIOS és UEFI módban is próbáltad indítani a gépet?

Átpakoltam egy ESXI-s gépbe. Ott gond nélkül indult a post screen...majd bootolt a gép és el is indult. ESXI látta a kártyát. Bár csak a webes felület néztem meg a felismert hardvereket. De azt gondolom ez kezdetnek elég.

Szerintem valami UEFI-s marháskodás lesz itt a gond... csak egyelőre nem értem az okát.

Szerkesztve: 2022. 05. 14., szo – 11:43

.

Szerkesztve: 2022. 05. 14., szo – 20:10

A nyomozás végére kiderült, hogy a kártya JÓ! Azért a HP P410 jóval egyszerűbb volt... anno... Viszont továbbra sem állt össze a puzzle...

A FW upgradeel ugrottam kb 3 évet de a sok javítás helyett inkább gondok jöttek elő.

  • UEFI-t használva a BIOS-nál valami kifekszik és nem hajlandó elindulni a gép. Ahogy átváltok legacy-re, egyből jön a boot előtti post screen amit fentebb linkeltem. Majd indul a gép. 
  • Ezzel a bios kombóval viszont nvme ssd-re windows tenni nem tudtam. Részletkérdés...csak a diagnosztika miatt játszottam vele. ESXI 7u3 remélem felmegy majd. Még nem próbáltam rá.
  • Sima SATA HDD-t rákötve, látja.
  • Bár minden beállítás klappol, továbbra sem látja az U.2-es nvme SSD-ket a kártya. EZConvert MB705M2P-B keretbe raktam Samsung 980 Pro-t. Ha az alaplapi U.2-re kötöm ott hibátlanul látja a rendszer. A kábel ebay-es... még abban látok esetleges valamit, hogy az nem tuti minőség.

Persze, ezzel a részével tisztában vagyok. A raid kártya rajta van a listán, az alaplap nincs... CPU-ról meg tele a net, hogy mostanra normalizálódott a helyzet.

Plusz már egy próbatelepítésen is túl vagyok és ott is rendben volt...eddig...kopp-kopp. A mostani gép sincs rajta és megy vele. Tisztában vagyok a kockázatokkal.

 

A fenti bizonytalankodásom az UEFI vs legacy bios vonatkozása egy esxi telepítéshez amit egy nvme ssd-re tennék fel. UEFI-s módban ment a próbatelepítés...de így, hogy küzdök a raid kártya és az uefi móddal ami független az esxi-től még okozhat kellemetlenséget. Pókháló az egész...

HCL-ben kevésbé szoktak szerepelni a rog strix gaming alaplapok :) De azért otthoni vagy labor/tesztkörnyezet esetén én megértem a törekvést. Nekem is van ilyenem (mármint HCL-en nem szereplő vasam esxi-vel), az ember azzal főz ilyenkor ami van, meg ami jó ár/érték arányú, max ha nem hozható össze sehogy, akkor használ rajta mást.

Nem lehet, hogy nvme diskek esetén kell a kártyának bifurcation? Tudja az alaplap, illetve be van rajta kapcsolva?

Hm... érdekes felvetés. Ha tényleg ez lesz a megoldás, akkor homlokon csapom magam egy vasalóval... :D 

 

Ugyanis a big pictureben nvme RAID0 szerepel ami 5-6 GB/s sávszélt tud (pcie 3.0)... és ezt egy Asus Hyper M.2 kártyával próbáltam megvalósítani ami szintén kérte a bifurcation-t... csak ott az ölte meg a bulit, hogy az AMD alaplapi RAID tömböt nem szerette az ESXI...

Szóval köszi a tippet. Ha ismét odakerülök a napokban kipróbálom.

Szerkesztve: 2022. 05. 14., szo – 23:34

de mibol gondolod, hogy ez a kartya tud nvme-t kezelni? ez ha jol sejtem a (volt) 3ware cucca, ami idovel tobbszor gazdat/nevet cserelt.

"The MegaRAID SAS 9460-16i 12Gb/s PCIe SATA/SAS HW RAID Controller Card"

ez egy SAS kartya, az U.2 meg NVME, a hasonlo csatlakozon (hogy a meglevo hazak/backplanek kompatibilisek legyenek) kivul semmi kozuk egymashoz.

bexarok, es tenyleg... a 60 vegu tud nvme-t is, de a leiras szerint nem trivialis a kabelezese:

 

•For PCIe/NVMe connections, use the appropriate U.2 Enabler Cable to enable connection to the backplane connectors, as shown in the following figure. The U.2 Enabler Cable routes the REFCLK, sidebands, and PCIe signals to the appropriate pins on the backplane connector. Different U.2 Enabler Cables are available, depending on the backplane connector type. Using standard 12Gb/s SAS cables for NVMe connections might result in damage to the PCIe adapter or the drive. For more information, refer to the Storage Adapter Cable Guide and the Broadcom MegaRAID and HBA Tri- Mode Storage Adapters User Guide at http://www.broadcom.com/support/download-search.

Ezt maximálisan megerősítem. Én balga azt hittem, hogy NVME RAID az manapság már sokkal elérhetőbb közelségben van... már-már otthon a konyhában összerakható... Hát ahogy azt móriczka elképzelte... 

Egyébként a home verzió alaplapi soft raid keretében csak annyit kíván, hogy legyen két m.2-es foglalat az alaplapon. BIOS-ból összelövi az ember aztán Windows alatt máris ott a tömb... 

Viszont hardveres vezérlővel már más a helyzet... És bár most kevésbé hihető az előzmények tükrében, de az utóbbi 3-4 hónapom szabadidejének jelentős része ment el nyomozásra, de annyira kevés az infó, hogy nagyítóval kell keresni. A Broadcom-ot is nyakon kéne vágni amiért így tálalják a termékeikhez kapcsolódó infókat... 

Ja és egyébként azért is érdemes keresgélni, mert horror árak vannak.