Fedora 36

Megjelent a Fedora 36. Részletek a bejelentésben. Letölthető innen.

Hozzászólások

Jelenleg csak azt tudom mondani, hogy minden patent.

35-ről frissítéssel semmi probléma.  És még az elhanyagolt DisplayCAL és -majd egyszer lesz javított rpm csomag a pénzemért- a Corel AfterShotProtól ami agyon fúrt és csavarozott, az sem tudott vele kibabràlni 😉

So far so good ... :)

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

Március közepe óta használom. Egyedül az mpv nem megy, fogalmam sincs, miért. De mindegy is, video lejátszóval Dunát lehet rekeszteni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszönöm mindkettőtöknek a visszajelzést, akkor nyomoznom kell, mert ffplay ugyanazt a file-t lejátssza. Ez a kimenetem mpv-vel lényegében minden file-ra:

mpv 'Tracey Ullman - Breakaway-FiwopPbHGts.mp4'
mpv 0.34.1 Copyright © 2000-2021 mpv/MPlayer/mplayer2 projects
 built on UNKNOWN
FFmpeg library versions:
   libavutil       57.17.100
   libavcodec      59.18.100
   libavformat     59.16.100
   libswscale      6.4.100
   libavfilter     8.24.100
   libswresample   4.3.100
FFmpeg version: 5.0.1

Usage:   mpv [options] [url|path/]filename

Basic options:
 --start=<time>    seek to given (percent, seconds, or hh:mm:ss) position
 --no-audio        do not play sound
 --no-video        do not play video
 --fs              fullscreen playback
 --sub-file=<file> specify subtitle file to use
 --playlist=<file> specify playlist file

 --list-options    list all mpv options
 --h=<string>      print options which contain the given string in their name

Szerk.: esetleg az lehet a baj, hogy nekem az ffmpeg még az RpmFusion-ről van, miközben már bekerült a Fedora repókba. Megpróbálom ez utóbbival, hátha...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, valószínű az a baj. Az ffmpeg 5.0-ás verzióval kihagytak az ffmpeg-ből egy csomó kódeket, ami átkerült az ffmpeg 4.4-es legacy ágába. Rendesen az RPM fusionből telepítsed az ffmpeg-et, és az ffmpeg4-compat vagy mi a neve csomagot is (amit elvileg a dnf-nek automatikusan be kéne húzzon függőségnek, én úgy láttam egy review videón). Meg kéne oldja a problémát. Archon is most nemrég szívott ezzel egy csomó ember.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Na, most ez nagyon ciki. :) Megnéztem strace-szel, mi történik, s kiderült, a /usr/local/bin/mpd indul el. Ez egy saját script, amely átadja az LC_NUMERIC=C környezeti változót, viszont a hívó paramétereket nem. Lemaradt a "$@". Kijavítottam a scriptemet, illeve most eltettem a /root alá, mert megy az LC_NUMERIC módosítása nélkül is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Úgy látom, az ffmpeg-free egy light verzió, gondolom, jogvédelem miatt. Megy vissza a teljes ffmeg az rpmfusion-ről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nálam is minden szuper, pillanatok alatt frissített. Már 2017 óta csak Fedorát használok. Most már játékra is. (Már ha van rá idő.) De munkára, szoftverfejlesztésre tökéletes. A felhasználói felület (GNOME) nem sokat változott, de hihetetlen sokat fejlődött az egész stabilitásban, igényességben, kidolgozottságban.

--
Fedora ("izélinux") $latest

Tegnapelőtt frissítettem. A kedvenc háttérképemet eltüntette, ami a korábbi verzióban beépített lehetőség volt, de ezen kívül minden rendben van. A beépített Bluetooth az első indulás után kicsit hosszabban szedte össze magát, de a második induláskor már a login képernyőnél is működött a BT egér.
Érzésre picit talán gyorsabban indulnak a programok.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Kedvenc háttérképed vissza tudod hozni, letöltöd a 35-ös verzió tárolóiból a vonatkozó gnome wallpapers csomagot, lehet nem pontosan ez a neve, de a keresővel megtalálod. Kézi letöltés után kézzel is ki lehet bontani, és kimásolni belőle az illető háttérképet. Mondjuk ez furcsa, mert egy upgrade-nek régi fájlokat nem kéne törölni, felülírni binárisokat oké, a friss verzióval, de egy háttérképnél nincs értelme a régit eltávolítani.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Eddig 8 fizikai és egy virtuális gépen sikeresen upgrade-eltem Fedora 36-ra, de ezen felül egy kilencedik fizikai gépen baj lett. Pici UEFI-s laptop, s valahogy összekeveredett a Fedora többféle boot rendszere. Van a systemd-boot, meg van más metodika. Az új kernel sejtésem szerint a systemd-boot által megkövetelt elérési útra települt, miközben a Fedora 35 kernelével indult a gép. Hiába telepítettem újra a grubot, a kernelt, hiába generáltam újra a grub konfigurációs file-ját, az új kernel nem jelent meg a menüben. Aztán efibootmgr-rel azt is elértem, hogy most már nem is boot-ol a gép. Marad a pendrive-ról indítás, majd onnan javítgatás, bind mount, chroot, minden egyes kísérletkor újra és újra, egy rakás idő elmegy majd vele. :(

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezért szopás, ha valami verziószámozott kernellel indul, és csak az van benne az EUFI NVRAM-ban konkrét elérési útnak. Az Arch nem véletlenül csinálja azt, hogy az initramfs és kernel mindig azonos, generic néven van tárolva (initramfs-linux.img és vmlinuz-linux), ami mindig a legújabb verzió, plusz az egyel régebbi verzió *-fallback néven, és így mindig a legújabb kernel bootol, nem kell a változó verziószám miatti változó név miatt az EUFI bootbejegyzést módosítani. Plusz ha az ember nem használ GRUB-ot, meg secure-bootot (shim), akkor még egyszerűbb az élet. Sajnos a mainstream disztróknak még régi időkről való beidegződése, meg corporate hozzáállása, hogy a bootot túlbonyolítják. Amit egyébként túl is kell, ha valami speciális körülmény van, pl. RAID vagy valami egzotikusabb fájlrendszerről kell bootolni, de az a baj, hogy akkor is túlbonyolítják, ha csak egy egyszerű ext4-es desktopról van szó, ahol se RAID, se LVM, se egész lemezes titkosítás, se a secure boot nem indokolt (az eleve Windowsra lett kitalálva, ahol a rookitek valós probléma).

Egyébként ez a Gentoo valódi előnye. Nem azért, hogy valaki Jani legyen, hogy 50 órán át fordulnak a kódok, hogy nyerjen 1% sebességtöbbletet optimalizációval, és mindenki felnézzen rá, hogy ő A Hacker, hanem hogy a felesleges komplexitást ki tudja vágni a rendszerből. Pl. Gentoo alatt lehetséges a teljesen szög egyszerű EFI stub boot (tudná az Arch is, de ott a kötelező initramfs közbeszólhat, bonyolíthat), mikor az EFI partícióról maga a vmlinuz-linux kernel közvetlenül indul, bootol, se initramfs, se GRUB, se systemd-boot, se shim, se más middle-man cucc nincs, minden sokkal átláthatóbb, nem törik el, könnyebben javítható, újratelepíthető, frissíthető, és a legtöbb ember átlagos ext4-es desktop felhasználását simán lefedné ez is, bonyolítások nélkül. Mert lássuk be, hogy a legtöbb átlag ember nem használ szoftvere egész lemezes titkosítást, RAID-et, nem profitál az LVM-ből, btrfs-ből, ZFS-ből, stb., de rájuk van erőltetve, mert az kell nekik, a corporate nagyon eldöntötték, hogy az a biztonságoschhh.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A ráerőltetéssel nem értek egyet - most őszintén, desktop gépre mi a fenének btrfs, miközben ez a Fedora defaultja, ugyanakkor én például két RAID1 tömböt használok - egyik SSD, másik HDD -, ezekben pedig LVM, s abban a filerendszerek. A boot, csak az egyik SSD-n van meg, az az egy, ami nem RAID1.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, azért írom, hogy mi a fenének. Még az LVM oké, mert az kell egész lemezes szoftveres tiktosításhoz. De Btrfs, ZFS felesleges, írom ezt úgy, hogy pedig nagyon jó fájlrendszereknek tartom őket, egyikkel sincs bajom, csak igazából overkill kategória ECDL Mancika típusú felhasználóknak, csak azért, hogy az alap Ubuntu, Mint, Fedora telepítésükön böngésszenek, cseteljenek, stb.. Igazából nekik a teljes lemezes tiktosítást sem szoktam ajánlani, mert ők azok a felhasználói réteg, akik vagy leírják a jelszót, és azért nem ér semmit, vagy elfelejtik, és az adataikat bukják, nincsen meg a fegyelmük a titkosításhoz sem.

A RAID-ről meg az a véleményem, hogy idejét múlt, főleg desktopon. A backupot nem váltja ki, SSD-ken nem gyorsít (ezt kifejtem, ha kéred), ha meg kihal a lemez, akkor meg nem nagy munka a rendszert újratenni. Szerveren lenne értelme, de ott meg a ZFS fogja kiváltani, amihez nem kell spéci RAID kártya, driver, szoftveres RAID, stb..

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A RAID-ről meg az a véleményem, hogy idejét múlt, főleg desktopon. [...]

 Ezzel nagyon nem értek egyet. Home office-ban voltam, megment az SSD-m, online rendeltem egyet, s nagybátyámat kellett megkérnem, menjen el érte. A másik, hogy belakott Linuxot nem telepítek újra. Kizárt. A mostani Fedorámat kb. 10 éve telepítettem tisztán, azóta másik hardware került alá, más disk layout, volt megpusztult, de még read only módon elérhető SSD, mindig megmentettem, azóta is azt a régi telepítést használom. Ha kell, file-osan másolom az oprendszert rsync -avxHASX paraméterezéssel. Amióta van RAID1 tömböm - 7 hónapja csupán - egyszer már volt újra szinkronizálás a részéről. Természetesen az SSD megint. Az SSD-k egyáltalán nem megbízhatók, pedig ez már nem valami olcsó vacak, mint ami volt korábban. Most ebből van kettő: WDS500G2B0A, illetve HDD-ből is kettő: WD20EZAZ-00L. Miért lenne idejétmúlt? Az nagyon jó dolog, ha hardware hiba esetén nem áll meg a gép, mint a szög, hanem használod tovább, megveszed az új háttértárat, beteszed a rossz, helyére, visszaszinkronizál, és közben is használhatod a gépet. Jó, kell néhány parancs, de nem olyan bonyolult. A RAID1 nem backup, de ezt nem is mondtam. Szoktam csinálni backupot. Snapshot-ot nem, de lehet, hogy rászokok, beteszem cron-ba, vagy nem tudom. A RAID1 a gép rendelkezésre állását növeli meg jelentősen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na, közben megjavítottam azt a gépet. Letöltöttem a kernel-core csomagot, s megnéztem a post install scriptjét. Hívja a kernel-install nevű programot, amelynek a manualjában ez áll:

       KERNEL_INSTALL_LAYOUT=bls|other|...  specifies the installation layout.
       Defaults to bls if $BOOT/MACHINE-ID exists, or other otherwise.
       Additional layout names may be defined by convention. If a plugin uses
       a special layout, it's encouraged to declare its own layout name and
       configure layout= in install.conf upon initial installation.

       bls
           Standard Boot Loader Specification[1] layout, compatible with
           systemd-boot(7): entries in
           $BOOT/loader/entries/MACHINE-ID-KERNEL-VERSION[+TRIES].conf, kernel
           and initrds under $BOOT/MACHINE-ID/KERNEL-VERSION/

           Provided by 90-loaderentry.install.

       other
           Some other layout not understood natively by kernel-install.

Szóval le kellett törölnöm a /boot/efi alól a machine-id alkönyvtárat a tartalmával együtt - egyfelől nem ez a neve, hanem ez egy hosszú hexadecimális szám, másfelől ebben van a kernel és az initrd, de ne aggódjuk ezt túl -, majd dnf reinstall kernel\*, és akkor a hagyományos /boot alá teszi a kernel image-et és az initrd-t. Ezen felül a shimx64.efi-t elsődleges, míg a shim.efi-t másodlagos image-ként betettem az efivars-ba az efibootmgr -v -b0 -c -l /EFI/fedora/shimx64.efi  paranccsal, a másik hasonlóképpen. Utána már magához tért.

Azért ezt leírni egyszerűbb volt, mint keresni, doksit olvasni, majd néhány kudarc után megtalálni a megoldást. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE