Huawei SUN 2000-15KTL-M2 inverter

Sziasztok,

Napelemes rendszer telepítése elött állok és az ajánlatban a címben szereplő inverter szerepel. Van valakinek tapasztalata, hogy valamilyen open API-on keresztül hozzáférhetőek-e a termelési adatok? Az otthoni rendszeremhez egy Fronius Symo van illesztve, ez REST API-val hozzáférhető.

Köszi a válaszokat.

Hozzászólások

Hali,

nekem 8KTL-M1 van, ebből a szempontból nagyon hasonlók.

Van egy olyan feature-je a cuccnak, ami (számomra) elhomályosít minden más megoldást: ha a SDongleA-05 kütyüt kapod interface-nek (a wifi/ethernetes, nem a 4G-s), akkor simán LAN-on eléred az invertert Modbus-TCP-n, ráadásul egész normálisan dokumentálva is van. Innentől kezve izlés szerint akár másodperces adataid is lehetnek, ráadásul tök lokálisan férsz hozzá, nem függsz mindenféle külső körülménytől.

A megoldás hátránya, hogy olyan mennyiségű adatot lehet belőle kibányászni, hogy hónapokra oda tud ragasztani egy Grafana elé... :)

És ha ezzel végeztél, akkor jöhet a napelemes rendszerekhez manapság adott villanyóra, amiből szintén ki lehet nyerni (szintén helyileg interface-elve) okosságokat, és a kettőt egybegyúrva már egész értelmes dolgokat is lehet csinálni... de én még nem tartok itt, csak felírtam, mert kell valami értelmetlen elfoglaltság a nyugdíjas évekre is. :D

Hi,

Köszi a megnyugatató választ. Az ajánlatban wifi/LAN interface szerepel. Tudnál linket/infót küldeni, milyen formában lehet kommunikálni az inverterrel?

A konkrét cél nem kimondottan adatbányászat, elemzés, hanem inkább házautomatizáláshoz (homeassistant) kellenek az adatok. Szeretnék pár fogyasztó akkor üzemeltetni, amikor stabilan van termelés. Igaz szaldó elszámolású a rendszer, de ha lehet minnél kevesebbet használnám a hálózatot pufferként.

Btw, most hogy keresgettem infót a Huawei inverterről, megtaláltam, hogy a Fronius is kapott out-of-box integráció a homeassistantban, így kukázhatom a REST template szenzorokat, amivel eddig gyüjtöttem az adatokat.

Nekem is hasonló célból kellenek az adatok, nekem ugyan Hubitatom van, de onnantól, hogy benne vannak az adatok, nyilván azt csinálok vele amit akarok. Nekem megy az adat influxdb-be, meg kiraktam a dashboardra, nagyon vagány...

Ahogy én oldottam meg:

- 15 soros python script a nason, ami a huawei_solar.py lib segítségével beszélget az inverterrel Modbus-TCP-n, hótkényelmes, nevesíti is a regisztereket, szal a doksira sincs nagyon szükség. Az értelmezésben segíthet a doksi, a gugliban a "sun2000 modbus interface definitions" keresésre jön a csoda. Én a magam részéről azt találtam ki, hogy mondjuk egy ilyen requestre:

http://nas1:8000/readHuaweiValues?read=active_power+daily_yield_energy+pv_01_voltage+pv_01_current

ilyen választ adjon: 

OK
daily_yield_energy=8.44
pv_01_current=7.41
pv_01_voltage=556.2
active_power=4038

Innentől egy kvarcórával is fel lehet dolgozni.

- Csináltam a Hubiba virtuális inverter drivert, meg hozzá childnak virtual PV stringet, és periodikusan kérdezgeti a device a scriptet. Igyekeztem leképezni a standard capability-ket, így teljesen jól használható appokban, rule-okban, dashboardokon is.

- Egyéb okokból amúgy is van a hubon influxdb logger, akkor azzal már DB-be írattam az adatokat

- Grafana.

Amúgy voltak mindenféle kész Huaweies megoldások Hubihoz is, de azok mind a cloudos cuccokra voltak ráakasztva, ami nekem - több okból is - túl proletár megoldás, mindenképpen lokális kommunikációt akartam. Nem tudom a Fronius Home Assistant integrációja hogy van megoldva, de ha az is cloudos, akkor én mindenképpen javasolnám a göröngyösebb utat...

Én vásárlás előtt ebből a szempontból is átnyálaztam a gyártókat, a Fronius üde kivétel (számomra sajnos csak ebben), ugyanis kb. ők az egyetlenek akik nem hogy adnak local API-t, de nagyon komoly hivatalos dokumentáció is jár hozzá fejlesztőknek, épületautomatizálóknak. Szóval mivel ez egy hivatalos feature, így nem hinném hogy be fogják zárni. A többi gyártónál vagy "véletlenül" van local API, ki tudja meddig, vagy már egyáltalán nincs. A legnagyobb gyökér ebben a SolarEdge.

Végül én egyéb okokból nem Froniust vettem, így a HA integrációját sem ismerem, de meg lennék lepve, ha nem a jól dokumentált local API-n keresztül működne.

Fronius invertereknel azert szerintem fontosabb szempont, hogy gyalazatosan hangos aktiv hutesuk van. Valami kulfoldi telepito oldalan olvastam, hogy a szomszedoktol szokott jonni a megkereses, hogy csinaljanak mar vele valamit. Csak az API miatt en biztosan nem valasztanam.

"számomra sajnos csak ebben"

Többek között ezért is írtam ezt, mert én sem Froniust választottam. Családon belül van pár, az egyik egyszer 2 hónapot állt, a sokak által istenített +150kHUF-ért árult garanciáért cserében (2 havi nyári termelés esett ki akkor). A másik éppen itt rohad a teraszon, múlt héten küldte el apósom, mert a kutya se akart kimenni hozzá, majd csak valamikor szeptemberben. Így én fogom bevinni jövő héten a szervizbe, de már az előzetes megkeresésénél ment a hamukázás hogy lehet hogy sokáig fog tartani.

Távol álljon tőlem, hogy promózzam a Huaweit, vagy alázzam az általam amúgy nem ismert Froniust, de az inverter, amire a kérdés vonatkozott az passzív hűtésű... naponta párszor kattog kicsit pár relé, amúgy semmi hangja. Lehet, hogy zümmög, vagy valami, de a környezet alapzaja hangosabb, erre tuti nem fognak anyázni a szomszédok.

Lehet, hogy ez hosszú távon nem annyira jó megoldás, de nekem a garázsban van, 21-26 fok között, és amikor csúcson dolgozik, akkor megy valamivel 50 fok fölé a hőmérséklete, szal nem tűnik vészesnek.

Idegesítőbb, hogy vaszleg csak 10W-os ledek voltak raktáron amikor gyártották, mert olyan fényerővel villognak rajta a ledek, hogy éjszakánként diszkóhangulatot varázsol a garázsba.

a ledeket leragasztod áttetsző fóliával és máris csökkentetted a fényerőt :-)
Bennem is felmerült, h legyen kint az inverter - de aztán úgy voltam vele, h csak hosszabb életű lesz fixen ~20C hőmérsékleten, mint esetenték 20-25C hőmérséklet ingadozással (plusz üzemben akár 50C belső hőmérséklet - majd éjjel 0C amikor nem termel semmit...)

Na elindult az inverter. Hideg van, eddig nyilván nem releváns de nincs hangja. 

Viszont lokális elérése sincs, még csak nem is pingik. Működik biztosan mert látom a wifin és a solarweben is fent van az adat.

Firmware-t kell piszkálnom és/vagy a setupban nyúlkálni hozzá?

Gábriel Ákos

A Huaweinél most javítottak egy bugot, a Modbus-TCP csak a dongle wifi interface-én figyelt, az etherneten nem. Az, hogy ezt kijavították, valamint hogy publikus a doksija, szerintem nem éppen abba az irányba mutat, hogy le akarnák tiltani, de ha mégis lenne ilyen céljuk, akkor legalább jól öntökönszúrják magukat, mert az inverter buzerálására szolgáló appok is ugyanezt a protokollt használják, vagyis lehet egy csomó mindent újraírni. :)

Ezen a Home Assistant integracios oldalon (https://github.com/wlcrs/huawei_solar) azt irjak, hogy a 2021 decemberi firmware-tol a dongle felol (tehat az otthoni halozat felol) mar nem elerni a Modbus TCP portot. Nekem sajnos mar az uj firmware van, mert a Fusionsolar alkalmazasban addig nem is tudtam wifi parametereket allitani amig nem frissitettem firmware-t es eleve ezt az infot csak kesobb olvastam. Minden esetre en engedelyeztem a Modbus-t, de nmap-al nem latok egyetlen nyitott port-ot sem sajnos. Masnak is hasonlo tapasztalata van?

Nálam a 126-os van a dongle-n, ha jól gondolom az lehet a decemberi... az inverterben a modbus engedélyezve, és unrestricted (a restricted-nél meg kell adni egy címet, ahonnan működik, unrestrictedben a teljes SAJÁT szegmenséről lehet csatlakozni. ha tehát mondjuk IOT hálóban van, mint nálam, te meg valahonnan máshonnan csatlakoznál hozzá, akkor meg kell snatolni). Amúgy tök jól megy is nálam az 502-n, de vannak akiknek (látszólag) ugyanilyen configgal a 6607-es porton figyel, lövésem nincs miért... 

EDIT: upgrade-eltem a dongle-t 126-ról 127-re, az invertert meg 140-ről 141-re, hátha elromlik... de nem, továbbra is megy az 502-es porton...

Most frissítettem a Huawei SUN 2000 (10KTL-M1) firmwarét.
Az 502-es port eltűnt, de úgy tűnik azért, mert mostantól kezdve a TCP/MODBUS nem nyitott defaultként.

Ha meg akarod nyitni, akkor a saját wifijével rá kell mászni, majd Settings->Communication configuration -> Dongle parameter settings kell, ahol a Modbus/TCP értékét be kell állítani Enable(restricted)-re.
Utána meg kell adni azt az egyetlen IP címet, ahonnan jöhet a csatlakozás. Utána az 502-es port a nmappal már megjelenik (hogy a port mögött mi van, még nem tudom, mert a drivert még írom hozzá :) )

Próbáltam egyszer az Enable(unrestrictedre) is állítani, de ott valamiért nem nyitotta meg az 502-t. Lehet hogy az a beállítás bugos. Fene tudja, nem küzdöttem vele sokat.

Hi,

 

A cimben emlitett inverter kistestverevel kapcsolatban szeretnek erdeklodni (az 5kW-os) - ugy lattam tobbeknek is van ez a tipus.

A inverter csatlakozik a WiFi halozatra (kap IP-t), innen nezve egyedul az 502-es port nyitott, de kb. ennyit latok:

Trying 172.16.0.101...
Connected to 172.16.0.101.
Escape character is '^]'.
Connection closed by foreign host.

Az inverterhez WiFi klienskent csatlakozva, az eszkoz kap IP-t, de semmilyen nyitott portot nem talalok (mokas, a jelszo az, hogy Changeme - de hogyan? :-) ).

 

Segitene valaki, hogy hogyan lehet konfiguralni a keszuleket? (pl. jelszot valtoztani, esetleg valami feluleten adminisztralni / monitorozni)

 

Koszi

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ugy ertem, nincs valami / barmi felulet amin keresztul elerheto?

nincs.

Kell az app mmindenképp.

A gyari kivitelezők is ezzel állítják be - ha hagyod nekik :)

Ezesetben még jól le is korlátozzák a lehetőségeidet, onnantól kb csak használati jogod lesz hozzá.

Hm... Kar :-(

Koszi!

A gyari kivitelezők is ezzel állítják be - ha hagyod nekik :)

Ezesetben még jól le is korlátozzák a lehetőségeidet, onnantól kb csak használati jogod lesz hozzá.

Vegulis ez csak reszben igaz, a user manualban benne van, hogy hogyan tudod resetelni a jelszot (https://support.huawei.com/enterprise/en/doc/EDOC1100136173/8aa1f88a/re…) es akkor ujra fonok vagy ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A Huawei invertereknek van hangja?

A Froniust az aktív hűtés miatt lehet, hogy felejteni fogom.

Egy 400.000 Ft-os számítógépet barmoltam szét, csak mert hangos volt.

HDD kukába, ventillátorok kukába, trafó kukába, proci hűtő kukába, csak azért mert hangos volt.

Szartam a garanciára is, +100k volt majdnem az alkatrészek cseréje csendesebb típusra.

 

Nem biztos, hogy jó ötlet lenne nekem a Fronius, sajnos könnyen el tud gurulni a gyógyszer.

nekem a pincében van az inverter, van hangja, de nem zavaró. nyilván a nappaliban zavarna... éjszaka - amikor zavarna ha valami hangos - akkor nem megy...
teheted kültérre is, ahol még kevésbé zavaró a hangja, de én úgy voltam vele, hogy jobb az elektronikának a kisebb hőingadozás...

Láttam egy felhasználónál hogy SE inverter alá felarkott 3ventillátort. Azt mondta nem bízik a passzív hűtésben és úgy gondolja hogy alacsony hőmérsékleten jobban fogja bírni az inverter. Csak nézett amikor elmondtam neki hogy az SE aktív hűtésű, és akkor fog némi hangot hallani, ha a Nap süti az invertert. Gykorlatilag 80C körül kapcsol be a ventillátor. 
A Huawei is elég csendes, garázsban, gépészeti helyiségben nem zavaró a hangja.

Szerkesztve: 2022. 05. 07., szo – 21:57

Tudna valaki segiteni, hogy hogyan lehet a SDongleA-05 firmware-et upgrade-elni? Az androidos alkamazas elvileg tudna, de honnan lehet letolneni a firmware-t?

Koszi

 

Szerk.: Az utokornak: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3721385-390.html - itt fent van az upgrade image, a 124-es letoltheto (mega.nz) a 126-osert login kellett volna, de a 124-essel is elindult a Modbus.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

A SUN2000 app nem szol(t eddig). A FusionSolart feltettem, de friss telepites a rendszer, a telepito nem regisztralta meg szerintem, igy nem is tudok belepni (azt hiszem ez a menete, hogy toluk kapom majd az accountot a FusionSolarhoz).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Érdekes téma

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Sziasztok!

Nekünk is egy 8KTL-M1 van, amit a telepítők beállítottak és bekötöttek a (gondolom felhős) felügyeletbe is. Mivel zavart, hogy a WiFi-n az alapértelmezett jelszó volt (és nem fértem hozzá a telepítői menühöz) le-reset-eltem a cuccot hogy ezekhez hozzáférjek. A leírásokban az volt, hogy ettől a felügyelet nem változik, ami igaz is mert az alkalmazásban a felhőből elérem a fogyasztási adatokat, viszont úgy rémlik, hogy a reset előtt éjszakára standby módba kapcsolt és nem villogtak rajta a ledek, most viszont akkor mennek a ledek, ha nem termel. 

Tudja esetleg valaki, hogy ezt hogyan lehet beállítani?

(A telepítői menüt végignéztem, de a kommunikációs beállításokon kívül a többihez nem mernék magamtól hozzányúlni, mert nem tudom mit jelentenek.)

Nem Froinusom van, az enyém sajnos kikapcsol éjszakára (a wifi modul is), remek dolog így monitorozni, amikor timeoutol minden, nem igazán vannak erre felkészítve az egyes toolok (0 érték helyett timout -> unknown sátutszú szenzorok, logok telehányása, stb..). Mikor ezzel szembesültem akkor utánajártam kicsit, Froniusnál erre van egy (asszem) "night mode" nevű ki/be kapcsolható feature, gondolom a factory reset miatt a default "on" állapotra került nálad.

Szerk.: meg is van, így kell kapcsolgatni elvileg: https://www.youtube.com/watch?v=ROJsbF402jA

Közben észrevettem, hogy valamiért én Froniusra asszociáltam, pedig sehol nem írtad, sőt, Huawei-ed van :) Viszont a funkció amit keresel, szerintem annak a Huawei megfelelője amiről írtam. Olvasd át a doksiját szerintem, meglesz az, vagy talán egy Huawei tulaj majd válaszol itt.

Eloveszem ujra a topic-ot, mivel vegre sikerult aktivalnom a tcp modbus modult a huawei inverteren, viszont sajnos nem kapok semmilyen valaszt az eszkozrol. Maga az 502-es latszolag port nyitva van, de nem lehet kommunikalni rajta. A szoftververzio: V100R001C00SPC147. Van valakinek tippje mit kell meg beallitsak?

Igen, ezt en is tapasztaltam - a FW amivel a dongle-t kaptam regi verzios volt, frissitettem, elkezdett mukodni.

 

Amit meg erdemes kiprobalni, hogy az inverterhez (AP) is lehet csatlakozni, elvileg ott is megy a Modbus/TCP, en kiprobaltam, nekem mukodott, hatranya, hogy csak klienskent tudsz csatlakozni hozza, az inverter nem tud AP-ra csatlakozni, elonye viszont, hogy (erzesem szerint) legalabb egy nagysagrenddel gyorsabb a lekerdezes mint a dongle-on keresztul.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

En mar elterveztem, hogy levalasztom az egeszet az Internetrol, a dongle helyett az RS485-os Modbus interface-en fogok vele beszeltetni. Ki is probaltam, mukodik, csak meg nem volt erom levalni a nagytestverrol ;-)

Ami meg erdekes: a dongle is es a "fizikai" (RS485) is ugyanazt a Modbust hasznalja, ha mind a dongle felol (halozat (mindegy, hogy Wi-Fi vagy zsinoros)) mind az RS485 felol probalom egyszerre lekerdezgetni akkor osszeakadas van (timeoutok jonnek vagy az egyiken vagy a masikon vagy mindketton).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar