HUP Readers' Choice 2006 - Kedvenc Linux disztró

Címkék

archlinux
0% (0 szavazat)
debian
0% (0 szavazat)
fedora, red hat, centos
0% (0 szavazat)
frugalware
100% (1 szavazat)
gentoo
0% (0 szavazat)
mandriva
0% (0 szavazat)
slackware, zenwalk
0% (0 szavazat)
suse, opensuse
0% (0 szavazat)
*ubuntu
0% (0 szavazat)
uhu-linux
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 1

Hozzászólások

bár elég kevés még a szavazat, a frugal szerény eredménye totális meglepetés. legalábbis nekem...

Engem az ubuntura leadott szavazatok leptek meg egy kicsit,lehet ki is próbálom :)

Én nem vagyok elkötelezve egy Linux disztribúció mellett sem.

A jelenlegi igényemet viszont most az Ubuntu tudja teljesíteni.

A cél az volt, hogy.

  • minden csomagból működjön - OK
  • kevés script && ini módosítás || új létrehozás – OK - ~ 100 sor

Így a következőt raktam össze:

Xen Dom0

  • chroot - Development
  • chroot - Desktop, Beryl
  • Xen DomU - Web
  • Xen DomU - Database
  • Xen DomU - Windows Server 2003

De az Ubuntuval se fenékig tejföl az élet, 64biten sok pótolni való van. Így ez jelenleg csak 32biten fut.

Engem leginkább az UHU hajrája döbbent meg...
:DÖBB:
Tavaly(előtt?) alig voltak valahol. Az egész szavazás alatt alig szedtek össze annyi szavazatot mint most az első másfél óra alatt...

uhu-linux kft helyeben kikuldenem hirlevelben hogy szavazz user!

Szerintem jól teszik, hogy nem küldik ki.
Ez a HUP Readers Choice '06 nem pedig az Uhulinux kft hirdetési felülete.

Viszont adtál egy ötletet:
trey: A szavazás indítása óta menyire változott meg a regisztrációs kedv?

Ps: Még mielőtt akárki trollkodni akarna: nem gyanusítok senkit csalással!

Nemhiszem, hogy _bárki_ csalna.
- Az UHU-sok csak mozgósítottak...
- Nemrég jött ki a 2.0, amit sokan letöltöttek.
- Egyre többen szeretnék kipróbálni a Linux-ot olyanok (is) akik nem igazán értenek a számítógéphez és/vagy nem beszélnek angolul. Nekik énis az UHU-t szoktam ajánlani. Éshát az első sikerek könyen kedvencé tesznek bármit 8)

Az UHU 2.0 nekem tetszett. Villámgyors install, kevés probléma.
Mostanában azon gondolkodom, hogy lecserélem a Gentoo-t valamire.
Jó a Gentoo, csak kezdem unni a hosszú fordítgatásokat.
Egyik lehetséges disztro az UHU. Az szól ellene, hogy nincs
túl nagy bázisa, nincs mellette annyi fejlesztő, mint más
elterjedtebb disztrók esetén. A weboldaluk teljesen halott,
sehol egy fórum, semmi élet.
Ubuntu-n is gondolkodtam, de rühellem a sudo-zást (ne írjátok,
hogy hasznos dolog, ez itt szubjektív vélemény).
Debianban is ez a sudo-zás van? Utoljára 98 körül használtam
Debian-t.

Nekem az, hogy én is egyszerűen csinálhassak csomagot (pl. így) és hogy a xen-hez mindent csomagból megtaláljak -> Frugalware:)
De hozzátenném, hogy az UHU-ról is vannak szép emlékeim, azzal kezdem és nagyon jó volt, hogy csont nélkül, gyorsan települt, kaptam kellemes desktop könyezetet elsőre. Szóval jó rendszer szerintem is, a magyar nyelv használatában pedig tényleg kiemelkedő! Ki fogom próbálni a 2.0-t is.

"Trollhammaren sveper igen..."

A sudo-zást én is rühellem, ezért szokott az első parancsom ubuntuban az lenni, hogy "sudo passwd root". Egyébként mostanában vagy 2 gépre meg három vmware player alá telepítettem alaprendszert illetve apache2-t, php4-et, mysql-t, stb. Debian sarge alatt ez néhány óra és sok szívás, ubuntu alatt fél óra és 0 gond.

Hát, az Ubuntu idén nagyon tarol. Idén már én is arra szavaztam... azt hiszem, Mark Shuttleworth csapata tud valamit - legalábbis arra nagyon ráéreztek, mi kell a HUP olvasóknak :)

Engem inkább az lep meg, h a distrowatchon tartósan 2. és 3. helyezett suse és fedora itt mennyire hátul van.

Az Ubuntuk valóban jól "fogynak" a Debiánnal együtt szemlélve több mint 50%... Ez lenne az ideális desktop-szerver páros?
--
www.sf.net/projects/ooop hu.openoffice.org

Én inkább azon lepődtem meg, hogy a Fedora/Redhat milyen kis számban van jelen itt:
- nekem minden csomagból van (MPlayer, Flash, MP3 is megy)
(a kernelt kivéve -> Acer TravelMate -> Wireless+ACPI okokból kifolyólag, de azt hiszem ezt máshol is így kéne)
- Azért ne felejtsük el nem túl nehéz egy Oracle 10g-t feltenni rá

Csak annyi, hogy saját DSDT nélkül nem működik, mert a benne definiált hardveres funkciók nem működnek ha azt nem definiálom át. Ami kernelfordítás nélkül Fedora alatt nem megy, SuSE-n van valami megoldás, de ott is kell babrálni az inird-vel

http://gaugusch.at/kernel.shtml

Attila

nem emlékszem pontosan, hogy tavaly hogyan szerepelt a slackware, de azthiszem kb így.Érdekes, hogy a slacki ebben a közösségben stagnél(más közösséget meg nem ismerek:D)

Hm azért az öreg slack még ott van a középmezőnyben. Ennek örülök.

Bizony az: Nem a hulladéknak veszek nagy diszket, hanem a hasznos tartalomnak. Tehát nem kérek 400 darab kis progit, ami kúúúúú'va szép és jó (a csomagoló szerint), hanem a helyén tarthatok pl multimédiás tartalmat.
(...öööö... a megvásárolt DVD-filmek biztonsági másolatait...? ;-) )

Ha egy nagy házba költözök, és elfér sok könyvespolc a szobában, akkor az összes könyvemet fölrakom a polcokra, és nem hagyom őket dobozokban a garázsban.
Persze amikor egy kicsi egyszobás albérletbe megyek, akkor a nem túl fontos, ritkán elővett könyvek maradnak a dobozokban. Így sem érthető a "pazarló" álláspont?

Az a baj, h. 2 nézőpont van. Az egyik az, amit te mondasz. A másik meg olyasmi, hogy van x könyvem, de abból nem kell y, mert ajándékba kaptam de nem érdekel, vagy régen kellett, de már nem érdekes, stb. Ugyan akkor vennék más könyveket, de akkor be kéne rakni még egy könyvespolcot, amitől zsűfoltabb lenne a lakás. Különben is, a franciaágy elfoglalja a fél szobát. Kidobálbnám a könyveket, de az anyós szerint érték és ha ki merem dobni, fejbever a sodrófával, mert biztosan jó lesz valamire.

Na így érthető a 2. álláspont?

Minek veszel olyan könyvet amiről tudod, hogy sose fogod elolvasni?
Ez olyan mint ha bemennél egy könyvtárba/könyvesboltba és kérsz egy programozásról szóló könyvet, erre adnak hozzá automat egy rakat szépirodalmi könyvet is meg mindenféle más témával kapcsolatosat - ami a példa kedvéért téged egyáltalánt nem érdekel.
Utánna vagy elosztogatod a téged nem érdeklő könyveket(uninstallálod a programokat), vagy mindet felpakolod a könyvespolcra úgy, hogy a végén már a számodra fontos könyvek se férnek majd el.

Nem erről van szó. Sok olyan program van, amit csak ritkán használok, vagy nem tudom róla, hogy később fogom-e használni. Amiről _biztosan_ tudom, hogy nem fogom soha használni, pl. OOo távolkeleti/afrikai/stb. részei, azokat nyilván én sem rakom fel. Ezek viszont általában nem is részei egy alapértelmezett telepítésnek.

Én egy pár disztrót kipróbáltam már. Az Uhu-t hol felraktam, hol leszedtem. A mostani 2-es CD és DVD verziója is jó. Most is az van fent. A DVD-s változaban van minden, ami szem szájnak ingere, nem kell letöltögetni és telepítgetni, rajta van a lemezen.
Volt Ubuntum is, nem voltam eljájulva tőle.
Én szurkolok az UHU-nak, ügyesek.

hja, "ütős a cucc":)

az ember felrakja, és nincs az az érzése, hogy jájj, ez az egész szét van hakkolva, hozzáérek, összeomlik, mint a kártyavár. az biztos, hogy egy-két dolog nincs benne rendesen előkészítve, pl dri meg ilyenek, de letisztult. nagyon ritka, hogy egy csomagot forrásból nem lehet rá felrakni. azt is persze checkinstall-lal. ubuntu-n egyszer próbáltam checkinstall-t, akkor is szétcsúszott, aztán nem is erőlködtem vele. tudom, dpkg, de én azt nem ismertem, csupán ennyi az oka, hogy ci-t próbáltam. másik pl mikor döglődő hálózati kapcsolat mellett a login 5 perc, majd 1-1 progi betöltődése megint 1-2 perc, meg ilyen apróságok... hát, "érdekes".

mielőtt szétflame-eljük a topic-ot, nem negatív kampányt akartam indítani, csak ez jutott hirtelen eszembe. aki ubuntuzik, lelke rajta, lehet, hogy egyszer én is azt fogok, de most biztos nem még.

aki meg slacker, paccs, lehet, hogy régi, de működik :)

mindenki veri a nyalat hogy sok helyet foglal az ubuntu. en ezt ugy oldottam meg hogy a szerver install cdrol bootoltam azt telepitettem es utolag raktam fel kezzel a kde csomagokat igy csak az van fent ami feltetlenul szukseges

udv Zoli

Bocs, de a Gobóban alapértelmezetten benne van az MC. Ha jól emlékszem a zenwalkban is. A Crux-ban is. És természetesen az UHU-ban is.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

igen azon rohogtem regen amikor valamelyik disztroban talalkoztam gyari tamogatasu mplayer csomaggal csak eppen nem largefiles tamogatassal forditotta le az illeto aki a csomagot keszitette na azota kevesbe szeretem az ilyen dolgokat. masreszt olyan mc-vel talakoztam masik disztribucioban amelyik fuggosegkent felrakta az xfree csomagokat. na ezota preferalom a gentoo-t ;-)

udv Zoli

az ubuntu az most az ügyeletes trendy

Bocs, de valaki elfelejtette feltenni a választási lehetőségek közé a GoboLinuxot... Merthogy ugyebár nekem ő a kedvencem, és ennek okából miatta végett kifolyólagosan reá kéne szavaznom de így most nem tudok...
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/gobophpbb
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

En Gentoo-t hasznalok. Ez az elso Op. rendszerem ami alatt eddig MINDEN programom mukodik. Pedig 286-ossal kezdtem. Kiprobaltam mar legalabb 6 fele distribuciot, de szamomra ez az igazi. Itt peldaul nem kell hetekig, honapokig varnom egy uj programra, valamint siman lehet 2.6.12-es kernelem (nekem ezzel mukodott minden utoljara) es pl KDE 3.5.5. Ugyhogy Gentoo rulez!