DIGI mobil-internet

A http://sign-el-soft.hu oldalon található programot próbálgatom.

A tesztelése során ütköztem a következő problémába:

Ha a telefon a DIGI mobil-interneten keresztül kapcsolódik a hálózatra, akkor az eszköz a névszerver felé mutatott IP címen nem érhető el.

Az ügyfélszolgálat válasza szerint a mobil-internetet használó telefonok nem kapnak önálló IP címet, hanem egy NAT-olt hálózaton vannak, és a port továbbítás sem lehetséges.

A kérdésem az lenne, hogy más mobilszolgáltatóknál (hazai és külföldi) mi a helyzet? Kapcsolódhatnak-e egymáshoz közvetlenül a telefonok?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 03. 09., sze – 19:03

Mindegyik szolgáltató ezt csinálja. Egy lehetséges megoldás a vpn.

Ma sajnos teljesen alap a CGNAT (cserében az ipv6-os címek meg nem, hogy..de inkább nem mondok semmit).

Igen, értékelem és használom is. És? Egy kivételnél van, míg a többinél se mobilon, se vezetékesen(!), ami aztán végképp egyenlő a bűnnel. Szopatják a felhaszálót a CGNAT-tal, mert az nekik kényelmesebb, de te borulhatsz térdre, ha bármi otthoni cuccodat el akarod érni. Nincs ez így jól, de még csak a törekvés sincs meg az ipv6 általánossá tételére, ami meg végkép érthetetlen.

Amig az innováció hőse (Google) nem ad IPv6

Tervezett fázisok:
   1. kliensek IPv6 képessé tétele (IPv4 mellett, dual stack)
   2. szerverek IPv6 képessé tétele (előző teljesülése után lehet már akár IPv6-only is)
   3. IPv4 szép lassan háttérbe szorulhat, de az interneten az IPv4 routing még sokáig megmarad

Hogy állunk a kliensekkel? Minden hazai és külföldi szolgáltatói végpont képes már IPv6-ra? Miért nem?

1) Nálam otthon minden ipv6 kompatibilis; amit üzemeltetek klienskent, szinten. A legolcsobb szegmensben levo szappanosdobozok is kepesek ipv6 -on kommunikalni.
2) Ahogy fentebb is irtam, a Google sajat maga is korlatozott is e szempontbol, ambar vannak mar megvalositasok, szoval nem teljesen igaz a fenti allitasom. Az olyan cegek, mint a Hetzner, pl. mar szoritjak ki az ipv4 -et, de amig a nagyok szukseges rossz/pup a hatunkra modon kezelik, addig...
 

A klienseknel a szolgaltatot kellene kotelezni elsosorban; erre kellene szabalyozas, de sem unios, sem hazai szinten nem latok erre torekvest (FIXME).

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mikor lesz végre általános az IPv6?

Szerkesztve: 2022. 03. 09., sze – 20:21

Iparagi szakertotol hallottam ;-) - de el tudom hinni: a mobilnet eseten (jelenleg legalabbis) jellemzo a forgalmi korlat, ha a telefon kint lenne a neten, ha valaki tudja a cimet, gyakorlatilag rovid ido alatt el lehetne fogyasztani az adatkeretet, akar ugy is, hogy az elofizeto eszre sem veszi (pl. UDP csomagokkal). Emiatt, ha lenne is IPv6, akkor is szurve lenne, ennek kivedesere (persze lehet, hogy van mas ok is, de ez teljesen hihetonek tunik). Onnan indult a beszelgetes, hogy en is szerettem volna mobilnetre IPv6-ot amit a publikus net felol el letett volna erni.

De orommel veszem ha valaki megcafolja (esetleg megerositi).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Es IPv6-on el is ered? Pl. ping, esetleg valami szolgaltatas (ssh, akarmi)?

Mekkora prefixet kapsz? Nekem a Digi vezetekes nettel az a gondom, hogy csak /64-et adnak, amit szabvanyos modon nem lehet tovabb osztani subnetekre, ami nekem kellene.

Pre-paid vagy post-paid? - Bar remelnem, hogy nincs kulonbseg, de ha ez mukodne, lehet egy pre-paidbe beruhaznek.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Digi vezetekes nettel az a gondom, hogy csak /64-et adnak

Örülnék én is, ha eljutnának a szolgáltatói infrastruktúrával oda mindenütt, hogy a RIPE ajánlás szerinti végponti /56, üzleti előfizetők esetén /48 lenne osztva.
Jelenleg a /64 miatt az otthoni vendég wifi NAT-olt IPv6-ot kap, a NAT pedig a gyengék fegyvere (csak indokolt esetben).
De egyelőre az is öröm, hogy legalább egyetlen /64 van otthon illetve a telefonon. De jó lenne, ha mindenhol legalább ennyi lenne már.

Végülis már 10 éve szenvedünk a "be kéne vezetni" gondolattal, azóta húzzuk-halasszuk a szolgáltatói CGNAT és hasonló kényszermegoldással.
https://en.wikipedia.org/wiki/World_IPv6_Day_and_World_IPv6_Launch_Day

Igen, jo lenne ha mukodne (nekem a NAT-olas nem megoldas, pont azt kellene megneznem, hogy NAT nelkul "ossze tudok-e kotni" ket Wi-SUN halozatot).

A Telekom (vezetekesen) /56-ot ad, de csak ezert nem tervezek szolgaltatot valtani.

A Digi meg is nem oszt mobilon IPv6 cimet egyaltalan.

De a kerdeseimre nem valaszoltal ;-)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Hali!

 

Jelenleg a hazai szolgáltatóknál legutóbbi infóm szerint ez a helyzet

 

- Telenor

online APN-nel NAT-olt IPv4 és IPv6 dual stack (nem teszteltem)

net APN-nel publikus IPv4, nincs IPv6. Ezt teszteltem, használom napi szinten, a v4 oké teljesen.

Online a hangcélú előfizetésekhez jár, net az adatkártyákhoz. Egyik másik kérhető keresztbe, hogy bekapcsolják, aztán vagy megteszik, vagy nem.

- Telekom

A tudomásom szerinti egyetlen, internet nevű APN-nel NAT-olt v4 és publikus v6 érhető el. Elvileg kérhető publikus v4, de az utóbbi időben mindenki lepattan. Néhány éve egy hiba miatt 10--20 reconnect után 1--1 alkalommal volt publikus v4, de fogalmam sincs, mi a helyzet etéren.

- DIGI

NAT-olt v4, és nincs v6, ígéret van rá. A v4-re van annyi trükk, hogy DIGI hálóból elvileg elérhető a NAT-olt címen a végpont. A NAT-olt v4-et elvileg nem kapcsolják ki, nem kérhető publikus cím.

- Vodafone

Elvileg két APN-jük van, talán a standardnet mellé jár a publikus IPv4, de nem tudom, milyen előfizetésre és hogyan van aktiválva, az APN nevében sem vagyok biztos. ami biztos, hogy két APN van, és az egyik publikus IP-t ad, de nem ez a default a legtöbb eszközön.

TheAdam

Igen, ha hangcélú a kártya, akkor nincs net APN. Egy próbát tehetsz vele, hátha aktiválja az ügyfélszolgálat, de nagyon lutri. Régen Praktikum néven futott (most nem tudom, hogy van) kártyás csomagban volt talán net APN. Illetve lakosságiban még a HomeNet (nem a korlátlan helyhezkötött otthoni, hanem az 50--150 GB körüli) is tudja, de ez hűségnyilatkozatos havidíjas történet.

TheAdam

Arra van esetleg ötletetek, hogy DIGI mobilnet esetén (fizikai SIM) az iMessage üzenetet nagyon lassan küldi el az iPhone SE 2020  (legfrissebb iOS) míg az eSIM esetén, ami Vodafone azonnal elmegy, nem vacakol. Ellenőrízve a böngészőben a web mindkét esetben hibátlanul működik.