Megszűnt az Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo) támogatása

Címkék

Január 20-án elérte életciklusa végét az Ubuntu 21.04 (Hirsute Hippo) disztribúció. A támogatott frissítési útvonal az Ubuntu 21.10-en keresztül vezet. A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Ubuntu-ból bőven elég lenne az LTS szerintem.

sajat peldat mondok, mert az ugyfeleink szivasait nem teregetnem.

a maasban volt egy bug, hogy ha tobb nvme ES normal sata is volt, es te nem az elso nvmere akartal deployolni, akkor legyakta azt hiszem az elso nvmerol a particios tablat. nyitottam support caset, webexeltunk, elkonyvelte a supportos, hogy igen, ez tenyleg gaz, es tenyleg bug, visszamegy a fejlesztokhoz.

a fejleszto urak meg lezartak hogy won'tfix, en eszkalaltam es meetingeltem a product managerrel, de ok nem ereztek ezt hatalmas bugnak, erted... csak siman adatvesztest tud okozni :)

Egyetértek. Szerintem az Ubuntu köztes kiadásaival sincs baj, de aki Ubuntut használ, azok szinte mind LTS-t használnak, nem zavarják a régebbi csomagverziók, sőt, igénylik is, ha más nem, lustaságból, nem akarnak gyakran frissíteni. Így itt inkább a mentalitást dönt. Aki meg frissességet akar, az úgyse Ubuntu köztes kiadást tesz fel, hanem ahogy írod is, valami rolling megoldást, Arch, Arch-fork, Void, Fedora/CentOS Stream, OpenSUSE Tumbleweed, stb.. Még a Gentoo is rolling, de azt azért nem említem, mert a rollingok között még a legkevésbé friss, és aki gentoozik, az nem a rollingság miatt teszi, hanem a többi előnye miatt.

Részemről engem nem érdekel évek óta semmilyen támogatás, egyszeri useréként saját maganak támogatok mindent, senkinek a jóváhagyására és ajánlására nem alapozok. Írom ezt úgy, hogy nálam 2 napja tört el a rolling Arch, de az sem azért, mert instabil, hanem magamnak kerestem a bajt, Testing tárolókkal használtam, ami eleve nem ajánlott, és még ez se lett volna probléma, de rásúlyosbítottam, hogy az AUR-ból használok nem hivatalos amd-znver2 ultrafriss kernelt. Így aztán a Testing tárolóban lévő legújabb linux-firmware csomag összeakadt a linux-amd-znver2 kernellel, és nem működött a Wi-Fi. Ezt próbáltam megoldani, de fáradtságból és user errorból eltoltam a systemd-boot bejegyzést kernelcserénél (nincs fent GRUB meg egyéb kezdőknek szolgáló könnyítés, minden fapados, minimalista), így már bootolni sem bootolt a rendszer, szoptam vele 2 órát, mire rájöttem mi a baj (lemaradt az initrd sorból az initramfs fájlneve után lévő .img kiterjesztés), Live Arch-csal megjavítottam a bootbejegyzést, visszaraktam chroot-ban a hivatalos Arch kernelt, probléma megoldva. Igen, bosszúság volt, de nem tragédia, inkább tanulópénz, ha legközelebb ilyen probléma lesz, akkor már ez is rutinból fog menni. Ezt a lesz-t úgy értem, hogy ez volt az első ilyen durvább eltörés a közel 7 éves archos pályafutásom alatt. Ennyi baja egy Ubuntu, Mint LTS-sel is lesz akárkinek ennyi év alatt, azt garantálom. Amúgy a mindennapokban teljesen helyt áll a rolling, elsőre fura, hogy minden nap sok csomag frissül, de megszokja az ember, és el is felejti a kiadás alapú disztrókon problémás disztrófrissítést. Ezt nem értik sokan, hogy az egész mögött nem az a lényeg, hogy az egyik rendszer stabil a másik instabil, hanem a mögöttes filozófia és mindset. Egyszerűen a rolling csak más hozzáállást igényel, de semmivel nem használhatatlanabb. Tény mindenesetre, hogy nagyobb tudást, tapasztalatot igényel, nem vészesen, nem kell hozzá informatikai diploma meg rendszeradmin képzettség, de teljesen kezdőknek nem ajánlott, mert az okozott frusztráció és tehetetlenség megutáltathatja velük a Linuxot, ha még nem kellően régóta használják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem olvastam végig, de ez a nem akarnak frissíteni szerintem butaság. Azért mert LTS, vannak rá frissítések, csak azok általában nem csonagverzió ugrás miatt, hanem sec vagy bugfix miatt. 

Ubuntu LTS user is ugyanúgy frissít, mint egy Arch user, csak más miatt, szóval nem értem miért ez a megbélyegzés, lustázás.

LTS-be nem érkeznek új funkciók és főverziók, csak security/bugfixek. Gondolom arra kell gondolni, hogy a rolling user készen áll arra hogy ~hetente új browsere, asztali környezete, IDEA-ja, bármije van, az ubi lts userek meg beágyazódnak 1-2 évre (nem is tudom mennyi a support timeline desktopon).

Jaja, mert mind frissül hetente, de sehol nincs leírva, hogy a HTML az micsoda, hanem “living standard” van, ami a chromium api doksija - ami a héten benne van, azt kell tudnia a firefoxnak. Ha szerencséje van, az Apple lusta backportolni Webkitre, és akkor még van egy kis ideje, nem kell commit után másnap lefejlesztenie. Ezt adta fel az IE meg az Opera.

Ja, ez van, megint hosszú lett. Rövidebben nem tudom írni. Valamint de, lustaság, meg hozzáállásbeli hiba áll a háttérben, semmi más. Ragozhatjuk hosszan, mindig ide jutunk vissza.

Közben Arch fronton másokat is érintett a nálam is előforduló probléma. Kitették hírként a főoldalukra, de csak több nap késéssel, azt is visszadátumozva 3 nappal (21-ét ír, de néztem tegnap 23-án, és még nem volt kint a hír). Ebben nem is az a gáz, hogy valami eltörik, hanem a kommunikáció hiánya, amiben ők is érzik a sárosságukat, azért is dátumozza vissza. Ezt a megújított firmware-megoldás előtt (!!!) kellett volna kihirdetni, valami 1-2 hetes türelmi idővel, felhívni előre mindenkinek a figyelmét, hogy jelentős változás jön, mindenki figyeljen, hogy a megfelelő firmware csomagokat feltegye, és megtegye a szükséges lépéseket, ha spéci kernelt használ. Az a baj, hogy Archék is lustulnak elfelé, régen ezeket előre kihirdették, mikor új pacman, új csomagtömörítés, új kerneltömörítés, új base csomag, stb. lett a képbe hozva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)