Külföldi bankszámla. Jó ötlet?

Előrebocsátom nem túlzottan értek a pénzügyekhez, inkább csak hangosan gondolkodom. Segítsetek nekem kérlek!

Szóval azon töprengek, hogy érdemes-e külföldön bankszámlát nyitni. Ha igen hol? És milyen pénznemben. És a legfontosabb kérdés persze: mi az az összeg aminél érdemes elgondolkodni? Most azon tűnödök, hogy konkrétan fognék 500.000 forintot és azt valahol EUR, vagy GBP valutában tárolnám. Ez persze egyáltalán nem sok (persze tudom, mihez képest),de egy esetleges devalváció esetén azért komoly vésztartalékként funkcionálhat. Esetleg havonta/esetenként lehetne rá utalni és ez lehetne egyfajta befektetés is. Vagy nem? Mi a helyzet a magyar törvényekkel? Van ennek szabályozása? Adóügyi vonatkozása? Bár, ha az adózott pénzemből viszek külföldre annak semmi akadálya nincs.  Igazából csupán egyfajta biztosítékot szeretnék, ha esetleg itthon elszabadulnának a piaci folyamatok, akkor legyen egy stabil értékálló hely ahová nyúlhatok...

Figyelem! Nem a flame kategórába helyeztem a topikot. Kérek mindenkit, ne menjünk el abba az irányba, hogy mennyire jó vagy rossz a jelenlegi gazdaságpolitikánk. Köszönöm mindenkinek!

Hozzászólások

Ahhoz, hogy devizában megtakaríts, nem kell külföldön bankszámlát nyitni, a m.o.-i bankoknál is lehet devizaszámlát vezetni.

De ha nem m.o.-i bankot akarsz, akkor pl. Revolut.

Igen, én is olvastam horror sztorikat, hogy befagyasztják a számlát, és nem lehet őket elérni hónapokig. Mondjuk nem tudom, hogy manapság hogyan állnak, de én mérlegeltem, és azért a kicsi költség-megtakarításért inkább nem kockáztatok. Van magyar bank és magyar bróker is (értékpapírszámlához), ahol olcsó a devizaváltás és a tranzakciók is viszonylag olcsók, és van fizikai ügyfélszolgálatuk, ahová be tudok menni akár személyesen is, ha kéne valamiért.

Ja, én nem a horror sztorikra gondoltam - valószínűleg azok a kivételek. Inkább arra gondoltam, hogy semmi pluszt nem ad (a pénz parkoltatáshoz, legalábbis), cserébe felesleges köröket futsz. Mennyibe kerül egy eur számla itthon, meglevő bankszámla mellé? 0-300 forint körül lehet, nem?

Kb két és fél éve Csak Revolutot használok, miután CIB appja folyamatosan fagyott, karbantartás miatt nem volt elérhető. Legolcsóbb kártyáját használom, amihez nem kell fizetni havidíjat.

Mindenütt elfogadják, készpénzfelvételre is szoktam használni, mikor épp nem tudok felvenni többet a CIB-nél. Szóval nem teljesen értem hogy miért lenne probléma elkölteni a rajta tárolt pénzt. Arról nem is beszélve az összes banknak az appja egy kőbalta hozzá képest.

Itthon nem is tudom létezik-e egyszer használatos kártya netes vásárlásokhoz, vagy külön kell ultrabiztonságos plasztik kártyát használni éves díjjal (ERSTE, CIB ez a kategória.) Cibnél külön töltögetheted rá a pénz, ERSTE-nél meg 24 óránként bányászatod át az 1Ft-os limitet.

EKB

Almost all deposits with Revolut Bank UAB are insured by the Lithuanian State Company “Deposit and Investment Insurance” (VĮ “Indėlių ir investicijų draudimas”)

Jó, legyen, tájékozatlan vagyok. :)

"almost all", külön pirospont a transzparenciáért itt is (és ez a best case, attól függ, hogy melyik Revolut entitás vezeti az accountodat, lehet olyan is, hogy semmilyen betétvédelem nem vonatkozik rád)

A különbség még az, hogy a bankom ügyfélszolgálatán ha nem veszik fel 1 percen belül a telefont, akkor visszahívnak, a Revoluttal meg tizenvalahány napig chateltem valami tévesen beterhelt kártyadíj miatt. Valakinek ez is szempont, nem baj, ha neked nem. (No sarcasm intended.)

A különbség még az, hogy a bankom ügyfélszolgálatán ha nem veszik fel 1 percen belül a telefont, akkor visszahívnak, a Revoluttal meg tizenvalahány napig chateltem valami tévesen beterhelt kártyadíj miatt. Valakinek ez is szempont, nem baj, ha neked nem.

Én a 3. ilyen szívás után szüntettem be a számlámat náluk.

Ettől függetlenül (Transfer)Wise-t használok, azzal eddig nem volt rossz tapasztalatom.

A magyarázatoddal 2 baj van

1, nem kizárólag a Revolutról beszéltél hanem *fintech*

2, Ha a Revoluttal baj van es szóba jön valamilyen biztosítás, akkor nem a Revoluttal kell beszélned

és egy megjegyzés:

Az EUR-t kezelő nagyobb bankok bankuniót alkotnak amit az EKB felügyel. A cél hogy a mostani nemzeti betétbiztosítási rendszer helyett EU központi betétbiztosítás legyen az EUR alapú bankbetétek mögött.

Revolut eseten az EKB semmifele biztositekot nem ad. A Revolut hivatalosan bejegyzett litvan bank, onnan hataron atnyulo szolgalato, es az OBA litvan megfeleloje adja a biztositekot.

A gond ezzel az hogy a Revolutnak van 18 millio ugyfele, a litvan OBA-ban meg nagysagrendekkel kevesebb penz van mint a magyarban (2.8 millio lakosu orszag), ugyhogy ha beut a krach akkor majd lesz pislogas hogy nincs penz. Errol konkretan hivatalos figyelmeztetest is adott ki a magyar penzugyi felugyelet.

Szoval a realista valosag az hogy a Revolut egy veszteseges fintech, bar mindent megtesz azert hogy valodi banknak hazudja (marketingelje) magat, ami nalam mar alapbol voros riasztast valt ki.

Es igen, aki nagyobb osszeget parkoltat naluk az igencsak felelotlen :)

Konkretan itt Angliaban is nyomta a Revolut a hirdeteseket hogy ok igy meg ugy bank meg ugyanugy jo helyen van naluk a penzed mint egy Barclays-nal, de itt a helyi penzugyi felugyelet ezt konkretan megtiltotta nekik (egy sulyosabb birsag kilatasba helyezese mellet), mivel ok is tudjak hogy ez szemenszedett hazugsag.

ok igy meg ugy bank meg ugyanugy jo helyen van naluk a penzed mint egy Barclays-nal, de itt a helyi penzugyi felugyelet ezt konkretan megtiltotta nekik

Ha bank lenne, akkor lenne náluk _ugyanolyan_ biztonságban a pénzed mint pl. a Barclays-nál, ha konkrétan ők is ugyanazt a fscs-t használnák, mint amit a Barclays. Ha bármi mást, pl. a litván OBA-t, EKB-t, stb. akkor maximum azt lehet mondani, hogy itt is jó helyen van a pénz, mert egy fscs-hez hasonló dolog védi.

De ha jól emlékszem, a Revolut Angliában nem bank, csak az EU-ban. Angliában a Revoluthoz küldött pénzt a Barclays-nál vezetett gyűjtőszámlára teszik*, és így az igaz, hogy ugyanannyira jó helyen van a pénzed, mint a Barclays-nál, mert konkrétan ott van, a Barclays-nál. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ugyanannyira biztonságban is van, mert ugye egyéni ügyfélként az fscs-nek van egy felső értékhatára, X összegig biztosított, hogy visszakapod a pénzed bankcsőd esetén is de az X feletti rész elveszik ilyenkor. Egyéni ügyfélként az X egy kellemesen nagy összeg. Viszont ha több millió ügyfél összes pénze egy darab bankszámlán parkol és erre is csak ugyanaz az X vonatkozik, az gáz, mert akkor ugye egy ügyfélnek átlagosan csak az X/aktív ügyfélszám a biztonságos rész. Igen, tudom, hogy sok ügyfélnek 0 az egyenlege, szóval akár több nagyságrenddel kevesebb részre oszlik az X, de még ha csak kevés ügyfél között kell osztozni, akkor is vacakabb a helyzet, mint az osztatlan X esetén.
Akkor lehetne ugyanakkora biztonságban, ha a Barclays-nál minden egyes ügyfélnek külön nevesített számlát tartana fenn a Revolut (nem hiszem), vagy ha az ilyen fintech több ügyfél pénzét egy számlán parkoltatja megközelítés esetére más szabályok vonatkoznak (pl. ügyfelenkénti külön X).

* De lehet, hogy keverek valamit, és valamelyik másik fintech csinálta ezt a Barclays-nál parkoltatott pénzt, amit írok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

És így meg a hülyeség felé az egész.

Olvasni kellene és nem indulatból billentyűt ragadni

Nem egyedül a Revolut ad banki garanciát a fintech-ek közül, és nem csak a Litván bank van a háttérben. Az EKB pedig azért felelős, hogy a bankok mögött legyen elég fedezet. 

A terv pedig az hogy legyen közös biztosítás a lóvé mögött. 

Nem egyedül a Revolut ad banki garanciát a fintech-ek közül, és nem csak a Litván bank van a háttérben
 

Te meg tudod mondani, hogy ki van a háttérben?
Tehát, hogy ha nem a Revolut Bankot választod, akkor hol parkoltatják a pénzedet és erre milyen garancia vonatkozik.
 

If you are registered to the Revolut Payments UAB entity:
As an electronic money institution, we are required to "safeguard" clients funds. "Safeguarding" means separating a client's funds from our own funds and holding them in a separate account with a credit institution.

A Revolut Bank esetén tiszta a kép, az van amit gelei is említett:

If you are registered to the Revolut Bank UAB and Revolut Payments UAB entity:
Almost all deposits with Revolut Bank UAB are insured by the Lithuanian State Company “Deposit and Investment Insurance” (VĮ “Indėlių ir investicijų draudimas”).

Is my money safe?

A bank licence azt jelenti, hogy a cég teljesíti azokat a szigorú követelményeket amit a regulátorok a bankoktól megkövetelnek és erről van papírja is. Innentől hívhatja magát egy cég bank-nak. 

Van a piacon pár cég akinek van ilyenje, a Revolut rövid távon több országban is banki szolgáltatásokkal fog megjelenni a közeljövőben. N26-nak is van banki licence, és folytathatnánk.

A biztosítás nem elégséges hanem szükséges feltétele ennek. Azaz a betétbiztosítás nélkül nem lehetsz bank, de ha van banki partnered akkor te adhatsz betétbiztosítást. 

A magyar ügyfeleknek a Revolut jelenleg egy fintech ami betétbiztosítást ad. 

Meselj hol irtam hulyeseget?

Az EKB-nek ehhez a sztorihoz semmi koze nem lesz ha beut a krach, te kevered allandoan ide.

Arrol van szo hogy ha a Revolut szarni megy, marpedig nem egy tokeeros hagyomanyos nagybankrol beszelunk hanem egy jelenleg masszivan veszteseges fintech startuprol (tavalyi eredmenyuk 122 millio font veszteseg!), akkor nagyon nagy valoszinuseggel nem latod viszont a penzedet mert egy 2.8 millio lakosu orszag OBA megfeleloje tartozik felelosseggel 18 millio ugyfel penzeert.

Arrol nem beszelve hogy ha a Revolut mondjuk meginog akkor siman lehet hogy az ottani hatosagok masodpercek alatt visszavonjak a banklicenszet (mert eszuk agaban sem lesz kifizetni a sajat OBA-juk tokejet mas orszag allampolgarainak, ez kb. politikai ongyilkossaggal egyenlo), es akkor aztan vegkepp eluszott minden penzed ami ott volt.

Ezek alapjan lehet megfontolni hogy valaki ott akarja-e parkoltatni a nagyobb osszegu megtakaritasat.

Azt hogy mint gyöngytyúk a takonyra rátapadtál a Revolut-ra mert megláttad ezt a szövegrészt. El kellene olvasni a thread-et. 

Csak a Revolut-ról, mert látszik valami szög van benned. Teljes banki licenceket az EKB osztogat és meg is kapta a Revolut. Igen ettől nem az EKB fizet, cserében ellenőrzi, hogy a Revolut hogyan működik. Egyébként az összes új országban ahol bankként meg fog jelenni illetve ahol már megjelent ott banki szolgáltatást nyújt. A magyaroknak azt nyújtja, hogy a pénzüket a biztosítás erejéig a Revolut Bank szavatolja (jelenleg litván felügyelet mellett).

Elkepesztoen arrogans vagy es meg melle is beszelsz.

Ez a thread amire valaszoltam:

Eredetileg gelei:
"A Revolut és egyéb fintech lenne az utolsó hely, ahol nagy összeget tartanék, sokáig. :)"

Erre te valaszoltad ezt, kapasbol finoman lehulyezve ot:
"Ez a te szíved joga, de nem pontosan értem miért baj az ha a biztosítékot nem az OBA adja hanem az EKB? Vagy csak tájékozatlan vagy?"

Erre pedig reagaltam en hogy ez egesz egyszeruen nem igaz amit irtal.
Mostanra te is beismerted hogy az EKB rohadtul semmifele biztositekot nem ad.
A litvan OBA ad a Revolutnak amiben meg nincs eleg penz. Raadasul errol a magyar penzugyi felugyelet is adott ki mar irasos figyelmeztetest. Ok talan egy hangyafasznyit hitelesebbek mint te itt a forumon a nagy arcoddal.
Plusz itt UK-ben is rakoppintott mar a fejukre a helyi felugyelet.

Arrol nem beszelve hogy a hozzaszolasomnak azt a reszet mennyire elegansan es nagyivben kerulod, hogy a Revolut nem tokeeros nagybank, hanem egy kurvara veszteseges startup amit csak a befektetok tartanak a viz felett. De szerinted ilyen cegeknel pontosan olyan biztonsagos es megnyugtatot hosszutavon nagyobb osszeget tarolni mint egy OTP-nel vagy Barclaysnal.

Nemtudom miert nyomatod ennyire maxigazon es meglehetosen bunko stilusban a szerecsenmosdatast, de oszinten szolva nem is erdekel.

Reszemrol a beszelgetes lezarva.

Szerinted ha egy német vagy angol bank, ami teljes védett helyi bank, kilépne a fintech piacra, és utána mondjuk 20m+ juzerrel elszáll, akkor mennyit érne a betétbiztosítási alapjuk? Lenne pislogás bőségesen azt hiszem. Akinek annyi a pénze, annak eleve érdemes több hazai (mármint számára hazai, ottani) és egymástól független bankba tenni a pénzt, és e mellett pedig valamilyen megbízható külföldibe (akár többé ízlés szerint). Ez itt az EU-ban különösebb izgalom nélkül megoldható. E mellett ott a fintech történet, amiket bizalom és ízlés szerint lehet használni.

Még egyszer. Banki licencet nem osztogatják, komoly feltételei vannak a megszerzésnek és a megtartásnak is. Minden bank csődbe mehet, a feltételeket kezelt pénzhez kötik. Teljes banki licence van, nemsokára 10 új országban (EU) fog megjelenni bankként, és banki szolgáltatásokat nyújtani. Természetesen ilyenkor azokat az ügyfeleket lokalizálni fogja ebben a tekintetben. 

A sok bank összeadja az alapot, töltik folyamatosan. Akkor lehet oda fordulni, hogy ha gáz van, és akkor extra befizetésre kötelezhetik a bankokat. A lakosságszám azért fontos, mert egy kis országban ez az összeadott pénz feltételezi, hogy nem 10 millió juzert kell biztosítani, hanem mondjuk esetünkben 2,5 milliót se. A 10+ milliós ügyfelű hiába csepegtet bele arányosan, hogy ha elszállnak, akkor a maradék csapat marhára pislogni fog, ezt elhiheted.

Nem látom értelmét. Pontosan mit szeretnél elérni?

Ha nem akarod minden pénzed forintban tartani, akkor át tudod váltani euróra egy magyar bankban is.

Államcsőd nem várható mostanában, annak vannak előjelei, pl. elszálló állampapír hozamok, nem találnak vevőt az állampapírokra, ezek egyikének sem vagyunk a közelében.

Állami garancia van bankbetétre 100.000 euróig, ha az adott bank tagja az OBA-nak.

Ha teljesen magyar gazdaságtól függetlenül akarsz befektetni, akkor vehetsz pl. részvény ETF-et euróban, így a pénz nem forintban van és maga a részvények is külföldi cégek részvényei. De ezt is lehet nyugodtan magyar brókernél venni, csak emiatt nem muszáj külföldi cégnél. Főleg a TBSZ miatt is, mert ugye TBSZ csak itthoni szolgáltatónál lehetséges (külföldi TBSZ dolog nem működik).

Adózást nem tudod elkerülni külföldi bankszámlával. Van adatcsere az országok között. És mindegy, hogy hol van a pénzed, ha te Magyarországon élsz, akkor itt kell adózni.

Összefoglalva, nem igazán értem, mit szeretnél pontosan, de szerintem külföldi bankszámlát ne nyiss, főleg ilyen kis összeggel, nincs értelme.

Azért ezekkel a dolgokkal kár riogatni. Egyrészt az államcsőd az, amikor az adósággát vagy adósságszolgálatot nem tudja fizetni az állam, ahogy ez a görögökkel volt. A jelenlegi állás szerint az államadósság 60%-a forintban van, és mégnagyobb része belföldi. Az állam pedig adó és mindenféle bevételeiből fizeti a dolgokat, ami belátható, hogy relatív könnyen "korrigálható". Minderre rá lehet tenni azzal, hogy mégmagasabb kamatot fizet az állam egy MÁP+ jellegű történetért, illetve a forint azért inflálható is, de ettől még a pénzét valahogy mindenki megkapja.

Az ÁKK oldalán meg tudod nézni, hogy adott állampapír aukciókon mi volt a helyzet. Jelenleg 2x -esen túljegyzik őket: https://akk.hu/

A kínai hitel még nem pörög, csak valami aprópénz belőle, ha a vasútasra gondolsz. A Paksi hitelből szintén nem pörög, csak opciósan van jelen. Egy ideig ment, de a piacról jobb feltétellel kaptunk pénzt, és visszaadták, illetve csúsztattak a feltételeken: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2020/02/elotorlesztjuk-a-paksi-hitelt és https://24.hu/fn/gazdasag/2021/05/13/paks-hitel-reszletek/ Ráadásul akkor kell és annyit visszaadni, amennyit felvettünk. Jelenleg ez egyfajta védőháló az értelmezésem szerint.

Azt egyébként nagyon remélem, hogy ha nyer az ellenzék, akkor nem találják ki, hogy esetleg valami "remekbeszabott" IMF-es történettel próbálkoznak, mert azokra eddig is rendszeresen ráfáztunk.

Ettől függetlenül egy valamilyen EUR-os, és akár külföldi töksima bankszámlán lévő pénz nem biztos, hogy rossz dolog.

Azt egyébként nagyon remélem, hogy ha nyer az ellenzék, akkor nem találják ki, hogy esetleg valami "remekbeszabott" IMF-es történettel próbálkoznak, mert azokra eddig is rendszeresen ráfáztunk.

 

Istenem.

Miért kell ilyen szellemi földönfutóknak is ide rondítaniuk a marhaságaikat?

"szellemi földönfutóknak" - Szerintem, nem kéne túlreagálnod...,

Ady "bandi bátyánkkal" meg egyet lehet érteni. - Kínosan pontos megfigyelés!

Hozzátenném.., ha valahol nincs profit, nincs tőkés, aki azt szeretné megmenteni. Lassan "tőkétlen" ember sem marad a világon olyan.

az a támogatásnak hívott rész *hitel*. Ami megkavarhat az az, hogy a pénz célbajuttatásának módja is részben vissza nem térítendő részben hitel. Én nem erről beszélek.

Én az egész NextGenerationEU recovery plan mögötti pénz forrásáról beszélek:

To finance the proposed recovery measures, the Commission will borrow up to €750 billion on the financial markets on behalf of the Union, for recovery measures over the period 2021-2024.

Ez az *egész* egy a tagállamok által közösen felvállalt hitel.Támogatásnak nevezni amúgy megtévesztő mivel a ránk eső részen túl pl a görögökre költött részért is ugyanúgy felelősek vagyunk mi is; ez egy hitel ami kapcsán az idő pörög a pénzt pedig minden elvi és törvényi keretet áthágva vissza tartanak egy átlátszó zsarolás kapcsán.

Rövidtávon: itthoni EUR számla 

Középtávon: nyitnék valami olcsó brokernél számlát (IBKR, elsősorban), és beraknám a pénzt valami low-risk ETF-be.

Hosszútávon: nyitnék valami olcsó brokernél számlát (IBKR, elsősorban), és beraknám a pénzt valami allworld részvény ETF-be. 

Néztem az Interactive Brokers-t, összehasonlítva a Random Capitallal. Nálam a Random Capital jött ki győztesen, hogyha kevés tranzakciót csinálok. Passzív buy and hol például, akkor a Random a jobb. Persze ha valaki napi szinten kereskedik, az már más kérdés.

Random Capital: van TBSZ, az IBKR-nél még mindig nincs, és ki tudja, lesz-e egyáltalán

Random Capital: be lehet utalni forintot rendes magyar bankszámlára. Az IBKR-nél nem tudom, hogy lehet-e belföldi utalással utalni forintot? Ha viszont deviza utalás, akkor azért sok bank elkér akár 0,5%-ot is.

A Random Capital is olcsó, ha csak kevés tranzakciót csinál valaki.

Lehet TBSZ-re tenni a vésztartalékot is:

- ha ki kell belőle venni, akkor fel lehet bontani a TBSZ-t, és ugyanott vagy, mintha meg sem nyitottad volna

- ha mégsem kell belőle kivenni T+3 évig, akkor már csak 10% az adó, ha pedig T+5 évig sem kell, akkor 0% az adót

Tehát mindenképpen megéri a vésztartalékot is TBSZ-en tartani. Viszont külföldi pénzintézetnél nincs olyan TBSZ, amit a NAV is tuti biztos elismer.

Vagy ha állampapírt vesz az ember, oda TBSZ sem kell, mert jelenleg adómentes.

De azt is lehet akár, hogy banknál nyitni TBSZ-t, és bankbetétben tartani a pénzt (vésztartalékot).

Én már 9 és fél éve vagyok Random Capital ügyfél, eddig bevált :) Nincs számlavezetési díj, ezen tudsz spórolni a KBC-hez képest. Valamint a KBC-nél 1% a devizaváltás díja, a Randomnál viszont csak 0,3%, min. 5 EUR. A részvényvásárlás is olcsóbb.

A Random Capitalnak is van banki háttere, mert az Erste Bank a tulajdonos. Remélhetőleg nem fogják emelni a díjakat, de nyilván nem lehet a jövőbe látni.

Amúgy a Random Capital is az Interactive Brokersen keresztül bonyolítja le a német és az amerikai tőzsdén a megbízásokat. A Random Capitalnál van TBSZ számla (adómentesség) és 100.000 euróig biztosítja őket a BEVA. De mivel az Erste Bank a tulajdonos, ezért annyira azért nem kell aggódni.

igen is, meg nem is: a SIPC vonatkozott jo sokaig minden magyar ugyfelre, ez a valtas nem reg tortent, de igaz, en nem szamoltam a valtassal (mivel nekem nincs szem elott, engem nem erint).

igy magyar ugyfeleknek valoszinuleg tenyleg nincs SIPC ,de meg kene az IB-t kerdezni, mert en mar UK ugyfelkent sem gondoltam volna, hogy lesz (csak amcsi LLC ugyfelkent), es van.

Ez tartalék pénz lenne, nem kimondott takarékosság vagy megtakarítás, ezt írta a topiknyitó. Biztos vagy benne, hogy bármilyen tőzsdei történet jó erre a célra? Ha a Vanguard weboldalt böngészem, akkor 2-es és 3-as kockázatban államkötvények, és vállalati kötvények (értelem szerűen ezeknek az ETF-be pakolt portfióliója) vannak, és a 4-es vagy 5-ös kockázatban van a tőzsdéhez kapcsolódó. A másik topicban mondott VTI éppen 244 USD-ről lement 234USD-re, ami egy tartalék célnál very szomorú, hogy ha épp rosszkor adja elő. A tartaléknál az a rossz, hogy nem tudod mikor fog kelleni. Ha a VTI-t az elmúlt 5 évre nézed, akkor persze tökre jó, mert USD 120-ról USD 234-re ment fel, ez tényleg very nice. A VT stabilabb, de a koronavírus őrület indulásakor (2020 április) USD 80-ról lement USD 60-ra, ami azért érdekes, mert a tartalékpénzre pontosan akkor lehet szükség. Amikor mondjuk 8000 USD-ből 6000 USD lesz, és akkor kell a pénz, akkor nagyon nem leszel boldog, akármennyire is kompenzál az árfolyam.

Az állampapír sem egyértelmű, hogy melyiket, mert a PMÁP ad infláció feletti hozamot, viszont a visszaváltáskor 99%-os névértéket+kamatot kapsz, ha jól látom a történetet. A másik probléma vele, hogy nem látod előre az inflációt, mert ha idén még 5%, de jövőre már csak 3%, akkor máris rosszabb a MÁP+-nál, ami fixen 4,95%-os átlagos kamatot ad és nincs visszaváltási veszteség.

Mi a megoldás? (szerk: mármint nyilván a megoldás egy kristálygömb lenne, de az nincs :))

Most kizártad a ~kockázatmentes befektetést, mert nem elég magas a hozam, és kizártad a várhatóan magas hozamút, mert túl kockázatos. :)

Hát ez ilyen. :) Arra próbáltam rávilágítani, hogy el kell fogadni, hogy ha "csak" tartalékot tesz félre az illető, akkor ott nem a hozam az elsődleges. Valami hozam persze legyen, de még itthonról az infláció követés sem egyszerű. Létezik még a PEMÁP nevű sztori, de ott az EUR árfolyamot nehéz megtippelni előre (illetve lehet ésszel váltani, amikor erősödik a forint), igaz reménykedni lehet, hogy csak minimális bukó lesz, ha épp kell a pénz. Ha nagy a plusz, annak csendben kell örülni.

A kiszámoló blogos ember ajánlása szerint 3-6 havi tartalékot érdemes képezni, és e felett megnézni, hogy a továbbiakat milyen hosszú távú megtakarításba érdemes tennie az illetőnek.

Hát Németországban ne gondolkodj. Itt minden bank negatív kamatot vezetett be egy bizonyos összegen felül. Nekem az ING DiBa-nál van számlám, itt az év elejétől 50 ezer euró felett -0,5% a kamat. Ettől a közeljövőben semmi jót nem várok és én is fontolgatom, hogy megtakarításomat átteszem állampapírba, vagy nyitunk a páromnak egy külön számlát (közös számlánk van, amihez mindkettőnknek van kártyája) és oda is átteszünk valami pénzt, így míg elérjük a 100 ezres határt nem kell sarcot fizetnünk.

Másik dolog, a német számlák nagy része csak addig ingyenes ha havonta valamilyen összeg (változó de általában 1000 euró) befolyik a számlára.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Én óva intenélek az EUR-ra váltásban, teljesen kiszámíthatatlan, hogy a HUF - EUR árfolyam hogyan fog alakulni a közeljövőben.

December végétől pl. erőteljesen emelkedik a Forint.

A helyzet az, hogy 352-ről visszafordult és már 356 felett járunk. Persze ettől még lehet fél év múlva is ugyanennyi, 330 és 380 is, bármi.

Érdemes az államkincstári számlás PEMÁP történetet megnézni, elég jó EUR hozamot ad, bár a teljes hirdetményt el kell olvasni mielőtt meglepetések jönnek.

Igen, de nem úgy van, hogy az MNB-nek nincs árfolyam célja, csak inflációs cél van kitűzve?

Vagyis (ha nem változik a politika nagyot és nem rögzítenek valami miatt egy árfolyam célt), nincs semmi érdeke az MNB-nek, hogy a 330 forintos € árfolyam elérése érdekében hatalmas költségekbe verje magát.

Más oldalról meg azért nem az MNB az egyetlen játékos. Láttunk már arra példát, hogy egy központi bank megpróbált egy kitűzött árfolyamot tartani, de a piac nyomását nem tudta hosszú távon visszaverni. Ugye ott van Anglia és Soros.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Inflációs célja van, és az alapján elképzelhető, hogy beavatkozgat. El kell kapni a fonalat, és ha a piac pozitív, akkor rá tud erősíteni a javulásra, vagy fékezi a romlást. A jelen helyzetben biztosan nem fogják nagydobra verni, hogy intervenció volt, hanem csendben működnek. Ha látványosan beavatkozik, akkor pont az a baj, hogy szagot kaphatnak a nagyok.

Ha kizarolag a parkoltatas a cel, a Wise sem rossz. olcsobbra kijon, mint egy random itthoni banknal.

Szerkesztve: 2022. 01. 17., h – 21:41

Tegnapi napon e topik hatására, újra behúztam a Revolut-ot. Raktam rá a magyar számlámról 4k hufot, majd 11 eurót tovább küldtem az olasz számlámra. kb 2perc alatt ott (BB -> Revolut -> Intensa) volt konvertálva. Költségei ugyanannyi volt kb, mintha BB -> Intensa ment volna. A sebességen kívül nem látom más előnyét. Szóval sebesség cserébe a kockázat, hogy zárolnak.

Ma ugyanezt (BB -> Revolut -> Intensa) eljátszottam 100.000 HUF-fal. 
Ez időben a közép: 355,84
Tovább utalva konvertálva: 356,17 

Úgy látszik nagyobb összegnél csökken a margó.

Listaáron ha jól rémlik, 2-3 forinttal több mint a Revolutnál.

Itt jön be az, amit fentebb írtam: ha egy nyaralásnyi összegről van szó, akkor nagyjából leszarom, egy-kétezer forint ide vagy oda nem éri meg az extra odafigyelést. Ha viszont egy olaszországi házra valót akarnék átváltani, akkor nem Revoluton akarnám utalni. Mondjuk a brokerem jobban vált, mint az MKB, valszeg ott kezdeném, bár ekkora összegnél játszhat az egyedi árfolyam is.

Errol annyit, hogy a paypalal 1.5 evet levelezgettem, telefonalgattam, mire elhittek, hogy nem vagyok terrorista finanszirozo es a szamlan levo szerintem egyebkent teljesen jelentektelen es nem is nagy forgalom nem penzmosas meg hasonlok.

Nagyjabol 30 guriga fordult meg a szamlan egy honap alatt es 3k eurt ragasztottak be.

Pont ott tartottam, hogy en mar nem kuzdok, amikor vegre az m+1 supportos megirta, hogy regisztraljak egy uj szamlat es egy transfer erejeig kihozhatom a regirol a lovet, de azt sosem fogjak feloldani...

 

Errol ennyit.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nem is értem, hogy egyáltalán mi alapján szúrnak ki.

statisztikai elemzés

Azért ilyenkor nem ártana valami konkrétat mondaniuk az "úgy gondoljuk"-on túl.

Te valamit félreértesz szerintem. Elkapni / akadályozni próbálják a bűnözőket, nem oktatni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha jól értem, itt nem a végfelhasználó problémázott (én nem szoktam, szívbaj nélkül fizetek ki egy csippantással sok milliós tételeket, nem is értem ezt a "neked" felütést), hanem a bank.

Egy banknak semmiképpen nem szokványos a 10 milliós kripto vásárlás, a kérdés, hogy miért listázza, elemzi, hogy az az.

trey @ gépház

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy hétvégén drágább revoluton váltani, mint hétköznap. Ha jól látom 1% díja van (3,5 forint körül) a hétvégi váltásnak. Az ingyens és kisebb fizetős csomagban is van limit a felár nélküli váltásnak. Felette hétköznap is rájön fél százalék jutalék. Aki gyakran vált többet, annak megérheti előfizetni a közepes csomagra, ahol limit nélküli a felár nélküli hétköznapi váltás.
https://www.revolut.com/en-HU/help/my-accounts/exchanging-money/will-i-…

Sokkal látványosabb a különbség, amikor például kártyás fizetésnél látom, hogy a visa bankkártyámnál a visa 360.134 -on vontja forintban az euro vásárlást. A revolutnál meg 356.14 ebben a pillanatban, ahogy nézem. Nem mindegy, hogy 4 forint 32 fillér vagy csak 32 fillér a különbség a középárfolyamhoz képest. Múltkor euro terheléskor a bankom (cib) küldte a linket, ami a visa oldalára irányít. 
https://www.visa.hu/visa-tamogatas/fogyaszto/visa-utazasi-szolgaltataso…

Nekem is tanulságos az utóbbi hét, ahogy jobban megnéztem fizetési előzményeket és tudatosult bennem, hogy eddig sem a bankom árfolyama szerint volt a váltás a kínai kacatjaimnál, hanem a visa magasabb árfolyamával. Bár ahogy nézem, most a cib árfolyama (362) rosszabb is, mint a visáé. 

Ezt nem értem. Milyen költsége volt a Revolutnak?

 Mit nem értesz? A Revolut felszámol díjat az aprópénznél kicsit nagyobb összegek átváltásakor, ATM kp felvétkor, forint számlára utaláskor, stb.

Ha ő Eur számlára utalt, akkor úgy emlékszem az utalásnak nincs költsége, tehát valószínű csak a deviza konverzió költsége jelentkezett.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ma ugyanezt (BB -> Revolut -> Intensa) eljátszottam 200.000 HUF-fal. 
Ez időben a közép: 356,67
Tovább utalva konvertálva: 356,50

 

Lehet a középárfolyam hozzám késve érkezik. Vagy ez a hasznuk.

 

ps.: Kíváncsi vagyok meddig emelhetek => zárolásig. :)

ps2: amúgy talán ez a legolcsóbb módja az ÁKK-nál https://www.allampapir.hu/allampapirok/PEMAP/ -ot venni.

ps2: amúgy talán ez a legolcsóbb módja az ÁKK-nál https://www.allampapir.hu/allampapirok/PEMAP/ -ot venni.

Lehet, de a Curve-öt még megnézném, ott két tranzakció helyett csak egyet kell csinálnod. (A Curve kártyát használod fizetésre a webkincstáron, ők váltják a pénzt, és forintban beterhelik a Curve mögötti rendes kártyádra.)

Ja, és náluk nyilvánosak a limitek, ráadásul a helpdesk meg tudja emelni neked. :)

Szerkesztve: 2022. 01. 17., h – 23:46

Sziasztok,

kicsit pontosítanék pár dolgot, és írnék pár tapasztalatot.

A TBSZ egy számlatípus, aminek "5 éves adómentes malacpersely" szerepe van. Ha idő előtt feltöröd, bukod a 0% jövedelemadót. (itt az utolsó évben asszem van valami pár százalék kedvezmény).
Ezen a számlán bármi lehet (részvény, deviza,állampapír), és ezeket adhatod, veheted kedvedre. Én mindenképp ide tenném.

Magánszemélyként én RandomCapitalt TBSZ-T ajánlok, mert olcsó, jó, biztonságos BEVA-s és egyébként most vette meg az erste. A felülete ódivatú, de működik és gyors. Egyébként köthetsz évente is ilyen "csomagokat", másik banknál is, meg az asszony/rokon nevére is, nem kell egyszerre betenni mindent. És akkor a feltörése sem olyan fájdalmas.
Voltam Concordos (ott van bróker is, aki néha felhív, persze svájcifrank-elengedésnél nem ért rá), KH-s (szar üf.szolgálat, extrém gáz pénz be/kifizetés), Erste (drága), degiro-s (jó).

Céges megtakarításra a Captradert ajánlom, ami az IB német diszkontpartnere, így nincsenek olyan limitek, mint a rendes IB-nél. AZ IB felülete, szolgáltatása egyébként mindent visz, egy bróker sem lát többet, mint ami ott van.

Ha devizázni akartok, akkor csináljátok rendesen egy FX (pl xtb) szolgáltatónál számlát. Ott van tőkeáttét is (3x nagyobbat nem ajánlanék), gyorsabban lehet bukni/nyerni. Viszont kisebb a költség, jobbak az árak mint a revoluton. Ha hétvége van, akkor mindenhol rosszabbul váltanak!
Viszont ezt csak egy jobb esélyű lottóként kezeld:-)

Egyébként a Revolutot kicsit megvédendő, van magán és céges számlám is. Én életszerűen utalva (nem egyben) kb 1M értékben vettem folyamatosan ETH-t az elmúlt években. Költöttem is róla. Soha nem volt probléma vele, de a jutalékokból élnek, az látszott a váltásokon.

EUR-HUF charton meg nézzetek egy 3-5-10 éves időtávot és jó eséllyel láthatjátok a jövőt! :-)

Pontosítanék. Az állampapírokhoz a számlavezetést érdemes az államkincstárnál intézni, mert ingyenes. Továbbá az állampapírt nem kell TBSZ-re tenni, mert ab ovo adómentesek a 2019 után kiadott szériák. Ha több tételben veszed az államkincstárnál az állampapírt, akkor szintén elég mobilis. (https://www.allampapir.hu/gyik)

Devizázni nem akart a topiknyitó, pláne nem tőkeáttéttel. Devizában gondolt félretenni valamilyen módon. A jövő egy dolog devizafronton, de itt tartalékot képezni. Valóban lehet számítani a hosszú távú forint gyengülésre, csak ezzel az a baj, hogy épp jön egy erősődési szakasz, és neki pont akkor kell a pénz, akkor ennek tudatában kell lekötni. Valószínüleg valamilyen forint állampapír és mellé EUR-os lenne erre a tartalékos ügyre a megoldás. A hosszú távú megtakarítás egy teljesen más történet.

Szerintem a posztolo masra gondolt.

Abban van vmi racio, hogy olyan kulfoldi szamlat nyissunk, ahova mar nem er el a magyar allam keze. Most itt nem az adoelkerulesrol van szo, hanem ha beut a krach vmilyen formaban, akkor az allam ne tudja korlatozni/zarolni a beteteket. Talan volt mar ilyenre pelda a tortenelemben.

Ezen a számlán bármi lehet (részvény, deviza,állampapír), és ezeket adhatod, veheted kedvedre.

Állampapírt (adómentes) nem teszünk TBSZ-re

Céges megtakarításra a Captradert ajánlom, ami az IB német diszkontpartnere, így nincsenek olyan limitek, mint a rendes IB-nél

Milyen limitek vannak az IB-nél?

AZ IB felülete, szolgáltatása egyébként mindent visz, egy bróker sem lát többet, mint ami ott van.

Ez jól hangzik, de sajnos borzasztóan messze van az igazságtól :)

életszerűen utalva (nem egyben)

Én pont ezért tartok a revoluttól, meg a többi ilyen hülyeségtől. Mi az, hogy életszerű? Mondják meg, hogy hány forintot szabad beutalni naponta, és ha azalatt vagyok, akkor fuck off, ne zárolgassák a számlát.

Jogos, akkor nem kell a dinamikus szabály. :)

Ha belépek a netbankomba, akkor oda van írva, hogy (most éppen) 30M-et utalhatok át naponta, és ebből X forint van még szabadon. Ha nem tetszik, ezen és ezen a linken tudsz időpontot foglalni a bankfiókba. Szerintem ez a korrekt. Ne kelljen már találgatni.

>Állampapírt (adómentes) nem teszünk TBSZ-re

Én nem, de ha valaki be van fosva, mert minden esik elékpzelhető ez is.

>Milyen limitek vannak az IB-nél?

Céges szinten asszem 50000USD

>Ez jól hangzik, de sajnos borzasztóan messze van az igazságtól :)

Ja bocs, én magyar piacon nem kereskedek. De külföldről minden van. Tudsz FX-et, Opciókat, Részvényeke, Warrantot, Turbókat venni/admin. Én még nem akartam olyat, ami ott nincs.

> Mi az, hogy életszerű?
Jó a kérdés. Ma már az összes banknak jelentési kötelezettsége van 10000€ felett. készpénz ki/berakásnál is rákérdeznek.
Az, hogy revoluttal veszel egy thaiföldi házat egy újonnan nyitott számlán, az nem életszerű. Azért el fognak kérni pár adatot. De ugyanígy felhívnak bármilyen más bankban hasonló tranzakcióért.

Én nem, de ha valaki be van fosva, mert minden esik elékpzelhető ez is.

Nem értem. Az állampapír évek óta adómentes, TBSZ számla nélkül is. Mennyire/mitől kell befosni ahhoz, hogy lekösd 5 évre úgy, hogy cserébe egy forintot sem kapsz, viszont ha kivennél valamennyit, el kell adni az összeset egyszerre?

Ja bocs, én magyar piacon nem kereskedek. De külföldről minden van. Tudsz FX-et, Opciókat, Részvényeke, Warrantot, Turbókat venni/admin. Én még nem akartam olyat, ami ott nincs.

Én sem – azt hittem, az "egy bróker sem lát többet" alatt mást értesz, nem a termékkínálatot. Akkor felejtsd el, valóban sokmindent lehet kereskedni ott. (A magyar piac meg nem tudom, hogy jön ide.)

Állampapír úgy jön ide, hogy ha épp lefelé megy a piac és épp van szabad pénzed az 5ev alatt a tbsz-en, akkor vehetsz állampapírt is akár. Mert annak garantált a hozama.  Nem kell öt évig tartani. És nem csak magyar állampapír van...

A magyar piac úgy jön ide, hogy az IBn a magyar piacon lévő termékek csak korlátozottan elérhetőek. 

Szerkesztve: 2022. 01. 18., k – 07:40

Ha attól tartasz, hogy a választások után egy nem narancsos világ eljövetele esetén (nem sok esélyt látok rá) megroggyanna a gazdaság, akkor a TESCO gazdaságos megoldás az Oberbank. Ez az egyetlen nem Magyarországon bejegyzett, de Magyarországon működési engedéllyel rendelkező (vannak fiókjai is) bank. Ez gyakorlatilag egy osztrák bank, aminek vannak itthon fiókjai. Ő az egyetlen aki élt az EU jogszabályok biztosította lehetőséggel. Akinek egy osztrák bankszámla megteszi, azaz a határ nyugati oldalán túl akarja tudni a pénzét, azoknak már jó ideje itt van az Oberbank. Ha nem ilyen Y generációs "virtuális" bankra vágysz ... a betétbiztosítás keretösszege ugyanaz, mint itthon, mivel az OBA is az EU jogszabályban meghatározott biztosítási összegig garantálja a betéteket.

hat tartok tole hogy ez igy semmivel nem jobb a tobbi "magyar" banknal (erste cib raiff stb), akik pl. anno zaroltak fel evre az ingatlanalapos befekteteseinket a pszaf keresere:

 

Székhely:

1062 Budapest, Váci út 1-3.

06-1-298-2900
 06-1-298-2975

bp@oberbank.hu

 

Cégjegyzékszám:

Nyilvántartó Bíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága,  cg.: 01-17-000456

 

Adószám:

22353605-2-42

Közösségi adószám: HU22353605

 

PSZÁF nyilvántartásba vételi szám: 36865/7/2006

Ez érdekes. Régen csak fióktelepei voltak itthon, nem székhely. Sajnos már nem ingyenes az e-cegjegyzek.hu, hogy ellenőrizzem. De a saját honlapjukon is ez van, úgy tűnik becsicskultak... jó tudni, már ez sincs. RIP ez volt az egyetlen, de úgy tűnik nem bírták sokáig, biztos a működési engedély feltételeivel addig játszott a magyar szabályozó, hogy ne érje meg nekik.

https://en.wikipedia.org/wiki/Oberbank

"Oberbank AG" Magyarországi Fióktelep
Nyilvántartó Bíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága,  cg.: 01-17-000456

Viszont ha megnézed itt akkor ezt állítják:

A Céginformáció.hu adatbázisa szerint a(z) Oberbank AG Magyarországi Fióktelep Magyarországon bejegyzett külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe

Tehét nincs itthon székhelye, ez valószínűleg csak valami technikai cégszám, ami a működési engedélyhez kellett, nekem úgy tűnikez továbbra is az Oberbank AG fióktelepe, nem hazai a székhely. Ha megváltozott volna, valószínűleg akkor is ködösítenének róla...

Elvileg amikor az Oberbank megnyitotta a hazai fiókjait, akkor pont azért tették, mert azóta szabad EU-n belül cégalapítás nélkül csak fiókokat nyitni az egész EUban.

https://mfor.hu/cikkek/makro/visszalepett-a-kormany-maradnak-ingyenesek…

https://mfor.hu/cikkek/makro/ugy-nez-ki-sunyiban-fizetosse-tenne-a-cega…

(akkor le is állt pár napra az ingyenes portál, és csak pénzért lehetett volna tudakozódni, én azóta nem is próbálkoztam vele)

Nekem évekig volt és arra jutottam nem jó ötlet. Miután hazajöttünk Németországból apokalipszis esetére hagytam relatíve sok eurót a számlámon. Szerencsére nem hiányzott akkor az a pénz, a forgatásához meg nem értettem, a számlát is nehéz volt megnyitni, szóval gondoltam jó lesz vésztartaléknak, ha kell meg csak csipegetünk belőle.

Problémák amiket én tapasztaltam:

  • folyamatos bevétel nélkül relatíve drága a fenntartása, de persze ezt felfoghatod egyfajta szolgáltatási díjnak is
  • akkoriban még nem volt ebank app, ergo kellett aktív német szám login SMS-hez, megintcsak párhavonta tölteni kellett rá
  • ha mégis kellene egy nagyobb összeg valamiért, akkor sz0pn1 kell a bejelentésekkel, hívkálni kellett a személyi bankárt meg Meldepflicht-et csinálni
  • be kell jelenteni a magyar címedet és gondolom emiatt néha ilyen EU pénzmosás elleni vizsgálatra tesznek lol, bár soha nem lett belőle semmi extra csak pár levél meg email
  • negatív kamat ahogy fentebb is írták

Az elgondolásod szerintem jó, de szerintem ennyi pénzzel nem éri meg. Vidéken ennyi pénzből amit írtál egyszerű aranygyűrűt meg láncot veszünk, azt tuti elfogadja majd az orosz katona a Soproni határon miután lerohantak minket :D

Nem bárkit rábeszélni próbálok, csak azért írok, hogy akit érdekel az lássa, hogy nem mindenhol ilyen zord a helyzet.

Angliában a számlának nincs havi költsége, így folyamatos bevétel nélkül se drága a fenntartása.
Nem tudom, mi számít nagyobb összegnek, pár ezer fontot szoktam kártyával fizetni, vagy átutalással pl. Wise-ra küldeni. Ekkora összegnél még nincs semmi extra adminisztráció.
Kamat (a sima folyószámlán) nincs. Se pozitív, se negatív. (Ez persze bármikor változhat, de az elmúlt 10 évben ez volt a helyzet végig).
A bankos app kb. mindenre jó, de pl. egy új telefonra átköltözéshez telefonszámot kérdezett és SMS-t küldött. Nem tudom, hogy külföldi számot elfogadnának-e. Pl. Magyarországon az Erste simán használja az angol számomat, a Gránit meg kizárólag magyar számmal hajlandó dolgozni).
Online fizetéskor banktól függ, hogy mit kérnek második faktornak. Van sok, aki SMS-t küld, más hajlandó emailt is vagy a bankos appban push üzenetet. Ha külföldre költöznék, olyan bankot választanék, ahol email-ben is jöhet a titok. Vagy úgyis Curve-ből használom, szóval a Curve app-ban hagyom jóvá a fizetést.
Kártyát nem próbáltam még külföldi postacímre küldetni, de pl. a magyar Citi postázott nekem már Dél-Amerikába is meg Angliába is kártyát, levelet, mindenfélét. És persze amióta az Erste átvette, azóta is hozza a postás a kártyákat.

Azt nem tudom, hogy ha a címedet külföldi címre változtatod, mi lesz. Tudom, hogy Brexit után néhány embernek a bankok felmondták a számláját, mert nem Angliában éltek, de másoknak meg nem, szóval passz. Szerintem ha nem mondják fel a számlát, akkor simán postáznak külföldre kártyát is.

Ettől függetlenül én nem parkoltatnék nagyobbacska összeget egy 0%-ot kamatozó folyószámlán, mert 5-10 év múlva nem azt akarom látni, hogy ugyanannyi van rajta, mint volt az első napon; akkor inkább betenném valami ISA számlára vagy valami alacsony költségű befektetési alapba, és akkor legalább valamivel többet mutat majd a számla egyenlege, mint ma.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Erdekes, hogy a wise-t (korabban TransferWise) senki nem emlitette eddig.

Annyi fele penznemben nyitsz bankszámlát ahanyban akarsz. Peldaul nyitni egy Thai szamlat ahova valthatsz utana THB-ra HUF-rol, illetve visszafele 2 kattintas (kb kozeparfolyamon valt, egy kis sajat haszonnal).

Emelett kapsz hitelkartyat, generalhatsz eldobhato virtualis hitelkartyakat akar egyszeri online fizeteshez is.

A kartyakat be tudod rakni Google Pay-be es tudsz vele barhol fizetni, ha az adott penznemben nincs fedezeted, abbol a meglevo penznemedbol fog valtani ami a legkedvezobb.

Prepaid bankkártyát ad, nem hitelkertyát - sokszor fontos különbség.

Plusz ők is egy szabályozatlan pénzügyi szolgáltató. Ez általában nem baj, de ha megszívod akkor figyelmeztetés nélkül zárolják a számlákat és utána hónapokat ülnek a pénzeden "biztonsági ellenőrzés" címén.

Az ellenőrzés ideje alatt se a support se semmilyen felügyelet nem segít, te meg csak reménykedhetsz hogy egyszer talán visszakapod. Ha hónapok elteltével nagy kegyesen kiutalják, akkor sem használatod újra a szolgáltatást, kártérítésről meg kamatról vagy elmaradt haszonról álmodni is kár. Ez nekem sajnos személyes tapasztalat.

> Ez nekem sajnos személyes tapasztalat.

 

Mekkora osszegrol volt szo? Tudtad igazolni a penz forrasat es az utalas okat?

Csak azert kerdem, mert a multkor nekem kellett egy viszonylag nagyobb osszeget valtanom HUF-rol EUR-ra es a HUF ami megjott a Wise-ra raadasul nem is az en nevemhez tartozo szamlarol jott.

Egy par pillanat alatt atraktam HUF-bol EUR-ra es utana tovabb utaltam egy kulfoldi szamlaszamra problema nelkul.

Egyebkent en is megkerdeztem a supportot errol az utalas elott, mert fontos volt, hogy ne zaroljak a penzt. Hamar hozza kellett fernem.

Azt mondtak ha tudok mindent papirral igazolni felejuk, akkor 2-3 napnal tobbre nem fogjak zarolni a hozzaferest, de meg erre sem volt szukseg.

8 számjegyű összegek, forintban. Természetesen szerződéssel és számlával is tudtam igazolni a pénz forrását, - üzleti fiók, nem magán - de nem érdekelte őket.

A supporttal előre egyeztettem hogy használható-e a Wise ilyen célra, megerősitették hogy igen. Egy darabig rendben is ment minden, pár hónap tökéletes működés után zártak ki egy szó nélkül egy hétköznap közepén, nem sokkal egy nagyobb összeg beérkezése után. Az akkori teljes cashflow bentragadt kb fél évre náluk.

A letiltott fiókokat egyébként egészen extrém módon kezelik, nem vagyok meggyőződve róla hogy egyáltalán legális a hozzáállásuk. Support ilyenkor nem segít sem telefonon sem e-mailben. A cégjegyzék szerinti akkori hivatalos magyar postai címükről címzett ismeretlennel jöttek vissza a levelek, az angol címükre küldött ajánlott levelek nem érkeztek vissza de nem jött rájuk válasz sem. Ügyvédi megkeresésre nem reagálnak. Az akkori felügyeleti szervük - brit financial ombudsman - által bekért hivatalos információkat a support az eleve 90 napos határidőhöz képest is több hónapos késéssel adta meg.

Valahol döbbenetes számomra hogy ez legális, láthatóan nagyon lyukas még az EU-s pénzügyi irányelv a gyakorlatban, hogy ezt ilyen szinten, komoly büntetések nélkül meg tudják úszni.

A legdurvább hogy abszolút nincs kihez fordulnod ilyen esetben. Nekünk a perindítás (angol bíróságon) vagy a nemzetközi fizetési meghagyás volt amit még lehetőségként mérlegeltünk. Mindkettő baromi drága - a követelt összeggel arányosan - és előre kell kifizetni. Szerencsére mire ezeket megléptük volna addigra éppen meggondolta magát a TransferWise és kiutalta nekünk az összegeket.

Egyébként se a kifizetés tényéről nem értesítettek, se a letiltás okát nem árulták el, és a support sem adott tájékoztatást utólag sem. Egyszer csak - sok hónap teljes csend után - kiutalták a cég számlájára a TransferWisenál lévő teljes egyenleget. (Fun fact: a fair váltásokból élő cég elég rossz árfolyamon átváltva utalt ki, de ezen a ponton már csak örültünk hogy elválnak az útjaink... )

Prepaid kártyával egyre többször szopok online fizetéskor, jellemzően akkor amikor valamilyen megújuló előfizetésről van szó (pl. a battle.neten lehet venni game time-ot, ami egyszeri item, de nem lehet wow subscriptiont, ami megújuló és magától von. Biztos attól félnek hogy a prepaid kártyán nincs jellemzően megfelelő fedezet, mig a sima debit/crediten igen).

Én ezt nem értem. Ki az a hülye aki hisztizik azon ha egy szolgáltatása leáll mert nem tud érte fizetni?

(Mondjuk hitelkártyám sincs, nem hiszek benne, Magyarországon nagyon kevesen élnek vele tudatosan, inkább a hóvégi csóróságot "hidalják" át vele, és egyébként is elég gyatra a cashback).

Milyen hitelkártya hoz évi 360 ezret Magyarországon?

A hiszeket úgy kell érteni hogy sokszor beszélgettem erről és nézegettem is termékeket, limites a cashback. Vagy alacsony a %. Vagy mindkettő. Havi 10-20 ezer maximum. Azért meg nem kell.

https://bank360.hu/hitelkartya

Töltsd ki és mutasd meg nekem hol kereshetem a 360k -t, köszi! Megpróbáltam, nem volt ott.

Régen volt a CIB nél céges hitelkártya. Akkor még inkább csak a creditet fogadták el, folyamatosan szívtunk vele.Most eljutottunk odáig, hogy semmilyen banknak nincs. (Kb 5 éve néztem, azóta lehet változott.)

A lényeg az, hogy akkor a könyvvizsgálómat megkérdeztem, hogy használhatok e magán hitelkártyát CSAK céges forgalomra. A válasz igen volt. Azóta használjuk és a visszatérítést is kimaxoljuk.

A banknak nem biztos, hogy mi vagyunk az álom ügyfél, mert mindig egyben rendezzük 45 napon belül. Ezért néha fel is hívnak, hogy látja milyen tudatosan toljuk, nem akarunk e szabadfelhasználású hitelt. 

"Az OTP Bonus hitelkártyával összesen, évente 30 000 forintot (havonta 2 500 forintot) is visszakaphat." (kiemelés tőlük, csak kopipaszt volt) - https://www.otpbank.hu/portal/hu/Hitelkartyak/OTPBonus

A K&H hitelkártyánál 40e forint az éves limit. A fenti OTP-s BonusGold 50e.

Levonva a kártyadíjat, meg esetleg lehet még valamilyen rendelkezésre állási díj, ez nem egy átütő biznisz szerintem. Ha mindenképp sokat tankolsz, sokat ruházkodsz, akkor tök jó, de alapjáraton erre külön figyelni kellhet, hogy kimaxold.

Nem akarok itt felvágni - másoknak sokkal inkább van mire - de nekem évi 30-40 ezer forintért egy plusz kártya amire odafigyelni, visszatöltögetni, foglalkozni kell, nem elég indok. Ezért mondom hogy ezt Magyarországon arra találták ki hogy fizu előtti héten ne kelljen kölcsönkérni. Azt a szituációt meg ugye szerintem sokkal jobb ha preventiven elkerüljük, ehhez nem kellene banki kölcsönt felvenni. Mert ez az, akármilyen szépen is csomagolva van.

"Én ezt nem értem. Ki az a hülye aki hisztizik azon ha egy szolgáltatása leáll mert nem tud érte fizetni?"

Az Internet korul eleg alacsony a kerites. A nyomorult azert kezd el hisztizni, mert leallt a szolgaltatas. Meg, ha tudja is, hogy az o hibaja, akkor se az o hibaja. Neki ez jar es pont.

Ha csak a felhasznalok 1%-a fizeteskeptelen atmenetileg, es azoknak csak 1%-a kezd kereszteshadjaratba valamelyik kozossegi media feluleten, az mar nagy PR kart okoz a cegnek.

Szerintem itt teljesen félrement a gondolatmenet, debit kártyával az összes ilyen előfizus dolog szuperül megy, pedig lényegében az is prepaid, csak a munkáltatód töltögeti havonta. :)

Ilyen különbség szerintem egyedül autókölcsönzőnél, drágább szállodánál, stb. van, ahol

  • tudsz akkora kárt okozni, ami már esélyes, hogy nem lesz a számládon
  • a forgalom nagy része B2B == hitelkártyás

Ilyen helyeken, főleg nyugatabbra sok helyen nem fogadnak el semmit, ami nem credit card, de hogy egy Spotify vagy egy random előfizetés ne működjön, annak tuti más oka van.

Szerintem egyszerű ez, mint a legtöbbször: elért a failed paymentek aránya egy ingerküszöböt, és mivel a prepaid kártyák tulajdonosainak általában van legalább rendes debit kártyája (amiről töltik a prepaidet), ezért inkább onnan veszik a pénzt, mert ott biztosabban van.