Energiatakarékossági matrica

Fórumok

Pár nappal ezelőtt, a reklámokat nézegetve vettem észre, hogy a tévék 90%-a G (legrosszabb) a többi általában D alatti besorolást kap. Hasonló a helyzet a LED-es takarékos égőkkel is. Az A/B kategória mint a fehér holló. Akkor már az A kategória azt jelenti, hogy nem nézzük a tévét és nem kapcsoljuk fel a  világítást vagy hogy van ez?

Hozzászólások

Értem már, de hol az algoritmus, ami alapján a kategóriákat kiosztják? Amit eddig látok az, hogy a G kategóriát nem tudja majdnem senki túlteljesíteni (vagyis lehet igen, de akkor a termék jóval drágább lesz). Akkor mi értelme van? Nem lenne egyszerűbb azt csinálni mint a gépkocsik esetében? Lenne egy bizonyos határérték, ha azt a termék eléri megvan az engedély az értékesítésre, ha nem éri el a szintet akkor a gyártó még próbálkozik.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Eddig nem lehetett az A-t épp csak elérő és a fele annyit fogyasztót rendesen megkülönböztetni (OK, volt A+, meg hasonló trükközések).

Ez baj volt. Többek között a gyártók se voltak érdekeltek a további fejlesztésben, mert már megvan az A, hova fejlesszünk?

Az, hogy most szinte minden G, az csak annyit mutat, hogy nincs (még) olyan (jelentős számban), ami jobb lenne. Azért van, de kevés. Így ha valaki most választani akar, akkor legalább látja, hogy ez G, vagyis többet fogyaszt, mint a másik, ami D, a gyártók meg érdekeltek lettek hirtelen a további fejlesztésben.

Szerintem jó ez így.

Érdekességképpen itt, Angliában, nem vezették be az új cimkéket (brexit, ugye), szóval ugyanannak a terméknek Eu-ban mondjuk F a szintje, itt meg AAA*+!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Majd fogyasztás-mérővel és lakatfogóval megyek a MediaMark-ba TV-t venni és megmérem - matrica matrica hátán nem érdekel :-D

Szerkesztve: 2021. 12. 05., v – 19:38

Mit lehet egy LED fényforráson fejlesztőként elrontani, hogy ne legyen A osztályba sorolva? Például
   - használj gyengébb hatásfokú, ellenben olcsóbbért beszerezhető LED-et.
   - dupla áramot hajts át a LED-en, ekkor ki fog adni 1,6-szoros vagy kevesebb fényt (de mindenképpen több lumen írható rá ugyanarra a LED számra). Viszont legalább 2-szeresen melegszik. Hatásfoka láthatóan romlik.
   - a ledmeghajtó részt csináld 95%-os helyett 80% alatti hatásfokúra. Több ponton el lehet szúrni.
   - rakjál bele WiFi/Zigbee/stb. vevőt, hogy távirányítható legyen. Ez folyamatosan fogyaszt, akkor is ha nem világít. Bele kell számítani a készenléti fogyasztást is.

Készenléti fogyasztás is egyre jobban számít. Nézd meg ezt a kávéfőzőt. A bal alsó részén van egy mechanikus kapcsoló. A készenléti fogyasztását úgy tartották kordában, hogy 15 perc inaktivitás után lecsapják a mechanikus kapcsolót.

És akkor vessük össze az EU környezetvédelmi törekvéseit egy másik területtel: minden lakásba jön az optikai hálózat, végén 5..10 watt fogyasztású ONT, aztán 5..10 watt fogyasztású WiFi AP, stb. És minden háztartás szerves elemévé válik, éjjel-nappal 10..20 wattos készenlétben parazita fogyasztóként. Ezt 100 millió EU-s háztartással beszorozva néhány szenes erőművel több csak azért üzemel, mert ezeknek a folyamatosan működő háztartási cuccoknak a "készenléti" fogyasztását nem akarják a gyártók a töredékére csökkenteni.

A standby fogyasztásra van EU-s előirás. Nekem 0,5-1W közötti rémlik. A netnél szerintem alapvetően egy kombó eszköz jön sokakhoz, mert nekik az elég, hogy adja a szolgáltató és megy, valszin 1x 5-10W-ról lehet beszélni. Ezeknek a kütyüknek a fogyasztása egyébként nagyban függ a kockatápjuk minőségétől, ami viszont cserélhető.

T Sagemcom F@st 3686AC eseten egyszer 37W -ot mertem, ami azert mar szemmel lathato. Nem veletlen nem kommunikalja a HGW -k fogyasztasat a Telekom. Ehhez jonnek meg a Cisco STB -k, amik annyi hot disszipalnak, mint egy banyaszrig; egyszoval ott siman elkepzelek ebben a komboban akar 100W -ot is, ami azert mar szep fogyasztas...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Én többek között ezért dobtam az STB-ként kapott Tivo-t. Folyamatosan meleg volt, folyamatosan surrogott benne egy hdd.

Persze a dobásához az is kellett, hogy egyfelől az összes programot tudom venni a felszíni sugárzásból egy szál antennával, nem vagyok rászorulva az üvegszálon érkező adásra, plusz utáltam a menürendszerét ezért amikor lehetett nem használtam amúgy sem.

Egyetlen dolgot tudott, amit a TV az antennával nem, fel tudott venni műsorokat. Akár 4-et egyszerre. Ezt a funkciót használtam is egy időben, de annyit nem ért meg, hogy emiatt megtartsam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

És akkor vessük össze az EU környezetvédelmi törekvéseit egy másik területtel: minden lakásba jön az optikai hálózat, végén 5..10 watt fogyasztású ONT, aztán 5..10 watt fogyasztású WiFi AP, stb. És minden háztartás szerves elemévé válik, éjjel-nappal 10..20 wattos készenlétben parazita fogyasztóként. Ezt 100 millió EU-s háztartással beszorozva néhány szenes erőművel több csak azért üzemel, mert ezeknek a folyamatosan működő háztartási cuccoknak a "készenléti" fogyasztását nem akarják a gyártók a töredékére csökkenteni

Nem tudom, hogy az ONT mennyit fogyaszt es lehet-e ezt csokkenteni, a (wifi)router termekskala eleg szeles, mindenki tud valasztani milyen fogyasztasu eszkozt vesz, ugyanugy mint izzobol. Szerintem ha az eszkozok (igy a haztartas) keszenleti fogyasztasa novekszik is, ezzel egyutt a globalis energiafogyasztas (idealis esetben) csokken, mivel az okos eszkozok erzekelik ha a tulaj elmegy otthonrol es pl. lekapcsoljak a futest/vilagitast/stb. igy azok nem felejtodnek bekapcsolva (ami sokkal nagyobb fogyasztast generalna). Persze ez idealis eset, ha valaki veszi a faradtsagot es beallitja ezeket a dolgokat.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Na erre kiírnék egy szavazást, hogy hányunknál jelent 7/24-ben plusz fogyasztást és hányunknál takarít meg sokkal többet. Saccolásom szerint a hazai háztartások 90%-ában inkább csak fogyaszt.
Tényleg a kb. 100 millió feletti EU-s háztartásra (447,7 millió fő @ 2020) számoljátok ki, hogy ha csak fele ennyit fogyasztana ez a fix cucc az otthonokban, akkor mennyi komplett szenes erőmű lenne lekapcsolható csak az EU-ban. És itt nem az a kérdés, hogy "de hát a másik cucc is fogyaszt", hanem az hogy hót feleslegesen zsigereljük a bolygónkat azáltal, hogy ennek az eszköznek a terheletlen fogyasztását nem akarják a gyártók radikálisan csökkenteni.

hányunknál jelent 7/24-ben plusz fogyasztást és hányunknál takarít meg sokkal többet

Szerinted hanyan tudnanak erre a kerdesre pontos valaszt adni? :)

...számoljátok ki, hogy ha csak fele ennyit fogyasztana ez a fix cucc az otthonokban, akkor mennyi komplett szenes erőmű lenne lekapcsolható csak az EU-ban.

Ez alapjan meg tudod becsulni:
https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-t…

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

gondolom hagytak teret a jovobeni fejleszteseknek is :)

pl:

- napelemes led ego

- atlatszo tv, amit nappal az ablak ele teve tudsz nezni

Szerkesztve: 2021. 12. 06., h – 16:52

Ezt én is néztem mikor a TV-met vettem, nekem sem tűnt túl logikusnak a dolog. Ugyanaz a típus 43"-os, 49"-os, 50"-os és 55"-os méretben volt kapható, mindegyik G energiaosztályú, kivéve a 49"-os modell, az valamiért F-et kapott. A jellemző fogyasztásuk persze a kijelző méretéhez képest nagyjából egyenesen arányosak.

Szerk.: itt vannak leírva az osztályok, elég bonyolult a képlet: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32019R20…

A lényeg vásárlói szempontból az, hogy az energiaosztálynak azonos kijelzőméret mellett van jelentősége, különböző méretek esetén inkább csak félrevezető.

2012-ben gyartott FullHD 40" Sony TV -> kb. 110 W fogyasztas
Linkelt TV-k kozzul FullHD 43" Sony TV -> max. 63W ha jol latom

10 ev alatt felere csokkent az energiafelhasznalas, probaltam a hasonlo TV-ket osszehasonlitani

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Igen, és ezért volt baj, hogy a 2012-es 110W-os fogyasztású tévé is A osztály meg a mostani 63W fogyasztású is A osztály.

Ezért jó elméletileg az új cimke, mert mondjuk a 2012-es az G, a mostani meg F, szóval látod, hogy javult egy osztálynyit.

(Az összes osztály besorolást csak hasraütéses alapon írtam, simán lehet, hogy rossz. A mondanivalóm értelmén nem változtat).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerencsére a boltban ma nem nagyon kapható 2012-es TV, így ez kevésbé probléma.

Igaz. Nekem ilyen 2012-es TV van a itthon, azert ezt vettem alapul :)

Van sok eszköz, ahol a fogyasztása környezetszennyezőbb és van sok, ahol az új termék legyártása méginkább az.

Ez szerintem is igy van, viszont ez az allitasod kisse ellentmond annak amit korabban irtal. Ha az EU azt mondana most, hogy a keszenleti aramfelvetelnek csokkenie kell, akkor a gyartoknak ujra le kellene gyartani X db eszkozt ami teljesiti ezeket a szabalyokat ami eleg nagy kornyezetszennyezes 1-2W/eszkoz megtakaritashoz.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ezért célszerű az új zöld direktívákat idejében előre meghatározni. Azaz célszerű lenne már most ismerni a 2027 eleji direktívákat.
PIcit más de jól látszik a probléma: az aktualizált timezone.dat szerint kell a beágyazott áramkörben ősszel órát állítani? Gáz hogy nincs idejekorán publikálva és ha most gyártasz időtismegjelenítő áramkört, nem tudod hogy mire készülj.

Referenciaként:

Régi = Új

A+++ = A

A++ = B

A+ = C

A = D

B = E

C = F

D = G

De nem ugyanazt teszik a régi cimkére, mint az újra. Pl. mosógépnél a régi rendszer szerint az éves fogyasztást tüntetik fel, az újnál pedig 100 mosásra eső fogyasztást. Ezért lehet egy mosógép a régi besorolás szerint A+++, az új szerint csak C besorolású. Gondolom más készülékeknél is eltérően határozzák meg a besorolási kritériumot.

Vannak rá magyarázatok, pl itt:

https://allhomecinema.com/eu-tv-labels-mean-explain-so-you-should-know/?id=33577471858

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1614946171

Valóban a táblázatom nem jó, nincs 1:1 megfeleltetés a régi és az új rendszer között.