Ubuntu fut a Xiaomi robotkutyáján

Címkék

1540 amerikai dollár körüli az ára ennek a négylábú robotkutya-kísérletnek, ami Ubuntu 18.04-et futtat:

CyberDog’s operating system is Ubuntu 18.04. This is not surprising for robotics developers. Xiaomi knows the risks of running technologically isolated projects based on proprietary technology. As Huang explains, “Open Source is core for CyberDog, it ensures compatibility and growth. It enables developers to have the freedom to push boundaries, and that is what CyberDog was meant to do.”

Egyelőre 1000 darab került piacra belőle mérnökök, robotika megszállítottak stb. számára. Részletek itt.

Hozzászólások

A robotporszívójukon is az fut (még a legelsőn, ami nekem van, azon tuti)

Attól függetlenül hogy technikailag szép teljesítmény,stb. a félelem fog el az ilyenek láttán mindegy hogy ki csinálja.

és amikor üget a kutya, akkor döcögve fut az ubuntu ;)

nincs aláírásom

bocs, de ennek mi a jelentősége(azon kívül, hogy jó reklám) ?

Szerkesztve: 2021. 12. 11., szo – 18:27

This is not surprising for robotics developers.

Ja, lehet nekik nem meglepő, de nekem az. Mármint nem a Linux, hanem hogy miért Ubuntu, és miért egy ősrégi verzió. Egyrészt az Ubuntu inkább desktopra lett kitalálva, egy embedded céleszközön, mint egy robot, nincs sok értelme. Inkább lenne egy nagyon minimalista, sovány disztrónak, Alpine, Kiss, Void, Gentoo, de még a Devuannak, akárminek is több értelme lenne. Hiszen ilyen eszközre nem kell grafikus felület, GPU gyorsítás, meg egyéb corporate bloat, tényleg csak egy core rendszer, kernel, némi shell (akár csak busybox és musl), nagyon alap CLI toolok, daemonok, tényleg csak minimális számú és kódméretű csomag, épp csak annyira, hogy távolról esetleg birizgálható, debugolható legyen, semmi komoly init dolog, dual boot, desktop environment, webes bloat, virtualizáció, konténer, redundáns tárolás, stb. nem kell rá. És még mielőtt Ubuntu fanok jönnének, hogy miért ekézem, csak mondom, hogy nem vagyok pedig Ubuntu ellenes, de nem való mindenre, és sokan nem hitték el ezt nekem eddig se, de a Linux nem egyenlő az Ubuntu-val. Erre allergiás szoktam lenni, hogy ha Linuxról van szó, akkor szinte mindenki Ubuntu így, Buntu úgy, Bantu amúgy, mert csak az létezik. Csak azért, mert sokan kizárólag azt ismerik desktop és corporate vonalról, meg csak azt tudják telepíteni, attól még fel kéne fedezniük, hogy a Linux maga sokkal többről szól. Nem véletlen, hogy szuperszámítógépeken, routereken, switcheken, műholdvevőkön, médialejátszókon, NAS-okon, stb. általában nem Ubuntu fut.

Egy ilyen megoldásra még az Archot, Debiant is túlzónak érezném, systemd, glibc, initramfs, meg egyéb bloatokkal, pedig desktopon Archoz használok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)