Teljesen transzparens WIFI extender

Fórumok

Sziasztok,

 

Viszonylag speciális problémára keresek megoldást. Adott egy eszköz, amit IOS-en futó appal lehet távvezérelni WIFI-n keresztül. Nyilván a távolságot ez limitálja, az eszközben 5Ghz-es WIFI van. Szeretném a távvezérlést nagyobb távolságról (kb. 70 méter) megoldani, több vastag fal is van ezen a távolságon, így csak vezetékes ethernet átvitel jöhet szóba.

A kérdésem az, hogy létezik-e olyan megoldás (pl. OpenWRT vagy mikrotik alapú), amely teljesen transzparensen tud működni, és a két eszköz úgy érzékeli majd, mintha közvetlenül egymással beszélgetnének. A megvalósítandó topológia ilyesmi lenne:

VEZÉRLENDŐ ESZKÖZ - WIFI AP - ethernet kábel - WIFI AP - TABLET

A nehézséget az okozza, hogy a vezérlő app mindenképpen WIFI-n keresztül keresi a vezérlendő eszközt, illetve a távvezérelt eszközhöz is csak WIFI-n keresztül tudunk csatlakozni, nincs ethernet portja. 

Előre is köszönöm az esetleges tippeket, ötleteket!

Hozzászólások

Tudtommal a Wifi extenderek bridge modban mukodnek, tehat egyazon subneten belul maradnak az IPk, igy olyan mintha kozvetlenul beszelgetnenek. De javitson ki vki, ha nem igy van.

Annyi a lényeg, hogy legyen mind az eszközhöz mind a tablethez hatótávon belül AP. 

Hogy az AP-k között vezetékkel vagy "extenderrel" viszed át a csomagokat az mindegy.

Gábriel Ákos

Ha egy ethernet hálózatba teszel akárhány darab WiFi accesspointot, az alapból így (bridge módban) működik.

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 12:55

Köszönöm az infókat, nem tudtam, hogy bridge módban ez ilyen transzparensen működik. A napokban kitesztelem, és leírom az eredményt!

Azért van bennem csak kérdés a működést illetően, mert az AP-hez kapcsolódást nem lehet kezdeményezni a vezérlendő eszközön, ő azt várja, hogy egy mobil/tablet csatlakozzon őhozzá. Tehát a csatlakozást a mobilnap kell kezdeményeznie a két használandó, vezetéken összekötött AP-kon keresztül... nem tudom, mennyire sikerült érthetően leírnom...

Ha magától nem mászik fel az eszköz az AP-re, akkor a mobil sem fogja azt nagyon felcsatlakoztatni, vagy én nem fogom, hogy miről van szó.

Esetleg arról beszélünk, hogy az eszköz önmaga egy AP amihez nagyon távolról csatlakozni kellene?

A Huawei invertereknél van olyan hogy csinálnak egy Wifi AP-t valami SOLAR-* SSID-vel és várják hogy arra másszon fel a kliens.
Ilyenről lehet szó és ezt a csatlakozást akarod jó messzire elvinni?

Nem világos, hogy a tablet és a távvezérlendő eszköz is a helyi hálózathoz tartozik és ott IP alapján tartják a kapcsolatot, vagy
mint a WiFis nyomtatók direct-print megoldása, a helyi hálózattól fuggetlenül működik.

Utóbbi esetben a megoldás nem egyszerű. (Hirtelenjében nem is tudnék ilyet mondani.)

Nekem úgy rémlik a RouterOS-ben már van jóideje Wireless Repeater mód, ami mindent megcsinál és még WinBox-ból is használható.

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 13:34

Elnézést, valószínűleg én fogalmaztam pongyolán. Tehát a vezérlendő eszköz maga wifi AP-ként viselkedik, hozzá tudsz csatlakozni mobillal és az appon keresztül vezérelni. A kettő közötti kapcsolatot kellene "meghosszabbítanom" ethernet kábel segítségével - ehhez kellene a transzparens megoldás.

Mindkét eszköz háklis, és nem konfigurálható, tehát a vezérlendő a saját WIFI AP-jén keresztül érhető csak el, a mobil app meg a mobil/tablet wifijén keresztül akar csatlakozni az eszköz AP-jához.

Szerintem még nézegesd ezeket a fogalmakat, hogy wifi-direct meg wifi-ap. Valószínűleg wifi direct-et tud az eszközöd. Ha az, akkor talán valamelyik wifi range extender lehet megoldás de lehet hogy még az sem, annyira nem kellett még sose használnom a wifi directet.

Ami ilyen eszközt ismerek azok mind csak az első kapcsolatkor igényelték a wifi directet (vagy bluetooth-t) de utána hajlandók voltak egy meglevő wifi-re AP módban felmászni. Ennek utána kéne nézni itt is.

Gábriel Ákos

a wifi extender fog kapcsolodni a gimbal cucchoz (mint kliens), es azt fogja tovabb osztani. a telo meg csatlakozik a wifi extenderhez.

nekem valami tplink regi cucc van. ugyanazon a neven+jelszoval van az extender. a noti siman "roamingol" a wifik kozott.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

wireless wire es felloksz 1-1 AP-t a siteokra?