Megjott az internet, valasszunk routert es SFP-t!

Ma bekotesre kerult nalunk az FTTH, mivel a Gigabit overkill lett volna itthonra ezert csak 100Mbit/s-es csomagot rendeltem.
Viszont ez nem tart vissza attol, hogy fogjam a pigtailt es sajat cuccokat dugjak ra.

Ahogyan az itt Nemetorszagban szinte mindenhol szokas valamilyen FritzBox routert vagnak hozzad (horror aron) a szerzodessel egyutt.
De mivel jogszabaly irja elo, hogy az ISP nem kotelezhet a sajat routerenek a hasznalatara, ezert habar megnehezitik a sajat eszkoz beuzemeleset es supportot sem adnak termeszetesen ha valami felre megy, de lehetseges a dolog.

Amugy valoszinuleg jol meglennek a default setuppal is, de

  • erdekel a tema, szeretnek vele kicsit jatszani
  • egy SFP portos routerrel meg tudok szabadulni a default routertol es ONT doboztol is, a ket eszkozt lecserelnem egyre
  • mar van itthon Unifi termekem es akkor igy homogenre tudnam csinalni a halozati eszkozoket

 

Mivel mar reg volt az egyetem es nem is annyira astam magam bele akkoriban a temaba, ezert elegge utana kellett olvasnom az egesz optikai halozat topicnak, de azert meg vannak vakfoltok.

A szolgaltato reszerol ket megkotes van:

  • A WAN port fele VLAN tagginget kell beloni
  • be kell telefonalni az eszkoz uj MAC addressevel, hogy kaphasson IP-t

Ezt szerencsere mar mind validaltam egy egyszeru kis TP Link routerrel, mukodik a dolog.

 

A szerelo ember aki kijott, azt mondta, hogy az ONT boxszal kapcsolatban nincs semmi megkotes, encryption, etc.. szoval elvileg egy SFP-re lehet siman cserelni.

A pigtail ami az ONT-be megy annak az "elosztoba" meno vege zold (tehat LC/APC) az ONT-be meno resze pedig kek (tehat SC/UPC), ezt ha jol ertem SFP-re cserelesnel zold - zold kabelra kell cserelni, mivel a legtobb SFP LC bemenetet var el.
Egy optikai kabel van, nem duplan fut, szoval ennek azt kell jelentenie, hogy simplex megoldasrol beszelunk.
Ami nem vilagos itt, hogy mi a kapcsolat a simplex es single mod, illetve duplex es multi mod kozott, valamint hogy mikor mit hasznalunk. Ezt jo lenne ha valaki rendbe tenne kozuletek.

Szerencsere megvan a kabel leirasa is: https://drive.google.com/file/d/1mxZt2Rro46H_Ptb57yxCXXV6rFgHxLim/view

kabel

 

Az ONT hw a kovetkezo: https://netcon.store/media/pdf/25/f8/2b/DBe_XON1300_S_SC_GER_170320.pdf

Ezek alapjan a kovetkezo cuccokat valogattam ossze:

Edge Router ER-X-SFP:

https://www.ui.com/edgemax/edgerouter-x-sfp/
https://www.ui.com/edgemax/comparison/

 

SFP:

https://www.fs.com/de/products/75339.html?utm_category=904&gclid=EAIaIQobChMIqPGY1vK19AIVvJBoCR1YPQdKEAQYASABEgK2pvD_BwE
 

Kabel:

https://www.fs.com/de/products/41571.html?attribute=261&id=99403

 

Szerintetek ez igy jo lesz, fog ez igy mukodni? Van meg valami amit kihagytam vagy esetleg oda kene figyelnem ra?
Lelkes (ujra)kezdo leven szivesen veszek minden tanacsot a temaban.

 

Elore is koszi!
 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 26., p – 22:30

Esélytelen. Mivel GPON, így ethernet SFP-vel nem sokra mész.

Valszeg tudsz saját eszközt/routert méghozzá kéred, hogy konfigurálják bridge üzemmódba, és már rakhatod is a saját routered az rj45 csatira :>

Fedora 38, Thinkpad x280

Elfogadtam. Akkor lehet maradok egy sima 50€-os Edgerouter ER-X-nel, SFP slot nelkul. A FritzBox-ot meg elteszem backupnak.

Akkor innentol ugy menjunk tovabb, hogy csak azert kerdezek, hogy megertsem es tanuljak. Nem akadekoskodas.

Miert nem fogom tudni kidobni? Amit a topicban linkeltem SFP, miert nem tudja kivaltani az ONT-t? Technikaliag miaz a szerep amit az el tud latni, de amit linkeltem SFP nem?

Mivel parameteriben megeggyezik a ketto, ezert nem ertem a dolgot.

  • 1000Base-BX
  • 1550nm
  • SX/SM

 

 

Az SFP lényege pongyolán az hogy a fotonból csináljon elektront :D 

 

Ezt irtad fentebb, az ONT az nem ugyanez?

Ezt irtad fentebb, az ONT az nem ugyanez?

Igen, csak nem mind1 milyet.

Ezt adja a szolgáltató: https://en.wikipedia.org/wiki/G.984  

te meg ilyet akartál: https://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet

Van persze olyan SFP ami GPON-t tud fogadni pl.: https://mikrotik.com/product/SFPONU  

Viszont ezekkel se mész semmire, ugyanis (99.999%), hogy nem lesz "felkonfigurálva". Magyarán az az eszköz fog nálad működni csak, amit odatettek neked. 

 

Jahh és nem 1550nm, mert azon az RF Overlay szokták tolni, már ahol használják.

Fedora 38, Thinkpad x280

Az mibol derul ki hogy egy SFP az GPON-t vagy Ethernetet tud fogadni? Peldaul az altalam linkeltnel az hol lathato?

 

"Viszont ezekkel se mész semmire, ugyanis (99.999%), hogy nem lesz "felkonfigurálva". Magyarán az az eszköz fog nálad működni csak, amit odatettek neked."

Ezert kerdeztem meg a szerelot, azt mondta, hogy most bontotta ki az ONT-t ami az eredeti csomagolasbol, semmi nem volt vele csinalva.

Mint mondtam FTTH az GPON, ugyanis az aktív eszközben van 1 port abban is SFP elindul belőle az optikai szál és erre 128 eszköz lehet rakni passzív osztókkal 20km es körben. Nem kell semmilyen más eszköz közbe. Az ethernetnél ez úgy néz ki, hogy központból elindul egy szál bemegy egy switchbe és onnan megy szét a portokon 1-1 ügyfélhez. 

Nah ha neked optikát kötöttek, akkor kétlem, hogy sok portos SFP-s switchel szarakodnak pont-pontba. nagyságrendekkel macerásabba költségesebb stb. Értelmetlen ilyen célra.

Attól, hogy a dobozból bontotta ki távolról mindent be lehet állítani.

 

Amúgy hamar rövidre lehet zárni írd meg milyen tipusu ONT-t tettek le neked.

Fedora 38, Thinkpad x280

Benne volt az erdeti topicban:

"Az ONT hw a kovetkezo: https://netcon.store/media/pdf/25/f8/2b/DBe_XON1300_S_SC_GER_170320.pdf"

 

A PDF-bol:

"Der XON1300 ist ein Gigabit Ethernet Switch für Punkt-zu-Punkt FTTH"

Szerintem megis csak point-to-point lesz ez.

 

"Nah ha neked optikát kötöttek, akkor kétlem, hogy sok portos SFP-s switchel szarakodnak pont-pontba. nagyságrendekkel macerásabba költségesebb stb. Értelmetlen ilyen célra."

Egyebkent errol is van kep, ha ez esetleg segit az eldontesben:

https://drive.google.com/file/d/1bBAl4fXBIVNTMmJvtLErtI6ZOite9ij1/view?…

Akkor beallok en is az ertetlenkedok soraba: miert vagy ebben ennyire biztos? Attol, hogy a szolgaltatok tobbsege GPON halozatot epit, meg nem kell feltetlenul ennek is annak lennie. Ha epitettek kulon szalat mindenkihez, akkor lehet sima ethernet, ha nem, meg akkor is lehet GPON helyett GEPON.

Egyebkent a linkelt eszkoz leirasbol beidezem en is:

"Der XON1300 ist ein Gigabit Ethernet Switch für Punkt-zu-Punkt FTTH Netze mit 4 Ethernet Ports und 1 optischen WAN Port. Neben der optisch/elektrischen und elektrisch/optischen Wandlung von Gigabit Ethernet Datenverkehr ist der XON1300 mit einem optischen Breitbandempfänger, zur Terminierung optischer CATV Signale"

Nem tudom, hogy beszelsz-e nemetul, de ez azt jelebti, hogy a keszulek egy pont-pont FTTH halozatokhoz valo ethernet switch egy optikai WAN es 4 LAN porttal. A gigabit ethernet forgalom optikai/rez atalakitasa mellett tud fogadni optikan kuldott szelessave kabeltv adast is (az a technologia, amiert mostanaban epp cseszegetik a digit).

Kombinalva azzal, hogy a kerdezonek azt mondtak, viheti a sajat cuccat, csak diktaljon be egy MAC cimet, szerintem megiscsak lehet, hogy nem GPON lesz ez.

Innen ezt nehéz eldönteni, főleg az egy oldalas brossúrából, de switch-nek írja a ,( XON1300.S Gigabit Ethernet Switch)  a wan -ra meg ezt:

1000Base-BX optisches WAN Interface (optional 2500Base-BX)

Mi a kék meg a zöld bemenet, miért van kettő , nekem nem detül ki a leírásból.

 

Viszont akár switch , akár (g) pon onu minek lecserélni ?

Nem 100% hanem mondjuk 99% -ra veszem felsorolom mivel támasztom ezt alá.

Mint mondtam ma a GPON a legolcsóbb, technológia ha közvetlen üvegszálat akarsz vinni. Ugyanis mint írtam 1 optikai szál 128 felé osztható, egyesek szerint 256 is akár, de most ez mind1, a lényeg hogy passzív osztásokkal. Ha ezt mássak akkarod akkor neked kellenek optikai portos switchek és pont-pont ba kell tolni az ügyfélhez. Ezeknek kell áram minden szar ami a switchel pluszban jár, könnyen belátható hogy nagyon nem éri meg.

A doboz az egy GPON doboz,  "XON1300.C-WDM with CATV receiver for use in G/GEPON network"  A WAN az gpon 2500mbit downstream és van hozzá 4db LAN. Hasonló mint egy ADSL router, ahova a telefonos rj11 et teszed, csak ott a WAN az rj11 és van 4db rj45 a LAN-nak.

Annyi itt a trükk, hogy itthon 1 szálon tolunk 3 frekit,  downstream 1490nm, upstream 1310nm és a 1550nm megy az RF-Overlay, mikor a TV-t rátesszük az optikára. Így a csatlakozók zöld/kék abban térnek el, hogy az egyik 45 fokban van csiszolva a vége, másik meg ugye egyenes. RF overlay csillapitása miatt van jelentősége a csatlakozónak.

A mac address is abból lehet érdekes, hogy valami alapján azonosítani kell az ügyfelet. PPPoE nál ugye ez user/pass tiszta sor. Ha nem PPP hanem mondjuk DHCP akkor is kell tudnod, hogy kinek mit adtál, vagy ha éppen nem akarsz adni. Itt kézenfekvő a MAC-address, ha te adod az eszközt, mint a fenti esetben akkor nem gond mert felírják, hogy ez lesz és kész. Ha lecseréled, akkor meg már diktálnod kell. Persze erre feltaláltak az Option82 -t ami által mac nélkül tudod azonosítani a végpontot, így már teljesen lényegtelen a mac address. 

Tudok olyan gpon-os szolgáltatót, aki ma is MAC-hez köti a címet, mert mondjuk a régi docsis rendszeren ezt már megszokták. Sok helyen simán Option82 van, és kész. Nem kell mac klónozás bediktálás stb.

 

Szóval ennyi infóból 1% esélyt adok az ethernetre :D

Fedora 38, Thinkpad x280

Kérdező nem ir  wdm transceiverről.   Xon1300  S  tipusról ír.   Az meg switch.  A kétoldalas kis ismertetőben Bktel ezeket a tipusokat sorolja, és többet nem ír.

XON1300.SC (One- or Two-Fiber-Solution available)
XON1300.S
XON1300.C
XON1300.C-WDM
XON1300.P
XON1300.P-WDM

találgatás : switch+cabel, cabel, cabel+wdm, tv, tv+vdm.

De szerintem mindegy , minek lecserélni akár gpon, Bidi, wdm vagy bármilyen sfp transceiverre ezt a meglévőt, akármilyen is. 

Routert  meg cserélhető a szimpatikus tipusra.

Akkor most meg egyszer: a linkelt doksiban egyertelmuen azt irjak, hogy az eszkoz egy ethernet switch, pont-pont optikai halozatokhoz. Ertem en, hogy altalaban gpont erdemes epiteni, es ezert te feltetelezed, hogy ott is az van, de ha ezt a cpe-t fellogatod egy gpon halozatra, akkor ott - mar ha lehet hinni a leirasnak - nem fog csinalni semmit. Kovetkezeskepp a halozat nem gpon, vagy a kerdezo nem jo doksit linkelt.

"A doboz az egy GPON doboz,  "XON1300.C-WDM with CATV receiver for use in G/GEPON network""

Csakhogy a kerdezonel elvileg nem ez van, hanem XON1300.S / XON1300.SC.

Szerkesztve: 2021. 11. 26., p – 22:36

rossz helyre ment

Fedora 38, Thinkpad x280

Ami nem vilagos itt, hogy mi a kapcsolat a simplex es single mod, illetve duplex es multi mod kozott, valamint hogy mikor mit hasznalunk. Ezt jo lenne ha valaki rendbe tenne kozuletek.

Simplex: egy kábel
Duplex: két kábel

Single mód - SMF (Single mode fiber) vagy mono módus - jellemzően nagyobb távolság (de aki mono-ra rendezkezik be, jellemzően a kis távot is ezzel intézi)
Multi mód - MMF (multi mode fiber) - kis távolság (max ~500m)

https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-mode_optical_fiber
https://en.wikipedia.org/wiki/Single-mode_optical_fiber

A Bi-Di az 1 szálon dolgozik, 2 külön hullámhosszon, hasonlóan a GPon-hoz, de utóbbinál annyi a csavar hogy még időrések is játszanak, valamint az "multipont".

https://en.wikipedia.org/wiki/Passive_optical_network

Szerkesztve: 2021. 11. 27., szo – 01:21

Már fent elkezdték ezt többen is boncolgatni, de sanszos, hogy félreérted a dolgot. Az ottani viszonyokat nem ismerem, de meg lennék lepve, ha a szolgáltató engedne ilyet, és vélhetően a törvényi kötelezettség is csak abból áll, hogy biztosítania kell a lehetőséget arra, hogy bridge módba kapcsolt eszközre saját router tegyél ethernet interfacen. A GPON nagyon más, és security okai vannak hogy nem engedik, elviekben képes lennél belehallgatni a szomszédok forgalmába, de ezt majd a GPON-ban járatosabbak megírják. Amikor DIGI-vel akartam hasonlót (Mikrotik routerbe GPON sfp), akkor pár óra kutakodás után erre jutottam, illetve több helyen is ajánlottak hogy ne akarjak ilyet, mert balhé és szerződésbontás lehet belőle, ha észreveszik (ezt Digitől függetlenül olvastam, külföldi topicokban).

SFP(+), QSFP, stb.. kapcsán meg annyi a lényeg, hogy ezek csak a slotra vonatkozó szabványok, nem pedig a átviteli protokollra. Többféle funkcióra többféle sfp modul létezik, ezek nem kompatibilisek egymással. Ethternethez ethernet sfp kell, FC-hez (fibre channel) FC, GPON-hoz GPON, és így tovább, teljesen más protokoll mind. Érdekessége a dolognak, hogy a stúdiótechnikában is használnak hangátvitelre a SFP modulokat (nem ethernet, nem fc, hanem saját protokoll, kifejezetten erre gyártott sfp modullal megy).

A szolgáltatódtól kell és érdemes beszélned, milyen hullámhosszú  1000BASE BX modul  lesz jó. A brossúrából nem derül ki  konkrét adat, tipikus érték ennyi vagy annyi van csak megadva:

Typische Wellenlänge Optische Ausgangsleistung Optische Eingangsleistung

Tx: 1260 ... 1360nm, typisch 1310nm

Rx: 1480 ... 1580nm, typisch 1490 oder 1550nm

 

De továbbra is azt mondom csak azért , hogy egy kockás helyett egy hosszúkás szerkentyűd legyen, minek? Állítani nincs mit rajtuk, illetve ha netán kábeltv (RF) is kell , akkor még további kiegészitések is kellenek. 

Ha érdekel az optika , otthoni  LAN -odon egyszerűbb a próbálgatás. 10 Gb ethernet kártya használtan  40 Euró környékén kapsz, (pl.: mellanox mcx311a), mikrotik switch,    MM sfp+ modulok vagy  DAC kábel és akkor sfp+ transceiver sem kell 10 méterig.

A szolgáltatódtól kell és érdemes beszélned, milyen hullámhosszú 1000BASE BX modul lesz jó. A brossúrából nem derül ki konkrét adat, tipikus érték ennyi vagy annyi van csak megadva:

Igen, de befotoztam a kabelrol is egy kepet, ott ez szerepel:
Messwellenlänge: 1550nm.

 

De továbbra is azt mondom csak azért , hogy egy kockás helyett egy hosszúkás szerkentyűd legyen, minek?

Igen, elotted tobben is feltettek ezt a kerdest mar, amit amugy probaltam a nyito postban megvalszolni, de vagy mindenki atfutott rajta, vagy nem voltak eleg jok az ervek:

Amugy valoszinuleg jol meglennek a default setuppal is, de - erdekel a tema, szeretnek vele kicsit jatszani - egy SFP portos routerrel meg tudok szabadulni a default routertol es ONT doboztol is, a ket eszkozt lecserelnem egyre - mar van itthon Unifi termekem es akkor igy homogenre tudnam csinalni a halozati eszkozoket

De akkor leirom most bovebben.
Mivel eddig meg nem volt optikam csak A vagy VDSL-em, ezert szerettem volna egy kicsit szorakozni a dologgal, kiprobalni a technologiat, kezbefogni egy SFP modult, felkonfigolni, stb.
Szoval erdekelt volna, meg klassz lett volna sajat HW-val megoldani az egesz itthoni infrat.
De most egyelore marad a szolgatatol kapott ONT es a rajto logo szinten szolgaltatotol kapott router.
Kicsit el is ment a kedvem az egesztol, mert tegnap nem sikerult meg a default cuccokkal sem kihajtani a 100Mbps-t es ha raadasul meg sajat hw-t is hasznalnek, akkor mar vegkepp nem adnanak supportot.
Egyebkent vagy a masodik vagy a harmadik postom az volt, hogy elfogadom, hogy nem jo otlet es csak azert kerdezek tovabb, hogy megertsem a technikai akadalyokat, illetve, hogy tanuljak.
Szerettem volna a forumot eszmecserere hasznalni, de ugy erzem hogy a legtobb embernel a "minek akarod, ne basztasd ha mukodik" resz valahogy beakadt es nem tudtunk tovabb menni, vagy csak nagyon nehezen.

 

Mindenesetre koszonom mindenkinek az eddigi hozzaszolasokat, tanacsokat.

Ez téged miért tart vissza? Ha nem GPON, akkor nyugodtan csináld, a nyitóban nem írtad, hogy tanulás + a technológiákkal való ismerkedés is lenne a cél (mondjuk itt sokszor ez esetben is megkapod az említett "tanácsokat", de ezeket ignorálni kell és kész). Szóval ha nem GPON, hanem sima ethernet, akkor vegyél egy megfelelő SFP-t, valamilyen routert, és hajrá.

Az eddigi infók alapján viszont szerintem nem itt lesz a megoldás, hanem helyben, német nyelvű fórumokon, ahol találni fogsz talán embert, aki belevágott már, és vagy ugyanez a szolgáltatója, vagy ugyanilyen eszközt és technológiát használó másik cég. Egyelőre az L2 protokoll sem tiszta, szóval ezen kérdés boncolgatása itt véleményem szerint vak vezet világtalant kategória lenne.

Ha viszont megvannak a szolgáltatónak sajátosságai (pl. kiderül hogy 1000BASE-BX (bidi), és pppoe, vagy akármi), akkor lehet itt folytatni a router/sfp választás kapcsán az eszmecserét.

Tenyleg eleg sok a write-only komment :)

a nyitóban nem írtad, hogy tanulás + a technológiákkal való ismerkedés is lenne a cél

vs. nyitoposzt:

Amugy valoszinuleg jol meglennek a default setuppal is, de

  • erdekel a tema, szeretnek vele kicsit jatszani
  • egy SFP portos routerrel meg tudok szabadulni a default routertol es ONT doboztol is, a ket eszkozt lecserelnem egyre

es elozo post:

... amit amugy probaltam a nyito postban megvalszolni, ...

 

Igen, de befotoztam a kabelrol is egy kepet, ott ez szerepel:
Messwellenlänge: 1550nm.

Ez a kábel mérési jegyzőkönyve, 1550 nanométeren lemérték a kábelek csillapitását:  0.22 és 0.14 db.  

A hálózatod meg használ valamilyeneket.  Ezt  leginkább a szolgáltatód tudja megmondani, én csak találgathatok, a többiekkel együtt.

A bidi transceivert meg párban használják, ami az egyiken az Rx az a másikon a Tx hullámhossz.

Szóval a  BiDi SFP-k párban működnek, van A oldali és B oldali modul. te melyik oldal vagy ? Szerintem te az A oldal vagy, de ha nem akkor tuti a B vagy.

A xon 1300.S leírása meg kissé elnagyolt: 1490 oder 1550 ? Legyen 1550, ha nem jó akkor biztos 1490, vagy 1580.

Tx: 1260 ... 1360nm, typisch 1310nm

Rx: 1480 ... 1580nm, typisch 1490 oder 1550nm

Inkább kérdezz rá szolgáltatódnál, jó lesz-e x hullámhosszú  TX/ y hulámhosszú RX 1000 BASE  bx generic BIDI. 
vagy először erre 1310nm-TX/1490nm-RX   1000 BASE  BX generic BIDI.

Kiderült, hogy milyen protokollon kapod a netet ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Kiderült, hogy milyen protokollon kapod a netet ?

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerkesztve: 2021. 12. 18., szo – 10:50

Az ubiquity edgerouter széria (mindegyik model!) zsákutca, a szoftver tele évek óta hemzsegő memory overflow, pppoe, dns, dhcp, syslog megbaszódásokkal, HW-es VLAN, stb. gyorsítástól megfekszik. Basznak javítani, csak látszat hotfixeket adnak ki évente 1-2x vmi könnyen javítható lényegtelen hibákra. Nekem nagy csalódás volt.

Valami lefizetett véleményvezér terjeszti ezt a hülyeséget hogy jó termék. Nem az, szar.