XIAOMI MI A2 LineageOS tapasztalatok, + merre tovább

Fórumok

Sziasztok!

A tárgyban szereplő telefon menne tovább családban, egy korábbi LOS telefont kiváltani. A gyári támogatás/frissítés lejárt, már egy ideje nem jönnek hozzá frissítések, az eredeti eredeti elképzelés is az volt, hogy majd LOS-al lesz tovább használva.

Használ-e valaki, és ha igen mik a tapsztalatok ezen a készüléken LOS-t használatával.

Egyántalán érdemes-e váltani, most hogy a G bevezette a safetynet-et, mi várható, meddig lesznek használhatóak az app-ok, rendes napi használati telefonnak menne, bank, és egyéb appokkal. Nem szarakodás, hanem használat a cél, mint ahogy a jelenlegi LOS (Wileyfox Swift) teló is megy nem kel folyamatosan csesztetni.  Érdemes frissíteni, vagy maradjon a jelenlegi OS, az "faxa", bár igaz soha nem fog már frissítést kapni de a G szerint biztos tutitutibb :(

 

 

Hozzászólások

Tavaly december óta fut LOS az enyémen, mint fő telefon, napi használós. Teljesen meg vagyok vele elégedve, néhány Magisk modullal kiszolgálja az igényeimet (SafetyNet is működik így).

Két gondja van (amivel én találkoztam):

  • SMS küldés [VoLTE-t bekapcsolása után], 30+ mp az üzenet küldés ( gondolom IP-n próbálja kézbesíteni, és time out után fallback -el GSM-re. Azóta sem túrtam bele magam mélyebben )
  • VoWifi egyszerűen nem hajlandó regisztrálni

Szia,

nekem is volt 4X-em custom ROM-mal; jelenleg Redmi 9T-m van (nemtudom mar milyen custom ROM-mal :D). Magisk-kel telepitettem valami modul-t, hogy a SafetyNet-en atmenjen a telefon, azonkivul meg 2 dolgot kellett tennem:

* MagiskHide-ot bekapcsolni a banki appra

* Magisk beallitasokban el kellett rejtenem a Magisk app-ot (egyszeruen atnevezte magat Settings2-re)

 

Ezutan a banki app mukodik.

Az a fura, hogy előtte miui.hu-s custom rom volt rajta, azzal semmi gondom nem volt, minden trükközés nélkül ment minden. LineageOS-sel jöttek ezek a gondok. Elvileg a héten lesz egy másik telefonom, amit tudok használni élesben, akkor ezzel tudok megint játszani fájdalom mentesen és kipróbálom a Magisk-et.

Ez biztató, hogy a funkcionalitásban gyakorlatilag minden ok.

Root-olásra nem lenne szükség, a jelenlegi sincs. Bár most ha jól értem ezt nem lehet megúszni, és várhat a folyamatos reszelés a Magisk-al, ha jól értem, Pl. Safetynet szigort, akkor lehet várni, a Magisk frissítést, vagy howto-t a neten és addig nincs mondjuk netbank? Ez nem túl biztató, ha elkezdik a Safetynet-et erősebben tolni.

A VoLTE szerintem nem fog érinteni, a Telekom-nál szerintem nincs az eng. készülékek listáján, így be se kapcsolják, legalábbis mikor legutóbb néztem, még ez volt.

WoWIFI detto, ott lenne haszna, ahol nincs, vagy harmatgyenge mobil elérhetőség.

 

 

Ez a téma egyelőre nem egyértelmű.

Egyrészt a rootolás ma már a Magisk. Én speciel nem rootolom a custom ROM-jaim, ehhez képest a Telekom app (banki appal nem próbáltam) nyekereg, hogy a telefon rootolt. Ergó nem a Magiskot azonosítja be, de még csak nem is a korábbi Supersut.

Tehát nem kell Magisk a SafetyNet átveréséhez, mert nincs mi elől elrejteni a rootot, ha nincs is rootolás.

De még ez is necces, mert pl. a 7-es CrDroidom-nál nyekereg a a Telekom, viszont a 11-es Ancient OS-nél meg vígan megy a Telekom app.

Lehet találkozni olyasmi magyarázatokkal, hogy pl. a SafetyNet állítólag a bootloader nyitottságát ellenőrzi. Ez se stimmel, egyrészt a fent írt Ancient OS miatt, másrészt azért, mert több készüléknél a Android rendszerből le sem kérdezhető a bootloader állapota. :D

Nyilván pl. a Xiaomi esetében gyári ROM-nál a fejlesztői beállításokban van egy gomb, amit be kell kapcsolni unlock előtt, ezt ellenőrizheti, de custom ROM-nál nincs ilyen kapcsoló, tehát ez sem játszik, mert az Ancient OS-sel nincs problémája.

Én igazából a 2 ROM-om alapján arra saccolok, hogy a SELinux állapotával lehet kapcsolatos a lekérdezés, mert az egyik permissive, a másik meg enforcing.

De ha a dolog arra megy ki, hogy szivassák a custom ROM-os hsználókat, akkor is megoldható lenne elvileg bármi, csak a custom ROM-ok fejlesztőinek kéne odafigyelni erre. Ami miatt ez esélytelen, az az, hogy egyrészt a "hivatalosnak" számító custom ROM-ok fejlesztői tapasztalataim alapján nagyrészt nem értenek hozzá, a portolt ROM fejlesztői meg mégnagyobbrészt totál amatőr kiddiek, akik újabban csak a könnyű pénzért csinálnak iszonyú szar ROM-okat, de a felhasználók még kevésbé értenek hozzá, szóval egyelőre működik a lehúzás. Pedig nemhogy a linuxhoz nem értenek, még a logokat sem tudják értelmezni, ezért portolnak egy csomó ugyanolyan szar, de sokféle custom romot, mert a legalapvetőbb hibákat sem tudják javítani, nem hogy a többit.

Szóval a helyzet egyelőre nem rózsás. :)

Én próbáltam logikusan levezetve elmondani, hogy a bootloaderem nyitott, Android 11-es custom ROM (is) van rajta, nem rootolt, nincs rajta Magisk, és mégis megy rajta a Telekom app. (Xiaomi Redmi Note 5A.)

Többet nem tudok tenni, szóval vagy hazudok (nem szoktam), vagy tényleg van egy halom olyan ROM (nekem is van), amiknél elbasztak valamit. Nyilván a régebbi ROM-ok esetében az elbaszás a SafetyNet mostani keménykedéséig nem számított elbaszásnak, és nem tűnt fel.

Valamint a problémák az appokkal a frissítésük után jelentkezik, és a készítők e mellett a régi appokat működésképtelenre teszik a frissítésükre történő kötelezéssel, ami meg érinti az összes régi ROM-ot is így, utólag is.

Szerk.: Az kétségtelen, hogy ezt a ROM-ot kb. 3 hónapja használtam, az akkori legfrissebb Telekom appal, azóta nem. Elképzelhető, hogy a mostani legfrissebb Telekom app már esetleg nem menne rajta (de az még nem biztos, hogy kötelező frissítést kérne), de mivel a Telekom app sem érdekel már, mert csak a Domino Mostot kapcsolgattam vele be, de mivel már az is fizetős, leszarom. :)

Lehet neked egyértelmű, de nekem nem áll össze. Nekem is A2-őm van, és tervezem rátenni a LOS-t egy hónapon belül. Én úgy tudom, lehet tévedek, hogy a LOS mindenképp egyben rootolást is jelent, nincs belőle rootolatlan verzió. Ezt a Magisk-et nem ismerem, majd utánanézek.

A banki appok miatt én is aggódok, egyelőre nem használok ilyet, de a jövőben lehet szükségem lenne ilyenre, jó lenne, ha nem bőgne itt nekem minden ilyen app.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hű, ez nem egyszerű téma, de dióhéjban foglalkozzunk a kb. Android 7 utáni helyzettel, úgy érthetőbb. (A 7 és előtti Androidoknál volt jellemzőbb a rootolt custom ROM, mert az csak annyi volt, hogy a su bináris bekerült a rendszerbe, elindult a szolgáltatása, regisztrálta a fájlokat a SELinuxba.)

A 7-től kb. (természetesen gyártóktól nagyban függően) sok változás történt, egyre több védelmi módszert tettek be a rendszerekbe. Nyilván én az általánosabbakat tudom mondani, a spécibb (Samsung, Sony, stb. rendszerek még bonyolultabbak, szóval hagyjuk.)

A lényeg, hogy a 7 környékétől a rootolt ROM-ok 99%-ban megszűntek, és jött előbb a SuperSU, majd a Magisk, amik univerzális rootoló eszközök, még a 4 környéki Androidokhoz is jók amúgy.

Szóval a custom ROM-ok 99%-ban ma már rootolatlanok, legyen az bármelyik disztró.

Alapból ugye az eljárás nem spéci esetben az, hogy ki kell nyitni a bootloadert, mert addig pár eset kivételével lehetetlen módosítani a partíciókat. Aztán fel kell rakni a TWRP-t, vagy klónját, mert a custom ROM-ok döntően zip telepítők. (Alapesetről beszélek, nyilván aki expertebb, az fastboottal is fel tudja rakni.)

Ez után _opcionális_ a Magisk, illetve a Google apps, mert a custom ROM-ok hagyományosan GAPPS nélküliek, persze van már sok, amibe belerakják a Google alkalmazásokat, mert egyszerű, én is csináltam ilyen ROM-ot (is), mert az userek döntő része még azt sem szereti külön felrakni (pláne, hogy már azokból is van többféle, és nem mind működik mindegyik ROM-mál).

Tehát a root nem része a Custom ROM-nak, a hivatalos LOS-ban végképp nincs (tudtommal). A LOS mondjuk érdekes téma, mert szerintem a komolyabb custom distrók sokkal jobbak, a LOS egy nagyon alap OS, amiben kevés az extra, viszont ezért elvileg stabilabb, de nem feltétlenül, mert lehetnek benne hibák, és az alap alkalmazásai faék egyszerűek, a beállításai is, a jobb disztrókhoz képest.

Másik dolog a Magisk. Ugye az unlock nem csak a custom ROM miatt történhet, hanem a gyári ROM rootolásához is. Itt már érdekesebb a téma, mert a custom ROM-ok felrakása egyszerű, azok működnek. Viszont a gyári ROM-ok a rendszerbe számos védelmi megoldást tesznek, akár a partíció ID figyelését, és ilyesmiket. Néhány gyári ROM már attól is megáll, hogy a felrakott TWRP-ben az első kérdésnél a system partíciót írhatóvá teszi a felhasználó. Ezen kívűl a többi rendszervédelem is benne van. A Magisk ezeket mind megoldja, többféle módon. A 10-es Androidnál áttértek a system_rootra, ami azt jelenti, hogy a boot.img ramdisk tartalma átkerült a rendszerbe. Tehát a 10 előtt a Magisk a boot.img-et is megváltoztatta, de utána is, sőt ugye a rendszerbe került ramdisk fájlokat is változtatja a 10-től, mert azokban is vannak rendszervédelmi dolgok.

Máris hosszú lett, de még a TWRP-ről pár mondat. A TWRP (és klónjai) ugye a gyári recovery helyére kerülnek. Ez egy rescue linux, és nyilván ez a rendszert partíciószinten kezeli, mountol, telepít, ment, stb. Természetesen rootként. Ezzel baromi sok mindent meg lehet változtatni bármelyik partíción, tehát az android rendszertől kezdve, a data partíción át. Expert felhasználó az android beállításától kezdve a gyári alkalmazások törléséig számtalan dolgot megcsinálhat a Magisk rendszerrootolása nélkül is. :)

Hát durván ennyi, ezer dolog van még a témában, pl. a Magisk működése a korábbi rootmegoldásokhoz képest (pl. nincs su a rendszerben közvetlenül, ezért lehet elrejteni), illetve amiket kihagytam, elfelejtettem dolgok. ;)

Kösz szépen a részletes leírást, látszik nagyon benne vagy a témában. A karácsonyi szabadságolás idején lesz vele időm foglalkozni, de már így előre tartok tőle, mert geci bonyolultnak tűnik sajnos, még nekem is, pedig én szeretek OS-ekkel játszadozni, meg ilyen Arch, Gentoo használata sem okoz gondot, de ez az LOS téma még nekem is magasnak tűnik, ennyi szart feltenni, meg reszelgetni. Nem értem, hogy a custom ROM-ot miért nem csinálják meg default rootolatlanra, ha official, ha nem. Így nem sok értelme van, hogy a custom ROM-ot is fel kell tenni, meg még 10 kiló hegesztés kell a tetejében, értelmét veszi a custom ROM-ozás.

Az nem zavar, ha nincsenek az LOS rendszeren Google alkalmazások, amelyik kell, majd kézzel telepítem. Csak ilyen banki meg stream alkalmazások ne sírjanak, hogy rootolt telefon, így nem megy, úgy nem megy. Root nekem amúgy mindenképp kell, töltésszint állítására, NTP beállítások testre szabására, stb.. Nagy részt a rootolás az oka, hogy felteszek custom ROM-ot, ha ez nem kéne, akkor nekem megfelelne a mostani 10-es hivatalos Google Android One rendszer is, ami a telón van, mert nincs vele problémám.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Nem értem, hogy a custom ROM-ot miért nem csinálják meg default rootolatlanra"

 

Vagy háromszor leírtam, hogy 99%-ban rootolatlanok ma már! :) De az egy százalékot is csak azért írtam mert nem tudom, hogy van-e egyáltalán rootolt.

Amúgy pl. a Havoc nevű custom OS-ben évek óta beépített a töltésszint állítás root nélkül, de gondolom, több ilyen ROM is van.

A LOS-ban alapból nincs semmilyen Google alkalmazás, se keretrendszer, kell hozzá az Open Gapps, vagy Micro Gapps, vagy ilyen.

Amúgy a custom ROM-ok választásakor érdemes előbb szétnézni, hogy milyenek vannak a telefontípushoz, a fejlesztő válaszolgat és frissít-e, ír-e bugot a készülékhez, azt javítja-e, illetve az XDA, 4PDA (orosz), vagy Needrom oldalakon miket kommentelnek a ROM-okhoz, hogy milyen bugokat találnak, és javítja-e a fejlesztő, stb.

Nagyon sokféle custom ROM-van, különböző féle beépített szoftverekkel, érdemes olyat választani, ami az adott telefonhoz OFFICIAL, és érdemes megnézni, hogy miket tudnak. A LOS-ról elmondtam a véleményem. :)

Nyilván olvasni kell miatta, de sok dolgot tisztáz.

Bocs, értem én, belekeveredtem, félreírtam. Azt akartam írni, hogy miért nem csinálják meg default root-oltra. Hogy ne a kedves usernek kelljen vele szenvedni, hogy még 500 tool feltelepítésével rootolnia is kelljen.

A bankok meg leoboázhatnak. PC-n is lehet bankolni, azok eleve rootoltak. Ez a rootolási mizária csak ezeken a buzi mobilfostalicska OS-eken van, szívlapáttal verném agyon az összes kretént, aki kitalálta ezeket a rootolatlan mobil OS-eket. Enyém a teló, azt csinálok rajta, amit akarok. Épp ezért nem vennék soha eleve Apple terméket sem, nem érdekel hány magos, meg mennyire fasza az M1, akkor se. De sajnos mobilnál ezeket a lezárásos kreténségeket nagyon nehéz megúszni.

Rootoláshoz pedig ragaszkodok, elvi síkon. A töltésszint-állítás csak egy dolog a sok közül. Azon túl is még kell sok mindenhez, pl. NTP beállítások, fájlrendszer-konzisztencia ellenőrzése, stb..

Banki appot egyelőre nem is használok, de tervezek jövőre bankot váltani, a mostanival elégedetlen vagyok. Az új banknál meg lehet használnám (UK-ben helyileg). Stream app sem megy, de megint csak jövőre talán előfizetek Amazon Prime-ra.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, és amúgy baromi egyszerű az egész:

Unlockolni kell a bootloadert. Na ez telefontípustól függ, Xiaominál akár több hét is lehet pl. és elég idióta módszer. (Leírás alapján.)

(TWRP letöltése a telefontípushoz)

'fastboot flash recovery TWRPneve.img'

TWRP indítása (power+hangerő fel -általában)

A ROM telepítése TWRP-ből (Le szokták írni, mit kell tenni. (Adb sideload módban még PC-n maradhat a telepítő fájl is, át se kell másolni.)

(Open Gapps letöltése, TWRP-ben telepítés. Ezt is írni szokták a ROM-nál, a letöltése egyszerű, a micro verzió elég.)

(Roothoz a Magisk letöltése, telepítés TWRP-ben.)

Még egy dolog amit lefelejtettem:

Én direkt próbáltam régebben pl. Android 10-es olyan custom ROM-ra felrakni a Magiskot, amin root nélkül sem ment a Telekom, hátha akkor megy vele, de nem ment se hide-al, se sehogy. Néhány ROM-nál sem Magisk hide a megoldás konkrétan, hanem a Magiskhoz írt a roottól teljesen független pluginokkal próbálnak operálni különböző módokon, persze ettől függetlenül a root miatt ezek mellett kell a hide, hiszen rootolt az eszköz.

A SafetyNettel tényleg egy halom dolgot le lehet kérdeztetni, szóval akár a Lineage OS névre is kereshet a default.prop-ban, szóval végtelen variáció van a szivatásra, de ezek már tényleg a custom ROM-ok ellehetetlenítésére lehetnek jók, semmi közük a "biztonsághoz".

Az lehet max. megoldás ilyesmire, ha a SafetyNet és az appokba integrált elemei esetében egy olyan "valami" készülne, ami "megvakítaná" a lekérdezéseit, és közvetlenül az ellenőrző lekéréseket kijátszva a minden fasza részre ugrasztaná a kódot. De ez nyilván már hack. :)

Köszi. (Pl. Telekom app, Magnet, Revolut, Takarék)

De az a baj, hogyha jelenleg jó is, bármikor szívathatnak később az meg nem igazán járható ha mondjuk kellene hirtelen egy AFR utalás, akkor a tegnap még jó vót banki app elindít, majd új verzió van frissíts addig semmit, ezek után meg valamibe beleköt az új app a safetynet-el kapcsolatban, ezt még én is nehezen viselném, nemhogy akihez menne a telefon :), és még az se biztos, hogy lenne azzonnalli megoldás a zinterneten.

Ha most feltennék LOS-t (random custom ROM-okat nem gondolok), akkor van visszaút a gyári állapotra BL zárás, vagy ha kinyitottam akkor már IJ? Egyébként ez a teló android one-s, és hát a G. se erőltette meg magát a sw támogatással 3év oszt csá.

Biztonság vs. SafetyNet azért random vér pistike romokba se bíznék meg, de a gyártói főleg EOL  készülékek se gondolnám biztonságosnak, akkor ellenőriznének arra, hogy a kritikus security patch-el fent vannak e a készüléken, ebből lenne aztán a népharag.

Upd. Nem ide akart lenni.

 

 

 

Szerintem simán működne a gyári rommal (akár nyitott bootloaderrel is), de sosem zártam vissza még bootloadert, szóval csak tipp, nem biztos, sorry.

Ha nekem szükségem lenne banki appra, meg ilyesmire, akkor használnám a SAILFISH OS-t, és ha kell átbootolnék a gyári romra (vagy xiaomieusra), persze ha működne így. Nyilván NFC-nél nem annyira buli.

Vagy lenne egy másik olcsó telefon, amit ki-be kapcsolnék ha kell, átirányítva a hívást a másikra. :D

De nincs ilyen gondom.

Bár, ha egy normális rendszerű telefonom lenne (nem kínai brand), arról letiltanám a google-t, és visszaengedélyezném, ha kell. :)

Szerintem a biztonsági frissítések megléte egy durva túlzás, a felhasználó tudja a legtöbb kárt okozni, főleg ha rá van nőve a kütyüre.

BL simán visszazárható, gyári rom visszaállítható teljes mértékben. ( Értelem szerűen, a legelső gyártói szintű unlock engedély kérés ( a1 68 órás ) nem lesz visszaállítható. De ez nem cél, és garanciát nem érint. )

Letöltöttem neked az alkalmazásokat ( Telekom, Magnet, Revolut, Takarék ) mind elindult, login adatok bekérésig teszteltem.

"Magisk nem szükséges, csak ha a SafetyNet-et failt szeretnéd megoldani."

 

Teljesen jogos, ez nekem azért maradt ki, mert nincs GAPPS-om, és rémlik, hogy a SafetyNet már akkor is fail, ha nincs google-play keretrendszer. (Legalábbis úgy rémlik, de nem fix.)

Szóval +1

Sub

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Szép lassan felejtős lesz a custom romolás: https://hup.hu/comment/2678052

Én elgondolkoznék az iphone -ra váltáson hosszú távon. Vagyishát én már megléptem, pont ezért :)

Szerkesztve: 2021. 11. 23., k – 07:45

A fejlesztők motivációja az alkotásra, a felhasználók motivációja a hálózati rendszerben, - vagy a saját zsebeket illetően, - az önvédelemhez szükséges tanulásra. Egymást erősítik.

Eredményezi a még nagyobb kiszolgáltatottságot a világméretekben gondolkodó, globális tech. cégeknek. És innen a "legszebb", az iPhone-os "menekülő útvonal" kiválasztása.

(Tudom a kényelem fontos dolog, de még ezzel is hozzájárulni a világméretű hatalmi rendszer további kialakulásához és az emberiség globális jog- és ki-fosztáshoz.
 A fejlődés szónak, - ha csak a pandémiára gondolok, -  kemény ára van már most is, és még inkább lesz!!!)

És senkit nem szeretnék ezzel személyesen bántani..(!), - csak a "Skynet" felé alakuló helyzetünkkel kapcsolatban éppen ezek a gondolatok jutottak eszembe. :(

Csak hogy előzzek, itt egy újabb "lózung"!!! -- én nem vizet prédikálok, igyekszem is azon értékek szerint élni, ahogyan gondolkodom. A digitális fogyasztói világot jelenlegi formájában én leginkább az emberi gyarlóságok egyfajta elfajulásának élem meg, nem fejlődésnek. A fejlődés spirituálisan a lélekben történik, nem fogyasztási cikkekben mérhetően, megértve azt, hogy egy bolygónk van, vigyáznunk kell rá, és felelősek vagyunk egymásért.

Tudnod kell, hogy mit használunk, mire adunk pénzt egy fogyasztó társadalomban, azzal alakítjuk magunk körül a világot. És vannak tömegesen nagyon káros döntéseink, amelyek csak kényelmi megfontolásokból születnek, a média "valóság-gyárainak hála, még esetleg sokáig ki sem derülnek. (Lehet, unokáink sem fogják látni. -- Soha!)

Az android úgy működik hogy egy zárt forráskódú, google-bináriscsomagot rátesznek - netán te magad teszed fel - és emelt privilégiummal fut. Utána pont a hajadra kenheted az AOSP forráskódot. Abban sem lehetsz biztos, hogy azon mit módositott a gyártó.

Szóval ne csináljunk úgy hogy a boltban kapható android akár csak 1%-ban transzparensebb lenne. Az iOS legalább kulturáltan össze van rakva, és egy sor biztonsági képességben jobb, mint az android. A gapps mentes LoS talán még so-so, bár ott is fut a baseband/SoC firmware zártan. Ami szintén low level hozzáfér mindenhez, és szintén fogalmad sincs arról, hogy mit csinál.

Majdnem ugyanezt kérdezném: A1-en is mennek vajon a fentiek?

Két-három héttel ezelőtt cseréltem le a Mi A1-et más telefonra (kiöregedett). Majd egy évet LineageOS 17.1 + Open Gapps minivel használtam. Akkori állapot szerint egyedül a Telekom app nem ment a kezdetektől fogva és egy felejthető pénzügyi kiadás követő alkalmazás hullott ki valamikor félidőben (mindkettő rootra hivatkozva, pedig csak a bootloader volt nyitott, nem volt root). Minden más – köztük 5+ banki és pénzügyi alkalmazás, MÁV jegyvásárlás, stb. – gond és bárminemű figyelmeztetés nélkül működött. (Nem vagyok OTP ügyfél, így a fentebb linkelt appról nincs infóm, de a Simple gond nélkül üzemelt fizetésre is.)

(Arra azért készülj fel, hogy kissé laggos lesz a telefon. Nekem legalább is elég "megfontolt" sebességgel működött már a vége fele. Nem tudom, hogy azért, mert valami már hardveresen nem volt igazi, vagy, mert a LineageOS-nek volt kevés a vas.)

dobd ki most, vegyél egy bármilyen OnePlust. mi a3-ról léptem át egy Nord CE-re, ég és föld.

~ubuntu, raspbian, os x~

Ez hogy oldja meg azt a problémát, hogy van egy HW-esen tök jó eszköz, amit csak az SW miatt kellene kukázni? (Nekem ezzel a készülékkel se voltak problémáim, egyébként már le van cserélve Mi 10TLite-re nem érzem a nagy különbséget :), az eredeti elképzelésnek megfelelően megy/ment volna tovább prod telónak a családban)

 

 

Életképes alternativát javaslok a custom romozással szemben, aminek láthatóan nincs jövője. Legalábbis ha bankolni is akarsz. A blogomban megbeszélgettük hogy pár év múlva ki fog dögleni nagyjából minden telefon a custom romok alól, a safetynet meg kiszúr minden apróságot. Felejtős.

Nem biztos hogy mindenkinek bejön, de érdemes átgondolni mint lehetőség.

Szerkesztve: 2021. 11. 24., sze – 23:13

Most nézem, hogy nemrég gondolkodtam rajta, hogy egy ilyen telefont veszek, de mondom, minek már... De jó kis kütyü ez. Slotos, szóval kb. 5 rendszer bootolható róla váltva a boot.img-et, vagy fastbootolva! Plusz 2-3 Sailfish verzió. Cool! :D

A legjobb Ubuntu Touch van rá, veri a promó telefonokat is.

Az XDA tele van ROM-mal.

A 4PDA szintén, ott 6 Android-12-es ROM is van.

Sailfish OS is van, bár elég bugos, de kb. olyan bugok, amiket asszem, megoldanék. :D

Végig olvasva a topicot, látom benne vagy ebben nagyon. Szeretném megkérdezni, hogy a sailfish mennyire használható. Régóta vadászok xperia xz3 -ra. Ez ahogy elnézem nagyon jól támogatott. Ez is slotos, ahogy elnézem. Ezen hogy lehetne váltani legegyszerűbben a sailfish meg mondjuk a gyári os között.

Sajnos soha nem használtam A/B slotos telefont, de úgy tudom, hogy 2 boot partíció van, azaz elvileg csak slotot kell majd váltani, mivel a /data változatlan marad, de ez csak sejtés.

Teljesen más az egész, nekem kell hozzá egy LOS-7 telepítés (illetve már csak image), és arra ment (megy) rá a Sailfish. Itt meg valami Sony software binaries kell csak, és a gyári Android 10. A Sailfish telepítőt nem néztem meg, de nálam a /data-ra teszi azaz nem érint semmit (illetve már azt is image fájlból használom, így mehet akár SD-re is, vagy belső tárhelyre). Szóval elvileg csak a boot.img változik az XZ3-on, meg a software binaries kerül a systembe.

Ezek alapján először mindkét slotot el kell indítani, meg valami "introduction assistant" izét is (Sony telefont se unlockoltam még), aztán a readme-t is elolvasni, és a flash utasításokat követni (de csak találgatok, sorry :( )   : 

"It's just important to boot on both slot the newest stock rom once and go though the introduction assistant before you move to custom roms the first time. You don't need to repeat it again after you was on a custom rom.

Background is, that the newest stock rom from mid 2020 updates your hidden partitions, hardware firmware like touch screen (not the kernel driver), your bootloader and the firmware of your baseband and some stuff of that is splitted in A/B."

Látszik, hogy mostanában figyelmetlen vagyok. Olyat kerestem, mint a flashing.md és ott voltam a github oldalon, olvastam a readme.md -t, és nem vettem észre a másikat. Köszönöm.

Ui:

  • due to a bootloader bug, Tama is going to be booting from slot "A" only

 

Hát akkor ez nem jött össze. 

Nem nézek újra utána, de úgy rémlik, hogy ez nem mindegyik típusnál van.

Egyébként csak pici kellemetlenséget jelentene, mert ha ez még mindig van, és nem javították, akkor vagy a TWRP, vagy a fastboot használatával csak a boot.img-et kellene kicserélni boot előtt. Tehát az Android boot partícióját kell lementeni, és azt, illetve a Sailfish boot.img fájlt kell cserélgetni az A slot bootpartícióján.

TWRP-vel PC nélkül is pár pillanat.

(Nyilván mivel nem használtam ilyet, nem állíthatom, hogy 100%, mert nincs _biztos_ tapasztalatom. Az tuti, hogy ha a telefonomat csak "A slotosnak" tekintjük, én így használom, tehát elvileg is stimmelnie kellene.)

 

Szerk.: Még annyit, hogy nem tudom, hogy a Sony software binaries telepítése megváltoztatja-e úgy a gyári Android-10-et, hogy az nem indul esetleg aztán el önmagában, ahogy előtte, ha esetleg így történne, akkor a boot.img cseréje nem jó módszer erre Sonynál. De ez is csak találgatás. :)

Szerkesztve: 2021. 11. 27., szo – 15:30

Utána olvastam: a tama az a XZ2-ők és a XZ3 összevont kódneve. Ezekre van egy sailfish port.

Az XZ3 nak a Los-ban akatsuki kódnéven van leírása, abban nincs említve semmilyen bootloader bug. Szóval ez valszeg a XZ2 érinti csak. XZ3 ban javíthatták.

Nincs más hátra, venni kell egy akatsukit. Aztán hajrá!

Még egyszer kösz.

Bocs rossz helyre.