Vége a PegasosPPC-nek?

Címkék

Raquel Velasco és Bill Buck - a PegasosPPC-t forgalmazó Genesi vezetőinek - blogjában az olvasható, hogy ezen a héten eladásra kerülnek az utolsó PegasosPPC gépek 399 dollárért. Ezután sem az alaplapot sem a kiegészítő kártyákat nem fogja gyártani sem a Genesi sem a bplan. A bejegyzés itt.

Hozzászólások

Ja, mar nem gyartjak. Azert, szerintem egy ritka sikeres platform volt, ha figyelembe vesszuk, hogy 2003 vege ota, gyakorlatilag 3 even at, valtozatlan configgal gyartottak, koncepcio pedig egeszen 2001-ig vezetheto vissza (csak az eszaki hidat csereltek ki 2003-ban).

Egyebkent, jonnek az utodok, amelyek viszont mar egy kicsit masfelek lesznek, de bizonyosan lesznek. Szoval egy korszak lezarult, de talan egy masik elott allunk. Emlekszem, 2001-ben meg csak remenykedtunk abban, hogy talan, valaha lesz G4-es Amiga. Vegul minden valoszinuseg ellenere amely ez ellen szolt, ket kulonbozo is lett, tehat szerintem nem panaszkodhatunk... :)

(Ps: ja es a MorphOS fejlesztese, a bbrvblogon olvashato hozzaszolasok ellenere sem allt le, sot...)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Igen, valoszinuleg utolsokat rugja a ceg, amely az elmult heten jelentett be 3 uj alaplapot, ami kozul az egyik egy 4 magos 970MP vadallat. ;) Gratulalok. Valosagertelmezes by thuglife. Barom.

Egyebkent igen, a RoHS-nak jelentos szerepe van a gyartas leallitasaban... Mas kerdes, hogy mikor 2001(!)-ben ezt a deli hidat valasztottak, meg szo nem volt RoHS-rol. Azota pedig azert "nehany" gepet leszallitottak. (Mas kerdes hogy az olom csak Europaban problema, tehat pl. az USA-ban nyugodtan arulhatnak a gepet tovabb, ha akarnak, de minek, amikor itt kopogtatnak mar az utodok...)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Tekintetbe veve, hogy a Genesi (vezetesenek) ugyanugy sikerult osszerugni a port a MorphOS csapattal mint az OpenBSD-sekkel, jomagam pedig a MorphOS Team tagja vagyok, fingom sincs mit akarsz belem magyarazni... Az meg foleg nem vilagos, hogy ettol a Pegasos II miert lenne szarabb vagy jobb hardver...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Valoszinuleg haldoklik az a ceg, amelyik referencia PowerPC alaplapokat tervez/debugol a Marvellnek, a Freescalenek, az IBM-nek, es a Tundranak... :) Tobbek kozott... De lenyeg hogy lehessen utalni, es megmondhasd a frankot, gondolom.

(Ps: en sem szivlelem a bbrv neven amokfuto parost, sot, de ez egesz kicsit sem csokkenti a bPlannal dolgozo mernokok szakertelmet es erdemeit, amire bizony van igeny...)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Tenyleg? Akkor miert hazugozod le oket, es szarozod le a munkajukat?

Szerző: thuglife Dátum: h, 2006-11-06 11:30 Az nem is eleg hogy hazug disznokbol all az egesz banda meg szart is gyartottak?

Najo hagyjuk, mert annyira szanalmas vagy, hogy mar rohogni sem birok rajtad.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Na vegre, eggyel kevesebb hulladek.

Kíváncsi leszek a 8641D teljesítményére.
A 8641D az elejéről újratervezett PPC processzor?
Érdekes színfoltja lehet a számítástechnikának.

A 8641D gyakorlatilag ugyanaz a mag ketszer, mint a mostani G4-ek (pl. a 7447A, vagy a 7448). A Freescale uj terminologia ezt a magot "e600" magnak hivja. Ebbol van ketto a 8641D-ben. Ami lenyeges kulonbseg, hogy gyakorlatilag csinaltak belole egy SoC-ot, mindenfele integralt josaggal (pl. PCI Expressz, IIRC), valamint egybeintegraltak egy DDR memoriavezerlovel, ami talan azt is jelenti, hogy talan sikerul megszuntetni a G4-ek legnagyobb rakfenejet, a relativ lassu es nagy kesleltetessel mukodo FSB-t. Ha pedig lehet vegre rendesen etetni az Altivecet, raadasul mind a ket magban levo dedikalt egyseget, hat az ... jo lesz. ;} De ne igyunk elore a medve borere. Szepeket mondani mindenki tud...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Kb. annyira rokonok mint egy 3Ghz-s P4 Northwood egy Slot-A-s Athlonnal? :) Tehat mindketto PPC proci, a G5 64 bites, a G4 32 bites implementacioja a PowerPC architekturanak. Az G5-t (tehat a 970xx tipusjelzesu PowerPC szeriat) az IBM tervezte a Power4 szerverproci alapjan, a G4 (vagyis a 74xx) pedig a G3 (tehat a 740/750xx) szeria egyenes tovabbfejlesztese a Motorola altal. Az IBM sosem gyartott G4-et, annak ellenere sem, hogy nehany "szakoldal" hivatkozik erre. A G5 98%-ig felulrol kompatibilis a G4-el, az egyeb kulonbsegeket pedig az OS szintjen, kivetelkezelessel es bizonyos ritkan hasznalt utasitasok emulaciojaval hidaljak at. A ket proci tehat teljesen mas implementacio, mashogy kell ra optimalizalni, de az egyszeru (32 bites) felhasznaloi program szempontjabol kompatibilisek.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ha már úgyis leállítótták a gyártást, közzé tehetnék a terveket. (Ha már közzé lettek téve, akkor nem szóltam semmit. [:-)])