Kínában a Dűnét letolta a csúcsról a Csata a Changjin-tónál

https://variety.com/2021/film/news/dune-china-opening-day-box-office-12…

Letolta mozikban a első helyről Denis Villeneuve Dűnéjét egy kínai háborús film, a Csata a Changjin-tónál.

Az utóbbit még nem láttam, az előbbit igen. David Lynch Dűne filmjével összevetve nem vagyok teljesen megelégedve. Ez utóbbi egyébként nagy bukás volt a kasszáknál 1984-ben. Denis Villeneuve kijavította a Lynch film sok hibáját, például a túlzásba vitt voice-over alkalmazását, ami ugyan a korban nem volt szokatlan megoldás, de a sci-fi világban nem talált helyet magának. Vagy Lynch Dűnéjének néhol túl színpadias jeleneteit, ami szintén kissé idegenek a sci-fi filmes világtól. Technikailag természetesen teljesen mások a mai lehetőségek. A 80-as évek sci-fi látvány színvonalat ugyan hozta a Lynch Dűne film is, viszont sci-fi-ben kevésbé jártas Lynch kicsit tovább nyújtózkodott mint amit az akkori filmes technológiák lehetővé tettek. Ezzel együtt eléggé egyedi képi világot sikerült megalkotnia, amit az utókor többre értékelt mint a bemutató évének mozis közönsége. Talán pont azért, mert az eredeti Dűne projekt szellemének megfelelően valami teljesen mást akart Lynch filmvászonra vinni mint az akkori Űrodüsszeia-Alien-Star Wars filmek által kitaposott sci-fi stílus. Villeneuve Dűnéjének látványvilága szvsz túl puritán. Hiányoznak belőle azok a Lynch-féle weird látványelemek, mint a Guild Navigátorok az extrém megjelenésükkel, le se írom mire emlékeztető szájukkal :) Vagy a Sardaukar harcosok szintén szokatlan kinézete, illetve a Giedi Prime minden szeglete. A Villeneuve Dűne filmzenéje nem rossz de nincs benne semmi különleges. Az eredetileg zenész Lynch ebben is egyedit alkotott és bár a 1984-es Dűne negyot bukott de a zenéjéről elismerően írtak már akkor is. A legnagyobb hiányosság Villeneuve filmjében számomra a hangok. A fordítógépbe beszélő Guild jeleneteinek hangjai, a dobolók mély basszusa stb. Otthon elég jó hangtechnika kell a Lynch film hangjainak visszaadásához. Egy dolgot viszont mindenképp jól csinált Villeneuve, tanulva Lynch hibáiból nem zsúfolta egyetlen filmbe a könyvet. Nem utálom Villeneuve Dűne filmjét, főleg nem tartom katasztrófának mint a másik nagy filmre(sorozatra) vitt sci-fi klasszikus Alapítványt, de semmi rendkívülit sem találok benne. A sci-fi filmeket mostanában kedvelő "messziről jött emberek" a kínaiak sem rajonganak érte. 

Egy érdekesség, hogy jóval Lynch Dűne filmje előtt készíteni akartak egy nagy szabású Dűne filmet, főleg európai művészek hollywoodi pénzből. Salvador Dali lett volna a császár és látványon is dolgozott volna, itt tűnt fel a későbbi Alien filmekkel híressé vált H.R. Giger. A film költségvetése még mai szemmel is csillagászai összeg lett volna. Ebből a projektből végül nem lett film, viszont a közös előkészítő munka később olyan filmeket inspirált mint az Alien, a Star Wars vagy a Blade Runner. Az el nem készült "európai" Dűne filmről pár éve készült egy dokumentumfilm: Jodorowsky's Dune

Zárásként egy vicces Youtube videó a két Dűne film trailerét hasonlítja össze: https://www.youtube.com/watch?v=CcZPZGq3Zy8

Hozzászólások

A minisorozat jó volt, sokkal jobb feldolgozás, mint Lynch filmje (az újat még nem láttam), de sajnos a sokkal kisebb költségvetés nagyon látszik rajta.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.”

Olvastam a könyvet magyarul és angolul, láttam mindkét filmet, azt gondolom, hogy mindkét film másban erős. Ami nekem nagyon tetszett az új filmben, az a fajta organikus technológia (űrhajók, stb.) amivel sikerült elszakadni a hagyományos képi világtól, és érdekes módon a városnál pont Ridley Scott látványvilága jutott eszembe. Ami hiányzott, az a környezet magyarázata, az, hogy minek is vannak a mentátok, stb. Ebben szerintem a régi film jobb volt.

Amit eddig a filmről olvastam, az annak fényében nem csodálom. Állítólag szép, állítólag látványos, csak a forgatókönyv ... az nem lett éppen erős.

trey @ gépház

Az, hogy azsiaban melyik mozi tolja le melyik amerikai szuperprodukciot az nem azert tortenik mert az ameriaki szuperprodukcio rossz vagy valami. Oket egyszeruen nem erdekli.
Mikor az Avengers:Endgame ment a mozikban akkor Japanban a Conan a detektiv mozija tolta le, de van meg sok sok ilyen pelda