ESXi cluster

Fórumok

Sziasztok!

Szeretnék 2 szerverből egy esxi cluster-t csinálni. Minden adott hozzá ami kellene viszont a logikai/szoftveres megvalósításánál előjöttek bennem kérdések amik a következőek:

DRS-re nincs szükség.
A hostokat hívjuk H1 és H2-nek.

1. Ha "elkészül" a cluster akkor a H1-en lévő virtuális gépek le fognak állni vagy be tudja pakolni a két hostot úgy egy clusterba hogy a H1-en lévő VM-ek működnek tovább?
2. első körben szükség lenne egy kis shared storage beállítására is 1-1 ssd-re. Ezek az ssd-k fizikailag benne vannak a hostokba, nem fogja a vSan igényelni 3-4 host meglétét a vSan-hoz? (Ezt azt hiszem ki lehet írtani belőle?!) Illetve milyen egyéb tudnivaló van?
3. A terv az lenne, hogy bizonyos VM-ek ha meghal az egyik host akkor induljon újra a másikon természetesen a lehető legutolsó állapotban. Ehhez pontosan a vMotion és a HA elég lesz?

Egyéb ötleteket meghallgatok! :)

Köszönöm

Hozzászólások

2 gépel nem lessz automatikus migráció-d, illetve a vsan-t eleve nem is enged használni 3 node allat. Nekem legalábbis így dereng korábbról.

HA meg vMotion azt megoldja, hogy egybol indulni fog a VM  a masik hoston (a memoriat valszeg bukod) viszont valami shared storage jobb lenne... (pl egy NAS,  iSCSI, vagy NFS mountal)

Sima klaszteren úgy indul a gép a túloldalon, mintha kirúgták volna belőle a tápot. Lezáratlan műveletek, elveszett cache. Ha ez oké, akkor kész vagy. Ha nem, akkor viszont vidd felsőbb rétegbe az aktív-aktív működés kialakítását.

Van a vmware-nek is megoldása két VM full szinkronban tartására memóriatartalommal együtt, de emiatt egy 386-os szintjét hozza a gép (szinkron memória írás hálózaton keresztül)

Szerkesztve: 2021. 10. 22., p – 08:50

2 gépből soha nem lesz normális produktív környezet alá való cluster.

3+ gép, ha már van Enterprise licenced...

És akkor értelme is lehet annak amit csinálsz.

meg vSAN-t is használhatsz ha nincs rendes storage.

(persze ahhoz sem elég csak 1-1 SSD, hiszen az csak a cache-hez kell. mellette nem árt ha van valós tárhelyed is ;)

 

1. a normal HA cluster esetén nemhogy leállnak, sokkal inkább lefagynak, és egy crash-ból fognak újra bootolni a másik node-on.

amit keresel az a fault tolerance, ezzel akkor is megy tovább a VM ha kihal alóla az egyik fizikai gép.

(De ha eleve csak 2 gépben gondolkodzs, akkor biztosan nincs rá szükséged)

Ha mégis, akkor olvasd el a követelméyneit, és a limitációit, mielőtt ilyet tervezel.

 

2. lásd fent.

 

3. ahhoz csak HA kell közös storage-val. vMotion az a menet közbeni mozgatásra való.

Szerkesztve: 2021. 10. 22., p – 18:24

Nem akarlak elkeseríteni, de ebből így nem sok jó fog kikerekedni. Az egy dolog, ha megérted a HA/VMotion/Fault Tolerance közötti különbségeket, ezeket be is kell tudni normálisan állítani/méretezni. A hálózati beállításokon tipikusan sok múlik.

Azaz vagy fektess bele néhány hetet: tanfolyam, net, mellé csinálj magadnak kis labort és gyakorolj/tesztelj, vagy keress meg valakit, aki ezzel foglalkozik és látott már ilyet (abból is sokat lehet tanulni). Közös tároló technológiákat sem árt valamilyen szinten elsajátítani, kipróbálni, mielőbb belevágnál, rendelés előtt pláne.

Egyébként két ESXi-vel is lehet boldogulni, fő hátránya, hogy arányaiban több a tartalék erőforrásod, de ennek méretezése helyzet függő.

HA: ha egyik ESXi lefagy, akkor VM-ek újraindulnak másik ESXi-n ~1 perc múlva (tervezetlen leállás). Közös tárolónak köszönhetően nincs adatvesztés (az már másik kérdés, hogy konzisztens-e).

VMotion: futás közben át lehet migrálni a VM futását másik ESXi-re (tervezett leállás, terhelés elosztás). Ezt is lehet közös tároló nélkül, de akkor értelemszerűen nemcsak a RAM, hanem az adatok is migrálódnak az ESXi-k között (sokkal lassabb). Alapvetően azért közös tárolóval szokás használni.

Fault Tolerance: VM egyik ESXi-n fut, az ESXi-k replikálják az állapotát, ha ESXi meghal, akkor a másikon újraindulás nélkül rögtön fut tovább, ahol kiesett a másik. (tervezetlen ESXi leállás ellen véd, de OS újraindításával/fagyásával számolni kell). Lehet közös tároló nélkül is, de hamar előjönnek olyan szempontok, hogy mégsem ártana közös tároló (például vCenter).

Ezenkívül nem árt átgondolni a mentéseket stb (első körben üzleti elvárások tisztázása), mert ez is sok mindent befolyásolhat, ha venni kell valamit, már pedig jó eséllyel kell venni valamit.

Ez már nem a "gyere cipó, hamm, bekaplak" kategória, még ha csak "játszadozós" rendszert építenél (az egy-egy ssd, mint háttértár erre utal, mert ha valóban HA-működésre lősz, akkor minimum valamilyen raid-et kell alápakolni (SPOF elkerülése ugye...), és mivel IOPS-ban kifejezetten jól kell teljesítenie, gyakorlatilag a raid10 marad - vsan esetén megspékelve azzal, hogy a vsan forgalmának "célszerű kifejezetten "vastag", dedikált hálózatot adni.
 

Szerkesztve: 2021. 10. 23., szo – 00:30

Majdnem mindent megválaszoltak, pár dolog amit nem láttam:

DRS-re nincs szükség.

Azért nem olyan rossz az, ha tudja a licenced, akkor kapcsold be, legalább partially automated módban.

1 - (Erre jött néhány hibás válasz, de vélhetően félreértés miatt). Nem, a vm-ek nem fognak leállni ebben az esetben, nyugodtan berakhatod a H1-et a clusterbe, illetve bekapcsolhatod a HA-t(*), ettől nem kell félni, az alap működés része, máshogy nem is tudna vm egy clusterbe kerülni (hacsak nem kikapcsolva, de az meg nem lenne valami piacképes). A fordítottja nem megy, azaz clusterből nem tudsz már kivenni hostot futó vm-ekkel, ehhez maintenance mode kell az adott hoston, amihez meg álló vm-ek, vagy üres host. Ha ilyenkor vmotion-el leüríted, akkor persze menni fog a maintenance mode és a host kimozgatása clusteren kívülre.

2 - Menni fog két node-al is (diskek száma ugyan nem jó, de ezt is megválaszolták már), viszont két node esetén kell egy quorum appliance. Ez egy butított esxi, ami vm-ek futtatására nem képes, ezért lincencet sem fogyaszt, viszont ő egy 3. host lesz látszólag, aminek egyedül vsan quorum funkciója van csak. A helye lehet egy 3. fizikai gép (ez nyilván pazarlás), vagy futhat vm-ként egy másik esxi-n, de semmiképpen sem a kettő clustertag valamelyikén(!). Menni fog e nélkül is teljes funkcionalítással és performanciával - mivel a quorum csak probléma esetén játszana szerepet - de a hiánya miatt folyamatosan warningban lesz a vsan.

3 - ehhez csak egy lényegtelen kiegészítés: vmotion ez esetben nem játszik, ehhez csak HA funkció kell. A vmotion futó vm-et tud átmozgatni másik hostra, HA eseménynél ez a dolog értelmezhetetlen.

(*)Ja, és ezt is leírták már, de nem elégszer: két hostból ne akarj HA clustert csinálni. Illetve osztom a laborozás/tanulás tanácsot is, a fenti két válaszommal, meg az összes többi felette levővel csak annyira fogsz jutni, hogy további ezer kérdésed lesz, amint elkezdenéd megvalósítani a dolgot. A vSphere látszólag egyszerű (igazából talán az is...), de az ördög itt is a részletekben rejlik.

Nem azt írta, hogy jó lesz, csak azt, hogy lehet... Ha és amennyiben split-brain elkerülését megoldja, igaz, ebben az esetben a "HA" az azt fogja jelenteni, hogy _HA_ a "B" node kiesik, akkor túléli, HA az "A" node esik ki, akkor megáll minden, és kézi beavatkozás szükséges... (Gyakorlatilag annyi, hogyha a node-ok nem látják egymást, akkor az egyiknek le kell állítania az összes rajta futó vm-et, nem pedig elindítani azt is, ami nem rajta futott - aztán ha az a node halt meg, aminek szétesésnél az összes vm felhúzása a feladata, akkor gyakorlatilag leállás van, nem HA...)

Támogatja a vmware is a két node-ot a storage heartbeat miatt (shared storage nélkül pedig nem is lehet HA), viszont itt vsan-ról van szó, ezért írtam amit. A támogatást úgy kell érteni, hogy supported, a requirements sem ír elő hármat. Persze vannak ebben fokozatok, nyilván ha a shared storage pl. iscsi, és ugyanazokon a hálózati eszközökön áll/vagy bukik a működése mint amin a hostok networkje, akkor nem tanácsos ilyet csinálni. Vsan esetén meg nem is kell magyarázni a dolgot remélem.

Nekem nem opciónak tűnt. Hogy van e shared storage vagy nincs, az elég jelentős tényező. Itt az lett leírva, hogy van (lesz), de vsan. Nem vagyok gondolatolvasó, ha van vagy lesz más is, elhiszem, de ez nem lett megemlítve. Ha minden eshetőségre válaszolni akarsz, ami lehet hogy van, vagy lesz, akkor írhatsz neki egy könyvet kb :)

Teljesen mindegy, lesz-e VSAN vagy sem, ezt írtad: "két hostból ne akarj HA clustert csinálni." Ez pedig nem így van, nyugodtan akarjon HA clustert csinálni 2 ESXi-vel, semmi akadálya nincsen (nyilván feltéve, hogy jól van bekonfigurálva a hálózat, de ez amúgy sem árt, rossz hálózattal 3+ ESXi-vel sem lesz jó a HA).