A Brave webböngésző eltávolította a Google Search-öt mint alapértelmezett keresőmotort

Az egykori Mozilla vezérigazgató által (társ)alapított Brave webböngésző projekt bejelentette, hogy a Google-től való egyre nagyobb függetlenedés újabb lépéseként eltávolította a Google Search-öt, mint alapértelmezett keresőmotort. Helyette alapértelmezetten a házon belül elindított Brave Search-öt használja majd. Mit ígér a Brave Search?

  • built on top of an independent index
  • doesn’t track users, their searches, or their clicks
  • doesn’t display ads today, but the free version of the service will soon be ad-supported
  • ad-free Premium version is coming “in the near future

Részletek itt.

Hozzászólások

Lassan már tényleg kíváncsi lennék, hogy a teljes webes forgalom hány %-át teszik ki a keresőbotok vajon...

A cikk a keresőmotorról (browser) szólt, nem a céget által háttérben futtatott folyamatos feltérképezésről.

De az oldal látogatottságától függ a kérdésedre adott válasz: a google scanneli a teljes oldalt 1x, majd hetente-kéthetente végigmegy ha változott valami. Aztán a változások alapján visszatér néha. Ha az oldalad napi 1000x letöltik, ahhoz képest kevés a bot tevékenység.

De az adatforgalom nagy része a stream (yt, twitch, spotify, torrent).

Azert nem csak a google botja van, es vannak mas botok amik sajnos agresszivabban scannelik ujra a siteokat (bar kerdes hogy ezek kozul mennyi szamit keresobotnak. Az ilyen email harvester meg security hole kereso cuccok nem). Valami kis latogatoszamu site-nal siman elofordulhat hogy nagyobb a bot forgalom mint a rendes.

De amugy meg igen, youtube-on megnezel egy videot es nagyobb forgalmat generalsz mintha egy kozepes meretu websiterol leszeded az osszes html-t.

I hate myself, because I'm not open-source.

Amugy tetszik ez a ugyan ugy profit orientalt ceg vagyunk mint a google, ugyan ugy alapvetoen ingyen van a szoftver es reklamokbol elunk mint a google, de azert higyjuk el hogy ok aztan becs szo tenyleg nem trackelnek minket.

De biztos en vagyok a rosszindulatu.

I hate myself, because I'm not open-source.

Jo, igen, lehet nem voltam eleg pontos, nem azt akartam mondani hogy nem lehet, csak hogy nehezebb vagy nem lehet annyit. Ha nem erne meg az embereket trackelni, a google se csinalna. Es az ilyen webes szolgaltatasokkal ugye az a baj hogy egy webszerveren fut az egesz, ahova a kliens feltolt egy csomo infot (ip cim, user agent, cookiek, stb) ami alapjan azert eleg jol lehet kovetni valakit (hacsak nem egy nagyon paranoias userrol van szo). Nyilvan, ettol fuggetlenul lehetseges hogy egy ceg nem hasznalja fel ezt az informaciot semmire, de hat itt ugye profitorientalt cegekrol van szo, amiknek nem az a szokasuk hogy onkent lemondanak a beveteluk egy reszerol...

I hate myself, because I'm not open-source.

Jo jo, de ez firefox, az ilyen szempontbol egy kicsivel jobb. A bajom az nekem inkabb azzal van, hogy jon ez a brave, kiszedi a google trackereinek egy reszet, cserebe berak mast amirol senki nem tud semmit, automatikusan beir referral linkeket meg hasonlok. De azert ok a nagyon jo fiuk.

I hate myself, because I'm not open-source.

Ami az informatika szégyene leginkább, hogy egy ilyennek hírértéke van.

Úgy, hogy egyébként semmilyen problémát nem oldottak meg, csak a saját zsebüket tömik mostantól hasonlóan etikátlan módszerrel, amivel a Google. Azt meg kötve hiszem, hogy a Brave-pofákba nyomott hirdetéseken keresztül nem valósul meg valamiféle tracking.