Lenovo T61 0200 Failure Fixed Disk 0

Nem tudja véletlenül valaki, hogyan lehetne letiltani egy T61-en, hogy indulásnál ne dobja a 0200: Failure Fixed Disk 0 hibát.

Tettem bele egy CFAST kártyát ami zsír új és ezt dobja. ESC-et nyomva megy tovább de idegesítő, hogy minden indulásnál meg kell nyomni.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 09., szo – 20:43

úgy, hogy kiveszed a hibás compact flash diszket és beteszel egy jót...

Amúgy tényleg azt tettél bele, vagy valami sata ssd-t?

úgy, hogy kiveszed a hibás compact flash diszket és beteszel egy jót...

Mint írtam a kártya zsír új és nem hibás, a telepített rendszer működik rendesen, SMART hiba nincs, más gépek gond nélkül bootolnak vele.

Amúgy tényleg azt tettél bele, vagy valami sata ssd-t?

A CFAST az tkp. egy SATA SSD más form factorral.

Elképzelésem szerint valami SMART parancsra nem vagy máshogy válaszol mint a Lenovo elvárná.

vagy az átalakító nem éled fel elég hamar... valószínűleg jobb lenne szimplán egy ssd-t tenni bele, mint felesleges átalakítókat. Elég olcsó egy sata ssd.

Ráadásul, ha az optika helyére tetted egy sata fiókba, akkor sata-pata-sata-cf(pata) átalakító láncolat lesz. Mert a slot csatlakozója pata, de belül satából alakítja át.

Ha a hdd helyére tetted, akkor sata - cf (pata) átalakító van betéve gondolom.

De akkor most hová csatlakoztattad pontosan? Melyik meghajtó helyére? HDD, ODD?

Lehet simán inkompatibilitás, mivel a CFAST a SATA3 szabványon alapul, ezekben a régi TP-ben meg régi SATA vezérlő van. Elméletileg visszafelé kompatibilis. Elméletileg! Gyakorlatilag előjöhetnek anomáliák. Nem csak TP-nél, pár SSD-s topikban megfigyelték, hogy régebbi SATA vezérlős gépek sem örülnek egyes modern SATA3 SSD-knek, vagy nem látják, vagy látják, de hibásan működik, belassul, stb.. Ennek feltehetőleg az az oka, hogy hiába kéne visszafelé kompatibilisnak legyen, a modern SSD-k vezérlői tartalmazhatnak olyan optimalizációt, amit a régi fajta SATA vezérlő nem szeret, vagy lehetnek olyan „túl gyorsak” a SATA vezérlő számára, hogy valami időzítési-átviteli hiba lépjen fel. Simán lehet az is, amit írsz, hogy egyébként működik, csak a SMART-ból nem tudja kiolvasni az adatokat, ezt elvileg a BIOS-ban le lehet tiltani, mármint a SMART feature-öket. Nem vagyok benne biztos, hogy a Lenovo BIOS-ában van ilyen, de néhány gépnél rémlik, hogy láttam ilyesmi opciót a BIOS-ban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Oké, igazad van, nem ismertem, hogy van már sata alapú változat is.

Ha a normál helyre tetted, akkor valóban sata. De átalakítót akkor is használsz, mert fizikailag nem olyan alakú. Gép biosa a legutolsó elérhető? Diszkhez nincs fw update? 
A normál sata le van biosban butítva sata1-re, moddolt biossal (middleton) lehetett sata2 módot feloldani. Ha moddolt, próbáld normállal, ha nem moddolt, akkor próbáld a moddoltat.
Ja és szétszedés összerakás sem árt, hátha csak kontakhiba... lehet sok hibával úgy-ahogy működik, de a boot diagnosztika érzékeli, hogy probléma van.

Ha optika helyére tett fiókban van, akkor ahogy írtam ott mindenképp van sata-pata-sata átalakítás. Van két t61-esem, ismerem őket.

Nekem normál sata diszkekkel nem volt bajom. Oem samsung 470 és sandforce-os Corsair Nova2 -vel hiba nélkül működtek. Értem, hogy ha már van olyan diszked, akkor használnád, de olyan olcsók az ssd-k, hogy nem biztos érdemes szívni emiatt.

Nekem 14" wide gépek vannak  (7661-CH8 és 7661-d32). Az egyikben sajna elfáradt sok évi folyamatos használattol a dokkolós usb vezérlő és attól instabillá tudja tenni az os-t. A másik működik jól máig.

Ezekhez 2.30-1.08    02 Apr 2012 a legutolsó bios verzió. De nekem 2.29-1.08 van fenn middletonból. Elvileg csak egy újabb audio chipes alaplap változat miatt volt kiadva a 30as, talán valami utángyártott szériához.

https://support.lenovo.com/hu/hu/solutions/ht001310-critical-system-bio…

https://www.thinkwiki.org/wiki/Middleton's_BIOS