"Betétbiztosítással és hitelígéretekkel támad a Revolut"

A Magyarországon körülbelül félmillió felhasználóval rendelkező Revolut elindítja Revolut Bank nevű szolgáltatását a hazai piacon – derült ki a cég közleményéből.

A Revolut globális pénzügyi platform, amely világszerte több mint 16 millió ügyféllel rendelkezik, ma Magyarországon is elkezdte használni európai banki engedélyét – idézi a társaság közleményét a Portfolio. A Revolut hazánkban mintegy 500 ezer felhasználóval rendelkezik. A későbbiekben további szolgáltatásokkal – például különböző hitelekkel – tervezik bővíteni a Revolut Bankot.

A fintech magyarországi felhasználói a szolgáltatásra történő átjelentkezést követően 100 ezer eurós összegig (körülbelül 36 millió forintig) betétbiztosítást élvezhetnek.

Link: https://index.hu/gazdasag/2021/09/28/revolut-bank-magyarorszag-hitel-ba…

Hozzászólások

Oké, akkor ma jelentették be, hogy elindulnak bankként is ITTHON.

Ha itthon indul bankként, akkor lennie kell magyar nyelvű ügyfélszolgálatnak.

Békéltető testületet a bank tartja fenn?

Bíróságot is a bank tartja fenn? OTP melyik bíróságot és békéltető testületet tartja fenn?

 

Ez olyan vagdalózásos volt.

Nem bankként indul el, csak itt is nyújt az EU-s banki licensz alapján bizonyos szolgáltatásokat:

"A Revolut Bank az eddigi információk szerint a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indul el Magyarországon. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik. Az MNB a magyar ügyfelek érdekében szorgalmazza, hogy a Revolut hazai leánybankként végezze tevékenységét."  (www.mnb.hu)

"Bíróságot is a bank tartja fenn? " - nem, viszont a revolut székhelye nem itt van, nincs itt kirendeltsége, és szinte biztos, hogy a szerződési feltételekben kikötötték a jogviták esetére a nekik honos bíróság illetékességét, ahol EU ide, vagy oda nem fogsz tudni magyar nyelven pert indítani, sőt a magyar felügyelet (MNB) sem fog tudni eljárni velük szemben. Mint anno az osztrák biztosítások esetén sem a hazai pénzügyi felügyelet volt az illetékes...

De miért akarnék? Ez kb. olyan, hogy elutazok Bécsbe, és nyitok egy osztrák bankszámlát. Nyilván nem várom el, hogy az MNB ezzel bármit kezdjen. A Revolut is ilyen, csak nem osztrák, hanem litván, és nem kell odautazni, hanem online intézek mindent. Nyilván csak akkor, ha érdekel ilyen formában ez a lehetőség, a fizumat vélhetően jó ideig nem kérném még ilyen számlára.

Mondjuk mert a "nem mondjuk el miért, de zároltuk a számlát" állapot tart x napig, és neked ez "fáj". Nem tudsz senkihez menni panaszra, sőt lehet, hogy a revolut székhelyének megfelelő felügyelethez sem, mert rá fognak bökni a nem magyar nyelvű szabályozásra/ászf-re, amiben le vagyon írva, hogy jogosan szopat a revolut.

Na, na, na. Álljunk meg.

MNB egy lószart sem ér egyedi eseteken. Fülük botját nem mozgatják maximum rákennek egy nagyobb bírságot a magyar szolgáltatóra, hogy nem tartja be a szabályokat. Nem beszélve azokról az esetekről amikor piacszabályozás lenne a feladata, de valójában csak felügyeleti szervet játszik a bankokkal növelve az adminisztrációt és ezzel a terheket*. 
 

Tehát egyedi ügyfélként annyi a hátrányom, hogy angolul kell megvédenem az elveimet, és egy jogi eljárás sokkal bonyolultabb tud lenni, de meglepődnél, hogy egy litván központi bank mennyivel haladóbb szellemű és kommunikatívabb, ezzel olcsóbb mint az MNB. Elfogadható kompromisszum. Amit a magyar ügyfelek most kaptak az, hogy van betéti védelem a számlájukon, illetve elindítha olyan szolgáltatásokat a Revolut amelyeket csak bankként lehet. 

 

* Csak egy példa a moratórium ami most van, a elvileg független MNB asszisztált  és továbbiakban is befekszik a kormány határozata alapján mikor az összes hozzáértő szól, hogy ne csapkodd  a lovakat a szakadék előtt. Most, hogy végre valamit csináltak ezzel ki fizeti ki? A bankok. Nem féltem őket ne aggódj, de ha nekik kell fizetni az azt jelenti nekem kell fizetni.

"Tehát egyedi ügyfélként annyi a hátrányom, hogy angolul kell megvédenem az elveimet, és egy jogi eljárás sokkal bonyolultabb tud lenni" - az ottani jogi környezetet kell megismerned, az ottani szabályozást kell átrágnod, hogy tudd, mire számíthatsz. gyakorlatilag a litván joganyagból kell kikupálódnod, aminek szinte biztos, hogy a litván nyelvű verziója az, amit elsődlegesnek tekintenek arrafelé...

 

Azért nem mindegy, hogy a teljes folyamat/írásos anyag az anyanyelvedet, vagy egy idegen nyelvet használ.
Ha kérdezni akarsz a revo-tól vagy a felügyeletüket ellátó hatóságtól, már ott sem használhatod az anyanyelvedet - ami szintén kifejezett hátrány, mert néha magyarul is nehéz értelmezni a jogi szakszöveggel spékelt válaszokat.

Kétségtelenül hátrány lenne ha lenne esélyed megérteni, vagy ha megérted, érdemben tenni ellene akár magyarul.

Bíró nem számol, azaz hacsak nem az ászf-fel van bajod, úgyis kiadja szakértőnek, aki mond valamit, a bíró meg az általa sem értett részletek alapján megmondja ki a ludas. 

Édesapám jelenleg 23M forintot követel az egyik bankon, mert bár adott év januárjában biztonságos és ajánlott bankként lett megjelölve, februárban becsődölt, kommunistáink kilopták belőle a pénzt. (vettek 1db részvényt 50 milliárd forintért)

Sokra megyek a magyar bank magyar ügyfélszolgálatával, a magyar békéltető társasággal, a magyar bírósággal, a magyar fiókokkal.

Postabank

Mondjuk ott közrejátszott az is, hogy az ilyen-olyan pletykák miatt mindenki nekiállt kivenni a pénzt, ami a pénzügyi világban egy icikepicikét jártas ember is tudhatja, hogy kurva rossz ötlet. A Postabankot ez döntötte be, és bár volt benne a politikának is felelőssége, de nem az, és nem úgy, ahogy a népmese terjeszti.

Mi nem vettük ki a pénzt, és a betétbiztosítási alapból meg is kaptuk, ami járt.

A Revolut banknál 100 ezer euroig lesz biztosítva a betét, szóval nem kell rohanni pénzt felvenni, ha bedőlne, csak ki kell tölteni bizonyos papírokat, és az európai betétbiztosítási alap intézi a többit.

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Na várjál csak. Sanya azt írta, hogy 23 misi maradt bent az egyik bankban, de nem nevezte meg sem a bankot, sem azt, hogy milyen instrumentumban volt a pénz (valóban banki betét volt?).

A Postabanknál valóban volt egy ügyfélroham, aminek hatására megrogyott, de ott amennyire emlékszem, állami konszolidáció azután pedig privatizáció volt (Erste vette meg). Mivel nem hagyták csődbe menni, így OBA ügylet sem lehetett.

Egységes európai betétbiztosítási alap még nincs, tervek vannak, de vannak olyan tagállamok (Németország például), akik nem lelkesedtek az ötletért.

Nomostan milyen betéti konstrukcó volt? Vonatkozott-e rá a betétbiztosítás? Másik része a dolognak: gondolj el egy hasonlót angol jogi nyelvet használva, külföldi felügyeleti szerv, illetve bíróság bevonásával. Persze csak az után, hogy a vonatkozó, vélhetően litvánul megfogalmazott jogszabályokat áttekintetted, és megértetted.

Ezt és a korábbiakat is (meg)értem. De ha ez 2021-ben valóban komoly akadályoztatást jelent, akkor szerintem meg kell kezdeni azonnal a tárgyalásokat az EU felszámolásáról, ezzel kapcsolatban a vitás ügyek békés rendezéséről. Mert ha ez is probléma az EU-n belül, akkor ennek az uniónak semmi értelme nincs. 

Lazán kapcsolódik: https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2021-evi-sajtokozlemenye…

Később a Revolut visszavonta az MNB miatt a módosításait és maradtak a korábbi kedvezőbb feltételek.

"Betétbiztosítással és hitelígéretekkel támad a Revolut"

Meg egy appal, ami tényleg működik :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Es ha nem tudom igazolni nekik tetszo dokumentumokkal, hogy az vagyok, aki a hitelt felvette, elfelejtik, hogy tobb, mint 10 000 euroval tartoznak nekem es elvesztik a hozzaferest a torlesztoreszeleteimhez? ;)

Másfél éve csak ezt használom, nem tudok hátrányt mondani, talán annyi hogy mintha nem lenne magyar support. Akinek kétségei vannak, tegyen rá annyit, amennyit nem fáj elveszteni, aztán állítsa be az auto top-up-ot hogy megtartsa az összeget. Utalásra nem használom, mert gyűjtőszámlája van, arra ott a Wise.

Cib Bankkal sokkal több bajom van, mikor nem ment a Cib-es mobil app, akkor kezdtem el használni helyette. Ami a magyar bankokra jellemző ejj, ráérünk arra még hozzáállás:

  • párhuzamosan fut az app, web és a javas kliens, valamit ebben valamit abban valamit meg a java-sban lehet megoldani, kb 4-5 éve integrálgatják
  • három kliensben különböző a lakcím, ha nem írod át mindenhol egyesével
  • mobil app szokott nem működni, valami zárójeles hibakóddal nem indul el, aztán elindul később

"nem tudok hátrányt mondani, talán annyi hogy mintha nem lenne magyar support" - Igen. Meg jogvita esetén nincs lehetőséged magyarországi felügyelet/bíróság és anyanyelven történő ügyintézés igénybevételére. Meg nincs csoportos beszedés, nincs azonnali utalás, nincs... Szóval sok olyan dolog nincs, ami egy hazai banknál kötelezően van.

"tegyen rá annyit, amennyit nem fáj elveszteni" - nomostan egy bankszámla ne legyen már lutri, mert az egészen más műfaj...

"Cib Bankkal sokkal több bajom van" - Lehet, hogy bankot kellene váltanod...?

Meg nincs csoportos beszedés, nincs azonnali utalás, nincs... Szóval sok olyan dolog nincs, ami egy hazai banknál kötelezően van.

Egyelőre még egy magyar bankszámlaszámot nem sikerült kiizzadni magukból (nem, a gyűjtőszámla nem az). Amíg ez nincs meg, addig felesleges ilyen fancy feature-ökre várni. 

Meg nincs csoportos beszedés, nincs azonnali utalás, nincs... Szóval sok olyan dolog nincs, ami egy hazai banknál kötelezően van.

Micsoda kőkorszaki igények. Látszik, hogy csak magyar bankkal van tapasztalatod. :)

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Tudod akinek van háztartása, és szeret kényelmesen élni, az amit lehet, azt automatizál. Például a telco számlák kifizetését, amik csoportos beszedéssel teljesen jól működnek. Ugyanígy marha jól működik az AFR - nem egy és nem két alkalommal volt már, hogy szolgáltatásért úgy fizettem - átutalásos számla ellenében, természetesen.

Szóval a revolut nevű csodával mikor fogok tudni 5s-en belül áttolni pénzt tetszőleges magyarországi banknál vezetett folyószámlára? Igen, akkor, ha lesz egy GIRO-tag magyarországi leánybankja, amelyik felépíti a saját kőkorszaki AFR-es infrastruktúráját...

Fordítva kérdezném: mi a jó abban, hogy a számlák közötti pénzmozgás leghamarabb a következő banki napon teljesülhet, hamarabb nem? Egyébként fizettem így egyesületi tagdíjat, megdöglött POS miatt szervízszámlát, de volt, hogy a lányomnak kellett a "zsebébe varázsolnom" egy adott összeget, mert határidős fizetnivalója volt: azonnali utalással átment, 2 perc múlva egy automatából a kezében volt, és a suliban be tudta fizetni, amit kellett.

Ja, és volt már szerencsém másodlagos azonosítóra történő utaláshoz is, nem csak tesztelési célzattal. Úgyhogy de, ezek a gyors és kényelmes fizetési módok jók, és megvan a helyük.

Oké, ez bankon belüli dolog, de mi van, ha (ahogy jelenleg is van) nem azonos helyen bankolunk? Vagy egyszerűen az egyik félnek nincs revo-s accountja, viszont a hazai banknál vezetett számlára kell odaérnie x összegnek? Azt nem tudja, és nem is fogja addig rendesen tudni, amíg nem lesz GIRO-tag (és ennek kapcsán ugyebár köteles kiépíteni az AFR-es infrastruktúrát), és nem rendel a magyarországi ügyfelekhez a saját GIRO-kódjával kezdődő egyedi számlaszámot.
 

Nem igazan ertem. Csoportos beszedest sose hasznaltam. Workflow: szolgaltato bepittyent a telomra hogy szamla jott, renyomok a naaagy gombra, hogy fizetek es visszarakom a zsebembe. Fasza ez a csoportos beszedesi megbizas mikor azt sem tudod mennyit von le eppen es miert a szolgaltato. Szovel en nem, nem allitok be ilyet. Viszont a kiveszem a telot a zsebembol es ranyomok a gombra nekem nem derogal.

A masik az atutalas azonnal. Hat az van Revolutosok kozott. Multkor haverrel altunk fizetni es mondta hogy de basszus nincs nala pizz es kellene 400 huf, attoltam neki a revon (near people). De ugyanigy tolok fel penzt asszonykam revojara is (azonnal! mellesleg ez elobb volt, m int barmelyik magyar bank szanalmas hataridejei).

Miota van google pay integracio igazabol nagyon a kartyamat sem kell elovenni, mert ott a telom.

A disposable card meg priceless. Vasarolok valamit a neten aztan el is van dobva es jon az uj. A szanalmas magyar banki webkartyaval ne rohogtesse senki korbe magat lecci lecci lecci. :D

Alapveto kerdes: ismered egyaltalan a Revolutot? (csak mert ugy nez ki hogy inkabb csak hallottal rola)

Fasza ez a csoportos beszedesi megbizas mikor azt sem tudod mennyit von le eppen es miert a szolgaltato

Alapveto kerdes: ismered egyaltalan a Revolutot?

Nekem is van egy ilyen alapvető kérdésem: ismered egyáltalán a csoportos beszedést? :)

Workflow nálam: a számláim befizetik magukat, ha egy meghatározott limit alatt vannak. Mondjuk a UPC elkér havi 7390-et, nála éppen 7400 a limit. Kevesebbet még nem vontak le, többet meg nem tudnak. Ez lefedi az esetek 99%-át.

A maradék 1%-ban a szolgáltató valamiért megpróbál a limit felett levonni: pl. nyár van 24/7 maxra van tekerve a klíma. Beküldi az ELMŰ a terhelést a banknak, kiüti a limitet. A bank szól, hogy ez így nem jó, plz approve. Ha van approval egy héten belül (?), akkor engedik levonni, ha nincs, akkor nem.

A disposable card meg priceless. Vasarolok valamit a neten aztan el is van dobva es jon az uj. A szanalmas magyar banki webkartyaval ne rohogtesse senki korbe magat lecci lecci lecci. :D

Nem értem a nevetés tárgyát. Te milyen gyakran adod meg shady weboldalkon a bankkártya adataidat? A netes fizetéseim jó nagy része recurring, oda eleve értelmezhetetlen a disposable kártya. A maradék 90%-át elviszi a SimplePay/Barion, mindkét helyen le van mentve a kártyám, megint csak hátrány a disposable kártyaszám.

A maradék, nagyon ritka esetben van az, hogy érdekes ez a feature, akkor két opció van:

  • átvezetem a pénzt a webkártyára, a böngésző kitölti az adatokat a formon, submit
  • a Revolut appból kiírom kézzel az aktuáis disposable kártya adatait, submit

Szerintem a két opció kb. ugyanakkora effort. Tévedek?

altalabn nem regisztarlok sehova hogy meg kelljen adnom/beregisztralnom a kartyaimat. Es nem, nem csak shady weboldalakon hasznalom a disposable card-omat hanem mindenhol. Mert nem szeretnem ha esetleg egy feltort website/backend miatt kikerulnenek a bankkartyam adatai. Nekem kenyelmes a disposable card, neked meg nem. OK. 

Nem igazan ertem hogy mit irsz ki kezzel es hova? Hosszan nyomvatartom a virsliujjamat a kartyaszamon aztan copy&paste? Minek irnam ki kezzel az akarhovais??????

De amugy a ket opcio pariban van, ha nem vagy paranoias :D

Ertem hogy nem ertesz egyet velem, hiszen mas workflow-t hasznalunk. Ennyi.

Nekem kenyelmes a disposable card, neked meg nem. OK. 

Ezzel amúgy semmi baj nincs, nem is én kezdtem a "ne rohogtesse senki korbe magat lecci lecci lecci" dumával. :) Mint mondtam, a netes fizetéseim elsöprő része recurring - frissítse a Netflixen, Amazonon, iTunes-on, stb. minden hónapban a bankkártya adatait az, akinek nincs jobb dolga. Ha te ilyen helyekre nem regisztrálsz, az fasza, jó neked!

Hosszan nyomvatartom a virsliujjamat a kartyaszamon aztan copy&paste?

Ha telefonon fizetsz, akkor ez természetesen opció.

ha nem vagy paranoias :D

Itt megint biztosan én nem értem a viccet, de ez miért nevetséges? Mire fel lennék paranoiás? Ha elviszik a kártyaszámomat, kemény 50 ezer forinttal tudnak megkárosítani, azzal is csak ideiglenesen, amíg vissza nem kapom a banktól. Na és?

Ertem hogy nem ertesz egyet velem, hiszen mas workflow-t hasznalunk.

Ezzel továbbra sincs semmi baj, a magas lovat nem értettem.

a magas lo nem neked szolt hanem a bankoknak. A paranoias mosoly magamnak szolt, mert en bizony az vagyok es masok biztos viccesnek tartjak hogy minden netes vasarlashoz disposable card-ot hasznalok (nem a netfixhez persze), de mivel automatikusan ujul meg a kartya igy nekem ez igy kenyelmes es okos elegedettseget.

azt utobbi 2-3 evben kezdtek rajonni arra, hogy a 21. szazadan lehet nem eleg a 200 evvel ezelotti bankingot csinalniuk, azaz ugyanazt a szolgaltatast nyujtani nekik. Nekem pl. iszonyat feludules volt a Revoltura ratalalni. Es azota is gyorsabban fejlodik, mint a nagy bankok (ez persze ertheto is, hiszen mas szolgaltatast is nyujtanak). Amit latok, hogy pl. az Erste Georga-ja belekezdett abba, ahogy ki kellene neznie a netes bankolasnak.

De pl. par eve meg szemelyesen be kellett faradni ha webes kartyat akartal egyes bankokban. Szepen lassan persze bekerulnek a funkciok a netbankos feluletekbe, hogy ne kelljen bemmeni es ket orat varni egy egyszeru muvelet miatt.

Nekem konnyebb kenyelmesebb a telefonomon intezni a dolgokat, nem is tudom mikor leptem be a bankjaim webes feluletere (persze leptem, mert ahogy mar fent is irtak az osszes funkcio azert nem talalhato meg mindig a mobilos app-ban)

Amugy nem veletlen hogy egy csomo bank kozelebb akar kerulni a fintech-ekhez es szovetsegre lepnek itt-ott.

"lehet nem eleg a 200 evvel ezelotti bankingot csinalniuk" - Szóval az ósdi AFR-t mikor fogja tudni a revolut? A csoportos beszedést? A másodlagos azonosítót...? Ezek mind-mind baromira ósdi, 200 évvel ezelőtti bankolási dolgok. Oh, wait... :-P

"par eve meg szemelyesen be kellett faradni ha webes kartyat akartal egyes bankokban" - nagyon sok éve volt az... Az elmúlt két évben nem igazán voltam ügyintézni bankfiókban - azelőtt meg azért, mert a munkámhoz kapcsolódóan kellett nyitnom egy számlát... :-P

Netbankba én tegnap léptem be legutóbb, hogy teszteljek egy élesített módosítást, de hogy előtte... Az is valami hasonló okból történt - illetve az Erste netbankban jártam picit nosztalgiázni, mielőtt gyagya gyurira váltott volna.
 

Workflow: szolgaltato bepittyent a telomra hogy szamla jott, renyomok a naaagy gombra, hogy fizetek es visszarakom a zsebembe.

Kézzel fizetsz, mint a középkorban? :-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Fasza ez a csoportos beszedesi megbizas mikor azt sem tudod mennyit von le eppen es miert a szolgaltato." - Jön a levél/sms a szolgáltatótól _és_ a banktól, hogy mennyit és mikori értéknappal szednének be. Ezt a tranzakciót látod a számládnál a várakozók között - ha reklamációd/problémád van, akkor a banknál meg tudod állítani a teljesítést. nekem elég ránézni a Telenor-os sms-re, hogy x Ft az aktuálisan benyújtott beszedési megbízás, és ennyi interakciót jelent nekem az, hogy ki legyen fizetve a számla. És ez sem "must have", mert anélkül is teljesül, hogy elolvasnám az értesítést arról, hogy ismét eltelt egy hónap, és ismét fizetni kell a havi számlát :-P

"A masik az atutalas azonnal. Hat az van Revolutosok kozott." - bankon belüli átvezetés az mindenütt volt már az AFR előtt is, az napon belül simán átment még az ősidőkben is - nem kunszt megcsinálni.

"A disposable card meg priceless. Vasarolok valamit a neten aztan el is van dobva es jon az uj." - Van hasonlóm is - nekem pl. kifejezetten hasznos, hogy nem tranzakciónként új a kártyaszám: a Spotify-nak pl. ez a kártya van megadva - tudom, mikor terhelik be a havi előfizetési díjat, akkor megtolom a kártyalimitet az 1Ft-ról 3000Ft-ra, és ennyi, a spoty-s fizetés után a limit gyakorlatilag nullázódik, illetve később visszaáll 1Ft-ra.
 

tudom, mikor terhelik be a havi előfizetési díjat, akkor megtolom a kártyalimitet az 1Ft-ról 3000Ft-ra, és ennyi, a spoty-s fizetés után a limit gyakorlatilag nullázódik, illetve később visszaáll 1Ft-ra

Ez mondjuk borzasztóan hangzik. :)

Én úgy csinálnám, ha már webkártya, hogy unlimited költés, csak nincs az adott számlán pénz. Ha tudod, hogy 15-én vonják mondjuk a Spotify-t, akkor egy rendszeres átvezetés előtte nap áttolja a pénzt, és akkor nem kell hozzányúlni.

(azonnal! mellesleg ez elobb volt, m int barmelyik magyar bank szanalmas hataridejei).

Csaxólok, hogy nekem a CIB-nél ez úgy kb. 2003-ban már ment (szerintem akkoriban még fel sem találták a Revolutot). Céges számláról saját számlára vasárnap hajnal 3-kor átutalás, 5mp múlva a saját számláról bankkártyával lóvé felvevés.

wisenál kb 5eFt 1MFt utalása itt meg ingyen van, imádom. eurót is ingyen utalok, mellesleg vividről is (az is 100e€, de német bank van mögötte). dollár az valamiért nem megy ingyen, akkor sem ha hónap elején vagyok. és szépen középen vált, nem húznak le +-10Ft vétel/eladási árfolyammal, meg plusz díjakkal.
euró binancere pár perc alatt bemegy, magyar brókerhez keleren keresztül pár órán belül.. magyar banknak ez 3 nap.. igaz revolutról is volt, hogy a forint 5 nap alatt ment át (brókerszámlára).
osztrák parkolóautomatánál szívtam meg, hogy a telefonnal nem lehetett fizetni, kártyát kellett neki adni. (nem revolut hibája, hanem az automata lehetett ilyen)

>Akinek kétségei vannak, tegyen rá annyit, amennyit nem fáj elveszteni

így van, ez érvényes bármelyik fintechre. vividen a visszatérítések részvényben voltak, ha pluszba megy a plusz a tied, ha mínuszba, akkor az eredeti összeg a tied alapon, azonnal átrakta egyik pocketből a másikba amikor kellett a pénz.

nincs aláírásom

a főoldalról pl? van valami nagyobb csomag amivel 85Ft lenne vagy ezt wise-wise között érvényes, talán az üzleti? de ott is ennyit ír, huf-huf meg nincs. oké ha belépek az appba akkor van huf-huf és ott 85 Ft, de hogy kerül oda a pénz? vagy be kell utalni a saját bankos számláról és tranzakciós adó 3000 vagy 4600 feltölteni. revolutra ingyen töltök fel pénzt hitelkártyáról (5eFt visszatérítés) és ingyen megy tovább. én ezeket csak transzfernek használom, más kérdés ha neked wisera utal valaki, akkor nem te állod a feltöltés költségét, úgy ok.

Te küldesz
–4 422 HUF <- ha külön utalom saját számláról wise-nak és ők tovább, akkor feleennyi (az üzleti ennek dupláját írja a főoldalon belépsé nélkül), de ugyanúgy a banki oldalon van tranzakciós adó és lehet még költség
díj
=995 578 HUFAz összeg amit átváltunk

Kedvezményezett kap
A bankokhoz képest ennyit spórolhatsz meg:
33 425 HUF
Becsült érkezési idő:
6 órán belül

nincs aláírásom

hogy kerül oda a pénz? vagy be kell utalni a saját bankos számláról és tranzakciós adó 3000 vagy 4600 feltölteni

Ezek az összegek honnan jönnek? A te bankod számítja ezeket fel, vagy a Wise?

Én egyszer utaltam csak Wise-ban vezetett számlára, nem volt költsége.

revolutra ingyen töltök fel pénzt hitelkártyáról (5eFt visszatérítés) és ingyen megy tovább

Ez most már működik újra? Régen én is csináltam, aztán valamikor egyszer csak elkezdték kp. tranzakciónak látni a bankok és a hitelkártyákra kp. felvétel költségét + kp. felvétel utáni kamatot rátenni. Azóta csak debit kártyáról vagy átutalással töltöttem pénzt Revolutra.

Maga a pénz feltöltés ingyenes (ahogy Wise esetén is). Azonos devizanem esetén nem szoktam használni se Revolutot se Wise-t, mert minek. Az angol bankomból fontot utalni másik angol font számlára ingyenes és azonnali. A magyar bankomból forintot utalni másik magyar forint számlára ingyenes és azonnali.

Wise-t és Revolutot is arra használom leggyakrabban, hogy fontot töltök rá és forint számlára forintot utalok. Egyik sem ingyenes, egyik sem azonnali. Viszont mindkettő olcsóbb (és általában gyorsabb) annál, mintha az angol bankból küldeném a fontot a magyar bank forint számlájára.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezek az összegek honnan jönnek? A te bankod számítja ezeket fel, vagy a Wise?

első a bank, 2. a wise. de hát írtam is tranzakciós adó.

Ez most már működik újra?

bankja kártyája válogatja, ez épp most szűnik meg.

A magyar bankomból forintot utalni másik magyar forint számlára ingyenes

hol nincs még tranzakciós adó?

nincs aláírásom

hol nincs még tranzakciós adó?

Nekem a Citibanktól az Erstéhez került típusú bankszámlám van. Nincs tranzakciós adó.

Most megnéztem a hirdetményt, hogy ne hülyeséget beszéljek:

Erste TOP Plus díjcsomag: forint átutalás belföldre díja: 0 Ft.

Bankon kívülre deviza utalás, devizaszámláról forint utalás, forint utalás külföldre: nem ingyenes.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

wisenál kb 5eFt 1MFt utalása itt meg ingyen van

Ha az itt a fenti idézetben Revolutot jelent, akkor ez nem igaz.

3 napja utaltam 200 ezer forintot Revoluton belüli forint számláról magyar bankszámlaszámra, 601 forint 6 fillér volt a költség.

Standard plan-ben vagyok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Legyetek szívesek segítsetek egy kicsit ezzel a betétbiztosítással kapcsolatban, mert szerintem én most nagyon benézek valamit (remélem).
Szóval a kiindulási számok:
1. A Revolut felhasználók jelenlegi száma 16 millió felett van.
2. A betétbiztosítás mértéke (maximálisan) 100 ezer EUR.
1. A betétbiztosítást a "litván betétvédelmi alap" garantálja, amit gondolom lehet egyszerűsíteni úgy, mintha maga a Litván állam garantálná. Litvána GDP-je kb. 54 milliárd USD.

Elnézek egy nagyságrendet, vagy mi, mert ha ezt a három számot veszem alapul, nem úgy tűnik, mintha egy életbiztosítás lenne? :/

A betétbiztosítás maximuma az az összeg, amekkora betétet még kifizet a betétbiztosítás - ha a bank bukik, az azt meghaladó összeget jellemzően bukja a betétes.
A 16M revolut-os ügyfélnek mekkora a teljes betétállománya összesen (akinek 100k€ fölötti, azt csak 100k€-val számolva)? Na ez az az összeg, amit a revolut teljes lenullázódása esetén ki kellene fizetni a betétbiztosításnak - elvileg. 

mar csak az a kerdes hogy mindenkinek 100k$ betetje van a revonal? az 30 misi. nekem kb 100e huf van, es akiket ismerek azoknak se tobb nagysagrendileg. persze van egyketten itt akik milliokat pakolgatnak oda, de az is eleg tavol van a 30-tol

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerintem elbeszélünk egymást mellett. Okés, akkor én lényegében az "Apokalipszist" próbáltam felvázolni, ami azért már megtörtént néhányszor, legutóbb nem is olyan sok éve. Murphy törvénye?

Egyébként abszolút laikus vagyok a témában, de nekem az jött le, hogy a "pénzkivét" nem mindig random/kiegyensúlyozott módon megy, bizonyos események hatására simán előfordulhat, hogy mindenki egyszerre akarja kivenni a pénzét...

Az apokalipsziskor ennél jellemzően nem 100.000 euró/számla van az ügyfeleknél elkönyvelve.

A legtöbbnek sokkal kevesebb.

Néhánynak akörül. 

Mégkevesebbnek felette.

 

 

A felette lévő elbukta a 100.000 euró feletti összegét

100.000 euró alatti összegeket megkapják az emberek, a biztosítási alaptól ( nem litvánia GDP-jéből.

Közben persze zárolva van a bank összes vagyona.

Ha ki lett fizetve minden egyes számla, akkor a bank vagyonával feltöltik a biztosítót

Ha feltöltött a biztosító, akkor a maradék vagyonból (ha maradt) elkezdik kifizetni a 100.000 euró feletti számlákat, arányosan.

Ha magyarországi bank, akkor nem a magyar betétvédelmi alapnak kéne garantálnia?

A számaid egyébként nem stimmelnek. A maximális 100 ezer eurót ne szorozd meg a felhasználók számával, roppant kevés olyan felhasználó van, akinek ekkora betéte lenne (megkockáztatom, hogy egy se). A betétbiztosítási alapnak meg nem sok köze van a GDP-hez.

A maximális 100 ezer eurót ne szorozd meg a felhasználók számával, roppant kevés olyan felhasználó van, akinek ekkora betéte lenne (megkockáztatom, hogy egy se).

Tehát azt mondod, hogy nem érdemes felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre, mert hát "úgy sem lesz olyan sohasem" ?

Az elméleti legrosszabb forgatókönyvre nem érdemes. De ha kíváncsi vagy, végezd el ezt a számítást a magyar bankrendszer egészére. A 100ezer euró értékhatárig történő biztosítás bankonként és betétesenként érvényes maximum, tehát ha így számolsz, szorozd össze az állampolgárok számát, a bankok számát és a 100ezer eurót.

Ez nem így működik. Nem a litván állam, hanem a litván betétbiztosítási alap van mögötte, illetve mivel Litvánia euro övezeti tag így az euro övezeti bankuniós intézmények vonatkoznak. Az egységes euro övezeti betétbiztosítési rendszer még nem működő intézmény hanem jogalkotási prioritás EU-s szinten, egyelőre a felügyeleti és szanálási mechanizmusok működnek már. Ha jól tudom, a tagállami betétbiztosítási alapokat az adott országban a bankrendszer dobja össze, kockázati profiltól függ melyik bank mennyit fizet bele, nem jófejségből hanem helyi jogba illesztett EU-s bankuniós törvények erejénél fogva. Ennek az alapnak a nagysága a biztosított betétek értékének 0,8%-a kell hogy legyen majd egyszer, pár éven belül, amiből jól látni hogy nem rendszerszintű teljes kártalanításról szól, hanem inkább a kisbetétesek egyedi bankcsődökkel szembeni megóvása a cél. Hogy ez az alap megvan-e, működik-e stb azt a bankuniós szervek az euroövezetben un. stressz-tesztekkel vizsgálják. 

A Quaestor ügy közvetlen károsultjai nem a betétbiztosítási alapból (OBA), hanem a befektetővédelmi alapből (BEVA) lettek kifizetve. Mivel nem volt a BEVA-ban elég pénz, ezért plusz forrást kellett szerezni, de a cechet időben eltolva ugyanúgy a befektetési szolgáltatók fizetik. A fiktív papírokra egyébként nem vonatkozott volna a törvény betűje szerint a BEVA fedezet, de különböző okokból áttolták a szektoron a változtatást.

Volt egyébként egy másik brókercsőd akkortájt, a Buda-Cash-é, ahol volt banki kapcsolat is (DRB bankcsoport), ott a bank ügyfeleit az OBA-ból kártalanították.

ha valami aggályos, akkor az ez:

A jegybanki közleményből az is kiderül, hogy a Revolut nyilvánosan elérhető beszámolói szerint tavaly 122 millió angol font (mai árfolyamon több mint 51 milliárd forint), 2019-ben pedig 98 millió angol font veszteséget termelt, 417 millió font, illetve 96 millió font (2019) saját tőkén.

nincs aláírásom

CSOK-ot tudok náluk intézni? :D

Egyébként valaki mondja már meg, hogy mi a kecske ami jó benne? Mert eddig csak azt láttam, hogy mit nem tud, a többiek meg amúgy is szarabbak mindenben is.

Valaki beszéljen rá. Ha annyira jó lenne, valszeg valakitől vagy valahonnan hallottam volna már róla, csorogtak volna be infók de csak a nevét hallottam mindenhol maximum. Meg, hogy Józsikának van, Pistikének nincs. És? Az most jó vagy rossz? Komolyan... miben jobb, mint bármely más jelenleg itthon is elérhető átlagos bank?

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Bizonyos körülmények között olcsóbb tud lenni. Valamit jobban tud, mint a magyar bankok, valamit kevésbé. Valaki ebben hisz, valaki abban. Nekem megér pár százalék felárat, hogy legyen brick&mortar ügyfélszolgálat, aki tud magyarul, és oda lehet menni ügyvéddel + újságíróval. (Been there, done that.) Mások szerint a magyar bankokkal meg csak égeted magad, és amúgyis mindenki egy hülye fasz, aki 0.3%-kal többet fizet egy euróért. Az egy Spotify előfizetésnél akár öt és fél kidobott forint. Havonta! Cserébe a Revolut mondjuk kategorizálja a költéseid. A "rendes" bank meg tud csoportos beszedést. A Revolut viszont ad fém bankkártyát, meg tudsz a fizikailag a közeledben levőknek azonnal utalni, ha nekik is van Revolut a telefonjukon. ha viszont kifelé utalsz, az több nap.

tl;dr van előnye, van hátránya, kb. azt kérdezted, hogy győzzünk meg arról, hogy a marhapörkölt finomabb, mint a palacsinta :)

Az eurót nem tudom mennyiért váltja a bankom, jelenleg nem is érdekel.

A jelenlegi bankom is kategorizálja a kötéseim. Sőt, a kategóriákat szerkeszthetem. Sőt, van erre célszoftver is ha nagyon tutira akarsz menni. Ingyen.

Fém bankkártyám nincs, nekem jó a műanyag. Cserébe van kettő, mert a virtuális kártyámhoz kérhetek fizikai kártyát is, így mindig kéznél van az is.

Azonnal most is tudok utalni nemcsak a fizikailag közelemben lévők számára, hanem az egész országnak + másodlagos azonosító alapján p.: e-mail cím, telefonszám, stb.) Ja és nem kell, hogy egy banknál legyünk és az is azonnal megapja a pénzt, akinek butatelefonja van. Sőt, az is akinek nincs is telefonja :D

Szóval kezdem érteni. Azért jobb, amiért az iPhone. Valójában nem jobb, csak más. De állítólag menő. Csak az engem hidegen hagy. Az a fajta vagyok, aki adott esetben simán felhúzza a zoknit a szandálba is :D (van is rá okom de azt most hagyjuk mert off)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

es ez nem volt mindig igy (lasd Erste George). Elotte meg ott voltak ezek a fintech-ek akik viszont tudtak. Ma mar nicns akkora kulonbseg, de ha 3-4 eve felfedezted ezeket, akkor raszoktal es most nem ereszt. Mer tmegszoktad. Mint anaym hogy a postara megy csekket feladni akkor is ha a telefonjaban a k&h bank app-al csak be kellene scannelnie.

A jelenlegi bankom is kategorizálja a kötéseim. Sőt, a kategóriákat szerkeszthetem

Ez melyik? Erste?

Azonnal most is tudok utalni nemcsak a fizikailag közelemben lévők számára, hanem az egész országnak

Egyébként ez a nearby utalás elég jó ötlet, csak az egész egy gimmick. Eddig kb kétszer használtam, megspórolt kb 30 másodpercet és ugyanennyi billentyűleütést. Nagyon ritkán fordul elő, hogy idegeneknek (nincs benne a telefonom kontaktjai között) kell úgy fizetnem, hogy pont egy szobában vagyunk.

Talán ott lehet értelme, ahol nincs POS terminál, és így fizetsz a boltban.

"Talán ott lehet értelme, ahol nincs POS terminál, és így fizetsz a boltban" - NAV-hoz bekötött pénztárgép esetén a kártyás fizetést kötelező biztosítani, ergo nagyon minimális azon üzletek/szolgáltatások köre, ahol nem kell lennie POS-nak. Viszont ha a POS/netkapcsolat döglött, akkor jól jöhet az azonnali utalás, persze csak akkor, ha a túloldal tud/hajlandó átutalással fizetendő számlát adni, és rálát az érintett számlára, hogy beérkezett-e az adott összeg.

Elég bármilyen elektronikus és vannak is alternatív megoldások, nekem például ez a kedvencem:

https://www.raiffeisen.hu/vallalkozas/elektronikus-szolgaltatas/qrkod

Egyelőre a Raiffeisen és az OTP appal működik full flottul, de szerintem több bank is fog csatlakozni a rendszerhez.

Ugyanúgy webes Simple fizetésnél is lehet már azonnali utalással egyenlíteni több szolgáltatónál is. Mondjuk ez az OTP Mobilnak csak jó, mert kártyás fizetés esetén ők a kártyaelfogadók és gondolom jutalékot kell fizetniük minden kártyatranzakció után, míg ez az azonnali fizetés esetén nincsen.

Oké, ezt a részét értem, de csak a kereskedőnek kell az app. Ha kiírod a számlaszámot vagy másodlagos azonosítót egy papírra, és oda utalhatnak a vásárlók, az is ugyanez, csak neked kell adminisztrálni - cserébe nincs jutalék.

A kérdés az volt, hogy az azonnali utalás megfelel-e kötelezően biztosítandó elektronikus fizetési módnak. Szerintem meg, de fixme.

az egyik kinainál itt nálunk egy darabig (miután kötelező lett) sima átutalással teljesítették ezt. Ott volt egy a4-es papir, arra kinyomtatva, hogy ez a számlaszám, vagy az adószámra lehet utalni. Aztán azért beszereztek egy POS terminált is pár hónapra rá.

Én két dologra találtam eddig jónak:

  1. Valuta váltásra (saját pénznemben rátöltesz, külföldi pénznemre konvertálsz, külföldi automatából kiveszed a kp-t). Így nem kell sok kp-t vinnem a pénzváltóhoz illetve a tárcámban külföldre utazáskor, illetve az árfolyama jobb, mint a pénzváltóké.
  2. Külföldre más pénznemben utalni (saját pénznemben rátöltesz, külföldi pénznemre konvertálsz, külföldi számlára utalsz). Így jobbak a költségeid, mint egy normális bankban, és általában elég gyors az utalás, mondjuk nekem 1 (néha 2) munkanap körül szokott lenni. A normális bankom kb. 4-5 nap alatt tolja végig az utalást. (Egyszer Revolut is ült a pénzen több, mint két hétig, de nem ez a jellemző).

Ha nincs váltás, csak saját valutát mozgatok ide-oda a saját országomon belül, akkor nem látom azt, hogy _nekem_ miben lenne jó a Revolutot extra lépésként bevonni a folyamatba.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

kulfoldi vasarlashoz is jo, foleg nem EU-s helyen: mexikonal pl a mxn->usd->eur->huf utvonalon konvertalodott a penz, es persze mindenhol a legszarabbul szamoltak. revoval egyszer valtottam, es onnantol azzal fizettem.

3. helyi kp felvetele igyenes, es nem szopatnak mindenfele min(x + %, y) kepletekkel.

4 . kozosen vett belepok/kajak/piak kiegyenlitese: horvath kikotoi dijakat mindig egyvalaki fizette, a masik meg a kaja/pia beszerzest, konnyu volt szetdobni X fele az arakat

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

kulfoldi vasarlashoz is jo

Igen. Ezt így külön nem emeltem ki, csak belevettem az első csoportba, de igazad van, ki kellett volna emelnem.

3. helyi kp felvetele igyenes

Ahogy a sima bankkártyával is. Annyi, hogy Revolutnak összeg határa van, ameddig ingyenes, és ami felett már díjat kell fizetni, a magyar debit kártyámmal Magyarországon minden kp felvétel ingyenes, külföldön meg két alkalommal ingyenes. Ha kis összeget akarok felvenni külföldön, arra a Revolut jobb, ha nagyobbat, arra meg a magyar debit kártya jó - illetve az is különbség, hogy milyen valuta, mert a magyar bankomban csak forint, euro, dollár és font számlám van, csak ezeket tudom a kártyához rendelni, szóval mondjuk brazil reált felvenni csak úgy tudok, ha menet közben konverzió van. Az angol debit kártyával Angliában minden kp felvétel ingyenes, külföldön magában nem jó használni. A kp. felvétel ingyenes, csak éppen a konverzióért pénzt számítanak fel. Szóval azt szoktam, hogy a Curve kártyával veszek fel ATM-ből pénzt külföldön, akkor a Curve konvertálja a külföldi összeget fontra, így az angol bank se a kp. felvételért nem számít fel pénzt se a konverzióért. Belföldön meg persze Magyarországon a magyar debit kártya a jó, Angliában meg az angol.

Mondjuk az is igaz, hogy nagyon ritkán kell kp. Itt, Angliában hónapokon át nem szokott lenni nálam, csak autómosáshoz szoktam kivenni 20 fontot. Legutóbb görög nyaralás elején kivettem talán 100 eurót, a nyaralás végén még megvolt belőle 80.

4 . kozosen vett belepok/kajak/piak kiegyenlitese: horvath kikotoi dijakat mindig egyvalaki fizette, a masik meg a kaja/pia beszerzest, konnyu volt szetdobni X fele az arakat

Ezt a funkciót nem használtam még. Miben jobb ez, mint a nyaralás után kiszámolni, hogy mennyi volt a költés rá eső része és megkérni a másik embert, hogy utaljon akkor x pénzt? Feltételezem számolni továbbra is nekem kell, mert a Revolut nem fogja tudni, hogy a benzinnek az 1/3-át, a gyógyszertári fizetésnek a 100%-át, a fagyinak meg a 0%-át fogja az útitársunk fizetni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem, amit te írsz, az egy viszonylag új dolog.

Nekem meg ingyenes volt a kp. felvétel előtte is és utána se változott meg.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Eredetileg Citibank volt, most Erste. Jelenleg ha nem tévedek, akkor Top a számla neve, úgy, mint Top forint folyószámla.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

ha mindig ugyanaz az 5 ember kb ugyanazt veszi akkor valoban eleg csak felirogatni, es a vegen elosztani. de ha mindig mas subhalmaz kozott kell szetosztani (ez a 3 pial, a tobbiek nem. masik 3 eszik gyumolcsot). ilyenkor splid-ezunk, vagy egybol osztunk: annyira nem baszunk fillert hogy db sorre kiszamojuk ki mennyit fizet, ha 3-an iszunk, akkor 1/3. de ezt is inkabb csak az alkalmi vasarlasok eseten, egyszerubb akkor szetosztani es kesz.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Azt hiszem, értem. Szóval azt mondod, hogy míg én az egy hét nyaralás után mondom azt, hogy kiszámoltam, XY, te n pénzzel tartozol, aztán ő majd egyszer átutalja, te ezzel szemben minden egyes fizetés után azt tudod mondani, hogy én ezt elosztom ezzel az x emberrel. Ezután ő csak jóváhagyja és megjött neked a pénz?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

 

4 . kozosen vett belepok/kajak/piak kiegyenlitese: horvath kikotoi dijakat mindig egyvalaki fizette, a masik meg a kaja/pia beszerzest, konnyu volt szetdobni X fele az arakat

+1, vagy másnak veszek valamit, akkor revolutban csak megosztom 100% neki és máris ő fizette.

nincs aláírásom

ennyi boomert egy helyen te jezus…

 

szoval:

- ingyen veszel penzt itthon es a vilag barmely orszagaban barmilyen valutaban keresztarfolyamon. nincs atharitott bankado, tranzakcios ado, sms dij meg a tobbi lehuzas

-ingyen utalsz (csomagtol fuggo limitig)

-ingyen vezetik a szamladat

- nincs magyar ugyfelszolgalat, cserebe angolul nekem volt amit megoldottak a magyar raiffeisen helyett 10perc alatt, amin a rafi 4 napja ult. amugyis kitorolheted a magyar ufivel, a durvabb esetekgez igyisugyis jogasz kell akkor meg mar tokmindegy h angol litvan uzbeg norveg

- rezsit en virtual carddal fizetek en se szeretem a csoportos beszedest

ja apple payjel kiegeszulve kb masfel eve nem hordok penztarcat magammal

"ingyen veszel penzt itthon es a vilag barmely orszagaban barmilyen valutaban keresztarfolyamon." -ez valóban mindennapi pénzforgalmi tevékenysége egy átlagos felnőttnek...

"ingyen utalsz" - Igen, ez megvan, ráadásul magyar számlák között 5s-en belül...

"ingyen vezetik a szamladat" - Még ingyen. mert az x éve folyamatosan kimutatott vesztesége a cégnek nem sokáig tartható. Ja, egyébként az enyémet is ingyen vezetik (az egyiket), a másikért meg saját döntésem alapján 500Ft-ot fizetek havonta.

"a durvabb esetekgez igyisugyis jogasz kell akkor meg mar tokmindegy h angol litvan uzbeg norveg" - ne gondold, hogy mindegy... Költségben sem...

"rezsit en virtual carddal fizetek en se szeretem a csoportos beszedest" - majd ha megunod, hogy havonta 23 fizetnivalót kell egyedileg végignyomkodni (változatos időpontokban...), akkor rájössz, hogy jó dolog, ha a számláid "kifizetik magukat", és nem neked kell midnet külön-külön backurálnod, 3ds-sel meg 2fa-val súlyosbítva ugye...

 

Azt, amiben több/jobb, azt pont nem használom, és bocs, de egy olyan pénzügyi szolgáltatót, ami több éve csak veszteséget mutat ki a működésével kapcsolatban, és nincs lehetőség magyar nyelven kommunikálni velük, továbbá nincs a magyar felügyeletnek gyakorlatilag semmilyen ráhatása a cégre, azt én inkább kihagyom.

Amiben a revo jó, az a pénzváltás - ilyet évente 1-2 alkalommal csinálok, és ha már valakinek ebből picike nyereséget generálok, akkor az nem a revo lesz - több, itt nem részletezett okból.

"ingyen veszel penzt itthon es a vilag barmely orszagaban barmilyen valutaban keresztarfolyamon." -ez valóban mindennapi pénzforgalmi tevékenysége egy átlagos felnőttnek...

Nagyon sok embernek szolgáltat már pár multi, és bár van néhánynak magyar forint értékre számított csomagja, a legtöbb átváltással fizet. Messze van a bankok áraitól, tudom ez nem szignifikáns: példák Netflix, Spotify, Youtube, Google. Ezen kívül nagyon jól tud jönni ha van egy EUR számlád (ingyen) ahova (ingyen) átteszel pénzt, hogy ha véletlenül 345-ről 362-re változik 7 nap alatt a FT akkor ne szívd meg azt a 5% áremelkedést.

"ingyen utalsz" - Igen, ez megvan, ráadásul magyar számlák között 5s-en belül...

 

Ajánlanál egy bankot, ami nem akciós időre, semmilyen kötelezettség vállalása ellenére ingyen végzi az utalás mondjuk  1 millió forintig havonta?

"ingyen vezetik a szamladat" - Még ingyen. mert az x éve folyamatosan kimutatott vesztesége a cégnek nem sokáig tartható. Ja, egyébként az enyémet is ingyen vezetik (az egyiket), a másikért meg saját döntésem alapján 500Ft-ot fizetek havonta.

A fintech startupoknál az a szitu, hogy a bővüléshez pénz kell, lehet hogy ez picivel kevesebb mint a te bankod marketing költése évente. De legyen itt példának a Wise, ami nyereséges, és minden utalás 85 Ft lokális valutában, és azért 20 feletti átutalása ritkán van az embernek havonta. Azaz bőven van alternatíva akivel versenyezhetsz.

 

"a durvabb esetekgez igyisugyis jogasz kell akkor meg mar tokmindegy h angol litvan uzbeg norveg" - ne gondold, hogy mindegy... Költségben sem...

igen, de még az is lehet, hogy olcsóbb. miért zárod ki, hogy a piac fejlődésével magyar ügyvédek erre specializálják magukat?

 

"rezsit en virtual carddal fizetek en se szeretem a csoportos beszedest" - majd ha megunod, hogy havonta 23 fizetnivalót kell egyedileg végignyomkodni (változatos időpontokban...), akkor rájössz, hogy jó dolog, ha a számláid "kifizetik magukat", és nem neked kell midnet külön-külön backurálnod, 3ds-sel meg 2fa-val súlyosbítva ugye...

 

23 fizetnivaló? Nem fent kampányoltál azzal, hogy az átlagot nézzük? Viz, gáz, elektromos áram, internet/telefon/tv. Kiegyezhetünk ebben a 4-ben mint általános? De a Revolut nyújt direct debit-et, forintban jelenleg nem.

Ezen kívül nagyon jól tud jönni ha van egy EUR számlád (ingyen) ahova (ingyen) átteszel pénzt, hogy ha véletlenül 345-ről 362-re változik 7 nap alatt a FT akkor ne szívd meg azt a 5% áremelkedést.

Ez megint egy dolog, amihez nem kell Revolut.

Ajánlanál egy bankot, ami nem akciós időre, semmilyen kötelezettség vállalása ellenére ingyen végzi az utalás mondjuk  1 millió forintig havonta?

Ilyen nekem is jó lenne, mert zavar, hogy a Revolut pénzt kér az utalásért. Fintech is jó, nem kell, hogy régivágású bank legyen.

23 fizetnivaló? Nem fent kampányoltál azzal, hogy az átlagot nézzük? Viz, gáz, elektromos áram, internet/telefon/tv. Kiegyezhetünk ebben a 4-ben mint általános?

Ti rezsin kívül nem szoktatok mást fizetni?

Most én gyorsan megnéztem, ilyeneket fizetünk (asszonnyal közösen) direct debittel: lakáshitel (2 része van, két dd), úszás oktatás a gyerekeknek x 2, személyi kölcsön x3, áram, gáz, víz, életbiztosítás, mobiltelefon x3, egyesületi tagdíjak x2, internet, vízlágyító, TV, Amazon Prime, önkormányzati adó, közös költség, hitelkártyák x9.

Ez összesen 30 direct debit. (Nem mindegyiket vonják minden hónapban, 4 hitelkártya és az egyik mobil általában 0 és közös költséget évente csak kétszer vonnak).

És ennél simán lehetne több is. Nekem csak azért nincs ennél több, mert az autóklub tagság, a kocsi biztosítása, a ház biztosítása, egy szoftver előfizetési díja az ismétlődő kártyás fizetésként működik, de lehetnének ezek is direct debittel, ha azt választottam volna.

Nem mondom, hogy mindenkinek pont ugyanezek vagy pont ugyanennyi van, de azért a fent írt 4-be már egy mobil, egy biztosítás (élet, autó), egy hitel és egy közös költség se fér bele. Biztos lehet mindezek nélkül is élni, de azért elég sok embernek szerintem van mobilja, hitele, autója és elég sokan élnek társasházban is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

1, Pénzváltáshoz nem kell Revolut, de ha nem akarsz szívni akkor mégiscsak használod mert nincs FX költség ha oda vissza váltasz ezért nem kell számolgatnod, a legjobb megoldást kapod (*kivéve hétvége mikor van marzs a kiszámíthatatlanság miatt)

2, SEPA átutalás teljesen ingyenes. Nem tudtam követni mi volt nálad, de itt van:

https://www.revolut.com/en-HU/help/making-payments/sending-money-to-a-b…

 

Hát nem tudom de a direct debit listádon neked van pár olyan ami valójában nem az. Vagy nem tudom. A hiteltörlesztést lehet DD -nek nevezni, de ha a te bankod csinálja és neki törlesztesz akkor  ez valójában nem DD,  lehet én vagyok elmaradva, de én még nem láttam szolgáltatót aki úszást oktat és DD-t csinálna, de hogy miért 2 ha 1 számlán is lehetne a 2 gyerek az már érdekes kérdés :) Mobiltelefon -> én majd befizetem köszi,  jó látni ha valaki elszáll, kell a kontroll. 

Sztem lassan a Wise és a Revo is fog adni HUF DD-t

1, Pénzváltáshoz nem kell Revolut, de ha nem akarsz szívni akkor mégiscsak használod mert nincs FX költség ha oda vissza váltasz ezért nem kell számolgatnod, a legjobb megoldást kapod (*kivéve hétvége mikor van marzs a kiszámíthatatlanság miatt)

Én nem váltásról beszéltem, hanem arról, hogy ha eurót akarok az euró számlámon parkoltatni, ahhoz nem kell Revolut.

Amúgy amit írsz az csak kis összegeknél igaz, 350 ezer forint felett a Revolut díjat számít fel az átváltásért. Gyakorlatilag minden egyes hónapban vagy a Revolutnak vagy a Wise-nak fizetek az átváltásért, és néha a Revolut jön ki olcsóbbra néha a Wise.

2, SEPA átutalás teljesen ingyenes

SEPA utalás az Euro utalása SEPA övezeten belül. Nem?

Én annak nem örülök, hogy a Revolutban vezetett forint számlámról magyar forint számlákra nem ingyenes az utalás. Én csak havi 200-400 ezer forintokat szoktam utalni, de ha tudsz ajánlani olyan bankot vagy fintech szolgáltatót, ami nem akciós időre, semmilyen kötelezettség vállalása ellenére ingyen végzi az utalás mondjuk 1 millió forintig havonta, ahogy fentebb írtad, annak örülnék.

Nem tudom, mit nem tudtál követni, de itt van:

https://www.revolut.com/help/making-payments/sending-money-to-a-bank-ac…

Revolut transfer fees

there are no transfer fees when transferring money to other Revolut customers or non-Revolut accounts in the SEPA region in EUR.

For payments outside the SEPA region, customers receive fee-free payments within their plan's allowance:

  • Standard and Plus customers do not have a fee-free international payment allowance

Outside of these allowances, a small fee applies for international transfers to non-Revolut recipients. Revolut's international payment fees are structured based on the transfer costs, which are generally dependent on the type and amount of currency being transferred. To best reflect our costs, Revolut's fees vary by currency and amount.

Hát nem tudom de a direct debit listádon neked van pár olyan ami valójában nem az. Vagy nem tudom. A hiteltörlesztést lehet DD -nek nevezni, de ha a te bankod csinálja és neki törlesztesz akkor  ez valójában nem DD,  lehet én vagyok elmaradva, de én még nem láttam szolgáltatót aki úszást oktat és DD-t csinálna, de hogy miért 2 ha 1 számlán is lehetne a 2 gyerek az már érdekes kérdés :)

Ahogy bizonyára láttad, nem azt írtam, hogy mindenkinek pont ugyanezek a költségei lesznek, csak csodálkoztam, hogy a rezsin kívül más nincs. Arra számítanék, hogy az átlag az valahol a te 4-ed és az én 30-am között. Lehet, hogy 23 :-D vagy 10. Végülis teljesen mindegy, hogy mennyi.

A konkrétumokat nézve: A lakáshitel egyik része egy banknál van (nem a számlavezető bankom), a másik meg egy állami pénzalap. A személyi kölcsönökből kettő a számlavezető bankunknál van, direct debitek között jelenik meg a listában, de valójában lehet, hogy nem ugyanazon az útvonalon megy a zseton, mint a rendes dd. A harmadik az másik banknál van, szóval az simán dd.
Az úszás oktatás a helyi gym-nél van. Lehet kp-ben fizetni 10 alkalmanként vagy az ember szerződést köt, és akkor havonta megterhelik a számlát. Azért 2 dd, mert a két gyerek az két szerződés.

Mobiltelefon -> én majd befizetem köszi,  jó látni ha valaki elszáll, kell a kontroll.

Természetesen, mindent lehet kézzel is fizetni. Volt idő, amikor én is pl. a gázszámlát meg az áram számlát is sárga csekkel fizettem, meg persze a közös költséget, kötelező biztosítást, stb. szintén.

Aztán pont azért váltottam dd-re, mert nem akartam vacakolni ezekkel. Mi a legrosszabb, ami történhet? Valamelyik cég valamit rosszul számol és többet húz le a számláról? Ezt észreveszem, szólok nekik, ők meg visszautalják a zsét. Esetleg eltelik pár hét, amíg tologatják az aktákat és megpróbálják kibogozni, hogy mi ment félre. Ennyi belefér. Nekem. Más meg inkább a kontrollt választja. Mondjuk a legtöbb fizetendő havi fix összeget vesz le, szóval igazából nem szokott gond lenni, de az elméleti lehetőség ott van.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

 

Én nem váltásról beszéltem, hanem arról, hogy ha eurót akarok az euró számlámon parkoltatni, ahhoz nem kell Revolut.

Amúgy amit írsz az csak kis összegeknél igaz, 350 ezer forint felett a Revolut díjat számít fel az átváltásért. Gyakorlatilag minden egyes hónapban vagy a Revolutnak vagy a Wise-nak fizetek az átváltásért, és néha a Revolut jön ki olcsóbbra néha a Wise.

 

Ne haragudj, de te az ingyenes csomagról beszélsz. Ha havi 350eFt felett váltasz azért csak van pénzed egy prémiumra ugye?

 

SEPA utalás az Euro utalása SEPA övezeten belül. Nem?

Én annak nem örülök, hogy a Revolutban vezetett forint számlámról magyar forint számlákra nem ingyenes az utalás. Én csak havi 200-400 ezer forintokat szoktam utalni, de ha tudsz ajánlani olyan bankot vagy fintech szolgáltatót, ami nem akciós időre, semmilyen kötelezettség vállalása ellenére ingyen végzi az utalás mondjuk 1 millió forintig havonta, ahogy fentebb írtad, annak örülnék.

 

A Revolutnál eddig nem volt forint számla, hanem egy elszámolási megoldás volt/van. Öszvér megoldás, a natív pénznemben nincs költség. Értem neked ez fáj, remélem lesz megoldásod, addig ott a Wise. Azt használhatod bátran forintra 85 Ft lesz minden utalásod. 

Ne haragudj, de te az ingyenes csomagról beszélsz. Ha havi 350eFt felett váltasz azért csak van pénzed egy prémiumra ugye?

Hogy jön ide az, hogy nekem van-e pénzem prémiumra?

Csak megemlítettem, hogy csúsztatás, amit írsz, hogy nincs költsége. Kis összegeknél igaz csak. Nagyobbaknál vagy költség van, vagy, ahogy írod, lehet prémium csomagra előfizetni = költsége van.

A Revolutnál eddig nem volt forint számla, hanem egy elszámolási megoldás volt/van. Öszvér megoldás, a natív pénznemben nincs költség.

Én itt nem a technikai megvalósításról beszéltem, hanem arról, hogy Revoluton belül lehet több számlád, különféle pénznemekben, ahol parkoltathatod a pénzt. Pl. ha a font számlámra töltök pénzt, akkor ha azt forintra átváltom, akkor a forint "számla" alatt jelenik meg.

És megint csak, a gond az, hogy azt mondani, hogy az átutalás ingyenes, az csúsztatás, mert csak különféle feltételek teljesülése esetén igaz. Ha pl. a magyar banknál vezetett forint számlámra utalok a Revolutos forint "számlámról", akkor levonják ennek a költségét.

Lehet úgy csinálni, mintha nem lenne semminek költsége, és biztos lehet találni olyan felhasználási módot, ahol tényleg nem számítanak fel költséget. De az baromira bicskanyitogató, amikor különféle fórumokban különböző emberek egyszerűen kijelentik, hogy ingyenes, miközben felhasználóként pontosan tudom, hogy ez nem igaz.

Ha már ajánlgatjuk valakinek a kedvenc szolgáltatásunkat, tegyünk meg annyit, hogy teljeskörűen tájékoztatunk, ne hallgassuk már el az igazságot! Szerintem.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Csak megemlítettem, hogy csúsztatás, amit írsz, hogy nincs költsége. Kis összegeknél igaz csak. Nagyobbaknál vagy költség van, vagy, ahogy írod, lehet prémium csomagra előfizetni = költsége van.

Hát, éppen hogy te csúsztatsz. Mivel itt arról beszélünk hogy akkor kerül pénzbe ha valaki 1000EUR felett vált valutát. Na most (nem csak nálunk hanem bárhol) ez akkor szokott lenni ha van rá keret hogy váltson. De aztán jössz azzal, hogy ja igen de akkor már pénzbe kerül. Nem a váltás kerül pénzbe hanem a prémium csomag ami _többek közt_ ingyenes a FX. Senki nem írta és gondolta hogy itt kell bonyolítani az üzleti FX-et hanem azt, hogy normál esetben _semmi költsége nincs_

En itt nem a technikai megvalósításról beszéltem, hanem arról, hogy Revoluton belül lehet több számlád, különféle pénznemekben, ahol parkoltathatod a pénzt. Pl. ha a font számlámra töltök pénzt, akkor ha azt forintra átváltom, akkor a forint "számla" alatt jelenik meg.

Még egyszer. NINCS forint számla a Revolutnál. Ha fontot utalsz GB belül annak nincs költsége, ha EUR-t utalsz SEPA régióban nincs költsége mert valós számlák ... De forint számla nincs az egy techinkai megvalósítás a nevedre elhelyezett valós áron lefolytatott opciós vásárlás eredménye. De hagyom, mert annyira meg vagy győződve az igazadról, hogy semmi, de semmi értelme folytatni. 

Senki nem írta és gondolta hogy itt kell bonyolítani az üzleti FX-et hanem azt, hogy normál esetben _semmi költsége nincs_

Na, alakul. Először azt írtad, hogy ingyenes. Ez hazugság. Most azt írod, hogy normál esetben ingyenes. Ez már szinte OK, már csak azt kell leírnod, hogy mi a normál eset a te definíciód szerint.

Még egyszer. NINCS forint számla a Revolutnál. Ha fontot utalsz GB belül annak nincs költsége, ha EUR-t utalsz SEPA régióban nincs költsége mert valós számlák ... De forint számla nincs az egy techinkai megvalósítás a nevedre elhelyezett valós áron lefolytatott opciós vásárlás eredménye.

Na, alakul ez is. Rooney kolléga írta, hogy "ingyen utalsz", te meg beleálltál és védted.

Ezt te írtad: "Ajánlanál egy bankot, ami nem akciós időre, semmilyen kötelezettség vállalása ellenére ingyen végzi az utalás mondjuk 1 millió forintig havonta?"

Na, akkor ezek szerint megegyezhetünk abban, miután ilyen bankot nem tudott senki sem ajánlani, hogy a Revolut se tudja ezt, hiába állította Rooney és sugalltad te az ellenkezőjét?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Na, akkor ezek szerint megegyezhetünk abban, miután ilyen bankot nem tudott senki sem ajánlani, hogy a Revolut se tudja ezt, hiába állította Rooney és sugalltad te az ellenkezőjét?

Egyébként ezzel a világon semmi baj nincs: van egy szolgáltatás, amiért cserébe pénzt kérnek. A fodrásznál is ez van, nem revolut, és nem is bankok találták ezt ki először. Csak akkor miért kell úgy csinálni, mintha lenne ingyen ebéd? :)

Úgy érzem a vita kedvéért vitázol. Az átlag európai ember számára nem jellemző, hogy 350eFt felett váltana valutát.

Megjegyeztem egy magyar ember számára hasznos felhasználási lehetőséget ennek, mégpedig azt, hogy pl tervezed hogy veszel valamit de egyelőre nincs raktáron/nem aktuális de nem akarod elszenvedni az árfolyam veszteséget, ekkor átváltasz pénzt (még erre is jellemző, hogy nincs 350eFt felett) itt akár ez elérheti az 5%-ot is. Miért különleges ez? Azért mert egy magyar bank ilyenkor bőven lehúz rólad 2x2%-ot (és ez a minimum) ugyanezért 1 Ft-tól.

Nincs magyar számla ezért nem érdemes róla utalni de simán át lehet utalni EUR-ban és azt felhasználni, vagy _kártyával_ fizetni azt a járandóságot. Annak semmilyen költsége sincs.

Valóban az is leírásra került hogy ingyenes 1 millió forint összegig történő átutalás. De itt az összeget és nem a valutát értettem. Igen, életszerűtlen olyan bankot találni Magyarországon ami bárhova bármilyen összegben engedne ilyet pláne nem eltérően a default forinttól. A Revolut jelenleg erre nem jó hogy forintban utald ingyenesen ezt az összeget, de lokális átutalásban ez ingyen van. Ha majd lesz HUF számla akkor majd az is ingyen lesz. De van másik szolgáltató ahol ez 85Ft. Utalásonként, összegtől függetlenül

De igazad van, sokkal jobb ha azon pörgünk, hogy ja hogy tényleg nem ingyen van a forint átutalása jelenleg, minthogy azt észrevennéd, hogy teljesen tök ingyen adja neked a szolgáltatást a Revolut amiben ésszerű korlátok mellett semmilyen költséged sincs, beleértve hogy ne akarjál wire transfer-t forintban.

Aztán pont azért váltottam dd-re, mert nem akartam vacakolni ezekkel. Mi a legrosszabb, ami történhet? Valamelyik cég valamit rosszul számol és többet húz le a számláról? Ezt észreveszem, szólok nekik, ők meg visszautalják a zsét. Esetleg eltelik pár hét, amíg tologatják az aktákat és megpróbálják kibogozni, hogy mi ment félre. Ennyi belefér. Nekem. Más meg inkább a kontrollt választja. Mondjuk a legtöbb fizetendő havi fix összeget vesz le, szóval igazából nem szokott gond lenni, de az elméleti lehetőség ott van.

 

Gáz, víz, stb elég jól mérhető, szabályozható, de még emellett is kellhet olyan kontroll, hogy valamiért most többe került, de azért írtam a mobilt, mert ott a fentiekkel ellentétben kevéssé valószínű hogy átalányt fizetsz. Van persze korlátlan csomag mindenhol.. De szerintem érted a lényeget.

Értem, jó volna ha volna, de senki nem tehet róla, hogy Magyarországon születtél, ha kicsit északabbra, vagy nyugatabbra születsz már nem lenne kérdés, vagy ha nálunk nincs szabadságharc akkor sem. Ez van, ha kis szerencséd akkor bevezetik HUF-ra is

Szeretem azokat a kommenteket, ahol meg sem próbálják elolvasni a bejegyzést, majd válaszolnak. 

Szóval itt _senki_ nem állította, hogy a szolgáltató számlája nem jogos, hanem az az állítás, hogy kell kontroll a költés felett, és ott ahol a költség változó egyszerűbb kézzel havi egyszer ránézni mint hagyni a szolgáltató kérést elhalni és annak szankciónak lenni ha elfelejted a manuálist mert hisz annak mennie kell automatán, és a gyakorlat nagy úr.

Két módon lehet kontrollod: a "passzív", ha  a "normál" csoportos beszedés: jön az értesítés, illetve a számla, hogy x összeget fognak beszedni y napon. Nem csinálsz semmit - megtörténik a beszedés automatikusan, illetve az aktív, amikor jön a számla/értesítés, hogy fizetnivalód van, és neked kell indítanod a fizetési tranzakciót.
Keresztkérdés: melyik az, amelyik több és garantált(!) interakciót igényel tőled?

Olvasd újra megint.

Az emberek azért választják a DD-t hogy ne kelljen semmit csinálniuk a beszedés kontroll az _néhány_ banknál létező többnyire extra szolgáltatás  (ezt tapasztalat alapján mondom). Ezért ha valaki ezt választja csak akkor foglalkozik vele ha az adott érték jelentősen eltér a várttól. Márpedig az én alapvetésem az volt hogy a _mobiltelefon_ azért jó nem DD-vel mert érdemes megnézni hogy alakult a költés.

Magyar viszonyok között valamennyi általam ismert banknál megadható a csoportos beszedésre limit, illetve a szolgáltatónak kötelező a határnap előtt jóval (talán 15 nap?) eljuttatni a számlát az ügyfélhez, ami alapján a csoportos beszedést indítani fogja. Tehát _van_ kontroll: látod előre az összeget, és ha úgy gondolod, a banknál a sorban álló csoportos beszedést meg lehet fogni/vissza lehet dobni.
Nekem a mobilszolgáltatótól jön az SMS, hogy mikor és mekkora összeggel fogják megterhelni a számlámat, illetve kapom egy másik felületen a számlát, és ha az összeg netán gyanús lenne, akkor megnézem a számlát, és ha az is gyanús lenne, akkor fordulok a bankhoz, illetve a szolgáltatóhoz. De alapból "passzív" a dolog: ha az sms-ben/számlán szereplő összeg "valid", akkor nem kell azzal foglalkoznom, hogy kifizessem, mert a dolgok azon része automatikus.

Szeretem azokat a kommenteket, ahol meg sem próbálják elolvasni a bejegyzést, majd válaszolnak. 

Szóval itt _senki_ nem állította, hogy a szolgáltató számlája nem jogos

Hát, akkor szerintem elbeszéltünk eddig egymás mellett.

Ha a szolgáltató számlája jogos, és most hirtelen 50 ezer forint a telefonszámlád, mert hosszasan telefonálnod kellett külföldön, akkor mi a fene változik attól, hogy nem a direct debit vonja le, hanem megkapod, megnézed, és akár postán, akár online valahogy kézzel kifizeted?

Ha a költés felett kontroll kell, akkor a szolgáltatónál be lehet állítani esetleg költési limitet. Pl. az asszony telefonján be van állítva, hogyha egy hónapban elhasznált 45 Gigabájtot, akkor a mobilnetet a telefon kapcsolja le, mert az ostoba szolgáltató az 50G limit elérésekor nem lekapcsolja, hanem elkezdené valami horribilis áron kiszámlázni a további Megabájtokat. Nekem meg a szolgáltatónál be van állítva, hogy egy hónapban max. 10 font díjcsomagon kívüli forgalom engedélyezett, így nem érhet meglepetés, hogy kapok egy 4000 fontos számlát mert mittudomén a gyerek az angry birds-t megunva véletlenül felhívta Kínát vagy valami emelt díjas számot aztán csak letette a telefont és órákon át senki nem szakította meg a hívást.

hanem az az állítás, hogy kell kontroll a költés felett, és ott ahol a költség változó egyszerűbb kézzel havi egyszer ránézni mint hagyni a szolgáltató kérést elhalni és annak szankciónak lenni ha elfelejted a manuálist mert hisz annak mennie kell automatán, és a gyakorlat nagy úr.

Ezt a részt egyszerűen nem sikerült értelmezni, csak pár kiragadott szóra reagálnék:

Eddig csak olyankor kaptam szankciót, amikor a Matáv egyik számláját elfelejtettem kézzel befizetni, és utána hiába fizettem kézzel a következő számlákat be, ők egyszer csak felfüggesztették a szolgáltatást. Illetve volt olyan, hogy hitelkártyát egy nappal később fizettem (vagy csak épp éjfél után), mert nem jutott eszembe időben. Ők meg rátették a késedelmes fizetés díját + kamatot. A direct debitben pont az a jó, hogy ilyen nem történik. Nem felejtem el, mert az automata beszedi és így nincs szankció.

Persze valójában tudom, hogy az én felelősségem dd esetén is, hogy ki legyenek időben fizetve a dolgok, és ha rendszerhiba, bank hülyesége, vagy fedezet hiánya miatt a dd nem sikerülne, akkor ugyanúgy jöhetne elméletileg szankció, de a gyakorlatban az elmúlt huszonvalahány év alatt nem volt ilyenre példa.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

azért írtam a mobilt, mert ott a fentiekkel ellentétben kevéssé valószínű hogy átalányt fizetsz. Van persze korlátlan csomag mindenhol.. De szerintem érted a lényeget.

Szinte általányt fizetek. A havi előfizetési díjért korlátlan a belföldi telefonálás, SMS, és az internet. Akkor fizetek egy kicsivel az előfizetési díj felett, ha külföldre telefonálok, vagy külföldre SMS-t küldök.

De ahogy írod, nem is ez a lényeg. Teljesen mindegy, hogy mennyi a havi számlám, ha az egyik hónapban 10 font, a másikban meg 100, akkor is ki kell fizetnem mindkét esetben.

A gond akkor van, ha hibásan számolnak, és a számlám azért lett 11 font, mert elcseszték, és nem azért, mert a 10 fontos előfizetési díj mellett 1 fontért díjcsomagon kívüli dolgot csináltam, vagy ha a számla 10 font volt, de ők meg 42-t terheltek. És akkor jön az, hogy az ember szól, hogy ácsi, rosszul számoltatok / rosszul vontatok le, kérem vissza a zsét.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Spotify fix Ft-os áron van, ha jól tévedek, de majd megnézem :)

"Ajánlanál egy bankot, ami nem akciós időre, semmilyen kötelezettség vállalása ellenére ingyen végzi az utalás mondjuk  1 millió forintig havonta" - Ilyen forgalom esetén prémium csomagokat nézegess - szerintem lesz olyan, ami ezt tudja nyújtani.

"a Wise, ami nyereséges, és minden utalás 85 Ft lokális valutában, és azért 20 feletti átutalása ritkán van az embernek havonta." - 20 utalás az 1700Ft - ez nekem kéthavi teljes banki költségem. Ja, és több, mint 20 utalás/csoportos beszedés/egyéb nem kártyás tranzakcióval.

Oké, a négy fizetnivaló, amit végig kell nyomkodni, pont néggyel több, mint az a négy, ami csoportos beszedéssel "fizeti ki magát". Az, hogy a revo tud direct debit-et, de Ft-ban még nem, az egészen pontosan azt jelenti, hogy magyarországon nincs lehetőség ennek a használatára, azaz magyar ügyfeleknek használható ilyen szolgáltatása nincs.
 

Van Spotify-om EUR-ban fizetek, alapban nem hagyja hogy EUR/proxy nem magyar BIN-es kártyát adjál hozzá mert magyar vagy, de meg lehet oldani.

Mondjuk azt hogy van ilyen csomagom, legjobb ajánlatok 200eFt-ig kimerülnek

Nekem az egyik magyar bankszámlám ami prémium maga 2k, de pontosan számosítva tudom hogy bőven 10k körül fizetnék ha nem lenne más megoldás. 

az utas es eszkoz biztositas

Nekem az OTP-nél van olyan biztosításom, hogy éves díjért akárhány utazáson, akárhány országban van coverage. Mármint azon kívül, hogy mind az 5 db bankkártyámhoz van külön-külön is biztosítás. Ez manapság nem kunszt.

crypto-kereskedelem

Mármint CFD, gondolom. Vagy van egy dedikált walleted, benne a BTC-vel?

tozsde

Nem komoly. Játszani jó lehet.

vaults

Melyik bank nem tud ilyet?

repteri lounge

Mármint ha késik a géped? Vagy LoungeKey? Utóbbit nem látom a Metal csomagban sem, de fixme.

Részletezd, mi a "nagyon drága"... Mert nekem csak azért olcsóbb -még- az Erste, mert ott egy már nem köthető nulla Ft-os költségű számlacsomagom van. Néztem összehasonlításokat, számolgattam, hogy hol lenne olcsóbb bankolnom, ha az Erste netán megszüntetné a mostani számlacsomagot - és a jelenlegi használattal (csoportos beszedések, rendszeres utalások) a MagNet nem lenne drága. (A most fizetett 500Ft/hó becsületkasszás számlavezetési díjat számolva.)

A revo meg a wise addig jó, amíg nincs jogvitád/panaszod velük. Onnantól viszont lehet angol vagy épp a másik fél székhelyének megfelelő nyelven jogászkodni. Ez az egyik. A másik, hogy bár "ingyen van", de te is tudod, hogy "no free beer" - valaki, valamikor meg kell fizesse a revo meg a wise tényleges költségeit.
 

A zótépével kellett veszekednem egy sort (kaptak adatvédelmi témában egy kis ejnyebejnyét az egyik eset végén), a cikibankkal is volt csörtém (velük több is) - első körben ennyire emlékszem - mindben az a közös, hogy a magyar jogszabályi környezetet kellett hozzá áttekinteni, magyar nyelven kellett/lehetett kommunikálni, és ha eszkalálódott volna a probléma, akkor magyar hatóság felé, magyar nyelven lehetett/kellett volna pansszal/beadvánnyal élnem.

Mondom: egészen addig nincs baj a revoluttal, amíg nincs baj. Ha van, akkor viszont lehet nekiugrani a megfelelő nyelven a jogaidat érvényesíteni. Sok szerencsét hozzá...

Egy egészség biztosító megszivatott minket: leírtak valamit az ÁFSZ-ben, mi annak alapján csináltuk, ami a dolgunk volt, és a végén a számlának csak kb. a felét fizették ki, mert hát mást is kellett volna nekünk csinálnunk, igaz, az nem volt sehol leírva.

Az FCA-nak írtam, beszéltem telefonon egy emberrel, elmondtam mindent, elküldtünk minden releváns kommunikációt. Ő közben végig azt mondta, hogy hát a maximum amit ő tud csinálni, az az, hogy javaslatot tesz a biztosítónak, hogy változtassák meg az ÁFSZ-t, de arra ne is számítsak, hogy visszakapom mondjuk azt a zsét, amit az orvosnak ki kellett fizetni. Jó fél év molyolás után végül lezárták azzal, hogy szerintük az ÁFSZ az jó, és igazából nekem kellett volna azt az extra dolgot csinálnom, amiről senki sem szólt, és amit a múltban semmilyen más biztosítónál nem kellett.

Szóval Yay, FCA!

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Meg az adott jogi környezetet ismerni, és jogvita esetén nem magyar bíróságon intézni a dolgokat. Az, hogy _általában_ kommunikációképes valaki angolul, az messze nem jelenti azt, hogy a jogi nyelvben is járatos, sőt. Még az anyanyelveden is vannak olyan részei a hatályos joganyagnak, amit 2-3 nekifutás után is csak közelítőleg fogsz tudni helyesen értelmezni szakember (adott területtel foglalkozó jogász/ügyvéd) nélkül.

Annyit tegyünk hozzá, hogy ezek nagy része nincs az ingyenes csomagban (talán a vaults és a junior az igen, nem biztos, mert nem használom egyiket sem).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

- ingyen veszel penzt itthon es a vilag barmely orszagaban barmilyen valutaban keresztarfolyamon. nincs atharitott bankado, tranzakcios ado, sms dij meg a tobbi lehuzas

Csomagtól függő limitig.

ja apple payjel kiegeszulve kb masfel eve nem hordok penztarcat magammal

+1, csak én a Curve kártyám óta.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2021. 10. 03., v – 10:48

Google Pay-be rakott Revolut Visa | Mastercard kártyák működésével mik a tapasztalatok itthon és külföldön? Jövő héten tervezem használni külföldön.

trey @ gépház

Nekem Curve Mastercard van Pay alatt, eddig egy alkalom kivételével mindig működött.
Arra az egyre rákérdeztem, nem láttak problémát - két alkalom egymás után próbálva (azonos helyen) nem ment, azonos fizikai kártyával viszont működött, ellenben a Pay-en keresztüli fizetés is működött 5-10 perc múlva egy másik helyen.
Hibaüzenet szerint Curve utasította vissza a kérést, de nem derült ki számomra bizonyosan, hogy rövid üzemzavar okán, vagy a nagyobb összeg miatt lett elutasítva, és Curve ügyfélszolgálata sem mondott rá indokot.

Revoluttal elvileg ugyanúgy működnie kell és a többi vásárlással nem volt gondom.

Nem baj azért, ha van a közeledben fizikai kártya is...

Technikailag műk, de országa válogatja mennyire leszel boldog. Emlékezned kell a kártya típusra mert Ausztria és Horvátország esetén sokszor megkérdezik előre, kell neki ahhoz hogy egyáltalán elindítsa a tranzakciót. Ausztria típus függő, egyik volt az egyiket szereti, másik a másikat. Horvátországba meg ha nem benzinkút vagy nagy áruház, akkor idén kb csak készpénzt fogadnak el.

Santorinire most pont nem mernék megesküdni, mert ott még nem voltam, de Görögországan eddig egyetlen egy alkalommal volt bankkártya-problémám. Egyszer az egyik szálláson nem fogadták el a Curve Mastercardját, ezért odaadtam nekik az OTP-s ugyanolyan Mastercardot. Az jó volt.

nem probléma, jelezd nekik, hogy semmi gond, de ez a kártya ugyanolyan MasterCard, szóval nem baj ha nem fogadják el, de te jelzed, hogy a MasterCard logós elfogadóhelyükön visszautasították a kártyát, és ebből ennyi károd keletkezett. (tapasztalatom szerint ez meggyőző tud lenni, hogy elfogadják, de ha nem a MasterCard panasz amit benyújtasz utána még meggyőzőbb)

Nem fogadták el = declined lett a tranzakció a POS terminálon, bocsánat, ha félreérthető volt. Nem a recepciós csávó jött oda, hogy ezzel márpedig nem fizethetek.

és ebből ennyi károd keletkezett

Na mennyi? Az OTP árfolyama és a Curve/Revolut/stb. bűvészkedés között egy ekkora kiadásnál van vagy kemény 2000 forint. Ha szerintetek 2000 forint banki költségért tönkreteszem a nyaralásomat, és bevállalom, hogy minden reggel valaki a hotelben belehugyozik a kávémba bosszúból, akkor nem kommenteltem eleget a threadben. :) 

Ha ma fizetném ki az egész nyaralást, akkor az OTP és a Curve/Revolut között nem lenne 5000 forint különbség. Ez pont az az összeg, amiért még éppen elviszek +1 bankkártyát, de egy két soros feljelentést megírni és utána azzal foglalkozni már nem érné meg.

Nem tudom the hogy vagy ezzel, de szállodában két alkalommal szokták kérni a kártyádat, először amikor bejelentkezel, és arra nem nagyon jó a Curve mivel az debit mivel az biztosíték ebben az esetben, ezért simán visszautasíthatják a debitet. Ha nem kérnek ilyet, akkor kijelentkezéskor nem életszerű hogy credit igényük legyen mert minden költés ismert. (Nem nem kötelező ugyanazzal a kártyával fizetned amit a bejelentkezéskor odaadtál)

Namost 2 eset lehetett, első esetben teljesen jogosan forgatták a fejüket, mivel a kártyádat nem terhelésre hanem biztosítéknak kérték. Másik esetben pedig nincs esélyük belepisilni a kávédba.

De van, sőt C terv is :-)

Pl. nekem a nyaraláskor, amikor a hitelkártya nem működött, két opciót is adott az ember:

1) kifizethetem a teljeskörű biztosítást, és akkor nem kell semennyi deposit

2) debit kártyáról leveszik a teljes összeget ott, és ha sérülésmentesen hozom vissza az autót, akkor majd visszaadják.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az utolsó nyaralásos autóbérlésemnél 1800 euró volt a deposit. Hitelkártyánál beküld egy foglalást a bank pénzére, egy fillér nem hagyja el a számlámat, a fent leírt helyzetben meg odaadok valakinek ~640 ezer forintot a saját pénzemből, amit majd egyszer visszakapok. Jobban hangzik, hát persze. :D

A "jobban hangzik" arra vonatkozott, hogy van más opció. Ha nincs hitelkártyám, de kéne az autó (erremég sosem volt példa), lenne lehetőség. Másrészt, történetesen van hitelkártyám jelenleg, de bőven nincs 1800 eurónyi a hitelkeret, így tehát ugyanott lennék, mintha nem is lenne. Szóval.. :)

A sztori annyi, hogy a kártyás fizetésnek -egyszerűen fogalmazva- két fázisa van. Az első, amikor foglalásba kerül az adott összeg, a második, amikor a foglalást kezdeményező fél be is terheli az adott összeget. Ez online fizetésnél rögtön egymás után lezajlik, az üf. számára "egy tranzakció".
Ha deposit jellegű dologról van szó, akkor csak a foglalás része fut le - az üf. már nem költheti el - a beterhelésre vagy a foglalás törlésére(!) nyitva álló határidőn belül az elfogadóhely küldhet a foglalásra terhelést (azaz felhasználja a depositot vagy annak egy részét), illetve törlést - ekkor felszabadul a foglalt összeg.
Ha az elfogadóhely ez utóbbit nem teszi meg, akkor a bank a foglalást a határidő lejártával fogja törölni - ezt követően az elfogadóhely az adott foglalásra már nem  tud terhelést/törlést indítani, és az üf. ekkortól tudja felhasználni az adott összeget.

Az, hogy nem a távozáskor azonnal törli a foglalást az elfogadóhely, az valamennyire érthető is, hiszen egy szállodai szoba, de egy autóbérlés esetén is derülhet ki olyan költség, amit a deposit terhére kell majd fedezni, az viszont a "kényelmesség" számlájára írható/írandó, ha nem onnan indul a foglalás törlése, hanem a banki határidő lejárata oldja fel.

Ennek a bejegyzésnek  sincs semmi értelme mert arról írsz hogy jóváíráskor a "capture" metódus állítható kézire ami annyit jelent, hogy az összeg levonása később történik, a hozzájárulás már megtörtént, mindezt azt is jelenti hogy a levonás mértéke változhat az jóváhagyás mértékétől. Amiről meg mi beszélünk az az, hogy a hitelkártya mögött a bank pénze áll, azaz amikor a jóváhagyás megtörténik, a kereskedő biztos lehet benne, hogy a fizetés meg fog történni későbbiekben. A "debit" kártyás fizetést is szokták engedélyezni, mert manapság már az összes kibocsájtó garanciát vállal a zárolásra a "te" pénzedből. De ettől az az összeg a te pénzed marad, jogos érdek alapján akár semmis is lehet a jóváhagyás (úgy hogy ehhez semmi köze a kereskedőnek/szolgáltatónak) miközben ilyenkor a hitelkártyán ilyenkor a bank felé túlhívás lesz érzékelhető, de a szolgáltató ki lesz fizetve. Ennyi.

Az, hogy mit lehet elméletileg és mi a gyakorlat, az nem mindig ugyanaz.

Pl. sok autóbérlős helyen csak dombornyomott hitelkártyát fogadnak el. Lapos hitelkártya vagy elég pénzt tartalmazó debit kártya is működne, ha olyan lenne a rendszerük, processzeik, de valamiért nem olyan, szóval simán visszadobják.

Legutóbb, amikor autót béreltem, a tartalékba elvitt hitelkártyámnak elcsesztem a pin kódját, és az első hiba után rögtön zárolta a PIN-t a bank. Felhívtam őket, mondta a hölgy, hogy majd ha visszatérek Angliába, bármilyen ATM-nél unlockolhatom. De akkor a nyaralás során ezek szerint a kártya nem fog működni (ez persze a reptéren, érkezéskor rögtön történt).

Próbáltam a Curve kártyát, nem működött. A POS terminál egyszerűen nem fogadta el. Végül az asszony domború hitelkártyájával (és jó pinnel) sikerült 1-ről a 2-re léni.

A nyaralás maradék részében a Curve kártyát használtam vagy a fizikai valójában, vagy a Google Pay-en át, és a Curve-ben az a hitelkártya volt beállítva, aminek a pin-jét lockolta a sikertelen vásárlás, de ez így működött. Étteremben, boltban, stb. elfogadták.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Sajnos a vírus helyzet óta nem sikerült arrafelé jutni, de előtte is sajnos túlságosan szerették a készpénzt. Ami szivatós, az a felvétel. Ha kéred hogy az automata váltson, az százalékosan baromi drága. Ha azt kéred ne váltson (hisz revolut esetén ugye ez lenne optimális), akkor fix 3-5 EUR a felvétel díja az automata üzemeltető felé. Többfajta automatát próbáltam, vsz ez általános gyakorlat lett. Horvátország most ugyanez lett 29HRK díjon, bár ott még van elvétve normális automata is.

ApplePay ben Revolut teljesen ok. én most Spanyolban volt egy hetet és mindenhol tudtam fizetni vele. KP -t nem is használtam(de vettem fel ami pénzbe fájt, mert ott hiába Revolut ingyenessége ingyenes ATM et nem találtam)

Fontos hogy sok terminál megkérdezte EUR vagy HUF. EUR -t kell választani és akkor Revolut váltja át a pénzt.

Szerkesztve: 2021. 10. 03., v – 18:15

A sok flame mellett valaki leírná változnak-e a Revolut bank szolgáltatásba való belépéssel a jelenlegi készpénzfelvételi feltételek és devizaváltási díjak? 

Mert ezek eléggé kedvezőek a Revolutnál. Pár hónapja akartak is változtatni rajta ügyfeleknek kedvezőtlenebb irányban, de az MNB beavatkozása miatt végül tiszteletben tartva Magyarország jogszabályait visszavonta a módosításait a Revolut. Nem lehet kedvezőbb feltételekre váltani egyoldaló szerződésmódosítással. 

Szól valami amellett, hogy ne váltson az ember? (vagy hogy keressek vissza, ahol már volt ez :D)

Nem emlékszem, hogy bárki írt volna bármi hátrányát a bankká válásnak.

Előnynek azt írták, hogy biztosítva lesz a Revolutnál tartott pénz ugyanúgy, mint ahogy egy rendes banknál tartott pénz is biztosított (megvannak a feltételei és határai).

Ennek alapján én váltanék.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Vannak dolgok, amire jó, egy csomó másra meg használható, de vagy semmi előnye nincs, vagy rosszabb. Illetve vannak dolgok (sok), amit nem tud.

Ha az a pár dolog (jellemzően valuta váltás / küldés / külföldi fizetés) kell neked, akkor érdemes egyet kérni a meglevő bankszámla megtartása mellett.

Én a teljes bankolásomat nem tenném át Revolutra. Nagyon nem. De használom arra, amire jó.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.