Kínzó kérdés: mi a célja az Előválasztásnak?

- azt leszámítva, hogy a mocskos kormány nélkül égetik egymást szénné?

Hozzászólások

Egyérteműen az, hogy a HUP fikázókórusa kiélhesse magát.

Bizony!

Drága mulatság az előválasztás: milliárdos tétel lehet a végén az összköltség

[...]

 De mennyi pénzről beszélünk összesen? Az egyik ellenzéki pártigazgató ezt mondja:

Az egymilliárd forint reális becslés, sőt. Nehéz ezt most megmondani, mert majd a legvégén, október közepén látjuk, hogy mi mennyibe került összesen, de a milliárdos tétel egyáltalán nem egy elszállt becslés, már ha mindent egybeveszünk. Nem kizárt az sem, hogy még ennél is több lesz.

A milliárdos nagyságú összeg alapvetően három tételből áll majd össze.

  • Az előválasztás egyes szavazásainak a lebonyolítása egy külön, nagyobb tétel. Az első fordulót szeptember 18–26-a között rendezik meg, ha lesz második, azt október 4–10-e között tartják.
  • Külön költsége van az egyéni jelöltek már elstartolt kampányának, aláírásgyűjtésének.
  • És lesz még egy önálló nagyobb költsége a miniszterelnök-jelölti kampányoknak is.

[...]

Népi megfigyelés: ha egy politikus 1 milliárd kiadásról beszél, akkor az lehet akár 2 vagy akár 10 milliárd is a végén :D :D

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 09. 28., k – 15:50

hogy klára felvehessen pár új ruhát a tévében, mielőtt feri kiválasztja, ki legyen a zoknibábja

illetve a szórakoztatásunk, a megunhatatlan burleszk, amikor ezek tisztakezű demokrataként tetszelegnek

2020-ban hat párt, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös elhatározással úgy döntött: közösen indulunk 2022-ben az országgyűlési választáson, közös miniszterelnök-jelöltet, Magyarország 106 országgyűlési egyéni választókerületében 106 közös jelöltet és közös listát állítunk.

Jelöltjeinket előválasztáson választjuk ki Magyarország változást akaró polgáraival közösen. Szavazni hívunk minden tisztességes magyar polgárt, aki velünk együtt hitet tesz a demokrácia, az együttműködés, az esélyteremtés, egy egyenlőbb társadalom jövőképe és a jelenlegi kormány leváltása mellett.

Forras: https://elovalasztas2021.hu/mirol-szol-az-elovalasztas/

Jelöltjeinket előválasztáson választjuk ki Magyarország változást akaró polgáraival közösen.

versus

A hat párt közül jelenleg a Momentumra neheztelnek a legtöbben. Egyrészt mert Fekete-Győr András pártja mindenki előtt elkezdte bejelenteni egyéni jelöltjeit, másokkal nem egyeztetve. Ez azért váltott ki rosszallást, mert mint említettük, a pártok közötti egyensúlyt az előválasztásokat megelőző tárgyalásokon is igyekeznek fenntartani azzal, hogy osztozkodnak a választókerületeken, és nem mindenki áll rajthoz mind a 106 körzetben. Vannak, akik szerint a Momentum nem tartja magát ehhez a hallgatólagos megállapodáshoz.

https://24.hu/belfold/2021/04/19/elovalasztas-ellenzeki-osszefogas-vala…

**

"Újgenerációs és „régi szoci” / Gyurcsány-párti jelöltek az előválasztáson":

https://www.valaszonline.hu/2021/09/23/elovalasztas-106-korzet-baloldal…

**

gyakorlatilag ami fontos az előre le van osztva. akár idézhetném úgy is: „Remek alkukat kötünk”

Ahol konszenzusra jutottak a partok, hogy kit allitanak kozos jeloltnek, ott mirol/kirol kellett volna elovalasztast tartani?

Valasz Online cikkbol idezet: "mindössze tíz helyen vehető biztosra, hogy DK-s vagy régi vágású szoci ellenfele lesz a Fidesz-aspiránsnak 2022-ben"
En szemely szerint ezt is soknak tartom, nade ha helyi szinten nem tudtak elohuzni alkalmasabb jeloltet, akkor ebben mi a meglepo?

Holnap ilyenkor mar tudni lehet az eredmenyeket igy azt is, hogy a regi szocikra mekkora tarsadalmi igeny mutatkozik azok koreben, akik reszt vettek az elovalasztason. 

Detto. Annál még arra sem ügyeltek, hogy hihető legyen. Mondjuk, annak más volt a célközönsége.
Miért, mire számítottál? Ezt is te fizeted, azt is te fizetted. Ennél is csókosok tették zsebre az adóforintot, annál is.
Miért, kéne bármelyiktől is hanyatesni? Fel kéne nőni és meg kéne érteni, hogy a nagy demokratikus illúzióval csak egy-egy szűk réteg jár jól, az átlag embernek csak mese, a számla, és a bakancstalp jár.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Végre egy választás, aminek a toronymagas esélyese az ellenzék? (Nagy ciki lenne, ha ezt is Orbán nyerné.)

Annyira az elején kellene kezdeni inkább nem kezdek bele a magyarázatba. Hallgass az eszedre szavazz a Fideszre.
A többiekkel meg eltakarítjuk ezt a tolvaj bandát. Aztán másik négy év múlva talán előkerül valami épeszű csapat akivel lehet hosszabb ideig számolni.

Médiakampány a baloldali és ingatag szavazók megszólítására és bevonására a következő évi választások előtt. A demokratikus választási játék illúzióján keresztül megismertetni és elfogadni a koaliciós miniszterelnök jelöltet a valódi választásokig. Ezzel párhuzamosan szavazói adatbázist léterhozni, különösen generációs szakadék fiatalabbik, homályban lévő oldalán, és a digitális fotel benszülöttek közötti szavazók megtalálásával. Ez utóbbit a kezdetektől fogva felismerte az ellenérdekelt oldal és igen hatékonyan próbálta mérgezni ennek az adatbázisnak az online részét. 

Rendkívül ügyes és jó ötlet, helyenként rendkívül amatőr és siralmas kivitelezéssel.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem ez volt a kérdés, de a jelenlegi helyzetet nézve, a második opció nem járható. A mostani brancs nem az osztozkodásról híres. Ha itt balos nyerés lesz, akkor az olyan lesz, mint a 2010-es Fidesz győzelem.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Némi különbséggel azért.

Pl. szétesés-közeli egymást keresztbe zsaroló koalícióval, évente bebuktatott miniszterelnökökkel, eladósított országgal, megszorításalapú, multitalpnyaló, IMF-buzi gazdasággal, migránsbetelepítgetéssel, óvodákba erőltetett LMBTQ-propagandával, a stratégiai és állami kézben lévő vállalatok külföldre árusításával, a közszolgáltatók multiknak való teljes kiárusításával, az alapvetően monopol piacokat uraló multik extraprofitját korlátozó hatósági árak eltörlésével.

Szerkesztve: 2021. 09. 28., k – 18:36

"Kínzó kérdés: mi a célja az Előválasztásnak?"

Szirinted mire jó egy előválasztás? Mit lehet elérni vele?

(csak kiváncsi vagyok, mielőtt feltetted ezt a kérdést, elgondolkodtál-e egy kicsit rajta....)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez nem választás. Ez legitimációs trükk.

Matek. Magyarországon van 100, csak, hogy egyszerubb legyen számolni, választópolgár. Ebből tuti elmegy szavazni 75. Ebből 37 a kormányt támogatja és 34 váltást akar.

A Politikus tudja csak akkor nyerhet ha a 6-7 különböző párt 34 szavazója egy irányba szavaz. Eljátszuk, hogy választunk, hogy kipöcköljük az ellenfeleket.

A 34 választópolgárból elmegy előválasztani 5 ebből 3 szavazz a Politikusra 2 az ellenfelére.

Na most a 100 választópolgár sorsát végülis az a 3 előválasztó dö ti el?

Az én demokrácia felfogásomnak ez nem felelmeg.

A te példád esetén a 100 választópolgár sorsát a 37 dönti el, mert 37 > 34.

Ha megfordítanánk az arányokat, akkor sem 3 dönti el, a szavazástól távolmaradás is egy döntés. Ráadásul a választáson bárki szabadon dönthet a jelöltek közt, az előválasztás mindössze annyit biztosít, hogy kevesebb legyen a jelölt.

Egyébként Magyarországon nincs alsó küszöb, ha egy választókerületben összesen bármely okból egy ember szavaz, akkor ő dönti el a többiek sorsát. Ez belefér a demokráca-felfogásodba? Ha igen, akkor mi a különbség?

Ez az előválasztás megfojt minden lehetőséget, hogy felépülhessen egy új párt.

A tömbbön belül ott van egy a hatalommal tehetséges manipuláló politikus aki a saját aktív táborával bedarálja a többséget.

Nekem ez a demokratikus deficit. Nincs a pártok között versengés, nincs teljesítmény. Koncokért, pozíciókért, pénzekért beálltak az az ember mögé aki mozgatja a szálakat. LMP, Jobbik, Momentum. Mind azzal jött, hogy na most akkor jönnek az újak. Nem jönnek. Olyanok a játékszabályok, hogy ne is jöhessenek.

A választási rendszer olyan amilyen, aki nem megy szavazni az így szavaz.

Az új párt felépülési lehetőségét nem az előválasztás fojtja meg, hanem a jelenlegi választási rendszer. Az az oka, hogy gyakorlatilag csak tömbben lehet választást nyerni, sőt, szinte a parlamentbe bekerülni is csak tömb részeként lehet.

(mellesleg a tömbben - sőt, azon kívül is - vannak új pártok, tehát a tények rácáfolnak az állításodra).

Az egyfordulós, főként vagy teljesen egyéni választókerületekre épülő választási rendszer - ha nem próbálják kiegészíteni valamivel, pl. egy előválasztással - önmagában fojtja meg a kis pártokat, és nyilvánvaló, hogy egy új párnak hosszú idő, hogy elég ismert legyen. Lásd az egyfordulós, egyéni körzetekre épülő rendszereket - Nagy-Britannia, USA (bár ez utóbbi kissé vegyesebb) -, nagyon nem jellemző, hogy új párt lenne, általában van kettő, néha egy harmadik, aztán ezek váltják egymást pár ciklusonként. Az arányos rendszerekre egyik ellenpélda Németország, ott a bejutási küszöb persze limitálja az új pártok létrejöttét, de az arányos rendszer miatt mégis van rá lehetőség, de ott is több ciklus kell, hogy egy-egy újabb párt eljusson parlamenti küszöbig. Ez ilyen műfaj.

Az előválasztás legalább megteremti a lehetőséget, hogy újak bekerülhessenek a tömbbe. Az, hogy szerinted egy ember mozgatja a szálakat és mindent már eleve eldöntöttek, egy vélemény, nem mondom, hogy alaptalan, de az ellenkezőjét sem, mindenki döntse el maga, erről nem szeretnék vitát. Ugyanakkor pl. a Momentum szintén új párt, valahogy felépült. Az MMM ha nem is párt, de valahogy szintén bekerült. A tömbben van hat párt/mozgalom, és valamilyen szinten még az Új Világ Néppárt is benne van (kissé felemásan). Esélyük is van bekerülni, akár frakciót is alapítani. Gondold végig, hogy ha nem lenne előválasztás, akkor hány pártnak lenne esélye bekerülni.

>> Gondold végig, hogy ha nem lenne előválasztás, akkor hány pártnak lenne esélye bekerülni.

amennyi megugorja a bejutási küszöböt

 

a parlamentbe jutáshoz szükséges:

  • (X) a bejutási küszöb megugrása

a parlamentbe jutáshoz nem szükséges:

  • ( ) gyurcsány-apró dinasztia mögé felsorakozás
  • ( ) előválasztáson részvétel

 

 

>> szinte a parlamentbe bekerülni is csak tömb részeként lehet.

főleg olyan, magukat Többségként aposztrofáló kamupártok (mszp-szdsz spinoff/reduxok) esetén, amelyek még a jelöltállítással is bajban vannak

ezt a kispart eselyt lecci fejtsd ki jobban? nekem nem vilagos. ha en megalapitom a sajat partomat, lesz jeloltem a valasztashoz, majd a nep szepen megszavazza a dk/lmp/momentum/stb jeloltet, akkor nekem el kell ezt fogadni, es az nyert jelolt indul a fidesz helyi embere ellen. itt hol van nekem a bekerules?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

akkor nekem el kell ezt fogadni, es az nyert jelolt indul a fidesz helyi embere ellen. itt hol van nekem a bekerules?

még gondolkozol egy kicsit és rájössz.

Gondold el: Van három párt. Egy a fityisz, egy másik a jobbik a harmadik meg a déká.

A fityisz visz 40, a jobbik 30 a déká meg megint 30 %-ot. 

Ki nyer? A fityisz.

Ha viszont a jobbik meg a déká közös jelöltet tol be, akkor  a közös jelölt kap a 60 % helyett 50-et, mert 10 % besértődik, a fityisz megkapja a 40 %-ot és ki nyer? A közös jelölt. 
Ez a lényege az előválasztásnak, hogy ne vesszen el szavazat, mert a fityisz nevű maffiapárt abban érdekelt, hogy a sok kicsi, hiába övék a több szavazat, nem érnewk vele semmit. Hát most a fityisznek csak a fityisz jut, meg az évek egy szélárnyékos, sötét helyen.

nem az volt a kérdés, hogy ha összeáll a dk1 és a dk2, akkor ott esetleg a dk hozza el a közélet és a demokrácia tisztaságát (lol), hanem hogy elbandi kis pártján (amely esetleg tapasztalatai alapján nem feltétlenül a dk-val tudja elképzelni a közélet és demokrácia megtisztítását) hogyan segítene ez

Ez a kis pártokon úgy segítene, hogy

Alfa, béta, gamma pártok mellett ott van a kis omega is. Szereznének külön külön mondjuk 40 mandátumot és abból omegának nem jutna egy sem (elvesző szavazatok), így meg szereznek hetvenet, amiből egy-kettő, talán négy is, omegáé lesz. 

ha mindenhol az elovalasztott alfa/beta/gamma part jeloltje indul a nagy valasztason (aki epp nyert a teruleten), akkor hogy lesz az omeganak mandatuma? (elvegre meg embert se indithat, hiszen mindenhol az alfa vagy beta vagy gamma embere nyert az elovalaszton)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

elvegre meg embert se indithat, hiszen mindenhol az alfa vagy beta vagy gamma embere nyert az elovalaszton

Dehogy!

Omega azt mondja, hogy rendben, én visszaléptetem a jelöltjeimet bürgözdön, alsó és felső mocsoládon, hencidán és boncidán, ti pedig  visszaléptetitek a tieiteket kukutyinban. És kukutyinban ő nyer, legalábbis vélhetően.

Másképp ez nem megy. Puszira nem fog visszalépni senki, max. ha kap valamilyen más tipusú kompenzációt. 

Miért érdeke a bétának az omegával cserélnie? Ahhoz az kellene, hogy az omega valahol kiemelten esélyes legyen - de akkor ezt miért cserélné el másik körzetre? Illetve bétának miért jó, ha belemegy az alkuba, és garantáltan bukna egy körzetet a "talán" helyett? Ez béta és gamma között működhet, de béta és omega között nem.

Ahhoz az kellene, hogy az omega valahol kiemelten esélyes legyen - de akkor ezt miért cserélné el másik körzetre?

Nem nehéz megérteni. Minden jelölt esélyeit mérik. Vannak jelöltek, akik nagyesélyesek.
Tegyük fel, hogy van Bétának is egy ilyen valahol és Omegának is. De van a kormányzó pártnak is. 
Ekkor ha indulnának az lenne az eredemény, amit írtam, 30, 30 és 40 % a kormánypárt jelöltjére. Ha viszont az egyik visszalép, akkor a szavazók a másik ellenzéki jelöltre szavaznak majd, amit az jó eséllyel megnyer.

Szélsőséges esetben, ha mondjuk egy fővárosi körzetről van szó, a kormánypárti jelölt még 25 %-al is nyerhet a többi ellenében. Ő kap 25 %-ot, a többi mondjuk hat párt pedig osztozik a 75-ön de úgy, hogy egyik sem kap többet 20 %-nál.

Lehet nézni a dolgot fordítva is. Ha van egy billegő körzet, ahol esélyes az ellenzéki jelölt, de hirtelen felbukkan sok kis kamu párt, akik csak pár tíz vagy száz szavazatot tudnak elvinni, már azzal is kivégezhetik a jelölt lehetőségeit a nyerésre.  
 

Az adott 6 part megegyezett, hogy KOZULUK csak egy indit jeloltet. Ettol meg ott lesz a valasztasi iven a Fidesz, 2Farku, MHM, meg a te kis partod jeloltje is (ha az ajanlasokat osszeszedik).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem nem a rendszer a hibás. A magyar politikai élet elitjének életképtelensége. 
Nincs pénzük. Csak az adóforintokon élősködve, külső támogatásokból tudnak létezni.
Nincs koncepciójuk. 
Nincs jövőképük.
Nem ismerik a szavazóikat. 
Nem ismerik az országot.
Nincs gerincük.
Nincs kedvük lentről építkezni.

A tömbösödés, koalíciósodássegíti fenntartani a jelenlegi állapotot, mert lélegeztetőgépen tartja az életképteleneket. Lesz egy mocsár amiből senki nem dugja ki a fejét, mert a töbi rögtön visszarántja. És ez rendkívül előnyös a Fidesznek, mert lesz egy jól kézben tartható, béna, balfasz, veszélytelen bohóccsapat, amit itthon és külföldön eladhat ellenzékként. 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Ez az előválasztás megfojt minden lehetőséget, hogy felépülhessen egy új párt."

Az előválasztás elsősorban válasz a választási törvényre. Ha a fidesz nem próbált volna meg még jobban keresztbe tenni a kisebb pártoknak, soha nem lett volna előválasztás. Tényleg szar a rendszer, de ezt  nem az előválasztás okozza. Hanem pont fordítva, a szar rendszer miatt lett előválasztás.

Másik dolog, hogy egyéni választókerületekben úgy általában jó dolog az elővalasztás (persze a kétfordulós választás lenne az igazi) - hiszen ha olyan jelölt nyer, akit a választók nagyobb része támogat, az mindig fasza, míg sok jelöltnél, hiába van mondjuk 3 olyan jelölt, akit a választók többsége támogat, lehet hogy pont egy negyedik nyer, akit nem, csak azért, mert szétoszlottak a szavazatok.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Egyébként Magyarországon nincs alsó küszöb, ha egy választókerületben összesen bármely okból egy ember szavaz, akkor ő dönti el a többiek sorsát.

Egy picit tegyük már tisztába ezt a számháborúsdit. Ha 100 választópolgárból 71 ment el szavazni, akkor az azt jelenti, hogy a maradék 29 fő tudomásul vette, hogy majd a többiek eldöntik, hogy mi legyen. Innen kezdve nem 37/100-ról beszélünk, hanem 37/71-ről.

nem, ez a _kompenzációs_ listára adott szavazatok aránya

arra a kompenzációs listára, ami csak azért van az egyéni körzetek mellett, hogy kompenzálja azokat a pártokat, amelyek lemaradtak az egyes körzetekben az első helyről (elkerülendő olyan elméleti helyzetet, hogy A párt jelöltjei mindenhol 51%-kal viszi a körzetet, és így 100% A párt ül a parlamentben)

Az uj valasztasi rendszer ota a gyoztes is kap kompenzaciot, annyit, amennyivel tobb van neki a 2. helyezettnel minusz 1. Plusz ugye egyenire es partra is szavazol, elobbiek szama fix (106), a maradek helyekre megy a partlistas+kompenzacios szavazat.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ilyen ertelemben igen. Asszem egyebkent ezt is fel lehetne venni a hungarikumok koze.

Mondjuk az elozo rendszer is el volt bonyolitva. Allitolag valamikor a 90-es evek elejen volt egy nemzetkozi valasztasi megfigyelo, aki amikor osszeallt a fejeben a rendszer, azt mondta, most mar erti miert magyar talalta fel a Rubik kockat.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2021. 09. 29., sze – 18:11

Az a célja, hogy megmutassa, hogy mindig van szarabb.

Vagy az, hogy megmutassa, hogy ha ezek nyernek, akkor Gyurcsány lesz a First Lady. :D

A győztes mindent visz rendszerben nincs tér kettőnél több politikai blokknak. Nem tudom, mit nem lehet ezen érteni.

Az ellenzéki™ összefogás™ nevezetű söpredék felé irányuló figyelem fenntartása, kontent és címlapsztorik generálása. Nézz rá egy magát politikailag korrektnek hazudó 444 címlapra, miről szól most ott minden.

Színjáték.

Ahogy elnézem, hupuék is egyre jobban benyalják.