Netflix videó kiszolgálása 400 Gb/s sebességgel FreeBSD-n

Címkék

Egy érdekes, ~ 100 diából álló diasor arról, hogy a Netflix hogyan oldja meg FreeBSD segítségével a streamelést napjainkban. Az előadás az EuroBSDCon 2021 konferenciára készült. Elérhető itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 09. 20., h – 09:47

Hááát, mondjuk ezek elég betegek. A british english dictionary alap szókészletén kívül sokat nem értettem belőle... Ahogy nézem, ez nem az a sebességnövekedés, mint amikor rendes patch kábelt használsz a szakadt helyett :) Kíváncsi lennék a tesztkörnyezetre: twitteren szólnak, hogy most akkor kapcsolja be 1000 előfizető a TV-t?

@BCsabaEngine

Mikozben olvasom, azon gondolkozom, h miert jo, h encryptalva utazik a film a gepemre. Meg nem talaltam ra egy valid okot se.

Azert nem annyira kivalo az a minoseg. Elegge erosen epitenek arra, hogy teven, tavolrol nezed. Amugy nem custom codeckel dolgoznak, epitenek a H.264/VP9/AV1 harmasra, kell a visszajatszashoz a hw decoding, a vegfelhasznalok eszkozein meg ezeken kivul mas nem nagyon van.

A torrentes filmek közül a full BD / UHD RIP-eket nézd meg, amik a teljes 50 Gbájt / 66-100 Gbájt méretűek. A finom filmszemcsézettseg zabálja a sávszélt, mert random jellegű nem tömöríthető jól alacsony bitrate mellett. UHD lemezen HEVC kódekkel a filmek standard 60+ mbittel vannak.

Elvileg azért is hogy ne lehessen "könnyen" profilozni (pl nézettségi adatok filmenkénti bontásban. Ezeket amúgy jól titkolja is) a Netflix forgalmat a tranzit hálózatokon. De sokat nem értek el vele állítólag.

http://library.usc.edu.ph/ACM/SIGSAC%202017/codaspy/p361.pdf

Bár azt állítja a Netflix ezt már javította:

https://www.techerati.com/the-stack-archive/security/2017/04/12/netflix…

Szerintem a netflix-nél nagy koponyák dolgoznak az infrastruktúra részen. Rendszeresen osztanak meg tök jó szakmai cikkeket blogposztokat, h. a fbsd-t hogyan tekerik nagyobb és nagyobb sebességfokozatba, milyen szűk keresztmetszeteket találnak és azokat hogy pofozzák ki. Magának a cég termékkínálatának kaliforniai buziprogagandájáról nem akarok beszélni, de a szakik előtt le a kalappal akik lehetővé teszik h. működjön ez a platform. Minden excelbaszó elcseszett munkanap végén irígséggel vegyes csodálattal gondolok azokra a szerencsés kiválasztottakra, akiket hagynak a multik az IT-n belül a szakmával foglalkozni, és nem papírmunkával keserítik meg a mindennapjaikat.

A Nyetflux inkább azon dolgozhatna, hogy az BSD userek is nézhessék a Netflixet, meg a Linux és Android userek ne legyenek alacsonyabb felbontásra korlátozva a Widevine DRM szarjuk miatt. Főleg a BSD-sekkel szemben igazságtalan, hogy ingyen nyerészkedik a Netflix a munkájukból, de vissza nem juttat semmit a BSD-s fejlesztőknek meg a BSD-s közösségnek, azok le vannak szarva, tegyenek fel Windowst, mert csak az támogatott.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"de vissza nem juttat semmit a BSD-s fejlesztőknek meg a BSD-s közösségnek, azok le vannak szarva, tegyenek fel Windowst, mert csak az támogatott."

 

ÖÖöö, egyik fő commiter a Netflix a hálózati stackbe.

Ezen kívül a FreeBSD Foundation Platinum szintű támogatója (ez 50-100k dollár támogatás évente).

Az, hogy a FreeBSD userek nem tudnak Netflixet fogysztani? Hát istenem, nincsenek annyian, hogy megérje a klienst fejleszteni rá. Hálózati oldalon csomó kódot tolnak a FreeBSD-be. A kTLS-is is ők adták.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Netflix-FreeBSD-Con…

https://www.nginx.com/blog/nginx-and-netflix-contribute-new-sendfile2-t…

 

Szóval amit ők hozzáraknak a FreeBSD-hez, hogy jobban tudjanak szolgáltatni, megy is az upstreambe.

Akkor félig visszavonom, ha tényleg ekkora támogatók pénzügyileg, ezt nem tudtam. Ennek ellenére akkor is gerinctelenség, hogy egyik BSD-re se elérhető. Mert oké, nincsenek annyian, de ahhoz mégis elegen, hogy a munkájukra építsen a Netflix. Meg azt se gondold ám, hogy ehhez olyan nincs „fejlesztések” kellenének. A szervereiken egy konfigfájlt kéne átszerkeszteni egy sorban, hogy aki BSD-ről nézi, azzal ne szarakodjon. Semmilyen nehézkes implementáció nincs itt, ez tisztán jogvédelmi baromkodás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"de ahhoz mégis elegen, hogy a munkájukra építsen a Netflix."

Tegyük fel, hogy minden ember, akinek a FreeBSD-s munkájára épít a Netflix, előfizet a Netflixre.  Ha mondjuk van kétezer FreeBSD fejlesztő (nincs ennyi), és mindegyik előfizet (nem fog), akkor abból a Netflixnek éves szintem 2000 * 14 USD * 12 = 33600 dollár bevétel (a profit ennél kevesebb, hiszen az a 3E ember erőforrást is foglal).

Namármost, ez kb. 2-3 amerikai fejlesztő bére a munkáltató oldaláról (adókkal, minden szarral együtt).

A valóságban van kb. 500 FreeBSD fejlesztő, akinek a munkájából (amely munkát sokan persze fizetésért csinálnak ám, nem csak úgy) a Netflix profitál. Persze ezen fejlesztők egy részét eleve a Netflix fizeti. A valóság az, hogy ha minden olyan FreeBSD fejlesztő, akit érdekel a Netflix, előfizetne Netflixre, akkor 1 fejlesztő éves bére sem jönne össze. Szerinted ez az egy fejlesztő képes lehet arra, hogy az összes olyan böngészőt, amit az 500 előfizető használna (és annak minden verzióját) támogatni tudja?

Egész egyszerűen nem éri meg nekik támogatni kliensoldalon ezt a niche platformot. A szerveroldali kódok támogatására több pénzt tolnak bele, mint amennyi bevétel befolyna a FreeBSD felhasználóktól.