Hűtőborda levakarása CPU-ról [Megoldva]

Fórumok

A CPU és a borda között teljesen megkövesedett a paszta és nem bírom leszedni a CPU-ról a bordát.
http://oscomp.hu/epicz/Sun_Blade_100_CPU_upgrade/th/DSC02547.jpg
A fém háztető alá nem fér be semmi sem, nincs olyan vékony csavarhúzóm, késem, akármim, a kerámia peremet meg nem merem feszegetni.

Ötlet?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 09. 19., v – 22:03

Esetleg a resen - a labakrpa vigyazva - bekuldeni valamit, ami eselyes, hogy oldja? Igy, CPU-val felfele allva mondjuk megkinalod egy kis alkohollal (a tiszta, es nem az izesitett fajtaval). Varhatoan eleg hozzaerinteni, a feluleti feszultseg majd beviszi a pasztahoz.

szerk: gondolom nincs mar meg a felhasznalt paszta doboza.. ha van masik pasztad, megnezheted az osszetetelet, abbol kiderulhet jellemzoen mi oldja

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A lábakra? Ezt hogy érted? A másik oldalon vannak. Alkohol van, azzal megpróbálkozhatok, köszi a tippet.

Á, dehogy, ez már így került ide 2016-ban a Sun Blade 100-assal. Lassan 20 éve rohadhat rajta...csak ugye most CPU-csere volt és így nem szeretném elpakolni.

Ugy ertettem, tartsd igy forditva ahogy a kepen van (alul a borda, felette a keramia, felfele allnak a labak), mert akkor az alkoholos trutyi (amiket kiold) nem tud a labak koze feljutni, a gravitacio elleneben)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

hasonló problémám volt, autós boltban vettem alkohol spayt, megküldtem minden lehetséges helyen, eddig ez vált be a legjobban

Szerkesztve: 2021. 09. 19., v – 22:34

Én ezeket mindig elcsavartam még a foglalatban, nem jó kihuzni a helyéről egyben, mert utana csak nehezebb leszedni. Meg lehet próbálni fogóval megfogni és tekerni, de vigyázva, mert ha megindul, akkor leugorhat a fogó és viszi a lábakat. Talán franciakulcssal, vagy a cpu  peremét satuban megfogatni, majd a bordát elcsavarni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ahogy már írták, főleg alkohol tartalmú cucc leszedi, ha van fogselyem, azzal is neki lehet menni rásegítésnek. Sokszor az a legegyszerűbb megoldás, ha bekapcsolod a gépet, és járatod kicsit a procit, valamivel terheled (vagy a ventit fogod le egy kicsit, ha az van rajta), ezzel melegszik, ami felpuhítja a megkötött pasztát, és könnyebben lejön az odaragadt hűtőborda. Nem kell sokáig, hamar felpuhul hő hatására, amit hajszárítóval vagy hőlégfúvóval is lehet emulálni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Köszi a tippet, fogselyem nincs ugyan, de hasonló vékonyságú cérna az volt. De nem ment be a két fém közé. Sőt, az alkohol sem folyt be oda...
A gépbe visszatenni már nem tudom, mert örülök, hogy a másik belement, ugyanis rommá volt görbülve az összes lába. A hajszárítót kipróbálom, köszi a tippet.

Ééés...nyertél. :) A hajszárítóval melegítettem kb. 2 percig, alányúltam csavarhúzóval és elég volt picit elfordítani és máris leugrott. Kösz még1x.

Egyébként konkrétan a paszta rommáfeketedve terpeszkedik mélyen a közepén; ez alá esélytelen volt bármivel benyúlni, úgy rá volt nőve a külseje, nem csoda, hogy az alkohol se folyt be alá.

Update: Lőttem egy képet.

Ez egyébként annak az eredménye, hogy már régen is azon spóroltak a gyártók, amin nem kellett volna, hűtésen, pasztán, tápon, kondikon, stb.. Nyilván egy rendes, minőségi paszta ekkora kenésben lett volna 1-2 cent, de ócska, cementesedő pasztával kihozták tized ennyiből. Ami különösen akkor veszélyes, ha egy ilyen odaragadt hűtőborda laikus user kezébe kerül, aki türelmetlenül elkezdi erőszakkal feszegetni, ami jobb esetben csak a procikupakot tépi le, rosszabb esetben ha az alaplapról próbálja, akkor a procit tépi ki a foglalatból vagy a lábak törnek bele, vagy görbülnek meg úgy, hogy kiegyenesítés közben fognak eltörni. De erre meg a gyártó azt mondja, hogy ők nem úgy terveztek, hogy ehhez user hozzá fog nyúlni, hanem használják, amíg megy, utána meg kidobják veszélyes hulladéknak, az nem volt cél, hogy ilyen régi gépek így több évtized után is menjenek, használatban legyenek, szét legyenek szedve, karban tartva, újrapasztázva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azert lassuk be, plane 20 evvel ezelott volt olyan gyors a fejlodes HW oldalon, hogy jogos volt a feltetelezes, hogy nem fogod 20 evig hasznalni. Ha pedig ez a helyzet, akkor a koltsegek felesleges novelese neked, vasarlonak sem az erdeked.

(Egyebkent en is szeretem a regi masinakat, van is otthon par 95-98 kozotti "szuletesu", ami meg megy.)

Szerkesztve: 2021. 09. 20., h – 07:36

+1 a fogselyemre. Még a foglalatban alá lehet húzni és "kifűrészelni" vele. A cérna az nem jó, mert könnyen szakad és az alakja miatt valóban nem fér be a résbe. A fogselyem lapos, be lehet szuszakolni.

De ha megoldódott, akkor ez egy sikertörténet. :-)

-alkoholos áztatás, ha ráérsz.

-borda satuba befog, fém kupakot oldalról ésszel nagy csavarhúzó+kalapáccsal megkínálni. Szarul hangzik, de nem lesz baja.