Új, fejlettebb képmetsző érkezik a Windowsba

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 08. 05., cs – 07:51

Ami jó hír, mert a képmetsző Linuxon és Windowson benne van szerintem a 10 általam legtöbbet használt segédprogram közt!

trey @ gépház

Ez megint felhasználásfüggő. Nekem szinte a legritkábban használt alkalmazás evör. Windowson már évek óta nem használtam, Linuxon meg csak szimplán ritkán, ezért nincs is túl komoly screenshot progi fent, vagy grim a waylandes rendszereken, vagy scrot X.org felületeknél, ezek mindegyike egy pár KB-os CLI tool, hotkey-re van bedrótozva, felparaméterezve, hasonlót tud az imagemagick (ami a képes műfaj svájci bicskája, képszerkesztésre, konvertálásra, háttérképállításra, fontok megjelenítésére, és még egy csomó mindenre jó). Természetesen ilyen karikázásokat, e-mailezést, stb. nem tud, de nem is kell, pont ez a lényege, hogy valami minimalista megoldás, főleg, hogy ritkán van használva.

Régebben én is használtam flancosabb képmentőket, anno KDE alatt a Kshot volt a kedvencem, de azt megszüntették, a KDE5-ben valami Spectacle vagy mi van, de nem rossz a Shutter, Flameshot, stb. sem. A GIMP is tud képfelvételt készíteni. Egyébként a képmetszők supportosoknak nagyon fontosak, akik v1.0-ás usereknek készítenek screenshotokat, meg leírásokat, de ebben a műfajban meg a videók fogják kiszorítani. Pont ez a poén, hogy aki linuxos, BSD-s, stb. poweruser, meg sysadmin, annak nem kell screenshotos segítség, hogy melyik beállítást hol talál, melyik ikon, menü, fül alatt, mert úgyis terminálba, konzolba, shellbe veret be mindent célzott parancsok, aliasok, futtatott scriptek formájában, esetleg önmagyarázó kommentes konfigfájlok szerkesztésével, és nem pocsékolják az időt GUI-ban egerészésre, mikor ugyanazt egy sorból lehet futtatni shellben. Főleg, hogy a shell minden rendszeren kb. ugyanaz, vagy erősen kompatibilis, míg a GUI kaotikus, ahány WM, DE, annyiféle megoldás, annyiféle lokalizáció, lehet annyiféle leírást meg screenshot-tengert csinálni hozzá.

De örülök, hogy a Windows fejlődik ilyen téren. Kár, hogy csak a 11-es, s 7-10-es is nagyon igényelné ezeket a feature-öket. Elég sok ilyenben van/volt a Windowsnak lemaradása, virtuális asztalok is csak nemrég óta vannak támogatva, de el van nagyon maradva benne a lemezkezelés, normális fájlrendszer, normális multimonitor feature-ök, rendes testreszabhatóság, normális frissítés/csomagkezelő és csomagrendszer, stb., stb..

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Látod ezt nem tudom, mert mint írtam, nem használom. De a videóban mutogatott feature-ök alapján azt gondolom, hogy azok újak, és a 8-8.1-10-ben lévő nem támogatja. Persze lehet rosszul következtetek, akkor elnézést, sztornó.

De a MS mindig is ilyen volt, anno is odavoltak vele, hogy hú, micsoda újdonságok, Windows 95-ben hosszú fájlnevek, tálca, Start menü, meg lomtár, wow, mik nincsenek, közben meg unixlike/X-es rendszereken ezek már régóta fel volt találva. Persze azt megértem, hogy büszkék rá, mert általában ezek a megoldások nem mainstreamek addig, amíg a MS nem kezdi el tömegesen terjeszteni. Nem csak az MS, a technológia mindig is ilyen volt. Anno pl. az AMD meg az Intel is milyen büszke volt, hogy 2003-2004-ben végre 64 bit, micsoda bleeding edge, közben meg már a 70-es években is voltak 64 bites gépek, igaz szuperszámítógép (Cray1) meg mainframe-ek (IBM 7030), de voltak, sőt, ha azt vesszük, a 90-es években szélesebb körben hozzáférhetővé vált, 1991-ben MIPS R4000, 1992-ben Dec Alpha, 1995 UltraSparc, de értem én, addig ez az átlag polgár számára nem létezett a 64 bit, míg megfizethető tömegtermékként nem tudták megvenni a PC-jükbe az első AMD64 procit.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Hát...

"Q: Can I find all the screenshots I've taken?

A: You need to have an account on prntscr.com in order to do it. For more information about the account registration process please take a look at the About gallery page."

Utána:

"Functionality of our website is not intended to be a secure platform; it's for sharing images. Your gallery is not intended for secure image storage, it is only intended for aggregating images that you post if you do it through a user account."

Licencről és konkrét működésről nem ír semmit, azaz a fentieket értheted csak a weboldalra is, de mindenesetre elgondolkodtató hogy vajon mi az üzleti modell mögötte.

Nekem nem jött át mi az újítás benne.

  • Többet tud mint a régi?
  • A két toolt (Snipping Tool, Snik & Sketch) egybe olvasztották?
  • Vagy csak az a hír, hogy lesz ilyen W11 -ben?
Szerkesztve: 2021. 08. 05., cs – 16:38

+1. Greenshot nekem mindenre elég. ;)