[megoldva] Labortáp hobbi célra - de milyet?

A témában tapasztaltak véleménye érdekel, a Banggood-on elég baráti áron lehet kisteljesítményű, digit labortápokhoz hozzájutni, arra lennék kíváncsi, hogy hobbi felhasználásra (néha megjavit az ember ezt azt ami éppen beesik, de nincsenek igazán extra, különleges tápigényű állatfajok a javítandó cuccok között), milyen labortápba érdemes beruházni:

- elég-e a 30V DC/5A mindenre (is), vagy inkább a 10A-s modelleket érdemes venni? Mennyire gyakori, hogy 30V felett kell tápot szolgáltatni? 

- kell-e a programozható változat, vagy elég a tekergetős? Szükség lehet-e időnként arra, hogy PC-re kösse az ember a cuccost?

- tudom hogy speckó terület, de időnként kellene AC is, nyilván ez egy külön műfaj, de mi a vélemény ezzel kapcsolatban?

- a két, egymástól független tápfeszültség szolgáltatása nagyon extrás - mennyire gyakori, hogy szükség van erre?

Előre is köszönöm a hasznos infókat! 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 30., p – 00:26

a "hobbi" manapság nagyon tág fogalom. "Hobbiként" páran elég komplex commercial közeli dolgokat csinálnak, van aki pedig csak ledszalagot akar megtáplálni direktben ;)

Egyébként: ha felmerül, hogy milyet, akkor egészen biztos egy 30V DC/5A, tekergetős elég lesz ;)

Aztán később már lehet nem lesz elég, de addigra pontosan tudni fogod, hogy milyen kell, ezt meg el tudod adni egészen jó áron

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Pont ezert kérdeztem, hogyki mire használja, és milyen szempontokat tart fontosnak, mert az hogy valaki keveset javít, még lehet üzleti célú is. Azért van a dilemma, mert a programozható és a tekerős között árban nincs nagy különbség, viszont az 5A/10A között duplázódik.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, én meg pont ezért írtam, ha dilemma van, akkor nincs rá szükséged :) Ha felmerült volna már legalább egyszer, hogy kell 1.3/3.3/5v egyszerre, mert a periféria megköveteli, mindezt úgy, hogy szeretnéd monitorozni az időbeni áramfelvétel változásokat mert pl akkus környezetbe kerül és fontos a low power mode, akkor pontos képed lenne arról, hogy neked egy 3 csatornás, gépre köthető, programozható táp kell.

Persze ez árban egy 20x szorzó egy sima, 30V/5A tekergetőhöz képest

Egyébként lentebb kifejtetted, hogy nem akarsz építeni még modulokból sem, ez viszont szerintem jó indikátor ahhoz, hogy valószínűleg mást sem fogsz amihez egy drágább/okosabb/profibb táp kell.

btw.: Tekergetősből csak olyat, amin van fine tuning, agyvérzés elkerülése okán :D

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Korrekt, soha nem kellett még ilyen komplex megoldás (legutóbb pl commodore tápot helyettesítettem, az nem igazán komplex, illetve azt nem is lehet DC labortáppal kiváltani) - de ez nem jelenti azt, hogy soha nem is fog kelleni. Mivel az árazás nem annyira meredek a sima tekerős és a programozható között, ezért gondoltam, hogy jobban járhatok, ha egy szolgáltatás lépcsővel feljebb választok (legfeljebb nem használom ki, de fogja tudni, ha esetleg mégis kell). Hiszen az se biztosíték, ha egyszer már kellett volna, emiatt megveszem a cápát, aztán meg soha nem használom ki, csak max telefont töltök róla...  :)

"btw.: Tekergetősből csak olyat, amin van fine tuning, agyvérzés elkerülése okán :D"

- igen, ez mindenképpen szempont (ha tekerős lesz).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én ezeket nézegetem (dualt nem találtam): 

[Ft50 719 8% OFF]LongWei 3010E 110V/220V 30V 10A Switching Regulated Adjustable Dc Power Supply Linear Power Supply Digital Regulated Lab Grade Electrical Equipment & Supplies from Industrial & Scientific on banggood
https://banggood.app.link/I2H70R06iib

[Ft34 039 36% OFF]Wanptek DPS605U 110V/220V 4 Digits Display Adjustable DC Power Supply 0-60V 0-5A 300W USB Fast Charging Laboratory Switching Power Supply Electrical Equipment & Supplies from Industrial & Scientific on banggood
https://banggood.app.link/nqFZsF66iib

[Ft34 039 39% OFF]KUAIQU SPS-C3010 USB Adjustable DC Power Supply 30V 10A Laboratory Lab Bench Source Digital Voltage Regulator Stabilizer Electrical Equipment & Supplies from Industrial & Scientific on banggood
https://banggood.app.link/iwVMkO76iib

[Ft29 056]KUAIQU SPPS-C3010 USB 30V 10A Adjustable Power Supply DC Laboratory Bench Source Digital Voltage Regulator Stabilizer Electrical Equipment & Supplies from Industrial & Scientific on banggood
https://banggood.app.link/63mLM496iib

[Ft37 134 17% OFF]LONG WEI PS-3010DF 110V/220V DC Power Supply 30V 10A Precision Variable LED Digital Lab Adjustable W/ USB Electrical Equipment & Supplies from Industrial & Scientific on banggood
https://banggood.app.link/cf5tMkb7iib

 

--

Most nézem, hogy ezek a linkek csak nekem nem működnek, vagy senkinek sem?.. :D

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2021. 07. 30., p – 01:21

Nagyon attol fugg, hogy milyen temaban mozogsz. Nekem egyszerubb, tekergetos van, de ha nagyobb aramra lenne szuksegem, van regi PC tapom is (12V ag sokaig terhelheto, plusz ki van vezetve mindenfele egyeb is). Regebbi munkahelyemen, ahol autos eszkozokkel foglalkoztunk, szinte mindenkinek ott volt az asztalan a PC tap, atkotott ATX-es csatival (hogy magatol induljon).

Ja, sokszor a tekergetosnek is szokott lenni dedikalt 5V/12V aga (esetleg 3V3 es 24V is lehet).

Aztan arra erdemes meg figyelni, hogy ha audiotechnikaval foglalkozol, akkor a kapcsolouzemu nagyfrekis zajai megzavarhatnak, oda hagyomanyos, trafos tapot szoktak hasznalni.

30V feletti valoszinuleg felesleges, ha megis kellene, akkor vehetsz egy kulonallo tapot, ami epp kell (30V felett talan a 48V az, amit hasznalnak).

Esetleg ha tobb is van, es foldfuggetlenek, akkor sorba is tudsz kapcsolni kettot a 30V felettihez, ha megis az kellene.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Lehet itthon is kapsz ennyiert muszeroazisban belepo szintet. 

Igen, ismerem: [Ft7 734 27% OFF]XYS3580 DC DC Buck Boost Converter CC CV 0.6-36V 5A Power Module Adjustable Regulated Laboratory Power Supply Variable Measurement & Analysis Instruments from Tools on banggood
https://banggood.app.link/Wo6mzhR9iib

Csak be kell dobozolni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én ilyet vettem 4 éve:

https://www.tme.eu/hu/details/tp-1305/tobbcsatornas-tapegysegek/twintex/

Nem tud AC-t, de a tekergetős kimenet (30V 5A) mellett tud 5V 1A fix kimenetet is, bár ahhoz nem tartozik kijelző.

Amire én figyelnék:
- legyen durva (coarse) és finom (fine) állítás
- legyen külön gombbal engedélyezhető a kimenet, ne kelljen hozzá a komplett tápot ki-/bekapcsolni.

Köszönöm ezt a topicot, mert az idén még nekem is labortápot kell vennem.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerkesztve: 2021. 08. 01., v – 10:26

Az árakat nézve, akár itthon is lehet keresgélni:
Például egy egy 2 csatornás táp, plusz harmadiknak van egy fix 5V-os is. Mindez 68 ezer Ft-érrt, biztosan vám nélkül!
De egy alap táp már 27 ezerért is van.

https://uni-t.hu/termekek/unit_utp3303_dc_laboratoriumi_tapegyseg_3_csa…

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Jogos.

Ui.: megvan az, csak máshol, 15. : https://imgaz.staticbg.com/images/oaupload/banggood/images/08/3B/1fd431…

Talán így akarták elkerülni, hogy valaki figyelmetlenségből összekeverje a csatlakozókat.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Igazából tényleg nincs csak árkülönbség a tekerős és a programozható között, plusz ezen van USB. Nekem az a kérdés, hogy ezt manuálisan mennyire pontosan lehet szabályozni, mert az esetek nagy többségében tekergetném.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Majd beszámolok róla, mert közben vettem egyet. :)

Egyébként meg, van rajta out on/off, így kockázatmentesen lehet centizgetni a kívánt feszkót, majd ha sikerült akkor adod ki a kimenetre...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha venni akarsz, akkor még most vedd meg, mert most promócióban 25e Ft, amugy meg ha csoportban venném meg, úgy 33e lenne..  A 30V/10A-s, memóriás, adatbuszos cuccok 50 körül vannak, úgyhogy ez egy best buy.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Megérkezett, egy gyorspróbát csináltam, korrektnek tűnik. A tekerő gombot nyomogatva lehet számjegyenként állítani az értéket, így gyorsan és precízen lehet állítani. Működése elég halk, mérete elég kicsi, mondhatni ideális. Mondjuk néhány output csatlakozót adhattak volna hozzá (akár krokodilcsipeszt), de azt majd beszerzem máshonnan.

Eddig jó vételnek tűnik.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Azt nézem én is, hogy már Budapesten van tegnap óta, de még nincs elmozdulás.. Örülök, hogy nem csalódtál, gondolom nekem is megfelel majd. Én rendeltem hozzá banándugós krokcsipeszes kábeleket és krokcsipeszes kábelt az usb-hez is. Na majd csak ideér az enyém is a héten (remélem)... 

--

Na, ma jön.. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Még igazán nem lett bevetve (na meg a kábeleket is külön kellett rendelni hozzá), csak megnézegettem, szétszedtem, próbálgattam, szerintem amilyen olcsó, olyan ügyes. Remekül fogom tudni használni. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egy LOCK button nagyon hiányzik róla. Járatsz valamit 3,3 V-ról, ami M1-en van beállítva, véletlenül megnyomod M2-t, amit korábban pl. 12 V-os akku töltésére használtál, mondjuk 13,5 V és 5 A van benne eltárolva. Lesz meglepetés...

Lehet persze mondani, hogy aki ilyet használ, az tudja, hogy mikor mit csinál, de a véletlen az véletlen :)

Ezen pl. van LOCK gombóc:

https://www.banggood.com/GOPHERT-CPS-3205-4-Digits-LED-Display-110V-or-…

nem feltétlen erre gondoltam, hanem hogy a eszközt kéz alól el kell rakni és akkor nem lesz baj. :)

egyébként pedig meddig tart egy lock-kapcsolót beépíteni, ha valakinek ez az igénye? 20e forintért nem lehet mindent, ez is bőven több mint amit a többi nyújt, magasabb áron...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egy szaki ismerősöm azt mondta, hogy nem gond a LOCK hiánya, mert hozzá kell szokni, hogy minden állítgatás előtt ki kell kapcsolni az outputot. Sőt, jópár labortáp ezt már magától megcsinálja.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szerintem ezt már túlbeszéltük, ezen a tápon nincs ilyen gomb - pedig el is férne rajta, hasznos is lenne :)

Az is lehet, hogy utólag is beépíthető egy ilyen gomb, de ehhez szét kellene szedni, meg kellene nézni, hogy van-e rá egyszerű megoldás. Akár valamilyen mechanikai védelem is megoldás lehet(ett volna).

En azzal kezdtem, hogy szétszedtem. Hiaba, a kivancsisag nagy úr (de megoli a macskát :)). Nehol hanyag a forrasztas, egy tranyot jobban megonoztam, mert mintha logott volna a laba a levegoben, de egyebkent korrekt.. A nyomogombok elso tippre valamilyen ttl labat hidegitenek, a gombok gnd-jet kell megszakitani egy kapcsoloval es megvan a lock (de nem neztem meg).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egy szaki ismerősöm azt mondta, hogy nem gond a LOCK hiánya

Én örülök, hogy a GOPHERT tápomon van LOCK gombóc. Az esetek többségében tudott, hogy milyen tápfeszültséget igényel a táplált valami, tehát ilyenkor kifejezetten jó, ha "csak úgy" nem lehet véletlenül állítgatni a paramétereket. Ráadásul ennél a TOPSHAK tápnál még az is problémás a véletlen beavatkozás szempontjából, hogy a vezérlő emlékszik arra, hogy legutóbb melyik digitet módosítása volt kiválasztva (ez amúgy alapesetben jó dolog), és ha ez a tizedespont előtti valamelyik digit, akkor a tekerő állításakor viszonylag nagy léptékű változás történik. Természetesen nem gond, ha több véleményt is meghallgat az ember, de a helyes döntést ne más hozza meg helyetted :)

 

minden állítgatás előtt ki kell kapcsolni az outputot. Sőt, jópár labortáp ezt már magától megcsinálja.

Ez olyan esetben nem jó, amikor pont arra vizsgálod a táplált eszközt, hogy az hogyan reagál a tápfeszültség kisebb-nagyobb változására (analóg áramköröknél pl. ez gyakori lehet). Ha ilyen jellegű a feladat, akkor a LOCK gombbal nem zárolom a többi kezelőszervet, és szabadon változtathatom a paramétereket. Ha meg hosszabb ideig ugyanolyan értékekre van szükségem, akkor a beállítások elvégzése után a LOCK gombbal nem engedélyezek lehetőséget a módosításokra.

Az OUTPUT gomb használatánál szerintem pl. jobb, ha kihúzod az egyik banándugót a tápból, ha már tutira akarsz menni :)

 

Igazából egyetlen gombról beszélünk, ami nem túl nagy megterhelés sem hardveresen, sem szoftveresen a tervezőnek/gyártónak, és ez a gomb a biztonság irányában jelent nagyobb tudást, szóval nem is nagyon értem, ez miért hiányzik a digitális tápok némelyikéről.

Hát ez speciel most majd' 40e forint lett, úgyhogy sajnos úgy néz ki, az akciós árról lecsúsztál!.. Egyébként az ár annyi, amennyit látsz, a Bangood felszámítja a VAT-ot a vásárlásnál és a magyar postát megkerülve, független futárcéggel szállíttat. 

--

Storno, ugy nez ki, ugyanannyiert meg tudod venni, ugyhogy hajra!

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A feszültséggel még nem lenne akkora baj. Hobbi kapcsán ritkán megy az ember 18V fölé. (Én legalábbis csak akkor tekerem 18V fölé, ha a 3D nyomtató valamelyik alkatrészét kell tesztelni. Oda már kell a 24V.)

A nagyobb probléma, hogy ennyiért (használtan) nincs külön kimenet engedélyező kapcsoló. Mondjuk az is megér egy mesét, hogy mennyire biztonságos, hogy nyomkodni kell a tekerőket a Fine/Coarse váltáshoz.

Szerkesztve: 2021. 08. 27., p – 00:43

Én ezt építettem meg 2008-ban (azóta 2 helipotot kapott a pontosabb beállításhoz). http://prociweb.hu/node/89 Jó, hogy van, de nincs agyon használva. A 30V-t ritkán éreztem kevésnek. A rutinosabbak szerint magasabb feszültség inkább erősítő élesztéshez kell.

A dual táp illetve a szinkronban futó dual táp viszont néha hiányzott. Dual táppal amúgy pont tudnék lépni +30V-t indokolt esetben sorba kötve.

A dual táp tervben van a linkelt áramkör ismételt megépítésével 2x, 1 dobozba szerelve. Az az áramkör újragondolt NYÁK-kal egyébként ebayen is kering 1500 Ft körül.

Hobbielektronika.hu -n még az Alkotó féle tápot dicsérik. Nagyon korrekt NYÁK is van hozzá. Az 50V 3-5A-es.

update: látom közben vettél egy gyárit. Ezzel én is szemeztem :) A házi gyártás mellett régen azzal érveltem, hogy ha bármi megpurcan benne, a legelső elektronika boltban van hozzá alkatrész és az áramkör megértése/debug sem okoz fejtörést évekkel később sem.
Ettől függetlenül ma már lehet, hogy az általad is vett tápnak megnézném a dual verzióját :)

Nekem beváltak a GOPHERT tápok, az első generációsak is jók voltak a második generációsak már elég pontosak is. Kezdetnek CPS-3205 ha nem zavar hogy a hátul van a kimenet, ha zavar, akkor NPS-1601.