Tiltsuk be a cigarettát!

Emlékszem még 2018-ban szinte mindenki ráncolta a szemöldökét, hogy ez most mi, ami Lázár szájából elhangzott, illetve amiből törvényjavaslatot írt, mert ez nem holmi szó elszállos dolog volt, de igazából zsebrevágták a dolgot, azóta is nagy csönd van.

Most kb ugyanez hangzott el a Philip Morris International CEO-ja szájából, most már kicsit konkretizálva is, hogy mire gondoltak, csak anno Lázár bejelentésekor még nem látszott, hogy honnan fúj a szél (legalábbis nekem), hát onnan, hogy a nagy dohánycégek is ezt akarják, jó kis pilot project lehettünk volna, de sajnos nem lettünk.
- a PMI szeretné bevételei felét nem cigarettából termelni belátható időn belül, és egészségügyi/wellness céggé szeretne alakulni
- egyébként folyamatba tették egy brit gyógyszeripari cég felvásárlását 1 milliárd fontért (Ventura) ami egyébként asztma inhalátorokat gyárt... nem esett messze az alma a fájától mondhatni
- de azért a függőséget okozó nikotinról nem mondanának le, csak a füstről meg a kátrányról, minden füstölgőnek javasolják a megtérést IQOS-ra.

Hirtelen két poszter ugrott be: Az egyik - A másik

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 26., h – 14:03

Minden politikus ketszínűen kussolt, amikor a tróger, dohányos, couch potato életmódot kellett volna megemlíteni a kovid halálozások egyik fő okaként. Máig se csináltak lófaszt se. Boris bejelentette, hogy egyik napról a másikra minden gyökér újra az arcodba köhöghet tíz centiről, a konditermek meg, hogy a senki által nem használt gépeket is újra begyömöszöljék a raktárból a munkatérbe, ahol eddig meg volt a távolság köztük, olyan ügyesen átrendeztek mindent, hogy esélyed sincs nem elkapni valami légúti betegséget. Nem csak Isten útjai kifürkészhetetlenek, hanem a döntéshozóké is.

"halálozások egyik fő okaként."

A másik az életkor, krónikus betegségek, illetve a gének. Családon belül volt hogy -40%-os tüdővel vitte be a makk egészséges embert a mentő, hálistennek kijött épen. Dohányzás ivás kanapén tespedés nulla. Ezt örökölte. A testvére hasonlóan vészelte át. Egyértelmű, hogy ez egy nagyon erős faktor. Volt annak idején. De most már közelitünk ahhoz hogy a legtöbben oltottak vagy átesettek legyenek, igy a dolog át fog alakulni.

A füst és a kátrány a gyilkosok. Ha azok nem lesznek, az már egy óriási ugrás. Csak 20 helyett 2 éven belül kéne betiltani.

A vape-el meg az iqos -al is az a baj, hogy nincs többmilliós és több tizéves kutatás arról, hogy mit csinál a szervezettel. Inkább ne szivjon senki semmit. Én is vapeltem pár évig mintegy a leszokás egyik lépéseként, de ez mindenkinél máshogy megy.

Szerkesztve: 2021. 07. 26., h – 15:03

Utalom a dohanyosok nagy reszet, de ebben a formaban nem tamogatom a betiltasat.

Igy is annyi gyoker van, amit az e-cigi vilag teremtett meg:

"Kepzeld, leszoktam a cigirol"
(eloveszi az e-cigit es belesziv. 3 honap mulva latod megint sima cigit szivni, mert "felbasztak 2 hete es visszaszokott")

Amit viszont tamogatnek: vizekben es utcan felszedett csikkszam vs tavalyi csikkszam alapjan dontsek el, hogy mennyivel emelik meg a dohanytermekek adojat. Undorito, hogy annyira nem lehet parancsolni a dohanyosoknak, hogy hajorol, hidrol a vizbe dobjak a csikket, es mar ez is oriasi keres, hogy ne tegyek, mikor orruk elott a hamutal, akkor is.

Aztan ehhez jon hozza, hogy aki gyenge a cold turkey-hez, az is magyarazhatja az e-cigi miatt, hogy leszokott. Hat kapja be minden erintett.

1/ nem dohányzom
2/ marhára zavar ha valaki rágyújt és nekem ott kell lennem
3/ a legrosszabb az volt amikor nyáron meg lehetett dögleni a melegben, és a szomszéd erkélyen egy láncdohányos fújta rendszeresen (gyorsan jött, gyorsan ment eladta és elköltözött, sikerült mindenkivel összerúgnia a port)
4/ legfőbb tennivaló az lenne, hogy aki nem akarja annak tényleg ne kelljen szívnia, erre szerintem a legjobb az lenne ha olyan formában fogyasztanák ami nem száll tova messzire a levegőben, pl 1 méteren belül disszipálna és nem lenne ott már sem addiktív sem egészségkárosító hatása, sem nem termelne lerakódásokat
5/ a dohányosoknak van választásuk ez is már valami, de kérdés, hogy egy függőnek mennyire van választása...szerintem semennyire, és ez a probléma az összes legalizált droggal, a cigaretta azért a legkellemetlenebb, mert a levegőben tovaszáll, persze volt régen, hogy a belső udvarban egy alkoholista üvöltözését kellett minden este hallgatni, meg ahogy verte a családot néha amíg kiértek a rendőrök, szóval ennek is van hatása a környezetre is, csak másmilyen, a koffein talán a legszelídebb közülük.
6/ ami az e-cigibusinessben nem tetszik, hogy a távoli egészségromlást felcseréltük egy potenciális robbanóeszközzel, aminek ugye kicsi az esélye, de mégsem 0, mint a cigarettánál, vannak klassz kis emergency roomos fotók kirobbant fogakról, széttörött álkapcsokról, eltört nyakcsigolyákról

"aminek ugye kicsi az esélye, de mégsem 0"

Az esélye nagyon-nagyon kicsi. Ugyanannyi mint hogy felrobban az autó amiben ülsz.

Leginkább az otthon hákitákizott eszközökkel fordult elő eddig, olyat én még nem láttam hogy nem piszkált, gyári cucc, rendes akkuval csak úgy felrobbant volna.

De nem mintha védeni akarnám a vapingot, szerencsére én is lejöttem róla.

A csikkeldobást brutálisan kellene büntetni (+ kibőviteni ezt a vonalat a rágógumi - kutyaszar vonalon (kicsit off, de: https://www.bbc.com/news/av/stories-48122281  )) , de fogalmam sincs hogy lehetne ezt valahogy tényleg ellenőrizni is :/

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Hogy számoltad ki a 90/10 -es arányt?

A kutyát rosszul tartókat, természetesen elitéljük.

Ezek szerint nem tartottál lakásban kutyát, nem tudod hogy mi a helyes módja, de van egy légből kapott ötleted arról, hogy mi az aránya azoknak, akik rosszul csinálják.

Én sem tudom, de nem is dobok fel ilyen számokat.

A 90/10 inkabb az, ami fele tartunk. Meg nincs 90%-nyi fasz, de a return to office, end of home office el fogja hozni. Csak beszelgess 5-5 percet par emberrel, aki a lockdown alatt szerzett szobakutyat, es visitva jossz majd vissza a topikba, hogy igazam volt. A szar fel nem szedeseben nem bunos 90%, de mas faszsagaik boven vannak, ami szimplan kimeriti a "felelotlen haziallatvallalas" fogalmat.

Uj ertelmet nyer majd az a mondas, hogy "egyszer volt Budan kutyavasar": aztan vissza kellett menni az irodaba es ingyen lett a legtobb a menhelyen.

Az mar mindenesetre feltunt, hogy rengeteg kutyas pont annyira szarik mindenre, mint a csikket folyoba hajigalo dohanyosok. Egyre tobb helyre van hiaba szabaly, hogy oda nem lehet bevinni, mert hat olyan szivtelen, aki nem engedi be, vagy kidobatna azt a kis cukisagot. <--- leginkabb ez zavar.

Masik kedvencem a flatshare, amiben tilos volt a kutya. 5 szoba volt szobankent kiadva. 2 ugy tartott bent kutyat, hogy landlord elol bujtatva, es a hatsokertbe vittek ki, amit szerzodes szerint az a lakas nem is hasznalhatott volna: es onnan se voltak kepesek a kutyaszart felszedni.

Nem a kutyásokkal és a dohányosokkal van a bajod, hanem a tróger emberekkel, akik mindenhol ott vannak. A kutya meg a dohányzás csak egy felület, ahol ezt jobban észreveszed. Hidd el, az semmire sem megoldás hogy nem dohányzunk és nem kutyázunk, mert akkor lesz ezer más terület, ahol kiélhetjük a parasztságunkat.

A szemetelés nem a dohányosok sajátja, hanem egy általános rossz szokás. A cigicsikk legalább elbomlik idővel, de a tonna műanyag amit minden háztartás termel, kb soha.

(nem mintha védenék bárkit is, dohányozni rossz, csikket dobálni rossz, szemetelni rossz)

Értem, csak az a f.sz aki a csikket is eldobálja tetszése szerint, az a műanyagot is eldobálja. Szóval ez inkább neveltetés / kultúra kérdése, nem azé, hogy dohányzik-e.

https://internet.kozut.hu/2021/04/30/3200-kobmeter-ut-menti-illegalis-h…

Egy hét (!) alatt 3200 köbméter út mellé eldobált szemét. Gyönyörű. Jó sok paraszt van a világon...

Na, akiket keresel, valamennyire metszésben vannak ezekkel :)