Régi fényképezőgép filmtekercs scannelése minél nagyobb formátumban

Fórumok

Tud valaki tippet adni, hogy milyen készüléket érdemes beszerezni a célra? A lényeg, hogy valami extrém magas felbontással tudja a tekercset beszkennelni. Az is jó, ha valaki tud ilyesmivel foglalkozó céget Bp. környékén.

Hozzászólások

Na, egy téma ahol nem hemzsegnek a mindenhez is értők. :-)

Érdemben én sem nagyok tudok hozzászólni, de talán itt tudsz elindulni:

https://pixinfo.com/cikkek/teszt-lapszkennerek-tesztje/2/

Van egy ilyen szkennerem (azért linkeltem ez a lapját ennek az ősrégi cikknek), de gondolom ennél jóval nagyobb felbontásra vágysz. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Köszi, ez is megtenné, de kapható-e még ez a cucc, ha a róla szóló cikk másfél évtizedes? BTW, nem tudnám esetleg eltarhálni a tiedet egy próbaszkennelés erejéig? :P Sör included. Már feltéve, ha elérhető közelségben vagy; Bp./Dél Pest megye/Észak Fejér megye/Fehérvár esetleg?

Szívesen kölcsön adom, de a target Nógrád megye.

Kapni már nagyon lehet, egyébként is kérdéses, hogy tizenéves használtban milyen állapotban van a levilágító cső. Ez enyém gyakorlatilag új. 15 éve megvette egy újgazdag, beszkennelt vele 25 fényképet, majd bedobozolta és elraktározta. Egy éve ki akarta dobni, akkor hoztam el tőle, azóta szkennelten vele vagy 30 lapot. A 'piszok' fickó a 24V-os tápját megtartotta, azt fabrikálnom kellett hozzá. Egyébként már nyűgös egy ilyet használni, a max. os Windows 7 vagy OSX 10.6, Linux alatt nem megy.

Én is jobb ötletnek tartom a mikroszkópot - mint lentebb írták. Vannak a jellemzően ~3-70 szeres nagyítású kamerás műszerész mikroszkópok. Ebből a szemlencse nélküli változatok pár tízezer forintba kerülnek. Alulról megvilágítod a filmet és kukkolsz. A szükséges részeket rögzítve bármely képmanipuláló program visszaalakítja negatívból pozitívvá. Pl.: https://www.hestore.hu/prod_10038371.html

Vagy ha ragaszkodsz a szkenneléshez és nem titkos a tartalma, akkor ha valahogyan eljuttatod hozzán szívesen beszkennelem. Egy vagy néhány képkockát bevállalok.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Hajaj, az messze van. :(

Van OS X 10.6, szóval ez nem lenne gond. :)

Hát, lehet, hogy igazatok van a mikroszkópban, alapvetően nekem mindegy, hogy milyen módszerrel jutok el a célhoz, csak ez volt a kiindulópont.

Titkosnak nem titkos, de egy darab van belőle és ezt nem adom ki a kezemből, szóval az egyetlen lehetőség erre az volna, ha elmennék Nógrádig, az meg kocsi nélkül nagyon messze van. :(

Én jó pár éve kerestem ilyet, de nem találtam értelmes áron, a végeredmény egy kompromisszum lett, ami a 6x9-es képeket relatíve jó felbontással szkennelte, de a kis tekercsekre nem volt túl jó, nem csak a felbontás hanem a kezelhetőség miatt is. 

Canon amúgy.

Bár azóta tuti fejlődtek, de szvsz otthonra ha jót akarsz, az nem lesz olcsó.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Westendben van egy fotosbolt, van ilyen szolgaltatasuk is. Mondjuk ilyet meg nem kertem toluk, digitalis kepbol papirkepeket szoktam neha naluk levilagittatni, es szepen dolgoznak (vagy a gepuk szepen dolgozik helyettuk). Az oldaluk szerint:

Papírképek
Negatívok : 135,120,240 filmek
Dia: 135. 120 és keretezett
2000x3000 pixel felbontásban jpg
és tiff formátumban

Ha nem talalsz jobb scannert (vagy ceget), es ez a felbontas eleg, akkor tudom oket ajanlani. (westendben van parkolo, tomegkozlekedessel jol elerheto, es amig molyolnak a keppel, tudsz nezelodni vagy kajalni.. papirkep levilagitasanal nalam bevaltak)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

https://www.epson.hu/products/scanners/consumer-scanners/perfection-v85…

Ez körülbelül az a kategória amit korábban említettem. Van amiben többet tud, van amiben kevesebbet. Ennél nagyobb felbontásút és főleg gyorsabbat csak milliós kategóriában láttam. Ez egyébként ~300000HUF.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Kisfilmre nem ajánlanám, ha minél nagyobb felbontás a cél (egyik V szériás Epsont sem, max webes méretig elég a minősége). Amúgy felbontás nemegyenlő minőség, jól megtanulni scannelni külön szakma kb., nagyon soktényezős művelet. 

Jó lenne ha OP leírni mi a célja, mert így nem fogunk tudni tanácsot adni. Nyilván nem éri meg megvenni otthonra egy többmilliós dobszkennert 200db családi kép digitalizálására. 

https://www.facebook.com/groups/507898822616837 Analóg-Filmes Fotózás FB-csoport, kb. hetente előjön ugyanez a kérdés. Keresővel találni google drive táblázatot, összegyűjtött helyekkel, hol mennyiért scannelnek, milyen minőségben.

A célom? Van egy régi diafilm, amin Apa játszik az Amigával, a család első Amigájával. Az utolsó gépünk, amit még nem sikerült visszaszerezni. Van egy elég forró nyom, de nem tuti. Viszont annak a gépnek az egyik egyedi ismertetőjele, hogy a két Amiga gomb fel van rajta cserélve. Nos, ezt szeretném kideríteni, hogy a mienken is fel volt-e cserélve, de a papíron nem látszik, a diát (így hívják?) meg nem tudtuk elég nagy felbontásban beszkennelni a lapos szkennerekkel. A dia jó állapotban maradt fent és öcsém azt mondja, hogy elég nagy felbontásban szkennelve látszani fog. (Grafikus, fotós, nyomdász, szóval muszáj hinnem neki.)

Köszi a linket, át fogom nyálazni, valószínűleg valami ilyesmi szolgáltatással járnék a legjobban, bár kölcsön, vagy használt, olcsó gépek is szóbajöhetnek.

Mivel nem fotográfiai célú szkennelésről van szó, itt az érdemi tanácsadásból kiszállnék, csak vad tippel tudom folytatni:

Ha nekem kéne nekiállni, fognék egy minél nagyobb szenzorú/felbontású digitális vázat, és állványról, makróobjektívvel (lehetőleg 1:1 leképezésűvel (vagy ultramakróval), Nikkor Micro széria pl. legendásan éles) lefotóznám az átvilágított (átvilágító tábla, vaku, stb.) diát/negatívot, akár "panorámaképként" több képből összeillesztve. 

Itt egy szép leírás: http://mattsphotographytips.blogspot.com/2016/01/scanning-film-with-dig…

Jól látszik az eltérés egy síkágyas Epsonhoz és a dobszkennerhez képest is: http://www.addicted2light.com/2012/11/23/best-film-scanner-canon-5d-mar…