Steam Deck - A Valve bejelentette Linux-alapú hordozható PC játékkonzolját

A Steam Deck konzol 399 dolláros ártól (64GB-os) indul és idén decemberben lesz elérhető. Specifikáció:

  • Powerful, custom APU developed with AMD
  • Optimized for hand-held gaming
  • Full-sized controls
  • 7" touchscreen
  • WiFi and Bluetooth ready
  • USB-C port for accessories
  • microSD slot for storage expansion
  • 3 different storage options available

Elindult az előrendelés:

Linkek:

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 18., v – 11:07

WOW!

  • open platform
  • "mint egy PC"
  • nem walled garden
  • más OS és app is telepíthető rá
  • USB és bluetooth perifériák csatlakoztathatók
  • dokkolható monitorra
  • csatlakoztatható rá egér és billentyűzet, akárcsak egy PC-re
  • a játékokat a Proton futtatja, ezért a legtöbb windowsos játék "just works" alapból
  • Arch Linux alap, azon futó SteamOS 3.0-val érkezik

trey @ gépház

a játékokat a Proton futtatja

Proton is futtatja, ha nincs Linux port, habár elvileg akkor is a Protont fogja előnyben részesíteni, ha a Linux port szar minőségű, vagy elhanyagolt. Plusz a Protonnal a jelenlegi kompatibilitásnál nagyobbat is tervez a Valve elérni a startra. A BattlEye és az Easy Anti-Cheat fejlesztőivel szintén együtt dolgoznak, hogy mindkettő anti-cheat rendszer működjön Protonnal a megjelenésre, ami számos népszerű online játékot is működőképessé fog tenni Linuxon.

Sajnos ez így túlzás, de meglepően jó a helyzet mondjuk egy egy évvel ezelőtti állapothoz képest is.

Nálam most történt egy gépcsere, asztali gépemet a földön gyerek elkezdte beraidelni (most lesz egy éves és vicces ahogy kattog a reset/power gomb) szóval az felkerült egy másik szobába, nekem meg lett a monitor hátuljára egy kis miniPC. Ubuntut kapott mert kíváncsi voltam mit tud most a "mainstream", nagyon kellemesen csalódtam benne. Minden pöccre működik, gép mint az olajozott villám speckója ellenére is (I3-6100T (ugyanitt 7700T-t keresek ha van valakinek), 8 giga ram, 120-as SSD), melóhoz minden ami kell tudja, 4k youtube sima, steamen keresztül pedig egyelőre tropico 5 megy, később ha sikerül vadászni egy 7700T-t, ramot duplázni akkor simán hozza a fő gépet játékra is. Igaz PC-n nem sokat játszom, néha 7 days to die, de főként civ 6 és cities skylines, azok alá kellene a cpu rendesen, minden másra konzolok. Meg akkor már ha szétszedem kapna valami gyorsabb PCI-E m2 ssd-t meg talán a mostani 120-as sata helyére menne egy terás hdd adatoknak, de az se létszükséglet mert itt a NAS 8 tera hellyel.

Viszont eme pozitív élmény hatására a régi asztalimra is felmászott a win mellett az ubuntu és bőven tudja mindazt amire szükségem van, a steam könyvtáramban több mint 200 működőképes játék van, a fent említett néhány játék pöccre megy, többit egyelőre nem teszteltem.

Egy 500 gigás SSD-n van dual boot W10 játék launchereknek meg forza/gearsnek és premiere/ps elements-nek.

Technikailag valós amit írt trey, a ProtonDB szerint az 1000 legnépszerűbb Windowsos játék 66 százaléka Silver vagy annál jobb besorolású. Nyilván a gyakorlatban ez nem annyira veretes, mint amit a "legtöbb windowsos játék" mondatrész sejtet, de a Valve elvileg jóval nagyobb lefedettségre törekszik a startra.

Most APIs are already supported by Proton, and most games work out of the box. We're continuing to improve Proton compatibility, and our goal is to get as close to full coverage as possible.

Nagyjából pont egy éve hagytam abba a kisérletezést. Kipróbáltam vagy pár tucat játékot, részben régebbieket (pl. GTA Vice City és társai), pár újabbat is, és a legtöbbnél végig kellett próbálnom az összes proton főverziót. És mindegyik cimhez megvolt az, amelyikkel a legjobban futott. Ez nagyon macerás volt.

Akkor remélhetőleg ez majd javul, vagyis ezt ígérik. :) Nekem a Protonnal nincs túl nagy mintám, a legtöbb játékomból szerintem van natív Linux port, amikor nagy ritkán pedig ráfanyalodom egy Windows-only AAA címre, akkor nem szoktak fél percet meghaladó problémáim lenni.

Hát igen, csak a 66% silver nem ugyanazzal a distro+proton patchlevel kombóval jön ki. Meg ne essünk túlzásokba, a silver még mindig rengetegszer fos, simán van olyan, hogy a "what doesn't work? multiplayer, sounds" értékelésre beikszeli, hogy silver. Legalábbis amikor utoljára néztem, 1-2 éve – lehet, hogy azóta takarítottak már az értékelések között.

Meglátjuk mikor áll földbe ez is, ha egyáltalán. 

A Steam Link és a Controller sem volt túl ambíciózus projekt, a Controllert esetleg megtolhatta volna az, ha a Steam Machine siker lett volna, de szerintem érthető okokból nem lett az. Akármelyik OEM-től is akart volna vásárolni valaki, egyből a képébe nyomták ugyanazt a gépet, csak Windowsal, full hasonló árban. Ráadásul még Proton sem volt rajtuk, gondolom az Oracle vs. Google ügy kimenetele után mer most a Valve kereskedelmi megoldást alapozni rá, miután a Microsoft már nem fogja ezért beperelni őket, és itt van referenciahardver is.

A Valve Index például sikeres, talán ezt is sikerre tudják venni, de én is szkeptikus vagyok, Gabenéknek nem erősségük a marketing. Viszont aki megveszi, azt már nem igazán fogja érinteni, hogy bukó lesz-e. Nem olyan, mint egy klasszikus konzol, ahol ha bukik a hardver, akkor aggódni kell, hogy a szolgáltatás része meddig fog életben maradni.

Én rákívántam, de nem is feltétlen mint kézi konzol, hanem mint minipc ami nem mellesleg kézi konzol és pc on the go is tud lenni. Ehhez a form faktorhoz a benne lévő technika azért nem gyenge, ettől függetlenül kicsit félek hogy hogy fogadja a piac és hogy meddig tolja a valve pénzmaggal.

Jól néz ki, kár, hogy nem játszom :)

Az hogy más rendszert is lehet rá telepíteni, ill. monitor/perifériák is csatlakoztathatók máris tetszik. Ugyan nem nagyon játszom, de erre most lecserélném az asztali gépemet.

Tetszene, csak ne nezne ki ugy mint egy jatekkonzol. :-)

Termeszetesen egy fekete monolit tombnek kene kineznie, ami fuggolegesen tartva majmokat tanit csomot kotni fuszalakra, vizszintesen meg humanoidoknak tart reflexfejleszto kurzust.

Minden kezeloszerv rejtett, a visszacsatolas telepatikus, igy semmi nem tori meg a puritan felszinet. Kiveve a markajelzes, ami egy nagy  piros kerek alma az aljan, es mellete a felirat: HAL 9k. Meg egy smiley. :-)

Miert kell az osszes linux native cuccnak ilyen csotany 1280x800 kijelzovel jonnie? Videokartya driver problema? Akksi ido?

A pyra, pinephone csak, hogy nehanyat emlitsek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A többiről nem tudok nyilatkozni, de ez a konzol tippre szerintem azért csak 800p, mert
1) kompaktságot és hosszú akkuidőt akartak, és ezek ellen hatna a túl magas felbontás
2) integrált APU GPU hajtja, ami nem annyira combos, hogy 1080p-t, meg afölötti felbontást játszható fps-sel kihajtson. Ezeken nem nagyon ajánlott sokkal 720p fölé menni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én mostanában akartam egy iPad Minit beszerezni főleg Youtube/Netflix használatra, de most elgondolkoztam, hogy inkább egy Steam Decket vegyek helyette. Egy hüvelykkel kissebb képernyő, viszont egy "rendes" PC amin játszhatok is akár (PCn rendszeresen játszok).

:wq

Szerkesztve: 2021. 10. 14., cs – 09:49

Nem vagyok "gamer", de ha kinézek egy címet, akkor azt mindig kitolom.

Én `Nintendo Switch` mellett egy `GPD XD Plus`-t nyúzok. Ez utóbbit `RetroArch`-al és `Steam Link`-el. Ez is kimegy külső monitorra, bluetooth vagy usb headset, egér stb... Leginkább hordozható állapotban van használva. Az első PC-s játék, amit kitoltam vele a `Shadow Tactics: Blades of The Shogun` volt. Váljék a `Steam Link` dicséretére. A platformfüggetlen "mobil-gaming" legjobb eszközeinek eddig a GPD készülékeket tartottam.

Na, a szememben egy `Valv^E Steam Deck` komoly utódja lehet a `GPD XD Plus`-nak.